Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Ответить
Автор
Member

kabostebeztak: 04.07.2026 14:49 CachyOS (какашіос) - русняве лайно
там тільки один з розробників з рашки. але так, лайно) усі ці "ігрові" дитрибутиви нафіг не потрібні. на тій же федоркі результат як мінімум не гірший за качі, а стабільність та надійність системи значно вища. перепробував усі ці дистрибутиви від "васянів", і погоджуюсь з думкою, що окрім класичних дистрів нафіг не потрібне в більшості нічого. хочеш стабільності - дебіан, хочеш сучасних плюшок - федорка, хочеш секасу - арч, хочеш бдсм - генту. Завдяки нейрослопу гпт можна навіть не шарити сильно в лінуксі, просто даєш запит "давай зробимо з федорки ігрову систему" і трохи фільтруєш його пропозиції :laugh: . Для порівняння: маю старенький 1394 аудіоінтерфейс M-Audio FireWire Solo, на качі це був секас завести його, на Нобарі - лекгий петтінг, на Федоркі все майже з коробки, тільки ффадо міксер встановити треба (хоча драйвери ффадо і не використовуються). по фпс в іграх Нобара = Федора, Качі помітно відставала, у мене принаймні, то ж я не зрозумів цього ажиотажу навколо неї зовсім. Від Нобари відмовився бісля зламаних оновлень, ця шляпа не може нормально перейти на базу федорки 44 з 43, десь з пів року мабуть прокористувася. Бубунта та Мінт скоріш за все теж будуть норм, конкретно для ігр не пробував і мабуть не буду вже, федорка задовольняє повністю. Ще на нобарі в Lutris мишку не зміг адекватно налаштувати, в Федорі одразу все ок.
капітошка
Member

SERGBILL
Згоден!
Але якщо є бажання аналога Федори але деб бейсед тоді на мою думку відполірована та оптимізована PoP!_Os не погано себе демонструє. До того ж там є офіційний лів ісо з останніми нвідія дровами предвстановленими.
МОНАХ
Member

SERGBILL: 13.07.2026 01:41 ...Завдяки нейрослопу гпт можна навіть не шарити сильно в лінуксі, просто даєш запит "давай зробимо з федорки ігрову систему" і трохи фільтруєш його пропозиції :laugh: .
► Зараз стоїть задача вивести звук через 1660Ті і дісплейпорт на динаміки монітора - :gigi: якщо коротко, то навіть з гпт отримав бдсм на Дебіані. Все починається і поки що закінчується на спробі встановити пропрієтарні "дрова" нВідії. І вони ніби встають, але після перезавантаження для остаточного налаштування Дебіан лягає намертво, в тому сенсі, що не завантажується в принципі і процес повторюється по новій, починаючи аж з нового встановлення самого Дебіана :lamer: .
SERGBILL
Member

МОНАХ: 13.07.2026 09:45 починаючи аж з нового встановлення самого Дебіана :lamer: .
це ж необов'язково, просто видалити встановлений драйвер і ввімкнути nouveau з лайв флешки, якщо навіть без оболонки не запускається система, а потім розбиратися шо пішло не так. як варіант, nouveau не додався в блекліст і конфліктує з новим встановленим.
tornadox
Member

SERGBILL: 13.07.2026 01:41там тільки один з розробників з рашки. але так, лайно) усі ці "ігрові" дитрибутиви нафіг не потрібні. на тій же федоркі результат як мінімум не гірший за качі, а стабільність та надійність системи значно вища. перепробував усі ці дистрибутиви від "васянів", і погоджуюсь з думкою, що окрім класичних дистрів нафіг не потрібне в більшості нічого.
Не згоден.
Те, що досвідчений користувач може за 10 хвилин налаштувати Fedora, не означає, що новачок теж це зробить. Саме для таких людей і існують Nobara, CachyOS, Bazzite та подібні проєкти. Їхня задача прибрати зайву мороку після встановлення системи.
SERGBILL
Member

tornadox: 13.07.2026 13:45 Не згоден.
Те, що досвідчений користувач може за 10 хвилин налаштувати Fedora, не означає, що новачок теж це зробить. Саме для таких людей і існують Nobara, CachyOS, Bazzite та подібні проєкти. Їхня задача прибрати зайву мороку після встановлення системи.
так прикол в тому, що в цих дистрибутивах теж не все працює як треба і треба налаштовувати, до того ж часу на налаштування федорка у мене потребувала менше ніж перелічені ігрові дистри
Foxgl
Member

