Новости
Последние статьи и обзоры
Windows може видалити драйвер дискретного GPU після кількох тижнів роботи ноутбука в еко-режимі
-
alex_sul
Advanced Member
Пропоную обговорити Windows може видалити драйвер дискретного GPU після кількох тижнів роботи ноутбука в еко-режимі
Фігня яката!
Наче і логічно, але тупо, ржачно і навіть сумно!
Фігня яката!
Наче і логічно, але тупо, ржачно і навіть сумно!
-
Georgin
Member
"Системна служба, пов’язана з pnpclean.dll, після тривалого тайм-ауту видаляє драйвери невикористовуваних пристроїв." - так не має бути, це неправильний підхід з точки зору програмування.
Перед подібною процедурою абсолютно необхідно повідомити користувача і уточнити, чи потрібно це робити.
Перед подібною процедурою абсолютно необхідно повідомити користувача і уточнити, чи потрібно це робити.
-
n+gibat[]r
Member
Опять в MicroSlop навайбкодили что-то не то)))
-
alexeygalas
Member
Булшит черговий. Дружина вже 4 місяці працює на Yoga PRO 9 від інтеграшки, бо не вистачає VRAM на Nvidia. Нічого не видаляється. Навіть оновлюються до новіших, коли виходить оновлення. Тому це чисто факап асуса. Треба логи дивитись, хто видалив. Система чи Asus crate
-
AssayMAS
Member
Ты на название ярлычков глядиGeorgin: ↑ 21.08.2026 13:58Перед подібною процедурою абсолютно необхідно повідомити користувача і уточнити, чи потрібно це робити.
WinXP Мой компьютер
Win7 Компьютер
Win8\10 Этот компьютер
Win11 НАШ компьютер
И винда имеет право на совмесно нажитой собственности делать что ей вздумается по приказу своего создателя
-
SergiusTheBest
Member
Як добре, що є альтернатива до Windows. Бо вони звернули кудись не туди, і продовжують себе закопувати.
-
Grava
Member
Згадую часи коли вінда зносила дрова на вк що ти поставив і ставила свої. А після їх видалення знову їх ставила якщо ти забув вимкнути інтернет. Щось не впевнений що це факап асусаalexeygalas: ↑ 21.08.2026 14:02Тому це чисто факап асуса
-
alexeygalas
Member
Те, що вінда частенько тре вендорські дрова дженерік версіями з Windows Updates - то не секрет. Я тому і на свому X9-15 і на жіничиному заблокував автооновлення через полісі (у нас обох там W11 Pro версії). Бо на її потрібно саме комбінації конкретної версії intel з конкретною версією Nvidia (інакше може лагати програвання av1 в youtube і всіляке таке). Але щоб просто терти - такого ще не траплялось.Grava: ↑ 21.08.2026 14:11Згадую часи коли вінда зносила дрова на вк що ти поставив і ставила свої. А після їх видалення знову їх ставила якщо ти забув вимкнути інтернет. Щось не впевнений що це факап асуса
Последний раз редактировалось alexeygalas 21.08.2026 14:16, всего редактировалось 1 раз.
-
Georgin
Member
Блін, не звертав уваги... Минулого року на Win_11 щє було "This PC" (зараз не використовую 11-у). Мабуть, з оновленнями вже і поміняли.AssayMAS: ↑ 21.08.2026 14:03Ты на название ярлычков глядиGeorgin: ↑ 21.08.2026 13:58Перед подібною процедурою абсолютно необхідно повідомити користувача і уточнити, чи потрібно це робити.
WinXP Мой компьютер
Win7 Компьютер
Win8\10 Этот компьютер
Win11 НАШ компьютер
И винда имеет право на совмесно нажитой собственности делать что ей вздумается по приказу своего создателя
-
Kassatka
Member
Випадок цікавий, але рідкісний. Власники таких ноутбуків все ж запускають на них ігри. І навіть у разі неігрового використання існують навантаження та сценарії, які можуть залучити дискретний графічний процесор.
Тю, та я постійно свій ноутбук на Radeon 680M + RTX 4060M в такому режимі використовував. Я звик до слабких інтеграшок на старих компах і думав, що відяха ноуті реально потрібна. Що типу у графонистій грі відяха при малому завантаженні забезпечить той самий мінімально необхідний FPS, а інтеграшка при цьому буде буде пихтіти на 100% і підсумково на дискретці вийде менше споживання. Чи якісь важкі ігри інтеграшка взагалі не потягне. Виявляється, то повна фігня. Сучасні інтеграшки настільки потужні, що у 1920x1080/1920x1200 витягнуть абсолютно будь-яку гру, яка лише могла трапитись у мої руки, а екран з більшою розподільчою здатністю, коли він такий малесенький (15 дюймів, у най-найкращому випадку 17) нема ніякого сенсу брати більше за 1920x1080/1920x1200, якщо плануєш хоч зрідка запускати якісь ігри, бо це буде збільшувати споживання по факту без реального профіту. Натомість при обмеженні в ідеалі 15 кадрів/с, в гіршому випадку 20-30 кадрів/с (якщо ідіотська гра не дозволяє виставити 15) завжди інтеграшка дасть менше споживання енергії, на практиці часто мало не вдвічі довший час від акума. То який сенс узагалі від тої дискретки в ноуті?Він постійно використовував енергоощадний режим для збільшення автономності. У такому режимі відбувається відключення дискретного GPU від шини PCIe.
