Я б не перекладав проблеми виробника SoC на розробника OS. Коли все робиться за відкритими стандартами, підтримка Linux не стає великою проблемою. Мені подобається історія із ARM платами, що мають UEFI, який якраз є одним із варіантів абстракції. Там зазвичай можна запустити generic ARM Linux дистрибутив і навіть Windows. А коли все перефирія підключена по інтерфейсах, що не дозволяють автоконфвгування як у разі pcie, ще й немає опису під це, і UEFI не допомагає бо його немає, то будуть проблеми. В мене лежить тонкий клієнт на Z8350 - там все не як у людей по pcie, а все через i2c, gpio та інше - там Linux працює дуже погано, хоча це x86 і я не сподівався на такі проблемиScoffer: ↑ 14.08.2026 09:45В ванільному ж ядрі поки будуть як барани битись зі своїм монолітним монолітом і нестабільним драйверним абі, проблеми з драйверами не закінчаться ніколи.
Новости
Последние статьи и обзоры
Qualcomm розповіла про платформу Snapdragon C для недорогих ноутбуків на базі Windows
-
yurius_r
Member
-
Scoffer
Member
Ні, це проблеми розробника ОС. Це його завдання зробити стабільний драйверний інтерфейс. І стабільний програмний інтерфейс також. Геть всі інші ОС до останньої осилили і лише лінукс ні. Навіть андроїд зробив приблуду зверху і осилив, а ванільне ядро ні. Я вище пояснив чому вважаю що це відвертий саботаж.yurius_r: ↑ 14.08.2026 14:27Я б не перекладав проблеми виробника SoC на розробника OS.
-
tornadox
Member
Навіть анлокнутий смартфон оновити до останньої версії Android не вийде, бо драйвери хоч і винесені в окремий розділ, але жорстко прив'язані до старої версії ядра та пропрієтарного мотлоху вендора. Тому всі ці архітектурні покращення створені виключно для зручності компаній, а не для довговічності пристроїв.Scoffer: ↑ 14.08.2026 14:26До того що вендор-лок не технічна проблема, а політична. А фізична відсутність драйвера під версію ядра з точністю до навпаки.
Очевидно що технічні і політичні проблеми мають вирішуватись по-різному.
Ще раз повторю: ти купуєш смартфон і отримуєш рівно стільки оновлень, скільки виробник пообіцяє. Єдина реальна перевага Android перед iOS - це можливість ставити додатки в обхід магазину, але Google зараз активно працює над тим, щоб і цю лавочку прикрити. Тоді альтернатив iPhone на комерційному ринку взагалі не залишиться, там принаймні термін підтримки людський.
-
Scoffer
Member
tornadox
А я тобі ще раз кажу не плутай технічні питання з політичними. Технічно відрод має суттєві переваги. Тому стирчить з кожного відра. А гну/лінукс як був на дні 20 років тому, так і продовжує, нічого не змінилось.
А я тобі ще раз кажу не плутай технічні питання з політичними. Технічно відрод має суттєві переваги. Тому стирчить з кожного відра. А гну/лінукс як був на дні 20 років тому, так і продовжує, нічого не змінилось.
-
tornadox
Member
Станом на зараз Cherry Trail та Bay Trail мають непогану підтримку в мейнлайні. В мене були win планшети на всіх цих чіпах і я пригадую яке воно було проблемне через нестандартну реалізацію і те що все висіло на шинах I2C та GPIO.yurius_r: ↑ 14.08.2026 14:27В мене лежить тонкий клієнт на Z8350 - там все не як у людей по pcie, а все через i2c, gpio та інше - там Linux працює дуже погано, хоча це x86 і я не сподівався на такі проблеми
Зараз лишилася плата на z3735f то вона прекрасно працює в Batocera, але для цього прийшлося завести декілька тікетів. Kodi прекрасно працює, ретро-емуляція також, навіть деякі PS2 тайтли працюють, блютуз, wifi, всі порти також.
-
kabostebeztak
Member
Процесор не винуватий в тому, що його криво охолоджують.MAKKACIN: ↑ 13.08.2026 18:23 часто охолодження нормального прижиму немає і з заводу 90+ градусів долбиця.
