Новости
Последние статьи и обзоры
Выбор звуковой карты
-
Z440_User
Member
Єдине місце в домашньому сетапі де кабель дійсно має вплив, це міжблок між вініловою вертушкою та фонокоректором.
Бо однією із складових АЧХ вінілової системи є опір навантаження та ємність навантаження.
От в ці "опір та ємність навантаження" як раз входять кабелі від головки до фонокоректора.
А виробник головки вказує в паспортних даних на який опір (зазвичай 47кОм), та ємність (коливається в межах від 100пФ до 400пФ) має працювати головка, щоб не було завалу/горбів АЧХ.
Наприклад, головка хоче 47кОм та 100пФ для лінійної АЧХ. У вас міжблок 1,5м з 80пФ/метр + під 0.5 метрів проводів в самій вертушці + ємність вхідного контуру в фонокоректора до першого транзистора/лампи = от ви вже вилізли за межі паспортних 100пФ головки і маєте горба на 16кГц і завал після 18кГц.
Ріжете міжблок до довжини 1м, переставляєте апарат щоб укорочений міжблок дістав до фонокоректора = 100пФ ємності присутні = лінійна АЧХ в межах 20-20тис. Гц.
Все інше то в межах похибки/настрою/самопочуття/десь біля placebo.
Але я не кажу що воно не має вплив. Просто він дуже незначний.
Бо однією із складових АЧХ вінілової системи є опір навантаження та ємність навантаження.
От в ці "опір та ємність навантаження" як раз входять кабелі від головки до фонокоректора.
А виробник головки вказує в паспортних даних на який опір (зазвичай 47кОм), та ємність (коливається в межах від 100пФ до 400пФ) має працювати головка, щоб не було завалу/горбів АЧХ.
Наприклад, головка хоче 47кОм та 100пФ для лінійної АЧХ. У вас міжблок 1,5м з 80пФ/метр + під 0.5 метрів проводів в самій вертушці + ємність вхідного контуру в фонокоректора до першого транзистора/лампи = от ви вже вилізли за межі паспортних 100пФ головки і маєте горба на 16кГц і завал після 18кГц.
Ріжете міжблок до довжини 1м, переставляєте апарат щоб укорочений міжблок дістав до фонокоректора = 100пФ ємності присутні = лінійна АЧХ в межах 20-20тис. Гц.
Все інше то в межах похибки/настрою/самопочуття/десь біля placebo.
Але я не кажу що воно не має вплив. Просто він дуже незначний.
-
MSiAventador
Member
Просто купуй самий дешевий 6N OCC . Конхвуцій.konb999: ↑ 09.08.2026 12:55Дріт не зробить сигнал краще, він максимум що може то передати сигнал максимально неушкодженим на між пунктом а та пнктом б. І я дійсно не придаю особливого значення дротам, але, в той самий час коли користуєшся якісними джерелом звука і засобами відтворення різниця між дротами дійсно є але досить не суттєва. І чим дорожчий дріт(як акустичний так і міжблок) тим меньше цю різницю моєливо відчути вухом звичайної люжини. Тобто на мій погляд є розумна межа витрачання коштів на дроти! І знов таки але відверто блювотний і дешевий дріт може спотворити звук досить суттєво. Ну і звісно залежність потужності від опіру відповідно до закону ома.QFlash: ↑ 08.08.2026 17:08
Ні. Не так.
Опір має відношення до потужності. Дроти і шнурки хороша ідея для малолеток.
-
QFlash
Member
MSiAventador: ↑ 09.08.2026 15:19Просто купуй самий дешевий 6N OCC
- спойлер
На акустику Ромашки
Так задумано. Нанотехнології.
Відправлено через 4 хвилини 10 секунд:
Так.Z440_User: ↑ 09.08.2026 14:31Єдине місце в домашньому сетапі де кабель дійсно має вплив, це міжблок між вініловою вертушкою та фонокоректором.
Відправлено через 12 хвилин 44 секунди:
Z440_User
Ти брав тестову плівку 250нВб ? Чи пофігу в наші часи.
-
Radio Bay
Member
Тут фанаты Одесса-кабеля )MSiAventador: ↑ 09.08.2026 15:19Просто купуй самий дешевий 6N OCC . Конхвуцій.
-
Z440_User
Member
QFlash у мене кіт з декількох плівок.