Відяху вмикав лише для певних експериментів і після них знову завжди вимикав повністю. Типу коли інтеграшка відмовлялася нормально працювати з кастомними резолюшенами, а дискретка працювала норм. Чи коли якась вередлива гра (один сучасний дешевенький клікер чи збірник ігор про Масяню початку 2010-их років) не хотіла працювати з відео від AMD - хоч настільна RX 6800, хоч мобільна інтеграшка Radeon 680M, але працювала з nVidia навіть у варіанті з настільною GTX 960.
Чи коли інженери Асуса чомусь зробили зовнішній HDMI-відеовихід через дискретку, а не інтеграшку, і коли дискретка вимкнена, то до телевізора підключитися взагалі неможливо. Тут виявилося, що підключати 4K-телевізор через HDMI сам ноут відчутно більше жере навіть з погашеним власним екраном, аніж коли працює від інтеграшки з увімкненим екраном.
Більше НІКОЛИ не куплю сучасного ноута з дискреткою.
А щодо автоматичного видалення драйверів, то не знаю, чи відбувалося у мене теж так. Але одного разу після того, як я пару місяців узагалі не вмикав ноут, у мене якось глюкнула дискретка й узагалі не хотіла працювати, через якісь проблеми з драйверами, поки я вручну не встановив ці самі драйвери.
Последний раз редактировалось Kassatka 21.08.2026 14:38, всего редактировалось 1 раз.
-
Scoffer
Member
Вінда приблизно 30 років як тре драйвери від пристроїв, котрі фізично відключені від всіх шин, за замовчуванням через 30 днів. Завдання крутиться в таск шедуллері, можна змінити термін, можна вимкнути. Тут більше питання до асусу що вони такого там намутили що навіть ніякої заглушки не встановили. І чому у типа стало 15 днів, теж якесь вендорське налаштування?
-
BoKl
Member
Українською назва не змінилася в win 11 - "Цей ПК", можливо у людини російська локалізація і зараз такий дивний переклад використовується.Georgin: ↑ 21.08.2026 14:15Блін, не звертав уваги... Минулого року на Win_11 щє було "This PC" (зараз не використовую 11-у). Мабуть, з оновленнями вже і поміняли.AssayMAS: ↑ 21.08.2026 14:03
Ты на название ярлычков гляди
WinXP Мой компьютер
Win7 Компьютер
Win8\10 Этот компьютер
Win11 НАШ компьютер
-
FastBullet
Member
Тю) шо то слабо працюють )) надо чтобы винда сразу виядшку удаляла

-
Georgin
Member
BoKl
Зрозуміло, у мене всі ОС виключно англійські, так що не знаю як там з іншими локалізаціями.
AssayMAS привернув мою увагу до цього питання і тепер я якось навіть засумував за часами, коли там було написано "My Computer" за замовчанням
Зрозуміло, у мене всі ОС виключно англійські, так що не знаю як там з іншими локалізаціями.
AssayMAS привернув мою увагу до цього питання і тепер я якось навіть засумував за часами, коли там було написано "My Computer" за замовчанням
Последний раз редактировалось Georgin 21.08.2026 15:00, всего редактировалось 1 раз.
-
waryag
Member
Думаю, тут у юзера чухалися руки )Scoffer: ↑ 21.08.2026 14:36Вінда приблизно 30 років як тре драйвери від пристроїв, котрі фізично відключені від всіх шин, за замовчуванням через 30 днів. Завдання крутиться в таск шедуллері, можна змінити термін, можна вимкнути. Тут більше питання до асусу що вони такого там намутили що навіть ніякої заглушки не встановили. І чому у типа стало 15 днів, теж якесь вендорське налаштування?
-
Scoffer
Member
Тут одне з двох, або у юзера лапки, або індуси в асусі навайбкодили зміну через вендорський драйвер. Типу хотіли 45, а зробили 15.waryag: ↑ 21.08.2026 15:00Думаю, тут у юзера чухалися руки )
-
MqM
Member
В російському світі комп належить царю, то ж все справедливоBoKl: ↑ 21.08.2026 14:51Українською назва не змінилася в win 11 - "Цей ПК", можливо у людини російська локалізація і зараз такий дивний переклад використовується.Georgin: ↑ 21.08.2026 14:15
Блін, не звертав уваги... Минулого року на Win_11 щє було "This PC" (зараз не використовую 11-у). Мабуть, з оновленнями вже і поміняли.
-
GetOutTheWay
Member
тут більше відсилка на комунізмMqM: ↑ 21.08.2026 16:37В російському світі
- спойлер
-
VRoman
Member
Лучше бы верезались незадействуемые функции windows после пары месяцев неиспользования. Винда бы не была столь толстой и ресурсоёмкой. А то устаёшт обновлять ненужный Edge
-
tornadox
Member
Цікаво чому це лише зараз з'явилася як новина.
Win11 стабільно відкочує графічний драйвер навіть якщо в тебе стац. пк без інтеграшки. На лептопах таке ж саме було. DDU очищення і повний реінстал.
Win11 стабільно відкочує графічний драйвер навіть якщо в тебе стац. пк без інтеграшки. На лептопах таке ж саме було. DDU очищення і повний реінстал.