Выбор ИБП/UPS

Корпуса и источники питания
Ответить
Автор
Member

del
Andrew_R30
Member

Доброго дня.
Порадьте, будь ласка, ДБЖ для комп'ютера та монітора. Потрібен в першу чергу для того, щоб при відключенні світла був час спокійно зберегти все і нормально вимкнути ПК.
Конфігурація така:
Ryzen 5 5600 (без розгону), RX 7900 GRE 16 GB, 16 ГБ ОЗП, Seasonic Prime Ultra Platinum 750W (SSR-750PD2).
У простої споживання приблизно 90–120 Вт, під навантаженням десь 315–400 Вт.
Також цікаво, чи може ДБЖ хоч трохи захистити від перепадів або стрибків напруги? Розумію, що це не повноцінний стабілізатор, але все ж.
Бюджет хотілося б вкластися до 4-5 тис. грн. Якщо є сенс трохи доплатити за щось значно краще - теж готовий розглянути.

Буду вдячний за поради та конкретні моделі, бо я зовсім в них не розбираються.
Shpoker
Member

Andrew_R30: 29.07.2026 17:55Також цікаво, чи може ДБЖ хоч трохи захистити від перепадів або стрибків напруги?
это его суть. если напряжение не в пределах -> ровняем AVRом -> переходим на батареи -> вырубаем -> горим сами, но не пускаем это в комп
Ijachok
Member

Andrew_R30: 29.07.2026 17:55 Доброго дня.
Порадьте, будь ласка, ДБЖ для комп'ютера та монітора. Потрібен в першу чергу для того, щоб при відключенні світла був час спокійно зберегти все і нормально вимкнути ПК.
Конфігурація така:
Ryzen 5 5600 (без розгону), RX 7900 GRE 16 GB, 16 ГБ ОЗП, Seasonic Prime Ultra Platinum 750W (SSR-750PD2).
Також цікаво, чи може ДБЖ хоч трохи захистити від перепадів або стрибків напруги? Розумію, що це не повноцінний стабілізатор, але все ж.
Бюджет хотілося б вкластися до 4-5 тис. грн. Якщо є сенс трохи доплатити за щось значно краще - теж готовий розглянути.

Наскільки розумію, потрібно мати хоч якийсь запас по потужності, тому для 850 ват, я придивлявся на ДБЖ, починаючи з такого Powercom Black Knight Pro BNT-1500AP, який коштує не 4-5 тис, а зупинився взагалі на Powercom SPT-2000-II LCD. Ще думав про APC Back-UPS 900W/1600VA і його потужніших сусідів по лінійці. Водночас, мені раніше для блока живлення 550 ват, було достатньо ДБЖ з потужністю 600 ват, тому може і є сенс ризикнути з меншим запасом. Сам востаннє так не зробив
Andrew_R30
Member

Shpoker
Дякую за відповідь
Ijachok: 29.07.2026 18:07
Конфігурація така:

Наскільки розумію, потрібно мати хоч якийсь запас по потужності, тому для 850 ват, я придивлявся на ДБЖ, починаючи з такого https://hotline.ua/ua/computer-istochni ... ?tab=about, який коштує не 4-5 тис, а зупинився взагалі на Powercom SPT-2000-II LCD. Ще думав про https://hotline.ua/ua/computer-istochni ... 1600mi-gr/ і його потужніших сусідів по лінійці. Водночас, мені раніше для блока живлення 550 ват, було достатньо ДБЖ з потужністю 600 ват, тому може і є сенс менший запас брати.
Здається він не підійде мені, бо у мого блока живлення Active PFC у Seasonic, а в характеристиках ups написано «не сумісний з БЖ з APFC».
FirstTDM
Member

Andrew_R30: 29.07.2026 17:55Також цікаво, чи може ДБЖ хоч трохи захистити від перепадів або стрибків напруги? Розумію, що це не повноцінний стабілізатор, але все ж.
Это может быть даже лучше, чем обычный стабилизатор - в хороших UPS и стабилизатор встроенный, и защита от перепадов, и от прыжков... ну а зачем мы покупаем UPS? B-)
Andrew_R30
Member