315Гц / 250 нВб по ГОСТ / DIN
400Гц / 200 нВб по ANSI
Дві касети Fer Type I та дві касети Cr. Тобто 4 шт для виставлення рівня відтворення. А ще інші плівки. Загалом там кіт щось в 6 чи 8 касет. Брав на ebay щось біля 100-150$
+ є теж саме на бобіника, але там мені плівку писали на замовлення. Плівка RTM, писали на Studer A810. Там просто 315Гц з рівнем 0дб записано по індикаторах того Studer. Писав дружбан, коли працював на студії в Німеччині та мав доступ до апарату. Він мені там всяких вкусняшок понаписав як подарунок до днів народження
315Гц / 250 нВб по ГОСТ / DIN
400Гц / 200 нВб по ANSI
Дві касети Fer Type I та дві касети Cr. Тобто 4 шт для виставлення рівня відтворення. А ще інші плівки. Загалом там кіт щось в 6 чи 8 касет. Брав на ebay щось біля 100-150$
+ є теж саме на бобіника, але там мені плівку писали на замовлення. Плівка RTM, писали на Studer A810. Там просто 315Гц з рівнем 0дб записано по індикаторах того Studer. Писав дружбан, коли працював на студії в Німеччині та мав доступ до апарату. Він мені там всяких вкусняшок понаписав як подарунок до днів народження
-
Radio Bay
Member
Капец, гілка дискусії старих больних бздунів
Один спамить, інщі иноді реагують
Один спамить, інщі иноді реагують
-
Z440_User
Member
Radio Bay, всі ми такі. Але я теж ще раз хочу графоманства підкинути.
І мені цікаво буде почути твою думку. Бо попередні мої питаня до запису співпали з твоїми зауваженнями
І в принципі після того посту що накатаю, питання запису системи та оглядів на ютубчику можна буде закрити
І мені цікаво буде почути твою думку. Бо попередні мої питаня до запису співпали з твоїми зауваженнями
І в принципі після того посту що накатаю, питання запису системи та оглядів на ютубчику можна буде закрити
-
QFlash
Member
Z440_User
Ок. Зрозуміло.
Ок. Зрозуміло.
-
Melofon
Member
дел
-
Z440_User
Member
Трошки графоманства, але маю поділитися здобутим досвідом.
Мені самому було цікаво, так як маю досвід запису гурту за допомогою мікрофонів, вот апарат ніколи не писав.
Розбив на блоки та поховав під спойлери.
Кому цікаво, доведеться почитати для цілісності картини.
Отже (хтось казав що на смартфон не можна зробити нормального запису?
)
Виклик прийнято
:
На мій погляд трохи невгадав з висотою смартфона, або треба було трохи ближче АС посунути. Мідбас виліз.
Смартфон лежав на ППУ-картріджі магістрального водопроводного фільтра. Можливо треба було ще паралонову мочалку для посуду підкласти під смартфон, + був би трохи вище і оптимальніше по відстані між СЧ та ВЧ по висоті, або АС трохи посовати ближче/далі.
Відкритий до критики/коментарів.
Гадаю що на цьому тему запису апаратури вичерпано, досвід отримано.
Відосикам на Ютубі вірити не можна, бо записати можна бюджетку як Hi-End і Hi-end як блютуз колонку. Головне мікрофони поставити як треба.
І да, записане слухав та порівнював на смартфоні в навушниках Huawei FreeBuds 4i. Не на своєму сетапі. Щоб не було "накопичення власної похибки".
Тобто інший пристрій грає і "референс" і запис з мікрофонів.
Бо інакше вийде що записував Оптоніку з Фішерами, а потім до того що вони зіграли, додаємо ще раз їхні "спотворення" при прослуховуванні записаного з них. Рекурсія...
Коментуйте
Мені самому було цікаво, так як маю досвід запису гурту за допомогою мікрофонів, вот апарат ніколи не писав.
Розбив на блоки та поховав під спойлери.
Кому цікаво, доведеться почитати для цілісності картини.
- Зародження ідеї
-
RoMiLiUs викотив свого відосика знятого на IPhone 7
Там жирнючий звук, але, чутно що приміщення велике і для цього жирнючого звуку є місце + є запас потужності у апарату і воно в комплексі грає легко та свободно.
