Угода Apple та CXMT зірвалася через те, що китайський виробник не захотів надати знижку на пам’ять

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

AssayMAS: 07.08.2026 09:13
Rabbitultra: 07.08.2026 01:06геніальності в економічній моделі, де спалюють гроші, виходять в мінус, постійно потрібні нові вкладення, але при тому це має якось запрацювати в один день
суть ты занял нишу (полянку) и низкой ценой на свои услуги - блокируешь вход в неё нормальных инвесторов... а когда пропасть между тобой и теоретическими новичками станет непреодолимой - начнёшь выкручивать цены вверх для всех. А многие бизнесы по скудоумию на твоих ИИ (серверах) продуктах построят всю свою инфраструктуру ибо дешевле чем локально свои ИИшечки разворачивать... .
Суть стать монополистом работая в убыток, что бы затем когда в ход в нишу станет непомерным - диктовать всем свои условия. Вот прям как сча с ОЗУ икс четыре, или до этого в майнинг бум икс пять... все хотят сверх прибыля и нормальный рынок такому противится - вот и делают всё для становления монополистами пусть и на год два. А что прячут долги - так что бы дешево деньги получать... все инвесторы сами обманываться рады. Другое дело что их кинут - чисто по определению высоко рисковых инвестиций.
Бро, ти то правий, але думаєш це наша ситуації з ші бульбашкою?
Найперше - а продукт який вони продають взагалі наскільки цінний? Якби він був такий цінний, то можливо вже почали би трохи викручувати ціни, а я бачу що вони працюють в мінус і дають додаткові знижки. Думаєш знижки то щоб захопити користувачів? А то особисто мені здається що товар трохи протухший і його не беруть
Так само бізнеси: вони спробували токенмаксінг, виявилося що прибутки особливо не виросли, як і ефективність в цілому. Принаймні точно не так сильно, як те обіцяли продавці ші.
До речі якщо ші такий класний продукт і треба терміново ставати монополістом, чому Майкрософт здає в оренду свої датацентри під ші за реально непогані гроші, в той час як компанії які орендують в неї ці потужності є збитковими? Вони ж, майки, могли б крутити там свій ші і потім захопити ринок. Ти кажеш що це веде до монополії на інфраструктуру, але знову те саме питання, а в чому сенс? Якби крутити ші було вигідно, чи потенційно було б вигідно в майбутньому, то вони б самі щось придумували замість простої здачі в оренду, навіщо їм ділити прибутки? Це вигідно тільки якщо кінцевий продукт не затребуваний і живе доти, доки його накачують "халявними" грошима інвесторів
Та і з монополією тут я не згоден. Є Майкрософт, амахон, Гугл. Якби ші почав різко приносити гроші, вони б швидко знайшли спосіб розгорнути якісь потужності і демпінгували ціни. Але я, здається, не бачив жодного нового повністю введеного в експлуатацію датацентру від майків з 23 року. Таки за ші майбутнє
До того ж на відміну від іншого софту, замінити чат ботяру досить просто, користувач не так сильно прив'язаний. Якщо інший бот дає точніший результат, то все швидко міняється.
Знову таки, я вже казав, скоріше всього бізнеси просто будуть економити на ші замість токенмаксингу, що вони вже і роблять. А повернення тих інвестицій які вже вкладені я особисто не бачу можливим. Чим швидше люди прокинуться і побачать що король голий - тим краще

Відправлено через 15 хвилин 49 секунд:
vmsolver: 07.08.2026 12:46
Rabbitultra: 07.08.2026 01:06 Бро, я не знаю які там 30-40%, проте знаю що накопиченого боргу що не фігурує в звітах там навіть більше, ніж офіційного боргу. І ось це не круто. Думаю якби було б там вигідно будувати ті датацентри, то компанії не займалися схематозом, будуючи їх через фірми-прокладки в лізинг, при тому можна легально і не вказувати це як витрати, поки датацентр не ввійде повністю в експлуатацію. Дуже зручно.
И что? Вся их экономика держится на долге. Кого вы там пристыдить собрались?
Уморительно))
Rabbitultra: 07.08.2026 01:06А ось щодо того, що датацентри це нерухомість. Круто. А під що ти її перепрофілюєш то? Складати коров'ячий послід в якомусь Техасі?