FirstTDM: 29.07.2026 18:22
Andrew_R30: 29.07.2026 17:55Також цікаво, чи може ДБЖ хоч трохи захистити від перепадів або стрибків напруги? Розумію, що це не повноцінний стабілізатор, але все ж.
Это может быть даже лучше, чем обычный стабилизатор - в хороших UPS и стабилизатор встроенный, и защита от перепадов, и от прыжков... ну а зачем мы покупаем UPS? B-)
Дякую за відповідь
Ijachok
Member

Andrew_R30: 29.07.2026 18:19 Здається він не підійде мені, бо у мого блока живлення Active PFC у Seasonic, а в характеристиках ups написано «не сумісний з БЖ з APFC».
Не дуже розуміюсь в деталях, але мій Be Quiet Pure Power 12 550 W (у якого теж APFC) спокійно працював із Powercom Black Knight Pro BNT-800AP. Ну і не знаю, де саме у когось із них сказано "не сумісний з БЖ з APFC", на Хотлайні не бачу, хіба десь в мануалі
Rucha
Member

Скоріш за все сумісність з APFC вони визначають по наявності правильної синусоїди.
FirstTDM
Member

Andrew_R30: 29.07.2026 18:19бо у мого блока живлення Active PFC у Seasonic, а в характеристиках ups написано «не сумісний з БЖ з APFC».
В общем случае для устранения проблем с компенсацией скачков тока Active PFC - берем UPS с запасом в 1,5-2 раза, т.е. для Active PFC Seasonic 850Вт берем APC Easy UPS 2200VA и всё будет работать отлично...
GreenMile
Member

Брати з правильною синусоїдою, наприклад паверком SPT-1500-II або SPT-2000-II.
Певний набір фільтрів вони мають і можуть навіть погасити окремий імпульсний викид, але від того, що твориться в мережі в момент прильотів ДБЖ не захищає. Для цього існують реле напруги.
Крім того, всі сучасні БЖ мають широкий діапазон вхідної напруги 100-240В, тому "перепади" напруги і AVR в ДБЖ їм до пічки в цілому.
Коротше кажучи, ДБЖ не замінить реле напруги, коли в мережі почнуться "танці з зірками".
Andrew_R30: 29.07.2026 17:55 Бюджет хотілося б вкластися до 4-5 тис. грн. Якщо є сенс трохи доплатити за щось значно краще - теж готовий розглянути.
Не вийде. Бюджет на 2 множте одразу. Або купляти б/в + окремо нові акуми.
FirstTDM
Member

GreenMile: 29.07.2026 23:28Коротше кажучи, ДБЖ не замінить реле напруги, коли в мережі почнуться "танці з зірками".
Обобщенно говоря - "хороший" UPS лучше "обычного" реле напряжения... дело в том, что:

* реле срабатывает за 10-40 мс, тогда как UPS за 2-8 мс
* UPS работает эффективно в широком диапазоне 150-300V благодаря встроенному стабилизатору
* реле просто размыкает контакты, если успевает - в UPS варистор и фильтры гасят большие всплески

Реле хорошо защищает холодильники, кондиционеры, бойлеры... а для компов лучше хороший UPS
LiquidStorm
Member

Реле напруги і ДБЖ маю принципово різні задачі:
- реле вирубає вихід, якщо вхідна напруга за межами заданих
- дбж пробує регулювати вихідну напругу, коли вхідна відрізняється від номінальної, або переходить на батарею, коли діапазон за межами

Маете від міста 190В, реле так і передасть, дбж - підніме до 230В
Маете від міста 160В, реле відключить вихід, дбж - переключиться на акум, видасть 230В
Маете від міста 260В, реле відключить вихід, дбж - опустить до 230В, або переключиться на акум, видасть 230В

На відміну від електростанцій, ДБЖ - самодостатній пристрій, він не боїться "пригод" на вході, а от станцію варто захищати реле.
МОНАХ
Member

