AssayMAS
Ви розглядаєте ситуацію з позиції сьогодення, а я - як власник цього процессора саме у роки його релізу
Я downclock'ом цього процесора не займався, бо це не мало сенсу. Тому зараз довелося погуглити

Не у всіх Pentium D930 можна було знизити базову частоту нижче 3GHz через "processor power management" просто тому, що для такого фокусу процесор має на рівні "заліза"
підтримувати відповідну технологію. Технологія ця називається "Enhanced Intel SpeedStep" і ранні ревізії D930 її не підтримували. Відповідно, OС не могла перемикати частоту нижче базової якщо не було EIST.
А у тих, що підтримували - максимальне зниження лише до 2.4GHz. Можна було щє множником знизити до 2.0GHz і на цьому все. Проте цим майже ніхто не займався, бо як я вже і казав, навіть на базовій частоті
ці процесори програвали конкурентам від AMD, тому їх треба було "розганяти", а не "тормозити".
Щодо аргументу "что бы древняя мать не сгорела" - яка щє "древняя мать"? Знову повторюю, я розглядаю ситуацію як власник цьоого процесора саме у роки його актуальності.
Тоді теж були хороші плати (середній та верхній ціновий сегмент) і вони тримали навантаження нормально і нічого не горіло, а для дешманських плат такі процесори ніхто брав - там стояли Celeron,
які теж намагались гнати наскільки це можливо. Кажу ж Вам, тоді майже ніхто не знижував частоти - у пошані був оверклок а не даунклок
Аргумент типу "А то я ВРМ под сотню на 775 у фирменной платы Интел увидел и понял что ПК это от 1155 и ам3+." - це дуже сумнівний аргумент. Яка саме модель плати? Який процесор?
На будь якому сокеті навіть зараз можна знайти плати, які при експлуатації з певними CPU будуть швидко перегріватись і CPU буде тротлити. Навіть спалити плату можна, якщо накрутити кривими руками.
Коли говорять про перегрів і небезпеку експлуатації - говорять про конкретні моделі, а не втупу узагальнюють весь сокет.
Я от чесно не пам"ятаю, яка в мене тоді була плата під C2D E6300, але вона була якісна і "розганяв" свій CPU досить сильно. Ніяких перегрівів і ніякого тротлінгу не було.
Якщо є мізки та руки з плеч ростуть - на будь якому сокеті можна зібрати відносно недорогий та продуктивний ПК, який буде працювати стабільно і довго.
Але це, звісно, не відміняє факту того, що деякі архітектури були невдалі від "народження" і CPU на цих архітектурах були "гарячі" по дефолту і слабкі у плані продуктивності відносно конкурентів.