Оптоволокно по всій квартирі для локальної мережі

Локальные сети и Интернет
Автор
Member

SashkoS: 09.07.2026 23:18
У мене є простий приклад - провода закладаються у стіни на термін 30-50 років, а тепер відмотайте на 30 років і що б вам тоді казали якщо б ви планували дома мережу 1Гбіт?
Наступний аргумент швидкість інтернету подвоюється кожні 5 років («закон Нільсена» ), за 20 років очікуємо прискорення у 16 разів.
50 лет назад был коаксиал, вы не заложите современный кабель никак 50 лет назад и даже 30 лет назад. Все менять. 20-25 лет назад была заложена сетка на 5Е категории кажется гигабитная и никто ничего не возмущался, на тот момент этот запас был доступным и нормальным и что, поднять современного можно на ней до 100 метров? 2,5-5 гигабит как потолок и рядом. кабель и главное соединения за эти года сильно ухудшились.

Сейчас хватит проводной сети, потом, потом может и оптика буде другая на 30-50 лет бесполезно гадать и тем более дорого и бесполезно закладывать запас на такие года.
tablestikus
Member

Denvys5: 08.07.2026 19:21 Господи що люди пишуть, 25гіг по витій парі :facepalm: Ні, 25 то фігня, давайте 40гіг по витій парі пускати :apes:
можна і 400гбіт на інфінібенд зібрати
collerok
Junior

а диски в нас-сервері можуть віддавати 25гбіт?
що був сенс заморачуватись з 25-гбпс...
імхо думаю ні, але хай автор відкриє таємницю.
правда якщо вже мережевка в насі є, і роутер відповідний купити фінанси теж є.
то вже можна заморочитись на 25ГБіт

але от сам розглядаю варіант локалки в будинку на основі оптики.
(хоч і буду робити дуал-стак в кінці кінців)

бачу зараз Китайози вже завезли дешеві комутатори, на 8 SFP+ портів 10G
в районі 40-60 баксів

благо і модулі сфп, двох окі вобще мізер коштують зараз

так само китайці завезли дешеві мережевки Pci-express SFP+ 10ж на реалтеку.
або БУшні Інтели х510/520 чи х710, але вони гріються як дикі і відповідно електрику жруть

також і Інтернет провайдери йдуть в сторону XG / XGS pon, так що 10ж(не зовсім) в квартиру вже не фантастика.

тому в принципі дивився на розбудову локалки на оптиці є сенс.

з іншої сторони, мідяха теж вже розігналася до 10ж (на категорії 6 до 30 метрів десяточка пролазе)
і 5гіг на 100 метрів

такщо тут дві сторони медалі)
знову постає проблеми вибору)

в цілому на данний момент я задумав, розтягнути по хаті, по 4 жилки готових оптичних патчкордів з LC конекторами.
паралельно 8 восьмижилкою мідяхи

LC-шні конектори удобні в тому плані що їх можна всунути по дві штуки в LC/LC keystone розетки, і таких два модуля в один підрозетник можна запхати.
що дозволяє зібрати два лінка на дешевих двохглазих сфп модулях.
або 4 лінка на дорощих одноглазих

і от таке протягнути до кожного місця де буде стаціонарний ПК

і звести все в один ящик, де вже засуну NAS, роутер оншку, і інше барахло мережеве.

Відправлено через 18 хвилин 2 секунди:
CRS510-8XS-2XQ-IN
це канєшно убер девайс)

але все-таки то є комутатор в першу чергу.
комутація і маршрутизація в також NAT-трансляція і фаерволізація, не одно і те саме.

судячи по інфі з сайту мікротіка, до 400 мбіт він маршрутизувати може (fast track-ingom)
для функції 10г роутера він не годиться)
BorisBrejcha
Member

wander: 08.07.2026 16:50 Всім привіт!
Оскільки планую ремонт у квартирі, постало питання прокладання інтернет-кабелів до робочого місця, вітальні тощо. Спершу думав кинути щось стандартне CAT5/6, але оскільки вже маю невеличкий домашній сервер (який частково також виконує роль NAS) з 25GbE мережевою картою, то подумав, чому б не спробувати кинути оптоволокно. Чи був, можливо, у когось досвід у такій справі? Цікавить, власне, практичний підхід: який кабель краще обрати, як прокладати і як краще його вивести у підрозетник? Знаю, що оптоволокно
При ремонте надо заложить гибкие полиэтиленовые трубы.
И потом "вдуть" в них волокно.
И ремонтировать волокно в случае чего очень просто - просто перетянуть заново.