Andrew_R30: 29.07.2026 18:19 Здається він не підійде мені, бо у мого блока живлення Active PFC у Seasonic, а в характеристиках ups написано «не сумісний з БЖ з APFC».
► Тут вже ситуація, коли має місце практика і фактичний стан справ. В підтримці виробником мого MSI: MPG A1000G PCIE5 / 1000W теж так прямо і написано - потребує джерел живлення з чистим синусом. Але я маю маленький практичний досвід зі своїм старим MGE і його апроксимованим синусом, крім того досвід GreenMile тут і деякі відгуки в Неті зі схожими БЖ говорить, про те, що такий БЖ все таки буде нормально переварювати відповідний ДБЖ. А в Вашому випадку (якщо хочете взяти щось дешевше, а з апроксимованою синусоїдою - це майже завжди дешевше ніж з чистою) варто пошукати відгуки про свій або схожий по модельному ряду БЖ, як він спрацьовує з такого роду ДБЖ.
► Або не паритись, брати дорожче - одну з моделей Powercom-ів, які вище порадили, з чистим синусом...
► Але якщо все-таки будете брати ДБЖ з модифікованим синусом, то на споживання Вашої системи, як на мене, достатнім запасом буде і 1600VA-900Вт.
GreenMile
Member

FirstTDM: 29.07.2026 23:37
GreenMile: 29.07.2026 23:28Коротше кажучи, ДБЖ не замінить реле напруги, коли в мережі почнуться "танці з зірками".
Обобщенно говоря - "хороший" UPS лучше "обычного" реле напряжения... дело в том, что:

* реле срабатывает за 10-40 мс, тогда как UPS за 2-8 мс
* UPS работает эффективно в широком диапазоне 150-300V благодаря встроенному стабилизатору
* реле просто размыкает контакты, если успевает - в UPS варистор и фильтры гасят большие всплески

Реле хорошо защищает холодильники, кондиционеры, бойлеры... а для компов лучше хороший UPS
У чата ГПТ все гарно, допоки вам на стіл не потрапляє згорівший по входу від перенапруги ДБЖ, який не врятував все що за ним було, бо людина була впевнена, що захищена і РН не потрібно ;)

Справа в тому, що:
- 10-40мс більше ніж достастньо для тощо, щоб врятувати техніку. Це основана задача РН.
- у ДБЖ немає вбудованого стабілізатора (с) ;) У нього є автотрансформатор, він же AVR (Automatic Voltage Regulation) який зовсім не є "стабілізатором", він просто підвищує або знижує постйіно завищено, або постійно занижену напругу, комутацією обмоток. При аваріях воно не допоможе. І при 150В він не працює, звичайний діапазон роботи ДБЖ - приблизно від 170В (і то не всі, бо трансформтотр треба дуже великих розмірів). Ну і , як я вище писав - у БЖ для ПК робочий діапазон напруг 100-240В, йому та стабілізація не потрібна в принципі.
- моє улюблене: святий варистор, який всіх рятує :laugh: Щоб він врятував вас від сплесків у вас в квартирі має бути заземлення, якщо його немає - то забудьте про зхаист від "великих сплесків", прсотигосподи.

Не треба вірити всьому, що пише ШІ, це може вилізти вам боком.

Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
LiquidStorm: 30.07.2026 06:50 ДБЖ - самодостатній пристрій, він не боїться "пригод" на вході
За віру в це твердження багато людей поплатились спаленою технікою.
FirstTDM
Member

GreenMile: 30.07.2026 10:04- 10-40мс більше ніж достастньо для тощо, щоб врятувати техніку. Це основана задача РН.
Компы/сервера могут перезагрузится за 10-40 мс, а при 2-8 мс продолжат работать - это факт, неоднократно проверенный на практике.
GreenMile: 30.07.2026 10:04У нього є автотрансформатор, він же AVR (Automatic Voltage Regulation) який зовсім не є "стабілізатором"
Не, ну играть в гуманитарщину терминами мне лень... на сайте APC UPS прямо указано: Стабілізатор коригує коливання напруги для забезпечення надійного живлення
GreenMile: 30.07.2026 10:04Не треба вірити всьому, що пише ШІ, це може вилізти вам боком.
У меня многолетний опыт работы с UPS APC и те "умники", которые защищают комп. системы разнообразными реле, стабилизаторами (это же дешевле, чем UPS купить B-) ) страдают от потери данных при скачках напряжения.

Я же не спорю, что реле/стабилизаторы важны и они защищают технику, но мы же говорим о компьютерной технике, а это нечто другое.

И еще - комментировать качество работы "дешевых" UPS я не буду - выбирайте APC или Eaton и будет вам "счастье" B-)

Отправлено спустя 5 минут 33 секунды:
GreenMile: 30.07.2026 10:04За віру в це твердження багато людей поплатились спаленою технікою.
Случаи бывают разные, но за много лет ни разу UPS APC от 2000VA и выше не позволил спалить технику.