tornadox: 13.07.2026 13:45
SERGBILL: 13.07.2026 01:41там тільки один з розробників з рашки. але так, лайно) усі ці "ігрові" дитрибутиви нафіг не потрібні. на тій же федоркі результат як мінімум не гірший за качі, а стабільність та надійність системи значно вища. перепробував усі ці дистрибутиви від "васянів", і погоджуюсь з думкою, що окрім класичних дистрів нафіг не потрібне в більшості нічого.
Не згоден.
Справа в тім, що все одно доведеться щось доналаштовувати руками, питання тільки в тому, як швидко користувач це зробить. Я б не сказав, що Федора якась занадто складна, а в цих Ваших Нобарах хрін його знає що напхано і як воно буде працювати з часом після того чи іншого оновлення. Але це моя думка.
tornadox
Member

SERGBILL: 13.07.2026 13:49так прикол в тому, що в цих дистрибутивах теж не все працює як треба і треба налаштовувати, до того ж часу на налаштування федорка у мене потребувала менше ніж перелічені ігрові дистри
Ну і знову не згоден. Ти робиш загальний висновок про всі ігрові дистрибутиви на основі дуже специфічного кейсу зі старим FireWire аудіоінтерфейсом. Це, як на мене, максимально edge case і навряд чи критерій, за яким більшість людей обирає Nobara чи CachyOS.
Z440_User
Member

SERGBILL: 13.07.2026 01:41 хочеш стабільності - дебіан, хочеш сучасних плюшок - федорка, хочеш секасу - арч, хочеш бдсм - генту.
Red Hat 7.2 (не ентерпрайз, той що 2000 року) - що ти таке?
Mandrake - прикольна, але де мій SATA та Ethernet
Fedora Core - Where is my SATA??!
ASP 6.2 - всі HDD в наявності, але де Ethernet? (вивчаємо як додати драйвер для мережевої карти та як збирається ядро)
Mandriva -> Suse -> Mandriva -> Fedora -> Slackware (ніасіліл) -> BSD -> інший *nix -> Slackware (ніасіліл) -> Gentoo (щось пішло не так) -> Calculate Linux (зламав) -> Gentoo (з 2008 по сьогодення)
Паралельно клацав Arch, Mint, Artix, ще парочку зовсім легких для реанімації динозаврів та мумій динозаврів.

От з ось цього всього, Gentoo найменш проблемний, найбільш стабільний, максимально кастомизуємий під свої забаганки. Але платиш за це трошки більшим часом на розгортання системи та встановлення софту і подальше оновлення.
Але ніхто не заважає за 30хв розвернути базовий десктоп в комплектації "середня по лікарні всіх дистрибутивів".

Я, якби зараз розгортав собі Gentoo з нуля:
Завантаження з любого LiveUSB що подобається, розмітка зручним улюбленим гуїшним gparted,
- chroot,
- розгортання базової системи згідно handbook,
- надання інформації про проц, бажаний ступінь оптимізації, першочергові USE-флаги (не потрібно тобі в системі bluetooth, задаємо глобально в основному конфізі "-bluetooth" і система разом із софтом не буде вміти в bluetooth)
- трошки втикнути в конфігурацію ядра щоб вимкнути взагалі все і увімкнути лише те що потрібно.
- правка ще декількох текстових файлів (налаштування мережі, ім'я компа, тощо)
- встановлення GRUB згідно handbook
- встановлення МC
- встановлення DE (в моєму випадку філософії "вимкнуто все і включається лише те що потрібно", люблю KDE, тож "emerge -av ім'я_самого_основного_пакету_зі_складу_KDE", дивлюся що він хоче притягнути, додатково вимикаю що не потрібно і вперед на встановлення. Поки воно компілюється - можна кіно подивитися, тирнет погортати, або вимкнути монітор та піти спати :laugh: , але то вже від потужності ПК залежить.
- довстановлюємо все інше що треба...

В моєму випадку після midnight commander я б пішов в reboot, завантаження вже розгорнутої системи (звісно командний рядок, бо DE ще відсутній), збірку KDE в потрібній мені комплектації та все інше запускав би вже "натівно", а не через chroot. Ну а далі вже в KDE доставляв би все інше

Апгрейди системи роблю на ніч, запустив та пішов спати. Або вранці та пішов на роботу.