Відправлено через 1 годину 54 хвилини 10 секунд:
Я бы сделал так
спойлер

Оптимально закладати траси ще на етапі армування/підготовки під стяжку: одразу прокласти захисні труби з протяжкою, підписати їх і вивести кінці у зручні точки (щиток, слаботочну шафу, розподільчі коробки).

## Які труби брати для заливки бетоном у пол

Для оптики в бетонній стяжці підходять:

### 1. Гладкі жорсткі ПНД-труби (найкращий варіант для бетону)

- Матеріал: поліетилен низького тиску (ПНД), чорні, гладкі.
- Діаметр:
- 25 мм (зовні) – стандарт для однієї траси оптики + резерв.
- 32 мм – якщо хочете мати запас на кілька кабелів (оптика + мідь, або кілька напрямків).
- Тип: гладкі, без гофри, для закладання в бетон/ґрунт.
- Переваги:
- Висока механічна міцність, добре тримають навантаження від бетону.
- Гладка внутрішня поверхня – кабель легко протягувати навіть на довгих трасах.
- Довгі відрізки (бухти), можна класти без зайвих стиків.

Шукайте формулювання типу: «труба ПНД для прокладки кабелю», «технічна труба ПНД», «гладка ПНД для кабельної каналізації».

### 2. Двостінні гофровані труби (ПНД/ПВХ) для підлоги

- Конструкція: гладка внутрішня стінка + гофра зовні.
- Призначення: саме для прокладки кабелів у підлозі/землі.
- Діаметри: 25–40 мм.
- Переваги:
- Гнучкі, зручно укладати на нерівній основі.
- Досить міцні для стяжки, якщо обрано правильний тип (саме для підлоги/землі).

Уникайте тонкої світло-сірої гофри для стін – вона не розрахована на серйозне навантаження від бетону.

### 3. Що точно НЕ треба лити в бетон

- Тонка гофра для стін (сіра, ПВХ, діаметром 16–20 мм) – може сплющитися під вагою бетону.
- Металорукав без додаткового захисту – корозія, незручно для оптики.
- Будь-які труби без明确ного призначення «для кабелю в підлозі/землі».

## Як правильно закласти траси під оптику

1. **Проект трас**
- Визначте точки:
- ввід в будинок (від вулиці/колодязя),
- місце слаботочної шафи/роутера,
- кімнати, де потрібен порт
- На плані нанесіть траси труб, уникаючи перетинів з гарячими трубами та сильними електролініями (або тримайте відстань 10–20 см).

2. **Вибір діаметру і кількості труб**
- Від вулиці до шафи: 1–2 труби Ø25–32 мм (одна основна, одна резервна).
- Від шафи по кімнатах:
- по 1 трубі Ø25 мм на напрямок (наприклад, у вітальню, кабінет, спальню).
- Якщо плануєте кілька кабелів в одному напрямку – беріть Ø32 мм або дві труби Ø25 мм.

3. **Обов’язково з протяжкою (зондом)**
- Купуйте труби «з протяжкою» / «з зондом» (нейлоновий тросик всередині).
- Якщо труба без протяжки – одразу протягніть міцний шнур (нейлон, паракорд) і зафіксуйте його з обох кінців, щоб не випав під час бетонування.

4. **Укладання перед заливкою**
- Труби кріплять до основи (до арматури/пінопласту/підкладки) хомутами, стяжками або перфострічкою, щоб не спливли при вібрації бетону.
- Уникайте:
- надмірної кількості вигинів 90° (максимум 1–2 на трасі, краще плавні повороти).
- довжини однієї безперервної траси більше ~15–20 м без проміжних точок доступу.
- На поворотах робіть плавні радіуси (не ламайте трубу «в коліно»).

5. **Точки доступу і маркування**
- Виводьте кінці труб:
- у слаботочну шафу (щит),
- у розподільчі коробки/люки (якщо траса довга),
- біля майбутніх розеток/портів (з невеликим запасом труби 10–15 см).
- Підпишіть кожну трубу: «ввід вулиця», «вітальня», «кабінет» тощо – це критично важливо через кілька років.
- Зробіть фото/відео розкладених труб перед заливкою, щоб потім орієнтуватися, де вони проходять.