Те редчайшие случаи, про которые мне достоверно рассказывали, были связаны с множеством факторов и ошибками в офисной электросети - при грубых факапах проектирования ничего не поможет B-)
Ektalion
Member

FirstTDM: 30.07.2026 11:19 Компы/сервера могут перезагрузится за 10-40
10 - брехня.
FirstTDM
Member

Ektalion: 30.07.2026 13:1110 - брехня.
А за 40 мс? :lol:
GreenMile
Member

FirstTDM: 30.07.2026 11:19
GreenMile: 30.07.2026 10:04- 10-40мс більше ніж достастньо для тощо, щоб врятувати техніку. Це основана задача РН.
Компы/сервера могут перезагрузится за 10-40 мс, а при 2-8 мс продолжат работать - это факт, неоднократно проверенный на практике.
А яке це має відношення до РН, задача якого відключити пристрій від збійної мережі? Швидкодія РН достатня, щоб ваше обладнання не згоріло, все, порівнювати його швидкодію з ДБЖ - це я к прутень з пальцем, наче схоже, частково може виконувати функції, але призначення різне.

FirstTDM: 30.07.2026 11:19Не, ну играть в гуманитарщину терминами мне лень... на сайте APC UPS прямо указано: Стабілізатор коригує коливання напруги для забезпечення надійного живлення
Ну, вірте АПЦ, що там стоїть "стабілізатор", я ж не проти :)
FirstTDM: 30.07.2026 11:19У меня многолетний опыт работы с UPS APC и те "умники", которые защищают комп. системы разнообразными реле, стабилизаторами (это же дешевле, чем UPS купить B-) ) страдают от потери данных при скачках напряжения.
Дивно, чому людина з багаторічним досвідом досі не осягнула, що захиститись від виходу з ладу ПК і захистись від втрати даних на ПК - це різні речі.
FirstTDM: 30.07.2026 11:19 Я же не спорю, что реле/стабилизаторы важны и они защищают технику, но мы же говорим о компьютерной технике, а это нечто другое.
Ми кажемо про те, що ДБЖ не є повноцінною заміною РН. Задача РН - врятувати техніку від виходу з ладу, задача ДБЖ - зберегти ваші дані, коли фейлить мережа. Тому має стояти і те і інше, бо коли у вас в розетці ввалить під 400В при обриві нуля, то ваш ДБЖ так само згорить, а реле напруги мало того що не згорить, ще й врятує ваш ДБЖ від пошкоджень.
FirstTDM: 30.07.2026 11:19 И еще - комментировать качество работы "дешевых" UPS я не буду - выбирайте APC или Eaton и будет вам "счастье" B-)
Повністю підтримую! А тепер спробуйте це донести до людей, які обирають ДБЖ за 4-5к. А також, чому вони повинні купити за 20к+ якісний ДБЖ, а не зарядну станцію + РН до неї.
FirstTDM: 30.07.2026 11:19 Случаи бывают разные, но за много лет ни разу UPS APC от 2000VA и выше не позволил спалить технику.
Це називається упередження виживання. Із серії "я все життя не пристібаюсь паском безпеки і досі живий, паски не потрібні".
У нас зараз проблема не в тому, що мережа пропадає, а в тому, що під час прильотів в тій мережі напруга і частота можуть приймати таких значень при яких не витримують навіть ДБЖ.
FirstTDM: 30.07.2026 11:19Те редчайшие случаи, про которые мне достоверно рассказывали, были связаны с множеством факторов и ошибками в офисной электросети - при грубых факапах проектирования ничего не поможет B-)
Реле напруги, у якого верхня межа роботи десь в середньому 450В врятує ваш ДБЖ який здатен працювати максимум при 300В, і про це не треба забувати.
BorisBrejcha
Member

Andrew_R30: 29.07.2026 17:55 Буду вдячний за поради та конкретні моделі, бо я зовсім в них не розбираються.
APC Smart 750 подойдет впритык (450 Вт макс)
APC Smart 1000 подойдет с запасом.

На олх можно найти.

Из достоинств - к нему легко найти сетевые карты.
Ответить