Вибір роутера

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Member

l-m: 14.08.2026 15:53
9005: 14.08.2026 15:40
та не если не самый дешман покупать
Насправді частіше глючать самі клієнти, не вміючи нормально перемикатись, "прилипаючи" до однієї точки, тощо.
++
у мене вдома планшет часто від однієї точки між частотами плутається і коли пропадає 6ГГЦ, перемикається довго на 5/2,4. (так, знаю що можна розділити), кейс схожий.
на роботі телефон у мешу по точкам ubiquiti (не самий дешман як то кажуть), теж іноді тупить. Так, це не постійна проблема, буває 1-2 рази на тиждень, але все одно неприємно.
Ekz0rcyst
Member

Ortyomko
Клієнт обирає до чого підключатись, а не точка вказує, тому така фігня із band steering. Як на мене нічого страшного в тому немає. Принаймні не настільки критично аби починати паритись стосовно цього питання. Та й в нормального рівня"залізяках" із цим проблем практично немає.
Grava
Member

Що скажете про linksys mx5500? Шукаю щось для створення mesh з іншим роутером з openwrt, спочатку думав mx4200, потім знайшов такий цікавий варіант на олх :-/ . Є у когось досвід використання з openwrt?
Tesseract
Member

Grava
512 MB RAM буде мало для центрального роутера в меш мережі, а для сателіта цілком достатньо.
vdemeshko
Member

Grava: 15.08.2026 10:14 Що скажете про linksys mx5500? Шукаю щось для створення mesh з іншим роутером з openwrt, спочатку думав mx4200, потім знайшов такий цікавий варіант на олх :-/ . Є у когось досвід використання з openwrt?
Qualcomm IPQ5018 - аппаратный офлоад не работает в основной ветке но вроде там ведется работы в новых ядрах линукс с поддержкой этих фич
Последний раз редактировалось vdemeshko 15.08.2026 12:49, всего редактировалось 1 раз.
Grava
Member

Tesseract: 15.08.2026 12:11512 MB RAM буде мало
Скільки не читав інфи про mesh та openwrt, не бачив щоб десь писали про необхідний об'єм рам для цього :-/ .
vdemeshko
Member

просто там 2 ядра по 1GHz и без аппаратного офлоада (без танца с бубном на данный момент с специальными билдами) - может проще взять что то на Filogic 820 ? и чуть шустрее 2 ядра - 1.35GHz против 1GHz и плюсом рабочий аппаратный офлоад.. MX4300 брали за 4 ядра@1.4GHz с 2Gb оперативки и там был смысл даже без аппаратного офлоада
Grava
Member

vdemeshko: 15.08.2026 12:54может проще взять что то на Filogic 820
Мені всеодно на чому воно буде та як буде виглядати, зараз я розглядаю всі варіанти. Якщо є що запропонувати - буду вдячний.
Tesseract
Member

Grava: 15.08.2026 12:43Скільки не читав інфи про mesh та openwrt, не бачив щоб десь писали про необхідний об'єм рам для цього :-/ .
Квалкомівські драйвера жеруть багато оперативки, і 512 MB - це мінімум при якому WiFi 6 прийнятно працює з більш ніж п'ятьма клієнтами. Принаймні якщо не навантажувати роутер додатковими задачами.
vdemeshko
Member

Grava: 15.08.2026 13:26
vdemeshko: 15.08.2026 12:54может проще взять что то на Filogic 820
Мені всеодно на чому воно буде та як буде виглядати, зараз я розглядаю всі варіанти. Якщо є що запропонувати - буду вдячний.

Да тот же Linksys E8450 - тоже есть на OLX (512Mb оперативки и Mediatek) или https://openwrt.org/toh/asus/rt-ax52 если новый брать (да - тут 256Мб оперативки, но для драйверов Mediatek - хватает и работает офлоад аппаратный в ванильной OpenWRT) - по процессору 1 и 2 примерно на одном уровне, по радио - первый умеет 4x4 на двух диапазонах, но 2.4 у него не WiFi6 - но это не так что бы проблема для этого диапазона.

PS
обрати внимание, что MX4200, которые сейчас попадаются в продаже, это хоть и 4 ядерная платформа, но с 512мб конфигурацией памяти - есть сообщения, что ванильная опенврт без патча для активации NSS вызывает OOM - стоковая прошивка от вендора и патченная опенврт такой проблемы не имеют. MX4300 и LN1301 такой проблемы не имеют - у них оперативки 1 и 2Гб соовтественно. В теории там можно руками билд сделать и указать тарджет под 512мб памяти, но готовые образы прошивки похоже по дефолту на 1Гб под квалком могут идти
Ответить