Угода Apple та CXMT зірвалася через те, що китайський виробник не захотів надати знижку на пам’ять

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Барбарис: 06.08.2026 14:27 CnC_General, так в тому то й справа, що багато додати не вийде - буде різатись відео по лініях. Лише гарні х570.
спойлер
Afit, вір не вір, а витрати зростають, пропозиції все більше - попиту здатного покрити всі затрати не має - навіть клауд (найприбутковіший наразі) зміг затягти юзерів лише для оплати щоденного обслуговування, розвиток і нові потужності лище за рахунок інвесторів. Ші може й залишиться, але не затичкою в кожній ж.
От захожу сьогодні у відгуки на Ібіс, а там на пів екрану пропозиція, щоб ші зробив єдиний витяг. Навіщо? Мене ж цікавить саме кількість відгуків, кількість проблем у них і як магазин вирішив. Це безглузда функція, але ціна на підписку якоїсь моделі схоже вже закладена в ціну товарів.
От навіщо вам таке ші?
спойлер
ну це зрозуміло, що топова 5090 на АМ4 буде різатись по лініях та втратить трохи продуктивності.
Я б таку відеокарту не ставив собі у такий ПК. тільки коли вже маю кращий на АМ5 , та ставити тільки потестити на рівні ігор та продуктивності. та порівняти із новою системою. наскільки вона краща. (ну так і робив коли міняв платформу, а відеокарта стара залишалась)

мій спіч в тому напрямку, що зараз комплект на АМ4 можна купити достатньо дешево, апгрейд буде теж відносно дешево (у порівнянні з сокет 1851 та АМ5).
для такої умовної системи 5700х+32Гб ДДР4+1Тб+4070 буде достатньо зараз щоб запускати поточні ігри у 1920х1080. так інколи не на епіках, але достатньо щоб розважитись та оцінити гру. час пройде та буде видно що тобі треба буде купити на нову систему.
а щодо того що багато що не вийде додати різних прибамбасів, типа контролера, вебкамера..... іншої периферії - ну так середньостатистичному геймеру багато не треба , лише 4 порти ЮСБ (мишка, клавіатура, контролер, юсб хаб на стіл) та для телефону тайп-с. про усе інше забувається через тиждень що є та чого розпаяно на платі. тут мануал в поміч.
Барбарис
Member

CnC_General, 1700 буде теж не дорого і дає більше. І я не про периферію. Чітко ж писав про планки та диски.
Rabbitultra
Member

Afit: 06.08.2026 12:52
Megaclite: 06.08.2026 12:44
НУ попит від датацентрів не вічний
Коли він обвалиться, то вони будуть повзати на пузі і самі пропопнувати знижки
Я не з тих хто вірить в ці обвали. Я вірю що ШІ з нами назавжди і з часом буде відбуватись тільки модернізація тих потужностей, котрі зупиняться на піку. Ще можливі технологічні або програмні прориви де буде потрібно менше ресурсів пам'яті, але зросте й запит тому скорочень не буде. Це не майнінг. Це явно новий крок в цифровій еволюції і чекати на обвали це те саме що чекати скорочення інтернет трафіку який з моменту заснування постійно тільки росте
Бро, "вірю" це красиве слово. Якраз до нього і апелюють продавці ші зараз. Бо 95% компаній запровадили його в свої робочі процеси, а тепер не можуть зрозуміти, а де обіцяні Альтманом надприбутки. Їх чомусь нема. А це їм ще навіть не стали виставляти справжні рахунки за користування нейрослопом.
І мені дуже подобається логіка людей: а от в майбутньому як станеться прорив, та як буде, та як відіб'ємося. Я таке зазвичай чую або від скамерів, або від якихось лудоманів.
Але ти правий, ші з нами залишиться. Просто скоротиться. Буде як умовний фотошоп - штука по більшому рахунку для спеціалістів для роботи або для ентузіастів які люблять бавитися. Будуть користуватися вчені, інженери і тд, в більш вузьких галузях. Можливо для звичайних користувачів також щось лишиться, думаю якщо чесно лишиться. Але просто його перестануть пихати в горло кожному і розвиватися воно стане повільніше. Думаю великі гравці ринку в яких є бізнес помимо ші якраз і виживуть
Ну і до речі щодо інвестицій: там не тільки гроші дурненьких багатіїв, там гроші пенсійних і страхових фондів і інших подібних організацій, а також кредитні кошти, які люди беруть в банках для інвестицій. І зараз ці трильйони доларів закатали в бетон для датацентрів і в відеокарти від Хуанга, і це все добро вміє лише спалювати ресурси і перемножати матриці, перепрофілювати датацентр на щось інше м'яко кажучи важкувато.
При тому в нього 0% шанс відбити інвестиції які в нього вкладені і весь цей ріст акцій і інвестицій підкріплений лише двома речами: вірою що завтра буде створений якийсь надінтеоект (не буде), або хоча б що воно почне приносити великі гроші (не почне). Ось тому це і страшно, і ось тому це і бульбашка. Така ситуація
CnC_General
Member