А я чим гірше, теж зніму відосика, та й на запас потужності не жаліюся = обломс. Хрипить-рипить-не грає.
мабуть iphone 7 таки краще знімає за rmx2063
Radio Bay постить відосик з Genelec - виникає аналогічна думка, записати звук системи та порівняти його з оригіналом. Самому цікаво що там мені грає апарат...
Результат отут , вердикт - система кричить, але я знаю що там запасу потужності ще треть і на запису кричить кімната, бо звуку тісно на такій гучності, немає де йому розгулятись, а роблю тихіше - в запису забагато кімнати, яка домінує над звуком системи.
Коротше, я поки що поняття не маю як записати звук системи з місця прослуховування, з відстанями по 4.7метри між мікрофоном та АС. Навіть якщо візьму апаратний вимірювальний комплекс з мікрофоном у товариша.
- Матчасть (смартфони-мікрофони)
-
DEVES наводив фото капсюлів мікрофонів але MEMS-мікрофони мобілок подібні до електретних (конденсаторних), тільки з меншою перегрузочною здатністю, вищим шумом, і буває трохи обмеженим діапазоном.
Але ще є такий момент.
IPhone 7 має 4 mems-мікрофони, які мають трошки більший рівень SPL в дБ і працюють в єдиному організмі запису звуку, хтось пише звук, хтось слухає шум навколо, хтось аналізує АЧХ і таке інше, далі ОС телефона в купі з апаратною начинкою чаклують над записаним звуком витягуючи йому якість за програмними алгоритмами.
Мій RMX 2063 має 2 mems-мікрофони, які мають скромніший рівень SPL, один з них якісніший для запису голосу і розташований з одного краю телефону, інший трохи гірший розташований з іншого краю телефону та слухає навколишній шум, щоб потім прибрати його із запису основного мікрофону. Ну і звісно алгоритми андроїда по роботі зі звуком щоб власника на відеодзвінку було добре чутно.
Ось і причина того що мій перший відеозапис нічого не дав, я завалив телефон звуком і алгоритми андроїда з ним нічого не змогли зробити.
До цього я навіть не знав що в смартах мікрофонів більше ніж один
- Матчасть 2 (як підготувати андроїд-смартфон до запису стерео-звуку не гірше за пару вимірювальних мікрофонів.)
-
Звісно опишу на прикладі мого смартфону RMX2063, для іншого треба розібратися що там і де у нього з мікрофонами.
Отже у мого RMX2063 один мікрофон стоїть з однієї "короткої" сторони корпусу, другий з другої короткої сторони корпусу.
Софт: Аудіо Рекордер від Dmytro Ponomarenko. В налаштуваннях ставимо wav, 48kHz, Stereo, джерело звуку - Необроблений
Кладемо телефон екраном догори вмикаємо запис та клацаємо пальцями біля коротких сторін корпусу по черзі.
Слухаємо запис в навушниках. Має бути стерео-ефект від клацання (звук зліва - звук праворуч). Заодно почуєте стерео-базу телефону, яка буде накладатися на подальший запис. В сенсі коли лівий мікрофон чує праву колонку і навпаки.
Далі про підготовку системи до запису.
- Матчасть 3 (Налаштування АС, розташування смартфона, налаштування гучності.)
-
АС бувають ближнього, середнього, дальнього поля.
АС бувають широкополосні, двополосні, триполосні, (про чотриполосні і більше згадувати не будемо)
Отже якщо у вас велика підлогова 3-полосна система, мікрофона / смартфона треба розташувати на висоті між ВЧ та СЧ динаміком, якщо двополосна, то відповідно між НЧ та ВЧ (ближче до ВЧ).
Якщо АС середнього та дальнього поля - відстань між АС та мікрофоном/смартфоном має бути від 1.5метрів, щоб АС мала можливість сформувати акустичне поле своїми динаміками.
Якщо АС ближнього поля - відстань десь 0.5м +/-
Гучність - комфортна середня, коли вже система дихає вільно, а не пхає її тонкомпенсація через силу і щоб в запису було якомога менше кімнати. Пробуємо запис та слухаємо кліпінг, як є - зменшуємо трохи гучність. В ідеалі бачити рівень запису що приймають мікрофони, але його немає.