Але у мене домашній мультимедіа десктоп (суто ігри-кіно-веб)+домашнє файлозвалище, який працює 24/7 та гудить в своє задоволення в нежитловому приміщенні завдяки довгим кабелям HDMI та USB :gigi: .

Відправлено через 41 хвилину 42 секунди:
І не такий страшний той Gentoo як його малюють) :shuffle:
Васильович
Member

Z440_User: 13.07.2026 16:23Апгрейди системи роблю на ніч, запустив та пішов спати. Або вранці та пішов на роботу.
Z440_User: 13.07.2026 16:23І не такий страшний той Gentoo як його малюють)
спойлер
Изображение
Z440_User
Member

Васильович, що таке?
От наприклад сьогодні вранці, коли на роботу збирався:

#emerge --sync

*бігаю-складаюся
вийшло оновлення portage (сердце системи, воно і пакетний менеджер, і купа іншого) і система каже що дайте команду "emerge portage".

#emerge portage
*бігаю-складаюся
Закінчило

#emerge -avuDN @world
*поки думає, бігаю-складаюся
Вивалило список того що буде оновлено і в кінці списку "yes/no ?"

Пробігся очима що воно там збирається оновити, тисну "yes" і побіг на роботу.

Ось прийду, подивлюся що воно там ще захоче (може попросити оновити деякі конфіги, або лишити стару редакцію якщо я так хочу)

#emerge -av --depclean
Система очищена від сміття.

Все, користуйся оновленою системою з софтом до наступного твого бажання оновити систему. :gigi:
Scoffer
Member

Z440_User
Ото тобі нудно живеться :laugh:
Z440_User
Member

Scoffer, і не кажи. Система та софт оновлюються, сюрпризів не підкидають, причому система живе з 2008р і їсти не просить.
Скучно. Чи ото зламати щось в ній, щоб героїчно потім починити :laugh:
SERGBILL
Member

Z440_User: 13.07.2026 17:01 Васильович, що таке?
коли звичайні дистрибутиви апгрейдяться хвилин за 10-20
tornadox
Member

Foxgl: 13.07.2026 14:13Справа в тім, що все одно доведеться щось доналаштовувати руками, питання тільки в тому, як швидко користувач це зробить. Я б не сказав, що Федора якась занадто складна, а в цих Ваших Нобарах хрін його знає що напхано і як воно буде працювати з часом після того чи іншого оновлення. Але це моя думка.
Всі ми трохи консерватори коли мова заходить за нові дистри, але для того є форуми, коммʼюніті і опис проекту де можна це все дізнатися. Я не маю нічого проти "налаштованих дистрів", навпаки вони популяризують використання лінукса. Інакше логіку завжди можна звести до:
Fedora не потрібна, є Arch.
Arch не потрібен, є Gentoo.
Gentoo не потрібен, є LFS.
Z440_User
Member

SERGBILL: 13.07.2026 17:16
Z440_User: 13.07.2026 17:01 Васильович, що таке?
коли звичайні дистрибутиви апгрейдяться хвилин за 10-20
Я ж наче як написав:
Z440_User: 13.07.2026 16:23 Але платиш за це трошки більшим часом на розгортання системи та встановлення софту і подальше оновлення.
Отже, які питання?

Витрачений час на те щоб запустити оновлення системи привів наочний приклад, на "все про все" хвилин 5-10 треба було моєї уваги, далі суто машинний час на який мені байдуже, бо я лишив комп на одинці і побіг на роботу.
Я приймаю той компроміс з машинним часом в обмін на стабільність, передбачуваність, швидкість, легкість та отримання саме того функціоналу від цього Lego який мені потрібен.

Хтось не приймає - його право.