Барбарис: 06.08.2026 17:49 CnC_General, 1700 буде теж не дорого і дає більше. І я не про периферію. Чітко ж писав про планки та диски.
спойлер
гаразд. кому миліше 1700, а комусь АМ4. а комусь де більше ФПС на гривню. :up:
Диски? половину конфігурацій що бачив, то купляли 1/2Тб під ігри та систему. погрались, система заросла сміттям/вірус вхопили - формат С , та перевстановили систему.
Інша половина брала другий диск М2 SSD 4Тб (типу під колекцію ігор Стім) / Hdd 8-10-12Тб під фільми/фото/відео з відпусток. :gigi: :gigi: :gigi:
На всіх пристойних повнорозмірних АТХ платах на В550 чіпаку присутні два слоти М2. цього достатньо щоб встановити два швидкісні ССД М2 під систему та ігри, та додати 2 жорстких диски під файлопомойку. :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P
В мене колега по роботі має вдома компутер з асіс стрікс 570Е чіпаком. щоб вставити свої 4 ССД диска. один 250Гб під систему, 2і 500ки з колекцією ігор дистрибутивів, четверта 500ка це частково наповнена робочими документами. він її може на роботу таскати. ну не хоче купляти один ССД 4Тб замість 500к. А що тоді він буде виймати з офісного компа та ставити собі? :lol: :lol: :lol:
мені цікавіше плата на 4 слота оперативки, є куди робити апгрейд :shuffle: :shuffle:
Inqizitor2022
Member

У меня вопрос - Западу легче стало от того, что их даже китайцы чморят? По факту, Запад и их цивилизация обречены с таким подходом.
dead_rat
Member

dext: 06.08.2026 17:05
Васильович: 06.08.2026 17:01 Як же ж чудово, що якісь інші фанати платити більше не будуть /S
Яблуко завжди кратно гріло власних фанатів на вартості RAM відносно поточної ринкової вартості, тому так :yes:
Але Айфон зараз продається нижче МСРП, а все інше залізо - сильно вище.

Але гріє Еппо
vmsolver
Member

Что-то совсем нытьё развели, аж триллионы отсырели :-P

Спросил тут у заурядного Sonnet 5 что там к чему
спойлер
Откуда берутся деньги

До 2024 года AI-инфраструктуру строили в основном на собственные средства и корпоративный долг big tech (операционный кэш-флоу + инвестиционные облигации). Но масштаб вырос настолько, что балансы даже Microsoft, Google, Amazon и Meta уже не справляются — и модель финансирования поменялась структурно.

Сейчас деньги идут из четырёх основных источников:

Собственный капекс гиперскейлеров — операционная прибыль big tech, но её роста уже не хватает для покрытия расходов.

Частный кредит и структурированные сделки — страховые компании, пенсионные и аннуитетные фонды через private equity (Apollo, Blackstone, KKR). Например, сделка Apollo/Blackstone на $35 млрд для Anthropic оформлена как SPV, обеспеченная чипами Google TPU, чтобы вывести долг с баланса компании.