Відправлено через 11 хвилин 16 секунд:
Подивимось, чи можна буде лінукс поставити, і чи паятимуть сховище, бо без лінуксу та ремонту 0 сенсу брати щось таке.
-
tornadox
Member
Це дуже зручна маніпуляція. З одної сторони лептопів на снепах настільки мало продалося, а з іншої ніхто не використовує їх для важких навантажень (наприклад геймінгу) що як такої статистики і нема.kabostebeztak: ↑ 14.08.2026 15:32 Процесор не винуватий в тому, що його криво охолоджують.
Але статистика по виходу з ладу чипів Снепдрегон через перегрів саме через невдалий дизайн і погане охолодження в андроїд смартфонах є дуже багато.
Як приклад Snapdragon 810, 888, Gen 1, Gen 5, Elite. В інтернеті дуже багато скарг на це.
Відправлено через 5 хвилин 16 секунд:
З статті автора Phoronix піврічної давності.kabostebeztak: ↑ 14.08.2026 15:44 Подивимось, чи можна буде лінукс поставити, і чи паятимуть сховище, бо без лінуксу та ремонту 0 сенсу брати щось таке.
As part of my various end-of-year benchmarking comparison articles for looking at the performance evolution of Linux is a fresh look at the Qualcomm Snapdragon X Elite laptop experience when using Ubuntu 25.10 with the latest X1E Concept packages, which includes taking the X1 Elite optimized kernel to the latest Linux 6.18 stable series. Unfortunately, there are significant performance regressions observed compared to a few months ago that just make AMD Ryzen AI and Intel Core Ultra laptops a better choice for Linux laptop users.
-
kabostebeztak
Member
Прикро. В будь-якому разі, бажаю квалкомм удачі. Конкуренція це добре.tornadox: ↑ 14.08.2026 15:53Це дуже зручна маніпуляція. З одної сторони лептопів на снепах настільки мало продалося, а з іншої ніхто не використовує їх для важких навантажень (наприклад геймінгу) що як такої статистики і нема.kabostebeztak: ↑ 14.08.2026 15:32 Процесор не винуватий в тому, що його криво охолоджують.
Але статистика по виходу з ладу чипів Снепдрегон через перегрів саме через невдалий дизайн і погане охолодження в андроїд смартфонах є дуже багато.
Як приклад Snapdragon 810, 888, Gen 1, Gen 5, Elite. В інтернеті дуже багато скарг на це.
Відправлено через 5 хвилин 16 секунд:З статті автора Phoronix піврічної давності.kabostebeztak: ↑ 14.08.2026 15:44 Подивимось, чи можна буде лінукс поставити, і чи паятимуть сховище, бо без лінуксу та ремонту 0 сенсу брати щось таке.As part of my various end-of-year benchmarking comparison articles for looking at the performance evolution of Linux is a fresh look at the Qualcomm Snapdragon X Elite laptop experience when using Ubuntu 25.10 with the latest X1E Concept packages, which includes taking the X1 Elite optimized kernel to the latest Linux 6.18 stable series. Unfortunately, there are significant performance regressions observed compared to a few months ago that just make AMD Ryzen AI and Intel Core Ultra laptops a better choice for Linux laptop users.
-
tornadox
Member
Ну можливо якщо з'явиться конкуренція зі сторони Mediatek/Nvidia, але ці дві компанії також не віддають нічого в опенсорс, тому мимо.kabostebeztak: ↑ 14.08.2026 16:03 Прикро. В будь-якому разі, бажаю квалкомм удачі. Конкуренція це добре.
-
SergiusTheBest
Member
Стабільний інтерфейс означає необхідність тримати прошарок сумісності з легасі кодом вічно, що не є добре. Для відкритого коду воно не потрібно.Scoffer: ↑ 14.08.2026 14:30 Ні, це проблеми розробника ОС. Це його завдання зробити стабільний драйверний інтерфейс. І стабільний програмний інтерфейс також. Геть всі інші ОС до останньої осилили і лише лінукс ні. Навіть андроїд зробив приблуду зверху і осилив, а ванільне ядро ні. Я вище пояснив чому вважаю що це відвертий саботаж.