Странное чувство, я не акцентировал что датацентры это недвижимость, я говорил про инфраструктуру, которая не просто коробка, коробка ничего не стоит, а коммуникации, энергетика и тому подобное, всё в месте с коробокой и оборудованием это датацентр, рассматривать это просто как недвижимость странный взгляд на тему.
С другой стороны с тезисом датацентры это недвижимость не поспоришь, действительно там есть коробка, но она не является главной ценностью, поэтому почему вы сделали такой акцент мне лично не ясно. Выше я говорил про инфраструктуру.
Далее, а зачем его перепрофилировать? С чего вы взяли, что уже построенные датаценры не нужны? По оценкам нужны, мало того, вон чипы памяти на весь следующий 2027-м год размели полностью, они все пойдут в датацентры, производство памяти увеличивается, закладываются новые фабы. Это не потому что есть сомнения, что датацентры не нужны, а наоборот, что их недостаточно, все кто хотел ещё не построили нужные мощностя.
Перепрофилировать? Ну посмотрите на архитектуру тех чипов, в чем проблема на них решать bandwidth bound задачи? Они для таких задач сделаны!LLM-ки это именно такие задачи. Там много памяти, CPU и GPU. Праздник для считалок разных, особенно если можно обойтись без FP64, потому что FP32 там намазано столько, сколько никогда ни у кого не было, и это всё наряду с огромной полосой памяти.
Rabbitultra: 07.08.2026 01:06І відеокарти це актив який не обесцінюється з часом? Серйозно? Все там обесцінюється, як мінімум бо виходить щось нове. До того ж ціна може залежати від попиту. Кому треба відеокарти які можуть дуже добре перемножати матриці? І головне питання, в окрім нейронок куди їх можна притулити, з якою ефективністю. І найважливіше - а скільки з них дійсно може знадобитися після лихоманки? Може нам зараз мало цих відеокарт? А якщо в реальності для умовної науки + якогось Голівуду + стартапів треба буде відсотків 15%, а все інше просто буде стояти, думаєш ліквідність буде висока?