Розташовуємо смартфона на вказаній висоті та відстані по середині між колонками, колонки повертаємо обличчям до дірочок мікрофонів в корпусі смартфону (кожну до своєї).
Бажано щось на кшталт мікрофонної стійки, щоб було якомога менше впливу кімнати через відлуння опори смартфона.
Отже (хтось казав що на смартфон не можна зробити нормального запису?
Виклик прийнято
- Чим писалося
-
Realme 6 Pro (RMX2063)
Підготовка та софт описано вище
Відстань від смартфона до кожної АС 1.6-1.7метра
Смартфон лежить екраном до стелі, довгою стороною до лінії між АС, АС дивляться на його короткі сторони. Форма розташування АС-смартфон-АС = трикутник
Смартфон лежав на ППУ-картріджі магістрального водопроводного фільтра. По результату запису, чутно що пролізла НЧ мода кімнати через підлогу, треба було ще паралонову мочалку для посуду підкласти під смартфон, + був би трохи вище і оптимальніше по відстані між СЧ та ВЧ по висоті.
- Підсилення + АС
-
Preamp: Optonica SO-9100 (НЧ "0", ВЧ "+2", гучність біля 50-60дБ по шумоміру смартфона в місці запису)
Poweramp: Optonica SX-9100
Speakers: Fisher STE-1150
- Mystic Prophecy - Ravenlord
-
Flac 16/44 -> Audacious Player -> X-Fi Titanium під лінукс (типу bit perfect)
- 1. Референс від RoMiLiUs на IPhone 7 з обробленим прошивкою смартфона звуком
3. Ось так Android бюджетного смартфона псує звук (в налаштуваннях програми запису вибрав "Мікрофон" замість "Необроблений", більше нічого не змінювалось.
А от до слова запису різних АС мікрофонами для ютубчиків:
4. Ось так можна записати ніби декілька різних АС, просто соваючи смартфона/мікрофона ближче/далі, вище/нижче в межах всього лиш 10см туди-сюди.
Як тепер вірити отим всім відеодемонстраціям на ютубчику?
- Warriyo - Mortals
-
Youtube in browser Opera -> X-Fi Titanium під лінукс (типу bit perfect)
- 1. Референс
- The Chemical Brothers - Go
-
- 1. Референс
- Sinead O`Conor - Tears from the Moon (Karaoke version)
-
1. Запис від QFlash
2. Special for QFlash
- Die Apokalyptischen Reiter - Hört Auf
-
1. Вініл -> Goldring E4 -> Естонія ЕП-010 -> Optonica 9100 -> Fisher STE-1150
В цьому треку цікавого це робота барабанщика на початку треку. З подальшою роботою ногами і як АС відпрацьовує ту чергу ударів, а на додачу починається робота руками по відкритому залізу і чи чутно в тому суцільму дзвоні заліза удари паличок в такт ногам.
З 1:50 прикольна нью-ейджева гіпнотична вставка з об'ємними стерео-ефектами.
На цьому треку кімната не втрималася та підсипала НЧ-моди на кулеметній черзі ніг барабанщика.
Записував більше для себе, послухати різницю між іншим картриджем у здатності читати ВЧ сегмент. Той інший картридж на дзвоні тарілок звалився в шипиляву кашу, не вивіз, ще й виявився не таким скорострільним по НЧ на додачу.
- Martin Hoffmann Orchester International
-
Вініл 1977р (сам запис оркестру 1974р) -> ГЗМ-005 -> Електроніка ЕП-017 -> Optonica 9100 -> Fisher STE-1150
1. Wies euch gefallt
2. Herzlich willkommen
Поперше стерео-ефект на вінілі шикарний, тож було цікаво що запис покаже.
Важкий в СЧ/ВЧ сегменті з причин великої насиченності духовою секцією. Чи не звалиться все в кашу, наче не звалилося, інструменти читаються та розрізняються, навіть розкладка по стерео-панорамі присутня.
Звісно що з поправкою на деякі характерні спотворення технологій запису до 1974 року, які потім надрукували на вінілі 1977 року.
+ Характерне "бумкання" басу з гладкою пласкою обмоткою струн тих часів, та пухка незаглушена 22" бас-бочка тих часів. Ну такий звук був в ті часи, так писали бас-гітари та барабани... Ну і кімната трохи відгукнулася на це "бумкання".