6. **Після заливки**
- Коли стяжка схопиться, можна залишити протяжку всередині (вона не заважає).
- При необхідності протягнути оптику: прив’язуєте кабель до протяжки і плавно тягнете, уникаючи різких смикань.
## Конкретні рекомендації по номенклатурі

Орієнтовно шукайте:

- «Труба ПНД гладка 25 мм для прокладки кабелю, з протяжкою»
- «Двостінна гофрована труба 32 мм для кабелю в підлозі/землі, з протяжкою»
- «Труба захисна ПНД для ВОЛС 25/32 мм»
Відправлено через 26 хвилин 40 секунд:
У меня локалка 10Гбит/c
Мультимодовые патчкорды, модули SFP+
Свитч Ruckus Brocade IСХ 7250-24
в сервере и раб станциях карточки Интел (слоты под SFP)

Відправлено через 5 хвилин 14 секунд:
collerok: 29.07.2026 21:16
судячи по інфі з сайту мікротіка, до 400 мбіт він маршрутизувати може (fast track-ingom)
для функції 10г роутера він не годиться)
для Интернет линка 25Гиг нужен роутер Mikrotik CCR 2216.
либо собирать тазик на базе VyOS.
tablestikus
Member

BorisBrejcha
А в якого провайдера зараз можна взяти 25Гбіт лінк? Ну і у Mikrotik CCR 2216 я по модифікаціям бачу максимум 10G SFP+

Хоча один з моїв провайдерів вже пропонує 5Гбіт лінк.
Shpoker
Member

tablestikus: 31.07.2026 12:44Ну і у Mikrotik CCR 2216 я по модифікаціям бачу максимум 10G SFP+
https://mikrotik.com/product/ccr2216_1g_12xs_2xq
Number of 25G SFP28 ports 12
Number of 100G QSFP28 ports 2
BorisBrejcha
Member

tablestikus: 31.07.2026 12:44 BorisBrejcha
А в якого провайдера зараз можна взяти 25Гбіт лінк?
У швейцарского провайдера

https://www.init7.net/en/internet/fiber7

у них же в аренду дают микротик 2216

Відправлено через 52 секунди:
Fiber7
Fiber-optic Internet
1/1, 10/10 or 25/25 Gbit/s (download/upload)
Incl. TV7
Fixed IPv4 addresses available (activate nerd mode for further information)
Free choice of router
CHF 64.75/month with annual billing (CHF 777/year)
Promo: Setup fee CHF 18 instead of CHF 77 (10 Gbit/s) or CHF 222 (25 Gbit/s)*
tablestikus
Member

Shpoker: 31.07.2026 14:02
tablestikus: 31.07.2026 12:44Ну і у Mikrotik CCR 2216 я по модифікаціям бачу максимум 10G SFP+
https://mikrotik.com/product/ccr2216_1g_12xs_2xq
Number of 25G SFP28 ports 12
Number of 100G QSFP28 ports 2
Ага, є, інколи вони бісять з модифікаціями однієї моделі.

Відправлено через 33 секунди:
BorisBrejcha: 31.07.2026 14:56
А в якого провайдера зараз можна взяти 25Гбіт лінк?
У швейцарского провайдера

https://www.init7.net/en/internet/fiber7

у них же в аренду дают микротик 2216
І як його можна підключити в Україні?)
Shpoker
Member

tablestikus: 31.07.2026 15:20Ага, є, інколи вони бісять з модифікаціями однієї моделі.
Я только не представляю адекватного человека, который это дома добровольно поставит (даже получив безоплатно)
BorisBrejcha
Member

цитата
----
Ось що реально потрібно щоб побачити 10 Гбіт/с на спідтесті - і де люди зазвичай лажають.

Крок 1 - Спочатку перевірте що є у вашому будинку

Перш ніж щось купувати - дізнайтесь які технології доступні за вашою адресою. Різниця принципова:

Ethernet або DOCSIS - забудьте про мультигігабіт. Максимум що ви отримаєте це 1 Гбіт/с і то теоретично.
GPON - вже краще. Деякі провайдери на GPON можуть дати до 2.5 Гбіт/с, але не завжди і не скрізь.
XGPON - ось де починається цікаве. 10 Гбіт/с на завантаження, але вивантаження залишається на рівні 2.5 Гбіт/с. Асиметрія.
XGSPON - симетрія. 10 Гбіт/с в обох напрямках. Якщо у вашому будинку є XGSPON - ви у правильному місці.

