Google Chrome може використовувати до 20 ГБ місця на диску для локального ШІ

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Ентузіаст

Пропоную обговорити Google Chrome може використовувати до 20 ГБ місця на диску для локального ШІ

Немає такої опції навіть в сьогоднішньому нічному Chromium 😕
Більше того, завантажують всі ці моделі в теку з конфігурацією, а не кеш, що засмічує резервні копії багатогігабайтним сміттям: https://issues.chromium.org/issues/496887107
Nikolay Yeryomenko
Member

Треба повимикати всі ці AI фічі в Chrome, бо Google теж вміє, не тільки Microsoft.
decepticon4891
Junior

Перевірив на актуальних версіях браузера у Win11/macOS - опція є. Раніше вимикав цей слоп через опцію запуску:
--disable-features=OptimizationGuideOnDeviceModel

(Через chrome://flags/ нажаль вимикання не допомогало)
alex_sul
Advanced Member

Firefox Dev вам у поміч :D

Так у мене є така опція у хромі 151.0.7922.109, так воно юзає мою відеокарту (Arc B580) завдяки Intel oneAPI Level Zero/
Ще подивимось як працює це Gemini Nano
. І тілько потім вже висновки робити.

Файл знаходится тута: C:\Users\назвисько_вашого_профіля\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\OptGuideOnDeviceModel\2025.8.8.1141
bublik1
Junior

треба їм рахунок виставити, за користування сховищем так як вони роблять
Барбарис
Member

Добре, що не маю хрому.
МОНАХ
Member

nazar-pc: 07.08.2026 13:16 Немає такої опції навіть в сьогоднішньому нічному Chromium 😕
► На стандартному Хромі - є. Проблема в тому, що після оновлення програми - повзунок знову активовано, вже не вперше бачу.
► Стосовно параметра - "від усіх - по можливостях, всім - по потребах", то на моєму офіційному робочому Intel Pentium Gold G6405 CPU @ 4.10GHz з 4Гб "оперативки і 111Гб ССД - цей файл вагою аж 45Мб :gigi: . На не офіційних і на домашніх, де "оперативи" побільше - не скажу, так як вже більше 15 років кругом користую "вогняну лисицю".
S0N1C
Member

найбільше було це :eek:
спойлер
Изображение
папка AppData\Local\Google\Chrome тепер важить 2 гіга, після видалення
Pandemium77
Junior

Змінив браузер на Мозіллу ,горя не знаю, хром це звичка котру можна змінити :gigi:
igorek666
Junior

дистанційне зношення SSdшників :rotate:
МОНАХ
Member

Pandemium77: 07.08.2026 14:28 ...хром це звичка котру можна змінити :gigi:
► У мене одразу після його виходу якийсь природній "анти-хром" відбувся; легший, швидший, універсальніший... - та один х... хром, якщо він не давав волі кастомізації і глибокого налаштування! "Поклацав" його тоді кілька неділь паралельно з "лисицею" і видалив, пізніше не раз стикався з ним на інших машинах, на офіційно-робочих доводиться терпіти... але, в-принципі, кругом, де можу я його навіть за запасний варіант не тримаю (запасний у мене Vivaldi).
1234waltz
Member

Подивився скільки Хромига в AppData займає, а там 18,8 ГБ. Флаг на ШІ-слоп автоматично з оновленням увімкнувся, але завантажити папки з моделями воно не стало, бо ноут з залізом без NPU.
Хром мені для роботи, нажаль безальтернативний. Але для особистого все життя юзаю Файрфокс, чого і вам бажаю (так, вони теж скотились).
yariksom
Member

Не дам йому стільки :-P
Delfin4ick
Member

alex_sul: 07.08.2026 13:33 Firefox Dev вам у поміч :D

Так у мене є така опція у хромі 151.0.7922.109, так воно юзає мою відеокарту (Arc B580) завдяки Intel oneAPI Level Zero/
Ще подивимось як працює це Gemini Nano
. І тілько потім вже висновки робити.

Файл знаходится тута: C:\Users\назвисько_вашого_профіля\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\OptGuideOnDeviceModel\2025.8.8.1141
Дякую за інфу, повичищав усе від цієї зарази, опцію вимкнув, після оновлення так і залишилось вимкнутою. А взагалі буду шукати альтернативу на вихідних, це вже занадто, як на мене
Demedik
Member

Скоро: Минимальные требования для Хрома - 32гб видеопамяти.
Inquisitor
Member

Юзати хром - себе не поважати. Краще вже Brave, Vivaldi, Zen, Floorp
Prescott
Member

S0N1C: 07.08.2026 14:23папка AppData\Local\Google\Chrome тепер важить 2 гіга, після видалення
Аналогично, почистил и откл.ползунок
alex_sul
Advanced Member

Delfin4ick
Можеш ще на телефон Firefox поставити. І докрутити йому через меню розширення uBlock origin та Video Background Play Fix І дуй дивитися ютуб повноцінно через браузер)
1234waltz
Member

alex_sul: 07.08.2026 16:11 Delfin4ick
Можеш ще на телефон Firefox поставити. І докрутити йому через меню розширення uBlock origin та Video Background Play Fix І дуй дивитися ютуб повноцінно через браузер)
Я так теж роблю, дуже зручно.
Polaris
Member

Не девно мучався з підняттям Qwen3 14b через Olama, та Open WebUI в вигляді веб інтрфейсу. Але сенс в цьому є тільки зі своїми промтами та завантажиними моделями, зазделегіть налаштованими в ручуну. Якщо від гугла будет по суті готове рішення щоб залитии тільки свій промт та модель, то сенс є і це класно.
Ответить