Як завжди, покупці винні в тому, що АМД карти роками втрачали долю ринку. Дивно, чому АМД проци роками збільшували долю ринку. І чомусь ті самі погані покупці зелених карт із радістю брали червоні проци.Геральт: ↑ 25.07.2026 10:14 Радік - останній бар'єр перед зеленим безумством. Але й він вже потроху здає, бо поціновувачів +5% за 1,7x ціни не проймеш нічим
Новости
Последние статьи и обзоры
Ювілей легендарної угоди: двадцять років тому компанія AMD оголосила про придбання ATI
-
kairo
Member
-
S0N1C
Member
я рік чи два тому збирав компік на двох gtx 580 в SLI - перший Alan Wake навіть пройшов на них
-
Robostyle
Member
lw_007
Они даже не заметили как наступил depreciation.
Там вообще народ колоритный. Знает что такое сокет-сервер, но корпуса phanteks называют процессором
Они даже не заметили как наступил depreciation.
Там вообще народ колоритный. Знает что такое сокет-сервер, но корпуса phanteks называют процессором
-
leif
Member
S0N1C
непогано)
а 580 менше відвалювались? їх зараз можливо в притомному стані за притомні гроші знайти?
у мене обидві gtx 480 були з залманами вф3000, і все одно десь через три з хвостиком роки відвалився чіп. вже у мого друга, якому я продав одну з карток. доля другої, яку продав іншій людині, мені не відома. хоча він не дуже шарив в залізі, не знаю наскільки уважно за нею слідкував і доглядав, може і довше могла б послужити.
непогано)
а 580 менше відвалювались? їх зараз можливо в притомному стані за притомні гроші знайти?
у мене обидві gtx 480 були з залманами вф3000, і все одно десь через три з хвостиком роки відвалився чіп. вже у мого друга, якому я продав одну з карток. доля другої, яку продав іншій людині, мені не відома. хоча він не дуже шарив в залізі, не знаю наскільки уважно за нею слідкував і доглядав, може і довше могла б послужити.
-
капітошка
Member
чому майже завжди тата різниця на ринку?
-
S0N1C
Member
leif
я так розумію шо так, 580 були надійніші, і ще пару років тому були на олх, потім якось поменьшало
причому ті дві були турбінні і вижили навіть так 
я так розумію шо так, 580 були надійніші, і ще пару років тому були на олх, потім якось поменьшало
-
Alekss
Member
Radeon HD 2900 XT 512 MB GDDR3, (R600) в 2007 году был архитектурным прорывом для AMD:
- Architecture "TeraScale"
- DirectX 10
- переход на Унифицированная шейдерная архитектура! В отличии от Radeon X1900 прошлого поколения, где вершинные и пиксельные шейдеры были разделены, R600 перешёл на унифицированную архитектуру — все шейдерные процессоры могут выполнять любые типы задач (вершинные, геометрические, пиксельные)
- 512-битная шина памяти
- аппаратный модуль тесселяции (позволяет динамически преобразовывать простые геометрические структуры в более сложные полигональные модели)
- Новые режимы полноэкранного сглаживания (AA)
- встроенный выход HDMI со встроенным многоканальным звуком 5.1
Launch Price: 399 USD
анализ платы
Цифровая подсистема питания (Volterra VRM)
- В правой части платы расположен цифровой VRM-модуль на базе чипов Volterra и плоских индукторов Pulse PA1314NL. Это было крайне передовое (и очень дорогое) решение для питания GPU, хотя и выделяло колоссальное количество тепла.
Ранний разъем питания 8-pin + 6-pin PCIe
- В правом верхнем углу установлены два разъема питания. HD 2900 XT стала одной из первых потребительских карт, потребовавших новый 8-контактный разъем PCIe. При подключении 8-pin кабеля в утилите Catalyst Control Center автоматически разблокировались расширенные опции разгона (ATI Overdrive).
Аппаратный видеодекодер ATI Theater 200
- Чипсет в левом нижнем углу (ATI Theater 200) отвечает за функцию VIVO (Video-In / Video-Out). Он позволял захватывать аналоговый видеосигнал с внешних источников (камер, магнитофонов) напрямую через видеокарту.
Нативный CrossFire
- На верхнем левом торце видна пара разъемов для гибких мостиков CrossFire. В этом поколении ATI наконец отказалась от неудобных внешних кабелей-донглов (Y-dongle), которые использовались в сериях X1800/X1900.