Суверенные фонды и стратегические партнёры — Kuwait Investment Authority и Nvidia соинвестировали в платформу Helix Digital Infrastructure ($10+ млрд), MGX (ОАЭ) — партнёр Stargate, Nvidia и Brookfield вложили $10 млрд в Naver для дата-центра в Корее.

Банковские синдицированные займы — SoftBank взял кредит на $40 млрд у консорциума JPMorgan, Goldman Sachs, Mizuho, SMBC и MUFG под 12-месячный срок, чтобы профинансировать вложения в OpenAI/Stargate.

Morgan Stanley прогнозирует, что за следующие четыре года объём частного долга, облигаций и секьюритизаций под AI-инфраструктуру достигнет $1,15 трлн — для сравнения, это больше половины объёма рынка субпраймовых ипотечных бумаг 2007 года ($2 трлн). Bank for International Settlements в марте 2026 года прямо назвал эти внебалансовые схемы "shadow borrowing" — риском, который может распространяться по финансовой системе так же, как во время ипотечного кризиса.
Сколько уже вложено к лету 2026 года

По данным Financial Times, с начала AI-бума в 2023 году Google, Amazon, Microsoft и Meta суммарно вложили в AI свыше $1,1 трлн капитальных затрат — и это только по этим четырём компаниям. В одном только 2026 году эта четвёрка планирует потратить ещё около $745–760 млрд — почти столько же, сколько за предыдущие три года вместе.

Более широкие оценки по всему рынку (включая Oracle, азиатские CSP и др.):
Метрика Значение Источник
Совокупный капекс big tech (2023–2026) ~$1,1 трлн Financial Times
Прогноз капекс 2026 (топ-5 гиперскейлеров) $650–760 млрд Futurum/Axios/Moody's
Прогноз IDC на 2026 (весь рынок AI-инфраструктуры) $497 млрд IDC
Капекс дата-центров 2025 (весь мир, Dell'Oro) $726 млрд (+57% г/г) Dell'Oro
Кумулятивный капекс, "заблокированный" контрактами к 2026 ~$1 трлн AI2027 Tracker

Разброс цифр связан с тем, что аналитики считают разные периметры — где-то только капекс четырёх мегакапов, где-то весь глобальный рынок включая Азию, энергетику и стройку. Но порядок величины сходится: свыше $1 трлн уже реально потрачено к середине 2026 года, и ещё $700–760 млрд запланировано только на текущий год.

Важная оговорка: заявленный капекс — не то же самое, что реально освоенные деньги. Аналитики Data Center Richness оценивают, что из заявленных на 2026 год сумм фактически будет освоено лишь 55–65% ($350–410 млрд), остальное сдвинется на 2027–2028 годы из-за нехватки энергии, трансформаторов и задержек строительства.
Оценки сроков окупаемости

Единого консенсуса нет, и опубликованные оценки заметно расходятся:

Оптимистичный кейс (Amazon про свою инфраструктуру): серверы и сетевое оборудование выходят "в ноль" за менее чем 3 года, после чего 2–3 года дают существенный свободный денежный поток; сами дата-центры служат более 30 лет — то есть на несколько поколений серверов.

Исторический ориентир: крупные инфраструктурные проекты обычно окупаются за 5–7 лет, а не за 2–3 года, которые закладывают в свои модели многие техкомпании — это ближе к базовому сценарию аналитиков.

Прогноз-развилка на конец 2028 года: аналитики (сценарный анализ с вероятностями) оценивают вероятность позитивного кэш-флоу от AI-капзатрат 2025–2026 годов не выше 40% к концу 2028 года с вероятностью такого исхода около 60%, ссылаясь на аналогию с телеком-переинвестициями 2000–2002 годов. Базовый сценарий (вероятность 50%) предполагает растяжение окупаемости на 7–10 лет при загрузке дата-центров 50–65% к 2028 году; пессимистичный сценарий (25%) — списания избыточных мощностей на $100–200 млрд при загрузке ниже 40%.

Риск-фактор для сроков: у первых частных кредитных сделок сроки погашения 3–7 лет. Рефинансирование в 2029–2030 годах при более высоких ставках может резко изменить экономику — переложив риски с AI-лабораторий на держателей долга.

