Afit: ↑
06.08.2026 12:52
Megaclite: ↑
06.08.2026 12:44
НУ попит від датацентрів не вічний
Коли він обвалиться, то вони будуть повзати на пузі і самі пропопнувати знижки
Я не з тих хто вірить в ці обвали. Я вірю що ШІ з нами назавжди і з часом буде відбуватись тільки модернізація тих потужностей, котрі зупиняться на піку. Ще можливі технологічні або програмні прориви де буде потрібно менше ресурсів пам'яті, але зросте й запит тому скорочень не буде. Це не майнінг. Це явно новий крок в цифровій еволюції і чекати на обвали це те саме що чекати скорочення інтернет трафіку який з моменту заснування постійно тільки росте
Бро, "вірю" це красиве слово. Якраз до нього і апелюють продавці ші зараз. Бо 95% компаній запровадили його в свої робочі процеси, а тепер не можуть зрозуміти, а де обіцяні Альтманом надприбутки. Їх чомусь нема. А це їм ще навіть не стали виставляти справжні рахунки за користування нейрослопом.
І мені дуже подобається логіка людей: а от в майбутньому як станеться прорив, та як буде, та як відіб'ємося. Я таке зазвичай чую або від скамерів, або від якихось лудоманів.
Але ти правий, ші з нами залишиться. Просто скоротиться. Буде як умовний фотошоп - штука по більшому рахунку для спеціалістів для роботи або для ентузіастів які люблять бавитися. Будуть користуватися вчені, інженери і тд, в більш вузьких галузях. Можливо для звичайних користувачів також щось лишиться, думаю якщо чесно лишиться. Але просто його перестануть пихати в горло кожному і розвиватися воно стане повільніше. Думаю великі гравці ринку в яких є бізнес помимо ші якраз і виживуть
Ну і до речі щодо інвестицій: там не тільки гроші дурненьких багатіїв, там гроші пенсійних і страхових фондів і інших подібних організацій, а також кредитні кошти, які люди беруть в банках для інвестицій. І зараз ці трильйони доларів закатали в бетон для датацентрів і в відеокарти від Хуанга, і це все добро вміє лише спалювати ресурси і перемножати матриці, перепрофілювати датацентр на щось інше м'яко кажучи важкувато.
При тому в нього 0% шанс відбити інвестиції які в нього вкладені і весь цей ріст акцій і інвестицій підкріплений лише двома речами: вірою що завтра буде створений якийсь надінтеоект (не буде), або хоча б що воно почне приносити великі гроші (не почне). Ось тому це і страшно, і ось тому це і бульбашка. Така ситуація