Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Ответить
Автор
Member

Z440_User: 04.07.2026 00:29ну він саме позиціонується як openrc дістр
Мало хто що позиціонує. Наприклад ДЕ вже почали цвяхами прив'язувати до сістемд. Через якийсь час цвяхів стане стільки що майнтейнерів генту не вистачить в штуках від релізу до релізу щоб всі витягнути. Це не самий популярний дистр і з не самим популярним фінансуванням.
https://www.gentoo.org/inside-gentoo/sponsors/
Більшість - ноунейми. З відомих - хп в якісь бородаті роки підкинула пару компів на ітаніумі, а хуанг відяхи часів атлона хр))) Це смішно. З такими ресурсами з мейнстрімом не повоюєш.
7mindfields
Member

Васильович
tornadox
Можна ваш особистий тір ліст з дистрибутивів? :rotate:
tablestikus
Member

Z440_User: 04.07.2026 00:29
tablestikus: 03.07.2026 23:52
це треба мати велику усидчівість щоб довести до кінця і потім гемор з підтримкою)
ІМХО, найменш безпроблемний та міцний дістр.
#emerge --sync (чого нового в світі вийшло)
#emerge -avuDN @world (оновити все і вся)
#emerge -av --depclean (очистити систему від сміття після оновлення)
Це якийсь чіт) Треба все руками з перевірками)
Ekz0rcyst
Member

Я розумію перевагу Gentoo за часів Intel Pentium 4, можна було виграти у швидкодії після збирання ядра із модулями під себе. Але зараз така оптимізація дає перевагу якщо взагалі дає, на рівні статистичної похибки.
Більш чіткий контроль системи це звісно файно але я манав цим займатись бо лінь навіть просто починати. Тому мій вибір, щось вже майже готове аби після незначного втручання довести до потрібного стану, не більше. Чи правильний такий підхід?, - без поняття, чи найоптимальніший? теж не скажу. Коротше, кожному своє.
AFU_power
Member

Хлопаки, в мене є специфічна залізка Dell Velocloud Edge 510, на ній немає відевиходу, до мене якось попередній власник втулив туди OpenWRT, а у мене не вдається навіть Grub нормально побачити, або якщо вдається то після нього нічого :rolleyes:

Підключаюсь по серіал порту
Scoffer
Member

AFU_power
В бівіс по серіал порту зайти можеш? Якщо можеш, то далі все як в звичайному компі ставиться.
Васильович
Member

Scoffer: 03.07.2026 23:37Так а шо дистрибутив
А нішо, з дистрибутивами досі є вибір (раптово) ;)
І мене (поки) ніхто не примушує використовувати дистрибутив типу "з вдячності" до контори, яка там баблом заливає Linux (і може той свій дистрибутив прибити одним днем, якщо він стане заважати їй заробляти на своєму флагмані).
P.S. Ти не подумай, що я якийсь там фанатик open source. Можеш профіль мій глянути :D
Я просто цинічний реаліст. І якщо для роботи стане потрібно щось там сертифіковане мати, то я просто куплю ліцензію в Red Hat/Canonical/Oracle etc.
7mindfields: 04.07.2026 00:54Можна ваш особистий тір ліст з дистрибутивів?
Ой, в мене все по-дідівськи дуже скучно :D
Якщо є можливість, то я на кругом стараюся використовувати Debian для власних потреб, Ubuntu - для робочих. Для контейнерів з single purpose задачами стараюся брати Alpine. У віртуалці маю Arch для якихось експериментів чи "на подивитися".
tornadox
Member

AFU_power: 04.07.2026 12:02Хлопаки, в мене є специфічна залізка Dell Velocloud Edge 510, на ній немає відевиходу, до мене якось попередній власник втулив туди OpenWRT, а у мене не вдається навіть Grub нормально побачити, або якщо вдається то після нього нічого :rolleyes:

