Microsoft видалила рекомендації щодо 32 ГБ ОЗП для Windows 11 на тлі повернення комп’ютерів з 8 ГБ пам’яті

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Як заповітував пан Біл:
"640 КБ 8192 МБ вистачить всім"
Scoffer
Member

Victor Butko: 06.08.2026 21:09Так, от вже патчі запропонували для розробників софту https://www.phoronix.com/news/Page-Alloc-Hogger
розробникам на електроні це мало допоможе :laugh:

Відправлено через 34 секунди:
хоча про що я, зараз модно надиктовувати промпти щоб нейронка на електроні писала
kyon
Member

Как всегда недостаток ресурсов двигатель прогресса, тяжело было тягать всякую фигню на свое горбу изобрели колесо :-P
Melki
Member

1234waltz: 06.08.2026 10:26важить 550 МБ
у меня 90Мб
daesz
Member

Melki: 06.08.2026 09:41 может этот кризис таки заставит хоть когото оптимизировать свои продукты для адекватного потребления памяти
телеметрію*
МОНАХ
Member

longaro: 06.08.2026 18:32 ...Если запускаешь Аи софтину для картинок то будет атас ... он и под 20-30 подкачку сам увеличит...
:eek: Нє... ну, якщо так попутно їм потворствувати, то вони всі нам і по 48Гб "оптимальної" пам'яті "намалюють"! І 64Гб "підкачки" - "ну, а як ви хотіли: АІ!". Тож з цього боку навіть корисно, що всі ми зараз чисто через "гаманець" вже не зможемо підтримувати цей, здавалось до недавнього часу, невпинний і тупий неоптимізований ріст системних вимог...
► Я сам, коли мав непотрібний ССД - "вкинув" його на "підкачку" і виділив 32ГБ. А зараз, коли ССД вже немає і вимушений виділити місце на основному системному м.2, то - "по стакану молока і спати!" 4096Мб "на вході", 4096Мб "на виході" і - допобачення! :-P
Melki
Member

daesz: 07.08.2026 01:30телеметрію*
телеметрия отображает, а продукт потребляет - не так?
SergiusTheBest
Member

Scoffer: 06.08.2026 12:48 Віндове, і максокне до речі теж, стиснення працюють абсолютно прозоро для свапа, ввімкнені за замовчуванням, в загальному випадку налаштовувати їх не треба
Вони не зможуть зробити так, що 4 ГБ RAM перетворяться в 2 ГБ нестиснутих + 8 ГБ стиснутих.
Scoffer: 06.08.2026 12:48 вони знати не знають про lru inversion.
MGLRU давно вже існує в ядрі Linux, він мінімізує цю проблему.
Scoffer
Member

SergiusTheBest: 07.08.2026 13:19MGLRU давно вже існує в ядрі Linux, він мінімізує цю проблему.
Не знаю як ZRAM працює в парі з MGLRU і мені лінь вникати, все одно юзати не збираюсь. Але сам по собі MGLRU в сферичному вакуумі працює від погано до дуже погано:
https://lwn.net/Articles/1060967/
SergiusTheBest: 07.08.2026 13:19Вони не зможуть зробити так, що 4 ГБ RAM перетворяться в 2 ГБ нестиснутих + 8 ГБ стиснутих.
Це не виправдання для рандомного вбивання процесів по переповненню пам'яті.
Reinmar
Member

В плані геймерів мені здається, що вже років 10 більше питання до відеопам'яті, вона дорожче, саме її не вистачає новим іграм. І от її б споживання оптимізувати. А от про ram щоб хтось жалівся для гри я не пам'ятаю вже багато років. Зараз типу на 32 переходим, хоча повно тестів, де рівняють 16 і 32 і типу в більшості проектів споживання системи з грою вкладається в 16. Тобто виходить і 32 треба, але більше про запас. І коли було минуло подвоєння з 8 до 16? Десять років тому? А от 128мб/256мб/512мб/1гб/2гб переходили за 1-2 роки. Потім це стало сповільнятися.
Ответить