Где я утверждал подобное? Можно цитату, а не галюцинации? У всего есть срок службы.
Вы слишком зациклились что там якобы просто видеокарты, там много метаGPU собранных из огромных GPU в полносвязной сети. Вы бы хотя у LLM-ки спрослии
Rabbitultra: 07.08.2026 01:06Ну до речі щоб датацентри окупалися там треба здавати карти по умовно 4 бакса і вище за годину. Навіть в хороші для них часи цей показник був ближче до 3. А зараз в окремих випадках це вже по ~50 центів. Хоча Майкрософт умудряються заробляти гроші на своїх датацентрах. Правда вони здають їх в оренду опенаі і антропік, в ті в свою чергу збиткові і спалюють , вибачаюсь, використовують гроші інвесторів.
Им датацентры нужны для исследований, для обучения новых моделей, для инференса пользователям, и это всё разные стратегии и для разных целей, с разными сроками планирования, а вы со своим коровником в этот ряд.
Rabbitultra: 07.08.2026 01:06Ось трюк якраз провертали коли просили гроші у інвесторів: датацентр це нерухомість, інвестуйте не бійтеся якраз розігрували перед інвесторами коли просили гроші. Цікаво якщо датацентр буде збитковим і умовний пенсійний фонд відсудить його у фірми-прокладки через суд, ото буде прикол, ммм. Вже бачу як фонду буде кайфово замість грошей мати бетонну коробку і купу дорогих відеокарт які мало хто хоче купувати, а заробляти на них самому просто нереально.
Бред
Rabbitultra: 07.08.2026 01:06Ну або я просто лоу IQ тіп з форуму і не розумію якоїсь геніальності в економічній моделі, де спалюють гроші, виходять в мінус, постійно потрібні нові вкладення, але при тому це має якось запрацювати в один день
Если вы будете думать только о коровниках и датацентр = недвижимость, то надо что-то делать с этим ;)
Ні, не про корівники думаю, для цієї коробочки це надто круто. Склад для біо добрив скоріше.
Ну короче ваша думка "США і так має купу боргів, то нічого страшного не станеться". Ну ок. Напевне до цього умовної кризи 2008 року не було
Ну і звичайно ваше "треба більше датацентрів, а проблем нема, бо пам'ять і відеокарти розкуплені і їх будуть будувати". Звичайно будуть будувати. Через фірми прокладки в тому числі, які в випадку нештатної ситуації просто луснуть і нікому нічого винні не будуть.
Думаю ситуації наскільки хороша, що компанії що займаються оцінкою ризиків по кредитах дають зараз ризиковані рейтинги подібним інвестиціям. На але то таке
А увагу до датацентру як нерухомості я привертаю тому що це не брєд, як ви кажете, а спосіб продажу цієї ідеї інвесторам.
Ну короче ваша позиція то нічого страшного, США так і живе з купою боргів, а значить спустошити пенсійні, страхові фонди і всадити все в ші інфраструктуру можна. Поганого нічого не буде, якби було б погано, то вони б не закупали пам'ять і карти, а якщо закупають то все добре і взагалі датацентрів недостатньо. А як будуть відбивати кошти? Ну, якось та нац буде.
А в найгіршому сценарії найбільші компанії просто продадуть комусь ці датацентри з інфраструктурою в які всадили трильйони доларів якщо вони якимось чином будуть збиткові (що звичайно неможливо), адже в світі є так багато компаній які радо їх викуплять щоб робити ну не знаю, щось робити. Короче якось та буде, там же не дурні сидять
dead_rat
Member

Rabbitultra: 07.08.2026 15:44 Короче якось та буде, там же не дурні сидять
От на цьому, друже, воно все і тримається.

Я бачу це в ентерпрайзі де працюю: якщо найголовніший каже дурню, то 99% що ніхто не поправить. Навпаки скажуть що хороша ідея.

Чого далеко ходить.
Сьогодні попросили планувати сборку там де поклали деталі, на що я іх послав, сказавши що це деталі треба приносити туди де планується збірка.
Але ж всі інші сказали що от яка геніальна ідея пана Віцепрезидента
vmsolver
Member

Rabbitultra: 07.08.2026 15:44 Ні, не про корівники думаю, для цієї коробочки це надто круто. Склад для біо добрив скоріше.
Хорошо-хорошо, я не буду спорить с экспертом по недвижимости :)
Rabbitultra: 07.08.2026 15:44Ну короче ваша думка "США і так має купу боргів, то нічого страшного не станеться". Ну ок.
А в чем ваша мысль, что надо без долгов, кредиты отменить и запретить? Пусть они сами разбираются, какими финансовыми инструментами будут пользоваться. Вам то какое дело? Вы классно разбираетесь в экономике, можете им посоветовать как им добиться своих целей? Замечу, не что надо было делать 50 лет назад, задним числом все умны.
Rabbitultra: 07.08.2026 15:44Напевне до цього умовної кризи 2008 року не було
А проблема 2008 года была в кредитах? Не в том как они использовались, а в самом явлении кредитов? По вашей одержимости и менторскому тону, будто вы знаете как правильно, складывается именно такое впечатление, что речь в кредитовании как явлении. В кредит - значит плохо, понятно, очень просто запомнить вашу мудрость :)