- SIMON PHILLIPS - CELTIC RUN
-
- 1. Референс
Сучаний звук, цікавий матеріал, стерео-ефект в запису присутній.
Навіть кіт нявкнув в запис, мабуть сподобалося...
- И.Бах, орган
-
Вініл -> ГЗМ-005 -> Електроніка ЕП-017 -> Optonica 9100 -> Fisher STE-1150
Демонстраційна платівка від програвача, сильно затерта, але то таке.
Мелодія класику писали з серйозною якістю на найвищому рівні.
Запис зроблено щоб послухати що там з інфранизом в запису від того Органу. Одна справа всякі синтезаторні суб-баси, інша - чистий природний суб-бас справжнього великого акустичного інструмента.
Коли слухав результат, відмітив що раніше ніколи не звертав уваги що на СЧ/ВЧ сегменті чутно роботу клапаного механізма органу.
На мій погляд трохи невгадав з висотою смартфона, або треба було трохи ближче АС посунути. Мідбас виліз.
Смартфон лежав на ППУ-картріджі магістрального водопроводного фільтра. Можливо треба було ще паралонову мочалку для посуду підкласти під смартфон, + був би трохи вище і оптимальніше по відстані між СЧ та ВЧ по висоті, або АС трохи посовати ближче/далі.
Відкритий до критики/коментарів.
Гадаю що на цьому тему запису апаратури вичерпано, досвід отримано.
Відосикам на Ютубі вірити не можна, бо записати можна бюджетку як Hi-End і Hi-end як блютуз колонку. Головне мікрофони поставити як треба.
І да, записане слухав та порівнював на смартфоні в навушниках Huawei FreeBuds 4i. Не на своєму сетапі. Щоб не було "накопичення власної похибки".
Тобто інший пристрій грає і "референс" і запис з мікрофонів.
Бо інакше вийде що записував Оптоніку з Фішерами, а потім до того що вони зіграли, додаємо ще раз їхні "спотворення" при прослуховуванні записаного з них. Рекурсія...
Коментуйте
-
Radio Bay
Member
Норм, послушал, понравилосьZ440_User: ↑ 10.08.2026 15:29Коментуйте
-
Z440_User
Member
Radio Bay, ну досвід отримав цікавий.
Але далі гратися в запис вже бажання не маю
Але далі гратися в запис вже бажання не маю
-
Filabatya
Member
а в графіки, ви записали графіки ачх, бо не співає, мабуть, без них 
-
feson
Member
Ніфіга-се питання....на мільон.....MSiAventador: ↑ 08.08.2026 16:54 QFlash
Розкажи чому з точки зору банальної ерудиції у дротів до навушників різний опір ?
Вважай це тестом Войта-Кампфа.
Виробники дротів зараз творять магію....та вигадують різні комбінації матеріалів щоб передати незнаємо що від точки простору А до точки B.
А чому різний опір у різних матеріальних речей нашого простору- це питання поки що відкрите....
Отправлено спустя 10 минут 29 секунд:
Для прикладу - металева рельса яка знаходиться у вакуумі краще проводить незнамо що ніж сам вакум який поряд.
Тобто матерія - є кращім провідником енергії між двома точками простору. Ніж сам простір.
Швидкість того незнамо що (яке ми назвали електрика) близька до швидкості світла.
Тобто це все - скоріще за все властивості простору як і гравітація.
-
QFlash
Member
Бо одні шнурки зроблено з міді, другі з міді і шлаку, треті зі шлаку.feson: ↑ 10.08.2026 23:47MSiAventador: ↑ 08.08.2026 16:54
QFlash
Розкажи чому з точки зору банальної ерудиції у дротів до навушників різний опір ?
Вважай це тестом Войта-Кампфа.
Бачили які у мене провідники на АС Ромашку. Старий добрий товстий мідний провідник, як на 220V, а може товстіший теперішніх сучасних. Я не заморочувався таким питанням.