- Architecture "TeraScale"
- DirectX 10
- переход на Унифицированная шейдерная архитектура! В отличии от Radeon X1900 прошлого поколения, где вершинные и пиксельные шейдеры были разделены, R600 перешёл на унифицированную архитектуру — все шейдерные процессоры могут выполнять любые типы задач (вершинные, геометрические, пиксельные)
- 512-битная шина памяти
- аппаратный модуль тесселяции (позволяет динамически преобразовывать простые геометрические структуры в более сложные полигональные модели)
- Новые режимы полноэкранного сглаживания (AA)
- встроенный выход HDMI со встроенным многоканальным звуком 5.1
Launch Price: 399 USD
анализ платы
Цифровая подсистема питания (Volterra VRM)
- В правой части платы расположен цифровой VRM-модуль на базе чипов Volterra и плоских индукторов Pulse PA1314NL. Это было крайне передовое (и очень дорогое) решение для питания GPU, хотя и выделяло колоссальное количество тепла.
Ранний разъем питания 8-pin + 6-pin PCIe
- В правом верхнем углу установлены два разъема питания. HD 2900 XT стала одной из первых потребительских карт, потребовавших новый 8-контактный разъем PCIe. При подключении 8-pin кабеля в утилите Catalyst Control Center автоматически разблокировались расширенные опции разгона (ATI Overdrive).
Аппаратный видеодекодер ATI Theater 200
- Чипсет в левом нижнем углу (ATI Theater 200) отвечает за функцию VIVO (Video-In / Video-Out). Он позволял захватывать аналоговый видеосигнал с внешних источников (камер, магнитофонов) напрямую через видеокарту.
Нативный CrossFire
- На верхнем левом торце видна пара разъемов для гибких мостиков CrossFire. В этом поколении ATI наконец отказалась от неудобных внешних кабелей-донглов (Y-dongle), которые использовались в сериях X1800/X1900.
Последний раз редактировалось Alekss 25.07.2026 16:50, всего редактировалось 3 раза.
-
waryag
Member
Був. При виборі двох схожих карт люди обирали нвідіа, бо на ній є фізХ, а на радеон немає.S0N1C: ↑ 25.07.2026 12:50не був фізікс ніколи продаючою фічею
Відправлено через 2 хвилини 2 секунди:
ігри в яких він на шось візуально прям так впливає, або де від його відсутності страждає швидкодія - треба прям гуглити, бо так згадується тільки пару типу міррор едж та бетмен
Хай у більшості випадків він давав небагато, але щось давав (як рейтрейсинг на 2000 серії на релізі). Деякі люди навіть заморочувалися з установкою другої карти для фізХ. Також технологію просував маркетинг зелених.
Мои глупые выдумки... и ваша божественная аналитика без цифр и пруфовusername_1: ↑ 25.07.2026 14:32Ваши выдумки.
В каждом чипе даже игровой видеокарты был набор компонентов для КУДА, которой геймеры не использовали. Больше транзисторов - дороже разработка, тестирование, больше брака, дороже чип, дороже поддержка, больше точек выхода из строя по гарантии.
Какие-то убытки, конечно, были, и были люди, ими недовольные. Но в общей цене продукта они не играли большой роли, зато довольно быстро начали давать дополнительные продажи.
Так что практику сочли удачной и со временем начали добавлять новые проприетарные фичи. Какие-то были удачными, другие - не очень, но в итоге они заложили фундамент доминации над АМД делавшей просто карты без "излишков" в виде КУДА и ко.
Последний раз редактировалось waryag 25.07.2026 16:47, всего редактировалось 1 раз.
-
S0N1C
Member
Alekss
такий собі прорив, по спекам - цукерка, а в реалі - гарбуз
а про звук окремо зазначу, у той час ще були у людей креатів карточки з EAX і отой звук атішний тільки заважав
потім нвідія з G92 покоління додумалися додати SPDIF вхід на карти, і можна було направляти цифровий звук зі своєї крутої звуковухи на свою круту відуху за допомогою маленького кабельку(інша справа шо ніхто так не робив мабуть)
шо доречі, зараз, при зборі ретро компіків з тими картками дуже економить нерви та конвертори
такий собі прорив, по спекам - цукерка, а в реалі - гарбуз
а про звук окремо зазначу, у той час ще були у людей креатів карточки з EAX і отой звук атішний тільки заважав
потім нвідія з G92 покоління додумалися додати SPDIF вхід на карти, і можна було направляти цифровий звук зі своєї крутої звуковухи на свою круту відуху за допомогою маленького кабельку(інша справа шо ніхто так не робив мабуть)
шо доречі, зараз, при зборі ретро компіків з тими картками дуже економить нерви та конвертори
-
kairo
Member
Нвідія постійно створювала якісь фішки, які продавали їх карти: Фізикс, Гсінк, РТ, ДЛСС, ФГ. Це одна з важливих причин, чому вони практично завжди були лідерами ринку.