Rabbitultra: 07.08.2026 15:44Ну і звичайно ваше "треба більше датацентрів, а проблем нема, бо пам'ять і відеокарти розкуплені і їх будуть будувати". Звичайно будуть будувати. Через фірми прокладки в тому числі, які в випадку нештатної ситуації просто луснуть і нікому нічого винні не будуть.
Думаю ситуації наскільки хороша, що компанії що займаються оцінкою ризиків по кредитах дають зараз ризиковані рейтинги подібним інвестиціям. На але то таке
С чего вы мне стали приписывать "надо больше датацентров" если их заказываю не я? Спуститесь на землю чтоли, набор баек и мифов.
Конторы решили что им надо больше датацентров - у вас они спрашивать не будут, жаль не оценили вашу экспертность в этом вопросе.
Что плохого в видеокартах? И в "фирмах-прокладках", вы их собрались учить как строить инфраструктуру и заботиться о рисках?
Rabbitultra: 07.08.2026 15:44А увагу до датацентру як нерухомості я привертаю тому що це не брєд, як ви кажете, а спосіб продажу цієї ідеї інвесторам.
Потому что это бред, датацентр как недвижимость никого не интересует, датацентр это функция, возможности. Не все ищут датацентр в виде коробки для склада что-вы там в очередной раз придумаете.
Rabbitultra: 07.08.2026 15:44Ну короче ваша позиція то нічого страшного, США так і живе з купою боргів, а значить спустошити пенсійні, страхові фонди і всадити все в ші інфраструктуру можна. Поганого нічого не буде, якби було б погано, то вони б не закупали пам'ять і карти, а якщо закупають то все добре і взагалі датацентрів недостатньо. А як будуть відбивати кошти? Ну, якось та нац буде.
Мне совершенно без разницы что будет с ними, с пенсиями американцев и так далее, это их проблемы. Они сами решают куда вложить свои деньги, если они считают, что им надо много видеокарт чтобы учить модели и захватывать рынки, то это их дело.
Rabbitultra: 07.08.2026 15:44А в найгіршому сценарії найбільші компанії просто продадуть комусь ці датацентри з інфраструктурою в які всадили трильйони доларів якщо вони якимось чином будуть збиткові (що звичайно неможливо), адже в світі є так багато компаній які радо їх викуплять щоб робити ну не знаю, щось робити. Короче якось та буде, там же не дурні сидять
Да вы правы, они сразу должны заматываться в простыни и ползти на кладбище, я правильно вас понял?
А если они не построят эти свои дорогие датацентры с памятью и видеокартами и рынок тоже бы упал в 50 раз, вы бы написали примерно такой же пост, только вместо видеокарт было бы что-то другое? Вы же так о них переживаете и готовы в любой момент рассказать нам всю правду!?

:lol:

Что вам не ясно из того, что появился новый рынок, накупили лопат за свои деньги и игрались с ними, им понравилось, крупные игроки захотели на нём доминировать, посчитали что это перспективно и что все будут дальше играться с подобными лопатами, накупили все лопаты планеты и чтобы оказывать услуги аренды лопат. А лопаты-то не простые! Они вон профессию программистов изменили полностью, вряд ли кто-то будет сейчас лазить по описанию API какой функцией сделать то или иное, не спроста эти все жу-жу-жу, лопаты то ничего так оказались, практически вся информация этими лопатами в той или иной мере поддаётся обработке. Вот и строят они инфраструктуру, чтобы их лопаты стали лучше и лопат у них стало больше. Но сказка на этом не заканчивается, потому что там, за океаном, то ли дракон, то ли панда упавшая с дерева, тоже оценили внутреннюю красоту лопат... Впрочем, это уже совсем другая история.. ;)
dead_rat
Member

vmsolver: 07.08.2026 19:50 А проблема 2008 года была в кредитах? Не в том как они использовались, а в самом явлении кредитов? По вашей одержимости и менторскому тону, будто вы знаете как правильно, складывается именно такое впечатление, что речь в кредитовании как явлении. В кредит - значит плохо, понятно, очень просто запомнить вашу мудрость :)
OpenAI generated approximately $13.1 billion in total actual revenue for the 2025 calendar year, while scaling its annualized recurring revenue (ARR) past $25 billion early in 2026 and loss of roughly $21 billion
Anthropic's annualized revenue run rate reached $47 billion, profit of $559 million
Ітого, в нас два основних клієнти на датацентри, для них все і будується.