Таблиця порівняння технологій:

Технологія Макс. швидкість завантаження (Download) Макс. швидкість вивантаження (Upload) Тип передачі даних Енергонезалежність (робота без світла)
Ethernet / DOCSIS До 1 Гбіт/с До 1 Гбіт/с (Ethernet) / значно нижче (DOCSIS) Теоретичний максимум, обмежений кабелем Низька (потребує живлення комутаторів у будинку)
GPON До 2.5 Гбіт/с До 1.25 Гбіт/с Асиметричний канал Висока (пасивна оптична мережа)
XGPON До 10 Гбіт/с До 2.5 Гбіт/с Асиметричний канал Висока (пасивна оптична мережа)
XGSPON До 10 Гбіт/с До 10 Гбіт/с Симетричний канал Висока (пасивна оптична мережа)
Як перевірити технологію по вашому будинку: заходите на сайт провайдерів, дивитесь карту покриття та технологій або ж телефонуйте провайдерам і питайте напряму яка технологія у вашому будинку. В крайньому разі запитайте у сусідів в будинковому чаті хто вже підключений і яку швидкість реально отримує.

Крок 2 - Розводка у квартирі
Це момент який найчастіше ігнорують і потім дивуються.

Якщо у квартирі немає комунікаційної закладної - доведеться свердлити стіну і заводити оптику напряму. Так, є POE-інжектори які теоретично дозволяють передавати оптику через існуючу виту пару в квартирі - але для мультигігабіту стабільного рішення через цей шлях поки немає. Тому або оптика напряму, або гігабіт.

Коли заведуть кабель - встановлять ONU (оптичний термінал). Він перетворює світловий сигнал з оптоволокна в електричний сигнал по мідному кабелю. Від ONU патч-корд іде до роутера.

Крок 3 - Роутер
І ось тут більшість людей ріжуть собі швидкість самі.

Якщо у вас звичайний гігабітний роутер - ви фізично не отримаєте більше 1 Гбіт/с навіть при наявності XGSPON у будинку. Роутер стане вузьким місцем.

Для справжнього мультигігабіту потрібен роутер з підтримкою Wi-Fi 7 і мультигігабітними портами. З того що реально купити в Україні зараз - ASUS RT-BE86U або TP-Link EB210 Pro. Так, вони дорожчі за звичайні роутери. Але якщо ви вже платите за мультигігабітний тариф - немає сенсу різати швидкість на роутері.

Крок 4 - Пристрої
Купили крутий роутер і отримуєте мультигігабіт по Wi-Fi - але тільки якщо пристрій це підтримує.

Смартфони: Wi-Fi 7 є у Samsung Galaxy S25 і вище, iPhone 16 і вище, Google Pixel 9 і вище, Xiaomi 14 Ultra і вище. На старіших моделях повної швидкості не отримаєте.

ПК і ноутбуки: якщо є мультигігабітна мережева карта - підключайте кабелем від роутера напряму і насолоджуйтесь. Якщо карта обмежена 1 Гбіт/с - купіть зовнішню мережеву карту через USB або Thunderbolt. Коштує відносно небагато, а результат на спідтесті вас здивує (це працює і на ігрових консолях).

Бонус - стійкість до відключень
Окремо варто згадати бо це важливо для Києва: мережа на XGSPON стійкіша до блекаутів ніж старі технології. Пасивна оптика між вашою квартирою і провайдерським вузлом не має активного обладнання яке може згаснути. Якщо провайдер має резервне живлення вузлів - інтернет працює навіть при тривалих відключеннях.

-------------

конец цитаты
tablestikus
Member

BorisBrejcha
не треба суди тягти нейрослоп, який ще діч пише що 1 гбіт отримати по езернету неможливо.

Відправлено через 1 хвилину 30 секунд:
Shpoker: 31.07.2026 15:33
tablestikus: 31.07.2026 15:20Ага, є, інколи вони бісять з модифікаціями однієї моделі.
Я только не представляю адекватного человека, который это дома добровольно поставит (даже получив безоплатно)
Ну якщо квартира під офіс і серверна на балконі з окремим кондьором - то ще якось уявити можна. А саме для домашнього - це хіба що тіки в сутації "я просто хочу і все".
Rex
Member

BorisBrejcha
:mad: Навіщо тут постити простирадла з чату гпт?? Це ж не ви написали і не ваші думки. Тут наче люди трішки розуміються в технологіях - загуглити свй запит і прочитати резюме від ШІ в першому результаті видачі Гугла кожен може сам.
Alexsandr
Member

BorisBrejcha: 31.07.2026 15:42 цитата

Ethernet або DOCSIS - забудьте про мультигігабіт. Максимум що ви отримаєте це 1 Гбіт/с і то теоретично.
GPON - вже краще. Деякі провайдери на GPON можуть дати до 2.5 Гбіт/с, але не завжди і не скрізь.
Не знаю где как, у нас по кабелю в квартиру проще подвести 2,5гигабита чем более 0,5гигабаит по Gpon.
А вот что надо уточнять, какой линк вообще заходит на дом. На несколько подъездов может быть 1гигабит на всех. + провайдеры дурят с оптикой проводя последнюю милю именно оптикой, а что это не gpon и варианты скромно умалчивают.
BorisBrejcha
Member

