Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

kairo: 04.08.2026 10:55Хтось користувався NVIDIA RTX HDR?
це для ігор без нативної підтримки HDR, наприклад The First Berserker: Khazan
з нативною краще renodx https://github.com/clshortfuse/renodx/wiki/Mods
є ігри з нативною підтримкою HDR в яких він "поломаний" наглухо
в новому АС блек флег немає чорного
kairo
Member

З оглядом на сьогоднішні нічні події, сподіваюсь, що монітор до мене доїде. Русня-підор*сня.
Djay
Member

Доречі звернув увагу, що при заливці сірого десь від 5% до 15% присутній такий ефект "мішковини", ледь помітний вертикальний та горизонтальний бандінг, і також при цій заливці прям лееедь помітні обриси меню налаштувань монітора. Десь поки що загальний час роботи екрану 23 години, циклів очистки 4.
В повсякденному використанні не звертаю на це увагу, але як то кажуть "плєвок" в спину відчув)))
Artem_M
Member

Djay: 05.08.2026 11:51 ... як то кажуть "плєвок" в спину відчув)))...
Про ці нюанси не було відомо до покупки?
kairo
Member

Фухх... Монітор прийшов(пощастило, бо вночі бомбили склади Розетки). Все підключив та налаштував. Напрягає, що Нвідія по дефолту ставить обмежений динамічний діапазон, 8біт та 60 Гц, мав пройтись по усім вкладкам та ручками все виставити. Потім налаштував HDR ітд ітп. Протестувати візуал зможу вже ввечері.

З того, що не сподобалось, так це вбогий кабель-менеджмент, через те, що усі роз'єми знаходяться дуже низько, кабелі торчать з моніка. Ну й сама ніжка, яка не дістає до
підставки, дивне рішення. В Делл, ніжка повністю заходила.
спойлер
Screenshot 2026-08-05 181405.png
Поки на моніку була захисна плівка, відображення виглядали десь так:
спойлер
Screenshot 2026-08-05 181951.png
Але після зняття плівки все виявилось досить помірним після матового дисплею. Можна жити.
Djay
Member

Artem_M: 05.08.2026 16:33
Djay: 05.08.2026 11:51 ... як то кажуть "плєвок" в спину відчув)))...
Про ці нюанси не було відомо до покупки?
Ну я тільки про бандінг на woled чув, це прям акцентувалося. А про qd якось не траплялося.
Kopstr
Member

Вкрай не рекомендую купувати монітор QD-OLED dell alienware aw2725q якшо в ньому ревізія A00, знайомий купив 6 місяців назад і вчора монітор просто погас і все, почалил гуглити та як виявилось проблема ця глобальна але наші укр бариги все одно продають дефектну модель по фул прайсу. Добре що свій здав відразу. Також почитав що навіть в США людям які мали з цим проблеми всеодно замінили на дефектну модель з ревізією A00 :lol: о це так делл дбає про своїх клієнтів але напевно у асуса ще гірше.
Монітор сам по собі дуже крутий але якщо будете купувати то звертайте увагу на ревізію - Якщо це A00 то обходіть 10-ю дорогою. Знайти ревізію можна на коробці монітора де серійник.
Изображение
Последний раз редактировалось Kopstr 07.08.2026 12:44, всего редактировалось 3 раза.
kairo
Member

Цікаво, хто мені влупив мінус на коментар про русню-підор*сню? Паверпіца, це ти? :laugh:

Відправлено через 15 хвилин 37 секунд:
По темі, продовжую тестувати монік. Вчора пограв трохи Uncharted: Legacy of Thieves Collection із HDR, картинка топ!

Знайшов класне рішення, щоб постійно не перемикати HDR - AutoActions. Додаєш в програму ігри і при їх запуску HDR автоматично вмикається, а після закриття вимикається. Дуже зручно.
Kopstr
Member

kairo
Я не розумію як може бути у тебе HDR топ якщо твій монік в HDR 1000 лише може давати 1000 ніт на 1 чи 2 % всього і то це під питанням, HDR True Black 400 це жах а не HDR, можливо ви не бачили різницю в HDR між вашим монітором та іншими моніторами які можуть в цей HDR. Я коли дивився як вигляда HDR 400 на dell alienware aw2725q ( 4 покоління QD OLED ) який був в мене майже тиждень та HDR 1000+ де ABL тобі просто ріже яскравість автоматом то я зрозумів що напевно деякі люди нормальной той HDR і не бачили тому їм круто.
У вашому монітору дуже крутий контраст який дійсно в HDR дає cвої переваги але без нормальної пікової яскравості в HDR1000+ де у вас ABL просто вирізає цю якравість щоб зберегти монітор від вигорання залишивши тільки 1-2% покриття 1000 ніт яскравості це компромісс а не HDR.