Але факт, Gentoo не такий складний як здається.
tornadox
Member

Z440_User: 13.07.2026 16:23Але у мене домашній мультимедіа десктоп (суто ігри-кіно-веб)+домашнє файлозвалище, який працює 24/7 та гудить в своє задоволення в нежитловому приміщенні завдяки довгим кабелям HDMI та USB :gigi: .
Можу запропонувати Sunshine/Moonlight, штука досить гарно працює.
Файлозвалище в тебе скільки споживає? В мене в районі 150 ват коли розкручені всі диски, і зараз активно заглядаюся переїхати на варіант міні-пк з целероном з M.2 адаптером на 9 сата портів на базі RTL9101 https://www.facebook.com/groups/homeser ... 596111064/ https://www.michaelstinkerings.org/leku ... tiplexing/
На форумах аля реддіт старожили гнуть лінію, що будь-який адаптер SATA гірший за 20 річний HBA прошитий в IT режим, який жере в два рази більше ніж ті міні пк
Ekz0rcyst
Member

Z440_User
Ну за звичку потрібно платити, це я про оновлення системи на ніч чи поки на роботі.
Я б вже не зміг так. Якась нездоланна мулька в голові. Звик, що все майже миттєво, а на випадок форс-мажору бекапи.
Z440_User
Member

tornadox у мене ПК дає мультирум.
Малий може грати на компі зі звуком з монітору, я в цей час можу слухати музику-дивитися кіно на ТВ у вітальні з Creative X-Fi з оточуючим звуком на своєму аудіосетапі. Або навпаки, грати з дивану на ТВ з оточуючим звуком, а малий у себе в кімнаті щось робити на ПК. Геймпад PS4 до пк підключено по блютузу з повним функціоналом (підсвітка, вібрація, звук з роз'єму на ньому, заряд акб).
Жінка в цей час може щось там робити на своєму диску з ноута, комп паралельно роздає/качає торенти, транслює фоточки на фоторамку по dlna :D
Файлозвалище в тебе скільки споживає?
А хрін його зна. Мені пофігу, того компа постійно смикають всі. Ото і торохтить він в хоз.приміщенні 24/7 в своє задоволення.

Ekz0rcyst, а я нікуди не спішу. Все працює і чудово, раз на місяць запускаю оновитися і все. Воно живе з 2008р без збоїв і їсти не просить.
Ото правильно написали що
Ото тобі нудно живеться
:laugh:
tornadox
Member

Z440_User: 13.07.2026 18:10tornadox у мене ПК дає мультирум.
Малий може грати на компі зі звуком з монітору, я в цей час можу слухати музику-дивитися кіно на ТВ у вітальні з Creative X-Fi з оточуючим звуком на своєму аудіосетапі. Або навпаки, грати з дивану на ТВ з оточуючим звуком, а малий у себе в кімнаті щось робити на ПК. Геймпад PS4 до пк підключено по блютузу з повним функціоналом (підсвітка, вібрація, звук з роз'єму на ньому, заряд акб).
Жінка в цей час може щось там робити на своєму диску з ноута, комп паралельно роздає/качає торенти, транслює фоточки на фоторамку по dlna :D
DIY який мені подобається. Мультирум хіба не про звук? Як ви ділите керування? Просто не уявляю.
Через Sunshine/Moonlight і їх форки можна реалізувати окрему віддалену ігрову сесію.

Я пробував реалізувати одну цікаву задумку:
Mini-PC на целероні з ssd + hdd для торентів
- hdmi до телевізора
- геймпад + клавіатура мишка
- KDE + Steam/Proton/Moonlight для десктопних ретро ігор
- Waydroid для ТВ-подібного досвіду
- під капотом торенти, бо 24/7 включене

Реалізувати зручний вхід з пульта в Waydroid як окрему безпарольну сесію не вийшло.
Waydroid ок під ігри, але не дуже під перегляд медіа.
Докер з webui під десктопною федорою накрутив, але це зайняло дуже багато часу, потрібно було розбиратися з Selinux, firewall. Налаштування злітали дуже часто.

Закинув, вернувся до android tv-box. Зараз встановив termux, для нього є багато пакетів, є chroot/proot - можна поставити докер. Знайшов BiglyBT - торент клієнт з WebUI. Landroid для самби. З під termux теж завівся transmission-daemon, але працює гірше ніж BiglyBT.

Зараз на реддіті бачив збірки Waydroid з Android-TV, але то якісь збірки від "васяна" (то по Юриній темі) вводити туди свої креди нема бажання.

Загалом зараз думаю, що використовувати десктопну Fedora для такого сценарію було не найкращою ідеєю. Тому що є відшліфована Batocera, вона вміє Moonlight, Steam і має вбудований Kodi (Libreelec).
Ответить