-
MVE
Member
Фізікс створила Ageia і активно рекламувала свої карти через GRAWkairo: ↑ 25.07.2026 16:39Нвідія постійно створювала якісь фішки, які продавали їх карти: Фізикс, Гсінк, РТ, ДЛСС, ФГ. Це одна з важливих причин, чому вони практично завжди були лідерами ринку.
-
kairo
Member
MVE
Це був мертвий продукт. Треба було купувати спеціалізовану карту за 300 баксів для фізикса. Нвідія їх викупила і портувала Фізикс на свої карти.
Це був мертвий продукт. Треба було купувати спеціалізовану карту за 300 баксів для фізикса. Нвідія їх викупила і портувала Фізикс на свої карти.
-
S0N1C
Member
Alekss
нащо ця простиня ШІ слопу?
красиво написано, але спочатку вийшов G80 і порвав це як тузік тряпку вже зі старту
Відправлено через 1 хвилину 37 секунд:
і наступні нормальні АТІ карти які могли конкурувати - були HD4xxx, насамперед HD4850 через свою ціну
нащо ця простиня ШІ слопу?
красиво написано, але спочатку вийшов G80 і порвав це як тузік тряпку вже зі старту
і наступні нормальні АТІ карти які могли конкурувати - були HD4xxx, насамперед HD4850 через свою ціну
-
Alekss
Member
Это важная техническая информация аппаратной части карты, а не простыня. Если вы не интересуетесь архитектурными возможностями или техническими спецификациями, я приложил тесты игр.S0N1C: ↑ 25.07.2026 16:48 Alekss
нащо ця простиня ШІ слопу?![]()
Последний раз редактировалось Alekss 25.07.2026 16:54, всего редактировалось 1 раз.
-
MVE
Member
kairo
Мертвий не мертвий, але це був кінцевий продукт для споживача і працював незалежно від відеокарти. Nvidia просто купили їх і інтегрували собі
Мертвий не мертвий, але це був кінцевий продукт для споживача і працював незалежно від відеокарти. Nvidia просто купили їх і інтегрували собі
-
mertvei
Member
У меня как ,то три карты подряд ,браком вышло взять от ,красных с тех пор я их зарёкся ,брать хотя до этого,много лет на них сидел ещё ,дай бог памяти,с 9600 ихней той древней,с дровами тоже проблем ,не разу не было,но качество производства их карт,6850 брак,6870 брак,потом перешёл на 580 нвидиа со злости,потом отошёл взял легендарную 7950 Асус))) и что брак снова!!!!! Черные полосы на экране, переодически.С тех пор просто боюсь АМД.С дровами не разу не видел проблем,но вот брак.Впрочем может это только мне так везёт ,не знаю.
Последний раз редактировалось mertvei 25.07.2026 16:58, всего редактировалось 1 раз.
-
S0N1C
Member
Alekss
вся ця технічна сторона виглядає красиво на папері, але в реалі воно могло бути не на багато швидшим за Х1900ХТХ

Відправлено через 4 хвилини 18 секунд:
але навіть зараз, зі всіма покращеннями дров і т.п., сенсу використовувати ці карти в ретро компах - дуже і дуже небагато, а в 2007 році - тим паче 
вся ця технічна сторона виглядає красиво на папері, але в реалі воно могло бути не на багато швидшим за Х1900ХТХ

Відправлено через 4 хвилини 18 секунд:
в мене цих реалій повна коробкаAlekss: ↑ 25.07.2026 16:53Это важная техническая информация аппаратной части карты, а не простыня. Если вы не интересуетесь архитектурными возможностями или техническими спецификациями, я приложил тесты игр.S0N1C: ↑ 25.07.2026 16:48 Alekss
нащо ця простиня ШІ слопу?![]()
-
mertvei
Member
А за свою ціну Радеон,топ і зараз.Но якість їх виробництва під питанням, особливо для мене ,як останні років 14 ,не знаю,перестав брати їх ще з 7950,хоча та карта,була топ за всіма показниками в свій час.
Последний раз редактировалось mertvei 25.07.2026 17:05, всего редактировалось 1 раз.
-
Vladys77
Member
Лтака би придбали NVIDIA і модиво б в мене була зелена картка
. Або ні. Бо я відданий ATI, як і AMD 
-
mertvei
Member
Vladys77
Це розумна стратегія ,брати що краще чи в одного,чи іншого,но в мене страх до амд,ну не хочеться зв'язуватися з нашими гарантіями.
Це розумна стратегія ,брати що краще чи в одного,чи іншого,но в мене страх до амд,ну не хочеться зв'язуватися з нашими гарантіями.