Я впевнений що тут люди в 90% відсотків ситуації сиділи на дешманах IPS або VA а потім зробили стрибок на ОЛЕД не тестувавши цей HDR ні в порівнянні як цей HDR показують ОЛЕД ТВ або Мінілед ТВ або навіть міні лед монітори з норм алгоритмом обробки локалки і максимально хочуть захистити свою покупку - а так робити не дуже круто.
Последний раз редактировалось Kopstr 07.08.2026 13:15, всего редактировалось 1 раз.
mult
Member

kairo
Стосовно HDR - AutoActions.
А хіба у віндовс 11 нема авто визначення HDR, чи якось так там перемикач зветься?
В чому різниця?
І як це все діло налаштовувать, той же тумблер автовизначення HDR вимикати?
Kopstr
Member

mult
Можливо він просто не знає про гарячі клавіши Windows 11 де можна вкл та викл HDR. Windows Auto HDR це фігня яку потрібно відразу виключати в налаштуваннях.
kairo
Member

Kopstr
Навіщо мені +1000 ніт на весь екран, щоб посліпнути? Це ж не ТВ, де сидиш за три метри.
без нормальної пікової яскравості в HDR1000+ де у вас ABL просто вирізає цю якравість щоб зберегти монітор від вигорання залишивши тільки 1-2% покриття 1000 ніт яскравості це компромісс а не HDR.
Я вчора, коли грав, там є сцена, де ти виїжджаєш на джипі на велику галявину і в неба така яскравість була, що я подумав, що трохи занадто для очей. І це при True Black 500. Якби там було більше, то вже мабуть треба було в сонячних окулярах грати :laugh:

Відправлено через 1 хвилину 36 секунд:
Kopstr: 07.08.2026 13:16Можливо він просто не знає про гарячі клавіши Windows 11 де можна вкл та викл HDR.
Win + Alt + B. Так в тому вся суть програми, що воно автоматично перемикає і тобі не треба вручну кожен раз клацати.

Відправлено через 1 хвилину 9 секунд:
mult: 07.08.2026 13:15А хіба у віндовс 11 нема авто визначення HDR, чи якось так там перемикач зветься?
Немає. Windows Auto HDR, це натягування SDR ігор на HDR, рахітна функція.
Kopstr
Member

kairo
Нема HDR 1000 на весь екран. Є правильна його реалізація від того що вміє матриця монітору, цим більший % охвату матриця може собі дозволити давати 1000 ніт тим більше ви отримаєте картинку яку саме хотіла дати людина яка робили цю гру або кіно. 100% ніколи не буде тому що він не потрібен - ви дійсно не збережете свої очі але 1-2% не покривають усі моменти де той HDR 1000+ потрібен.
FirstTDM
Member

mult: 07.08.2026 13:15А хіба у віндовс 11 нема авто визначення HDR, чи якось так там перемикач зветься?
Нет и не будет. Разные движки, старые игры и т.д. и т.п. - всё руками надо делать:

* работаем/браузер/доки в SDR
* включаем HDR в винде
* играем в HDR - в игре один раз активируем HDR в настройках
* поиграли - переключаемся в SDR в винде для работы B-)

Отправлено спустя 33 секунды:
Kopstr: 07.08.2026 13:16Windows Auto HDR це фігня яку потрібно відразу виключати в налаштуваннях.
Да. Так и есть. Выключаем и не вспоминаем про это.

Отправлено спустя 1 минуту 36 секунд:
Kopstr: 07.08.2026 13:22Нема HDR 1000 на весь екран.
Нет и не будет... полный яркий белый экран на 300-400 нит уже офигенно слепит юзера - ну какие еще 1000 нит на весь экран :eek:
Gold_Star
Member

Kopstr: 07.08.2026 13:22але 1-2% не покривають усі моменти де той HDR 1000+ потрібен
Вангую ти не вмієш калібрувати цей самий HDR, насолоджуючись кліппінгом в 1000+ ніт там, де він якраз НЕ потрібен
kairo
Member

Kopstr
HDR - це про контраст та динамічний діапазон, а не про прожектор в очі. Більшість ігор мастеряться з розрахунком на середню яскравість в межах 200-250 ніт, із піками до 1000 ніт на дрібних деталях. Ніхто не робить ігри із розрахунком в 1000 ніт на великих ділянках, бо таких моніторів практично не існує.
Djay
Member

Мені режиму hdr400 абсолютно вистачає. Іто, коли світла сцена, то дуже яскраво. В Думі останньому добре, що їх небагато))))
В sdr взагалі 45% яскравості використовую. Бо користуюсь майже завжди ввечері.
Ответить