-
Scoffer
Member
Звісно що Є добре тому що накопичується кодова база, а в лінуксі все треться і переписується з нуля безперервним потоком. Десятиліття роботи в сраку. Я уже казав, але повторюсь, ситуація з софтом в лінуксі рівно та ж що й 20 років тому. Присутні і відсутні абсолютні ті ж самі класи софта. Нічого не змінилось. 20 років тому я вважав що треба трішки почекати і от-от все буде, зараз я вважаю що і через 120 років нічого не зміниться. Гну/лінукс принципово пишуть так, щоб софта там не було ніколи.SergiusTheBest: ↑ 14.08.2026 21:21що не є добре
Відправлено через 18 хвилин 8 секунд:
ОС заради ОС - не самомета. Мета ОС в наданні рантайму софту, а не навпаки.
-
SergiusTheBest
Member
Це як не виносити сміття. Також накопичується матеріальна база. Є свої плюси та мінуси.Scoffer: ↑ 14.08.2026 21:40 Звісно що Є добре тому що накопичується кодова база
Ну, є весь потрібний софт для середньостатистичного юзера. Плюс майже всі ігри (чого не було 20 років тому).Scoffer: ↑ 14.08.2026 21:40 Я уже казав, але повторюсь, ситуація з софтом в лінуксі рівно та ж що й 20 років тому.
-
Scoffer
Member
Браузер?SergiusTheBest: ↑ 14.08.2026 22:07Ну, є весь потрібний софт для середньостатистичного юзера.
Ні, було і було краще. Я вже розповідав як раніше в вайн всандалювали майже всю віндовс 98. Працювали не те що ігри, працював навіть офіс без глюків. Може це і не заслуга вайна, але факт є фактом.SergiusTheBest: ↑ 14.08.2026 22:07чого не було 20 років тому
-
yurius_r
Member
В мене тут інша думка, не бачу сенсу у холіварах.Scoffer: ↑ 14.08.2026 14:30Геть всі інші ОС до останньої осилили і лише лінукс ні
Як раз ця фігня і вилазить - у Linux проблеми із звуком, який причеплений незрозуміло як. У windows інші проблеми тіпа відсутнього драйвера m.2 wifi адаптера, який підключений чи то через i2c, чи то gpio - там в роз'ємі немає pcie. Чи необхідності перебрати 100500 варіантів драйверів, бо рідних під той тонкий клієнт ніколи не було. Коротше це був приклад, якив мав показати що коли при розробці пристрою якось кастомно через одне місце підключають все то ніякі розробники ОС не допоможуть і потрібен не просто пак драйверів, а пак драйверів із кастомними налаштуваннями шин під конкретний пристрій.tornadox: ↑ 14.08.2026 15:22Станом на зараз Cherry Trail та Bay Trail мають непогану підтримку в мейнлайні. В мене були win планшети на всіх цих чіпах і я пригадую яке воно було проблемне через нестандартну реалізацію і те що все висіло на шинах I2C та GPIO.
-
tornadox
Member
Ну для віндовс під кожну плату і планшет я шукав пак драйверів, і там ще була інструкція що за чим встановлювати. Було весело, але працювало.yurius_r: ↑ 14.08.2026 22:19Як раз ця фігня і вилазить - у Linux проблеми із звуком, який причеплений незрозуміло як. У windows інші проблеми тіпа відсутнього драйвера m.2 wifi адаптера, який підключений чи то через i2c, чи то gpio - там в роз'ємі немає pcie. Чи необхідності перебрати 100500 варіантів драйверів, бо рідних під той тонкий клієнт ніколи не було. Коротше це був приклад, якив мав показати що коли при розробці пристрою якось кастомно через одне місце підключають все то ніякі розробники ОС не допоможуть і потрібен не просто пак драйверів, а пак драйверів із кастомними налаштуваннями шин під конкретний пристрій.
Я пригадую що був різний успіх з різними дистрами. А що за тонкий клієнт, делл? Може теж Batocera зайде?