Щоб була "безкиснева мідь"
Відправлено через 6 хвилин 54 секунди:
Які фанати. То що обирають якісний провідник.Radio Bay: ↑ 09.08.2026 17:06Тут фанаты Одесса-кабеля )
Не там собака зарита в питанні Hi-Fi/
Відправлено через 9 хвилин 38 секунд:
Графіки АЧХ, графіки інтермодуляційних, гармонічних спотворень, шумова поличка - буз цього не буде Hi-Fi/Filabatya: ↑ 10.08.2026 22:49а в графіки, ви записали графіки ачх, бо не співає, мабуть, без них
Ось наприклад гормонічні спотворення, система рахує скільки є сходинок в кінцевому каскаді poweramp за 10 секунд/
По циклопі хрин щось побачиш на синусоїді, навіть при завищеному струпі спокою.
Також обмеження при max. гучності. Гармоніки скоріше вилазять ніж воно наступає.
По циклопі не видно.
Последний раз редактировалось QFlash 11.08.2026 08:21, всего редактировалось 1 раз.
-
Radio Bay
Member
Электропроводка это называется, хотя там пофиг на этих колонках, не Ояйдом же их подключать, пустая трата денегQFlash: ↑ 11.08.2026 08:08Старий добрий товстий мідний провідник
-
QFlash
Member
Так.Radio Bay: ↑ 11.08.2026 08:18пустая трата денег
-
QFlash
Member
У лампових підсилювачів домінують парні гармоніки і вони там високі, що задає специфічну окраску звучання.
Особливо давлять 3-тю гармоніку в poweramp - дає вкрай неприємне звучання. Зліва інтермодуляція. Також давити. Залежить від якості блока живлення.
Відправлено через 50 хвилин 28 секунд:
Шумова поличка - це про дифкаскад і міжблочні екрановані шнурки.
Акустичний кабель дає мізер приросту порівняно з кінською ціною.
Відправлено через 15 хвилин 43 секунди:
Тут ще згадав про Xonar DS PCI, яка колись була в мене.
Там при різкій атаці звуку ішов спад і потім плавний підйом АЧХ.
Це робота АРП. Автоматичне регулювання підсилення. Для того щоб не було удару по колонках і перегрузу.
Шкода що Raчок такого немає. Можна спаяти на операх. Є різні схеми.
Якщо немає бажання то можна не виставляти графіки на показ. Просто для себе подивитись. Якщо кому цікаво звісно.
Відправлено через 29 хвилин 33 секунди:
На даний час я б взяв щось типу цього:
https://web.archive.org/web/20080404202 ... duct=15185
Тут є деякі графіки
https://archimago.blogspot.com/2013/02/ ... 04usb.html
Також на рос. сайтах є і я не хочу на них посилатися.
Особливо давлять 3-тю гармоніку в poweramp - дає вкрай неприємне звучання. Зліва інтермодуляція. Також давити. Залежить від якості блока живлення.
Відправлено через 50 хвилин 28 секунд:
Тут якість транзисторів передвихідного та вихідного драйвера та правильно підібраний струм спокою вихідного каскада.QFlash: ↑ 11.08.2026 08:34Особливо давлять 3-тю гармоніку в poweramp - дає вкрай неприємне звучання.
Шумова поличка - це про дифкаскад і міжблочні екрановані шнурки.
Акустичний кабель дає мізер приросту порівняно з кінською ціною.
Відправлено через 15 хвилин 43 секунди:
Тут ще згадав про Xonar DS PCI, яка колись була в мене.
Там при різкій атаці звуку ішов спад і потім плавний підйом АЧХ.
Це робота АРП. Автоматичне регулювання підсилення. Для того щоб не було удару по колонках і перегрузу.
Шкода що Raчок такого немає. Можна спаяти на операх. Є різні схеми.
Якщо немає бажання то можна не виставляти графіки на показ. Просто для себе подивитись. Якщо кому цікаво звісно.
Відправлено через 29 хвилин 33 секунди:
На даний час я б взяв щось типу цього:
Тут є деякі графіки
https://archimago.blogspot.com/2013/02/ ... 04usb.html
Також на рос. сайтах є і я не хочу на них посилатися.
Последний раз редактировалось QFlash 11.08.2026 10:31, всего редактировалось 1 раз.
-
Radio Bay
Member
В тебе що, домашня студія? Вже багато разів обговорювалося, що у таких девайсах більшість ціни проф. прибомбаси не потрібні для прослуховування музики.QFlash: ↑ 11.08.2026 10:10На даний час я б взяв щось типу цього:
Молоднший Шііт візьми та не люби мозок
https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/schi ... %7Corganic
https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/usb- ... %7Corganic