:D

это reddit

https://www.reddit.com/r/Kyiv/comments/ ... 81_%D0%B2/

Відправлено через 2 хвилини 41 секунду:
Alexsandr: 01.08.2026 00:34 А вот что надо уточнять, какой линк вообще заходит на дом. На несколько подъездов может быть 1гигабит на всех. + провайдеры дурят с оптикой проводя последнюю милю именно оптикой, а что это не gpon и варианты скромно умалчивают.
ну водафон такой ерундой не страдает.
если gpon в дом завели - значит все как обещано.
Rex
Member

BorisBrejcha
это reddit
Я извиняюсь. Но тем не менее, не отменяет того факта, что и на Реддит могли запостить резюме от ИИ. Даже особо не вникая в то, что там написано. Если коротко - желательно давать ответы коротко и по сути, а не простыню, которую ТС должен прочитать, вникнуть и понять (это можно сделать и смостоятельно найдя в Гу соответствующую статью)
BorisBrejcha
Member

Rex: 01.08.2026 08:55то и на Реддит могли запостить резюме от ИИ
На реддите за ИИ банят
SashkoS
Member

tablestikus: 31.07.2026 12:44 А в якого провайдера зараз можна взяти 25Гбіт лінк?
Та практично у любого, тільки це буде не споживчий тариф, а комерційний - договірний, і вартість підключення все так само ляже на клієнта.
«Джин, а що ти можеш?
Господар, я все можу, тільки б були гроші...»
tablestikus: 31.07.2026 12:44 Ну і у Mikrotik CCR 2216 я по модифікаціям бачу максимум 10G SFP+
То комусь ліньки вказати повну назву моделі, подолав лише перші 7 символів
tablestikus
Member

SashkoS: 01.08.2026 11:30
tablestikus: 31.07.2026 12:44 А в якого провайдера зараз можна взяти 25Гбіт лінк?
Та практично у любого, тільки це буде не споживчий тариф, а комерційний - договірний, і вартість підключення все так само ляже на клієнта.
«Джин, а що ти можеш?
Господар, я все можу, тільки б були гроші...»
Практично любий - не буде гемороїтися з таким підключенням.

Мені якось треба було в центрі Київа завести оптику не через площадку від якої заходив основний провайдер, бюджет був безмежний з ціллю зробити саме так - я десь місяць шукав прова, що погодиться при оплаті всіх додаткових робіт з проведення завести лінк як треба було мені.
SashkoS
Member

В мене у квартірі 2 провайдера, заведени так як я хотів. Усього у підїзді 4 провайдера. З третім домовлюсь без питань, з четвертим укртелеком також можу домовиться, але тут є варіанти :insane: У крайньому випадку знаю як переробити під себе.
У мене у квартиру прокладена нажаль тільки 1 віта пара, тому шафа з роутером стоїть у тамбурі.
Колись, богато років тому назад, у тамбурі стояв роутер з ВіФі й прекрасно покривав усю квартиру, бо у під'їзді 9-ти поверхівки більш не було віфі.

PS Особливісті життя у невеликих містах.
collerok
Junior

А в якого провайдера зараз можна взяти 25Гбіт лінк? Ну і у Mikrotik CCR 2216 я по модифікаціям бачу максимум 10G SFP+

Хоча один з моїв провайдерів вже пропонує 5Гбіт лінк.
25 Gigabit доволі специфічний, нішевий і відносно новий стандарт. відповідно працює тільки на свіжокуплених свічах, за мульони мертвих президентів....

тому, провайдери його скіпнули, і пішли в сторону
40 і 100г (ато і 200), бо дешевше доступніше, і є запас продуктивності,

тому розраховувати мати іменно 25G ethernet, ой як не вартує
в кращому випадку, брати 2 лінка по 10, і агрегувати. таке провайдер зробити може. і зі сторони абона роутер буде коштувати не всі гроші світу. + падіння одного лінка в агрегації, не призводить до того що послуга піде в оффлайн.

але усе це технічна лірика, бо в реалі таким заморочаться хіба для бізнесс клієнтів або юридичних, за оверпрайс

домашнім юзерам треба дивитись в сторону XG, XGS pon, отце буде юзерським сегментом для 10Ж тарифів, вже й вибирати є з чого.

а на 25/50G pon, дивитися іще рано....
Ответить