Слідкуємо за руками, один має оберт 25 мільярдів і ще пішов на 21 мільярд в мінус.
Другий обернув 47 мільярдів, вже використовується практично в усіх корпораціях західного світу, отримав в плюс 0,5 мільярди. Причому зараз корпорації почали навпаки згортати витрати на Антропік

От для них двох беруть кредит і будують датацентрів на 700 мільярдів цього року і очікування на 1400 мільярдів до 2030-го.

Да банкіри з 2008 просто діти поряд с сьогоднішніми. Тут важко навіть уявити який ріст треба, щоб це відбилося. Антропік має стати новим Еппл(профіт 400 мільярдів)

ПС. Не знаю нащо я тобі пишу, бо в тебе все супер, все пораховано і безпечно
vmsolver
Member

dead_rat
Да какие два основные клиенты? Вкладываются все крупные конторы, гугл всё что зарабатывает вкладывает в датацентры, посмотри сколько у него дохода, там больше $150 ярдов в год было недавно и все свободные средства он вкладывает в датацентры. И ему мало, он видит перспективы и считает что он может занять деньги и риск того стоит.
И это одна контора.

При чём тут мой якобы оптимизм, это банальные факты, включай уже мозги.
CnC_General
Member

спойлер
dead_rat: 07.08.2026 20:04
спойлер
vmsolver: 07.08.2026 19:50 А проблема 2008 года была в кредитах? Не в том как они использовались, а в самом явлении кредитов? По вашей одержимости и менторскому тону, будто вы знаете как правильно, складывается именно такое впечатление, что речь в кредитовании как явлении. В кредит - значит плохо, понятно, очень просто запомнить вашу мудрость :)
OpenAI generated approximately $13.1 billion in total actual revenue for the 2025 calendar year, while scaling its annualized recurring revenue (ARR) past $25 billion early in 2026 and loss of roughly $21 billion
Anthropic's annualized revenue run rate reached $47 billion, profit of $559 million
Ітого, в нас два основних клієнти на датацентри, для них все і будується.
спойлер
Слідкуємо за руками, один має оберт 25 мільярдів і ще пішов на 21 мільярд в мінус.
Другий обернув 47 мільярдів, вже використовується практично в усіх корпораціях західного світу, отримав в плюс 0,5 мільярди. Причому зараз корпорації почали навпаки згортати витрати на Антропік

От для них двох беруть кредит і будують датацентрів на 700 мільярдів цього року і очікування на 1400 мільярдів до 2030-го.

Да банкіри з 2008 просто діти поряд с сьогоднішніми. Тут важко навіть уявити який ріст треба, щоб це відбилося. Антропік має стати новим Еппл(профіт 400 мільярдів)

ПС. Не знаю нащо я тобі пишу, бо в тебе все супер, все пораховано і безпечно
два основних зараз. а півроку тому було чотири основних по сумі обороту грошових коштів. я щось пропустив? :rotate: :rotate: :rotate:
з іншого боку поточні два ну ніяк не зможуть освоїти всі виділені кошти та наростити свій обсяг роботи АІ на 360%.
Тобто матимемо спад АІ буму. З усіма наслідками з січня наступного року. :gigi: :gigi: :gigi: :gigi:

Прохання помідори сильно не кидати, я лише початковий аналітик в такій галузі :shuffle: :shuffle: :shuffle:
dead_rat
Member

vmsolver: 07.08.2026 20:18 dead_rat
Да какие два основные клиенты? Вкладываются все крупные конторы, гугл всё что зарабатывает вкладывает в датацентры, посмотри сколько у него дохода, там больше $150 ярдов в год было недавно и все свободные средства он вкладывает в датацентры. И ему мало, он видит перспективы и считает что он может занять деньги и риск того стоит.
И это одна контора.