Ключевые индикаторы, за которыми аналитики советуют следить — это загрузка дата-центров (utilization rate ниже 60% сигналит об избытке мощностей), доля выручки от AI-продуктов в отчётах гиперскейлеров и динамика цен на GPU на вторичном рынке. По сути, окупаемость зависит не от финансовой инженерии, а от того, начнут ли AI-модели генерировать выручку, соразмерную вложенным триллионам — а этот вопрос пока открыт.

Те у кого было куча денег вложили много и сейчас вкладывают овер много, гугл вроде в этом квартале в минус вышел, потому что много вложил в капитальные затраты, и так будет ещё несколько лет, не говоря уже о том, куда гугл вообще деньги тратит, может быть датацентры это не так уже и плохо :)

В общем, не сложилось впечатление, что ужас-ужас, хотят и могут, вот на это похоже.
dext
Member

dead_rat: 06.08.2026 18:13 Але Айфон зараз продається нижче МСРП, а все інше залізо - сильно вище.
Neo до певного момента теж продавався нижче конкурентів завдяки минулим, довгим контрактам на DRAM, за пів-року подивимость яким буде наступний "емейзінг": або з 4ГБ, або дорожче, значно дорожче :yes:

І не забувайте, що поробки яблука поза екосистемою яблука не мають жодної цінності, тому вони легко можуть їх субсидіювати (особливо базові бомж-моделі), на відміну від багатьох незалежних, конкуруючих між собою Android/x86-pc вендорів
dead_rat
Member

vmsolver: 06.08.2026 18:30 В общем, не сложилось впечатление, что ужас-ужас, хотят и могут, вот на это похоже.
Та тобі все божа роса.

Але факт, самі багаті компанії світу, головна проблема яких була що не було куди дівати надприбутки, за три роки стали найбільшими боржниками світу.

Коли банк займає 40 мільярдів, щоб зайняти їх АІ стартапу, це не «хочу і можу», а «ставлю все на Зеро!»
Intel74320ASuperFin+
Member

Три с половиной производителя памяти поставили раком всю планету. Сюр.
DDt
Member

Rabbitultra: 06.08.2026 12:13А я на реддіті абсолютно непідробно бачив як американчики молилися на китайоз і розповідали що кетай прийде порядок наведе з пам'яттю
так тут на форуме точно так же было
lw_007
Member

dead_rat: 06.08.2026 15:14
lw_007: 06.08.2026 14:56

Як на мене то індустрія сильно не обвалиться. От менеджмент акціонери похитають)
у вас є ідеі як за 5 років відбити 2 трильйони інвестицій в АІ?

Бо без цього він повністю обвалиться.
Та з чого б він повністю обвалився? Хтось обанкротиться, хтось виживе. Все піде як має бути.

А з приводу впливу на економіку.

Є такий коротенький маніфест We Must Act Now
Особисто я не настільки дурний щоб вважати себе достатньо розумним щоб оспорювати аргументи підписантів.
vmsolver
Member

dead_rat: 06.08.2026 19:09 Та тобі все божа роса.

Але факт, самі багаті компанії світу, головна проблема яких була що не було куди дівати надприбутки, за три роки стали найбільшими боржниками світу.

Коли банк займає 40 мільярдів, щоб зайняти їх АІ стартапу, це не «хочу і можу», а «ставлю все на Зеро!»
Ой, да кто бы говорил!

Какой факт? В районе 30-40% "долга" это не долг, а деньги контор, посчитали что перспективно занять рынок - заняли, захотели и смогли. Остальные - те которые приняли риски и захотели инвестировать в этот рынок, поменять деньги на долю в аи-датацентрах вполне может оказаться выгодной затеей, на фоне перегретого сейчас рынка.

Когда банк занимает деньги, он хочет на этом заработать. Это тоже "хочет и может".
Риски в окупаемости конечно есть, но когда их нет в предпринимательстве?
Все "пузырчатые хайпожоры" опускают, что деньги вкладываются не в бумаги, которые условно завтра могут сгореть, а в инфраструктуру и железо, с которыми ничего не случится, им до лампочки цены на акции и кто там в "бульбашки" верит.

Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:
Rabbitultra: 06.08.2026 12:13 А я на реддіті абсолютно непідробно бачив як американчики молилися на китайоз і розповідали що кетай прийде порядок наведе з пам'яттю
Прийшов і навів :)
Это же и на нашем форуме было, это не американчики онли, а везде такой контингент есть.
dead_rat
Member

vmsolver: 06.08.2026 19:45 в инфраструктуру и железо, с которыми ничего не случится
Точно точно?

Як довго буде валідною відеокарта від Нвідії? Відеокарта це не інфраструктура, це дорогий розхідник. Через 10 років ціна цих карт буде рівно нуль, це тобі не залізниця чи електростанція щоб працювати 50+ років
Последний раз редактировалось dead_rat 06.08.2026 19:53, всего редактировалось 1 раз.
vmsolver
Member

dead_rat: 06.08.2026 19:51 Точно точно?
Як довго буде валідною відеокарта від Нвідії? Відеокарта це не інфраструктура, це дорогий розхідник.
Уже инфраструктура! :lol:
Барбарис
Member

спойлер
CnC_General, якщо 4 планки, 2 - 3 ссд, то карта ріжеться до рсіе3. Справа в тому, що не у всіх 500-плати. 1700 дозволяє все, хоча там лотерея зі старими процами.
Коли це залізо(аі) не буде виконувати свою функцію, то і вартість його впаде, так саме як центрів\сервері\їх спеціалізованих проців і пам'яті.
CnC_General
Member

спойлер
Барбарис: 06.08.2026 20:10
спойлер
CnC_General, якщо 4 планки, 2 - 3 ссд, то карта ріжеться до рсіе3. Справа в тому, що не у всіх 500-плати. 1700 дозволяє все, хоча там лотерея зі старими процами.
ну є такі обмеження. в кожному випадку на окремо взятій платі свої ньюанси. з цим розбираються або до придбання комплекту (ті хто це може, а це вже рівень прошарених користувачів чи вище. та собі будуть брати явно не самий дешман), або після купівлі (коли запросили знайомого/спеціаліста бо щось тут не могет / ПК не включаеццааа значит.
типовий конфіг АТХ В550+5700х+32Гб 4 планки+2 M2 SSD 4070 + PCI-E 4.0 x16 . ріжеться відеокарта вже після 3 SSD.
Ці ньюанси та інші конкретні випадки можна обговорити у відповідній темі. чим зможу тим допоможу.
Коли це залізо(аі) не буде виконувати свою функцію, то і вартість його впаде, так саме як центрів\сервері\їх спеціалізованих проців і пам'яті.
от коли це станеться, тоді вже компанія за цих пару років зможе хоча б відбити інвестиції та отримати мінімальний прибуток.
А якщо бульбашка АІ лусне..... ну так спише збитки у відповідні активи (майкрософт) або піде у ліквідацію. Та її може викупити конкурент))
Що там, що тут нам однаково. Їхня оперативка в наші плати споживацького рівня не лізе ніяк. І коли вона піде на бу ринок.... мені фіолетово.
А от коли виробники тоді переорієнтують потужності на оперативку для споживачів.... всеодно пройде час щоб нам самим оговтатись та почати збирати кошти.
І яка ціна буде врешті-решт..... :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:
Afit
Member