Підключаюсь по серіал порту
Якраз на днях дивився відео

Відправлено через 2 години 19 секунд:
7mindfields: 04.07.2026 00:54 Можна ваш особистий тір ліст з дистрибутивів? :rotate:
Залежно для чого.
Сервери, хедлес та віртуалки - чистий дебіан. На NAS в мене Unraid. На ТВ бокс поставив armbian. На SBC ставлю також armbian.
На десктопах та лептопах років 10 назад ставив мінт, але зараз його б не радив - база убунту, а канонікал це новий майкрослоп.
Федора норм, 5 років прожила на лептопі, але треба робити постінсталл.
Зараз би радив щось типу Nobara* (десктоп), Bazzite*(атомік, тому хендхелд). Але собі поставив для цікавості CachyOS* - поки все гуд.
Є ще цікаві Endevour OS, та Garuda*
*дистри з ігровою оптимізацією.

Скоро приїде одна цікава залізяка, буде експериментувати на ній.
kabostebeztak
Member

CachyOS (какашіос) - русняве лайно

На Fedora 44 на 15-дюймовому MacBook Pro 2015 світиться 3.5мм порт. Можна якось це виправити? Трохи бісить.
Scoffer
Member

kabostebeztak: 04.07.2026 14:49Можна якось це виправити?
ls /sys/class/leds/
echo 0 | sudo tee /sys/class/leds/<led_name>/brightness
Теоретично, мака не маю.
tornadox
Member

kabostebeztak: 04.07.2026 14:49 На Fedora 44 на 15-дюймовому MacBook Pro 2015 світиться 3.5мм порт. Можна якось це виправити? Трохи бісить.
На старих маках там в 3.5 джеку знаходиться вихід SPDIF. Якщо ти про світло з порта самого то це включений SPDIF - спробуй через панель звуку його відключити.
Изображение
dr-kart
Member

Для стим игрушек поставил KDE+cachyos и тут узнаю что немного раша inside :-/
спойлер
наш соотечественник тоже спрашивает
https://discuss.cachyos.org/t/some-ques ... team/28320
спойлер
Для работы везде стоит MX Linux уже 10+ лет как
вероятно буду на openRC+artix возвращаться. В ютубе пару лет назад видел толковые видосы украинца на артиксе. У нас есть на форуме artix users?
Может отдельную ветку artix стартанем :puzzle:
AFU_power
Member

Scoffer: 04.07.2026 12:10 AFU_power
В бівіс по серіал порту зайти можеш? Якщо можеш, то далі все як в звичайному компі ставиться.
не можу, там нема звичного біоса, він є в пізніх моделях, там щось по типу Uboot, десь такий же лог завантаження, але автобут з юсб, чепляє в мене опенврт, але далі граба пустота. РоутерОС взагалі не хоче запускати флешку RAW image з їх сайту, опенсенс є лог завантаження і далі пустота на серіал образі

Відправлено через 1 хвилину 5 секунд:
tornadox: 04.07.2026 14:32Якраз на днях дивився відео
вот у мене той, який він не розглядає, він пердолить все відео 610ий
Barmaloid
Member

Ekz0rcyst: 03.07.2026 22:18я по своїй натурі людина лінива, мені банально лінь збирати систему вручну. Gentoo я собі точно не буду ставити, банально не бачу переваг у порівнянні із тим, що є.
спойлер
https://www.youtube.com/watch?v=PGhTedqoKMA
tornadox
Member

AFU_power: 04.07.2026 16:20 вот у мене той, який він не розглядає, він пердолить все відео 610ий
він каже що по 510му вже є хороше вікі і там все доволі гарно описано
https://github.com/PhoenixSheppy/VeloCl ... sion-Guide
https://github.com/hardwarehaven/Debian-Serial-USB
AFU_power
Member

Пропонує закостиляти відяху в порт міні псі-е, а в мене явно таких адаптерів немає
вот це напевно вирішить проблему з пустотою в консолі, але не знаю що робити з роутерОС, чому вона не хоче стартувати
Ответить