При чём тут мой якобы оптимизм, это банальные факты, включай уже мозги.
Сам включи мізки, гугл більшість заліза здає ОпенАі та Антропіку.
Амазон здає Антропіку(Бедрок)
Оракл будує для ОпенАі
Маск здає… Антропіку
Майкрософт здебільшого ОпенАі та юзали Антропік для внутрішньої розробки

:laugh: :lol: :laugh: :lol:
AssayMAS
Member

lw_007: 07.08.2026 13:12це якраз порушення регламенту ЦОД
никогда не было и вот опять! Это нищие люди перепродажей хлама занимаются - а состоятельные утилизируют. В США зовут чувака с транспортом, грузят, платят за утилизацию и им побоку что он дальше с хламом сделает - переберёт и перепродаст, или в слитки превратит... ограничения только договора с теми кто может наказать или сроком (государство) или "рублём" (поставщики). Там в договоре четко написано столько то лет не перепродавать, столько то лет будут обновы... а когда end of life то ты можешь с хламом делать всё что угодно - хотя все корпорации кукарекают что низзя но у судов другое мнение.
Если договор = хотелки корпорации противоречат местному законодательству то работает местное законодательство, а корпорации идут лесом. По этому в договорах корпы пишут удобные им суды юрисдикции.

Відправлено через 6 хвилин 1 секунду:
Rabbitultra: 07.08.2026 15:44Якби він був такий цінний, то можливо вже почали би трохи викручувати ціни
рынок не даёт, а разрыв новичков с старожилами менее года
Rabbitultra: 07.08.2026 15:44До речі якщо ші такий класний продукт і треба терміново ставати монополістом, чому Майкрософт здає в оренду свої датацентри під ші за реально непогані гроші, в той час як компанії які орендують в неї ці потужності є збитковими?
ну не может микрософт в напёрстки играть - но ей сильно надо... а так ошкурила инвесторов, а сидеть в клетке будет кто то другой.
Rabbitultra: 07.08.2026 15:44розгорнути якісь потужності і демпінгували ціни
просто ты с наскока не понимаешь твои запросы обслуживает нейронка на три футбольных поля или на пол 5090... Нвидии нейронки первая внедрила и получила сверх прибыля - когда все плату разводили месяц она один день... и лишь через года аналоги у конкурентов появились. Так и тут пока ты монополист в чём то ты с сверхприбылью... а когда отрыв пол года то нету монополии.

Відправлено через 6 хвилин 46 секунд:
Rabbitultra: 07.08.2026 15:44Чим швидше люди прокинуться і побачать що король голий - тим краще
сказать что король голый несёт колосальные риски
а предложить королю одежду несёт прибыль
Так и бизнес понимая ИИманию просто её пользует... купить токенов 100$ и всё ты передовая современная компания... а развернуть ИИ сервер + спецов нанять 1млн баксов в год (есть и такие)...
Вот в Харькове купили одни конторы ИИ токенов всем сотрудникам и следили за их учётками - за первые месяц наигралися - все токены потратили, а затем потребление токенов стало 5-20% у нескольких сотрудников, а половина ваще не пользовалась ибо сложно + надо языки знать +... .

Відправлено через 8 хвилин 12 секунд:
dead_rat: 07.08.2026 20:04який ріст треба, щоб це відбилося.
бумагу ещё напечатают
ведь если посудить о тратах не в долларах, а в ресурсах и человеко часах то там не сильно много...
а так корпа корне продаёт воображаемый хлам, а в отчётах бизнес века. У них условия хорошие для кредитов - они кажутся успешными. все кушают денежки кредитные по 25% в год, а успешные по 5-10%... тупо триллион занял, триллион дал и ты +0,1 тргн в год. А если чё то сядет на срок прокладка.
Ответить