Rabbitultra: 06.08.2026 18:01
Afit: 06.08.2026 12:52

Я не з тих хто вірить в ці обвали. Я вірю що ШІ з нами назавжди і з часом буде відбуватись тільки модернізація тих потужностей, котрі зупиняться на піку. Ще можливі технологічні або програмні прориви де буде потрібно менше ресурсів пам'яті, але зросте й запит тому скорочень не буде. Це не майнінг. Це явно новий крок в цифровій еволюції і чекати на обвали це те саме що чекати скорочення інтернет трафіку який з моменту заснування постійно тільки росте
Бро, "вірю" це красиве слово. Якраз до нього і апелюють продавці ші зараз. Бо 95% компаній запровадили його в свої робочі процеси, а тепер не можуть зрозуміти, а де обіцяні Альтманом надприбутки. Їх чомусь нема. А це їм ще навіть не стали виставляти справжні рахунки за користування нейрослопом.
І мені дуже подобається логіка людей: а от в майбутньому як станеться прорив, та як буде, та як відіб'ємося. Я таке зазвичай чую або від скамерів, або від якихось лудоманів.
Але ти правий, ші з нами залишиться. Просто скоротиться. Буде як умовний фотошоп - штука по більшому рахунку для спеціалістів для роботи або для ентузіастів які люблять бавитися. Будуть користуватися вчені, інженери і тд, в більш вузьких галузях. Можливо для звичайних користувачів також щось лишиться, думаю якщо чесно лишиться. Але просто його перестануть пихати в горло кожному і розвиватися воно стане повільніше. Думаю великі гравці ринку в яких є бізнес помимо ші якраз і виживуть
Ну і до речі щодо інвестицій: там не тільки гроші дурненьких багатіїв, там гроші пенсійних і страхових фондів і інших подібних організацій, а також кредитні кошти, які люди беруть в банках для інвестицій. І зараз ці трильйони доларів закатали в бетон для датацентрів і в відеокарти від Хуанга, і це все добро вміє лише спалювати ресурси і перемножати матриці, перепрофілювати датацентр на щось інше м'яко кажучи важкувато.
При тому в нього 0% шанс відбити інвестиції які в нього вкладені і весь цей ріст акцій і інвестицій підкріплений лише двома речами: вірою що завтра буде створений якийсь надінтеоект (не буде), або хоча б що воно почне приносити великі гроші (не почне). Ось тому це і страшно, і ось тому це і бульбашка. Така ситуація
Скоро інтеграція ШІ буде скрізь. Буде там де ти навіть гадки не мав що вона там може бути чи виявиться корисною, як дуже багато людей на початку нульових не мали уявлення що все твоє життя може бути підкріплене до телефону і взявши його в карман тобі майже нічого більше не потрібно щоб за щось розрахуватись/замовити/створити контент/пред'явити документи/бути єдиним пристроєм для невеликого бізнесу і ще дуже велика купа чого. Зараз перед очима у всих ті дебільні ролики чи картинки і багато хто думає що це все що воно вміє. Повторюсь, що пройде час і всі будуть дуже здивовані як раніше без цього жили
dead_rat
Member

Afit: 06.08.2026 21:07
Rabbitultra: 06.08.2026 18:01
Скоро інтеграція ШІ буде скрізь. Буде там де ти навіть гадки не мав що вона там може бути чи виявиться корисною, як дуже багато людей на початку нульових не мали уявлення що все твоє життя може бути підкріплене до телефону і взявши його в карман тобі майже нічого більше не потрібно щоб за щось розрахуватись/замовити/створити контент/пред'явити документи/бути єдиним пристроєм для невеликого бізнесу і ще дуже велика купа чого. Зараз перед очима у всих ті дебільні ролики чи картинки і багато хто думає що це все що воно вміє. Повторюсь, що пройде час і всі будуть дуже здивовані як раніше без цього жили
Йшов 5й рік інтеграції ШІ… чекаємо

І того, це ми на початку нульових не мали уявлення про ідею смартфону, бо ми були з пост совка, помножені на його відставання і розвал. А цивілізований світ мав тоді і ноубуки і карманні пк і інтернет і супутниковий телефон. І уявити що ти використовуватимеш карманний пк, котрий вже тримаєш в руці для інтернету, котрий вже на твоєму ноутбуці, що ти внтегруєш свою банківську кредитку в нього… це не так неймовірно, як для нас, хто виріс у 90ті у пост совку

Розмовляв з замовником, він з забезпеченої сімʼї. В кінці 90х в нього був ноутбук з тачскріном ;)
kyon
Member

Какая-то апле это уже мелкая шарашкина контора, вы кто такие, давай до свидания. Вульва тоже со своей машиной рассказывала что им говорят вот есть память такая то, если они отказываются то им больше не звонят. Все производители для розничного компьютерного рынка теперь никто и ничто, всякие Корсары и Кингстоны вообще мелкие голопупые шалопаи из подворотни.
Ответить