Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Ответить
Автор
Member

Ekz0rcyst: 03.07.2026 18:31за дистрибутивом стоїть Red Hat
То це тепер перевага? :shuffle:
P.S. Питання риторичне.
Scoffer
Member

Васильович: 03.07.2026 19:26То це тепер перевага?
Ну так, перевага. Скільки юзав федору, то вона ні разу не зламалась між обновами. Чого не можна сказати про якусь бубунту, чи тим паче мінт з цитрамоном. Останній просто глюкодром на рівному місці не зважаючи на те що стабільно в топ 2-3 популярних дистрибутивів.
Ekz0rcyst
Member

Васильович
Розумію ваше питання. Моя позиція в данному випадку, - так, це перевага. Спеціально не відповім прямо в причині, а наведу певну аналогію, - допоки Valve не почала вкладати кошти і людиногодини в розробку proton, який був стан Linux як ігрової платформи?
tornadox
Member

Васильович: 03.07.2026 19:26 То це тепер перевага? :shuffle:
Перевага в базі федори на якій зроблені Bazzite чи Nobara, але я б зараз не радив чисту Федору, тому що це безкоштовний RHEL зі всіма своїми плюсами і мінусами.
Ekz0rcyst
Member

tornadox
Додаються репозиторії RPMFusion, підключається flathub, і Fedora стає куди дружнішою.
Z440_User
Member

Після Gentoo з її рівнем кастомізації під власні потреби - пакетні дістри викликають посмішку.
але на викопні дрова в гаражі сунув Artix+XFCE :laugh:
Ekz0rcyst
Member

Z440_User
Ну це теж вибір, - я по своїй натурі людина лінива, мені банально лінь збирати систему вручну. Gentoo я собі точно не буду ставити, банально не бачу переваг у порівнянні із тим, що є.
Z440_User
Member

Ekz0rcyst, дивись:
- є люди які вимикають/зносять/вичищають/відключають в системі все зайве та не потрібне їм. Я зараз взагалі, служби/пз/сервіси/модулі в віндовс, пакети/сервіси/тощо в лінукс....
- а є люди які хочуть навпаки, із усього на світі ВИМКНЕНОГО, увімкнути лише тільки те що їм потрібно.

От Gentoo саме те Lego з найдрібніших "кубиків", яке дозволяє збудувати свою систему за власними бажаннями та вподобаннями.
Тобто якийсь default'ний сердньостатистичний по дістрам функціонал закладено, але тобі надається можливість ще на етапі встановлення вимкнути все що не потрібно та увімкнути все що потрібно.

"Дрібніше" хіба що Linux from Scratch, але то повне збочення. Бо там взагалі все вручну разом із ручним скачуванням та розв'язанням залежностей між пакетами. Тримай книжку з чого скаладється лінукс і збирай його сам собі, розбираючись який пакет за яким збирати в черзі.
В Gentoo хоча б portage є.
Та навіть не "хоча б", а вона взагалі 99,999% комфорту в системі створює.

Останній мій "мозковий штурм" в системі зібраній ще в 2008році, на компі після якого поточний профільний ПК це вже хрін-зна який апгрейд заліза, з upgrade-upgrade-upgrade системи та софта, зі зміною навіть 32bit-to-64bit без перевстановлення... отже коли з'явився gamepad PS4 з bluetooth, довелося в систему добавляти і сам протокол bluetooth і підтримку його, і вмикати дрова для приймача і вмикати все що пов'язано з драйвером мого геймпаду та його функціоналу...
Коротше, довелося витрати трохи часу щоб система почала підтримувати bluetooth та геймпад, бо відключено було все нафіг. Причому не тільки сама система, а і софт який має підтримувати протокол bluetooth - він теж про синій зуб нічого не знав, бо було відключено підтримку ось цього всього.

Відправлено через 13 хвилин 1 секунду:
якщо зіграти в асоціації то виглядає воно приблизно так:
ubuntu/suse/fedora/інші - тримай будинок, можеш совати в ньому меблі;
Arch - тримай кімнати, кран, прораба, інструкцію та будуй собі свій будинок по інструкції, прораб якщо що допоможе не накосячити;
Slackware - тримай кімнати та кран, далі сам розберешся, якщо накосячиш - твої проблеми;
Gentoo - тримай купу кирпичів та іншого будівельного матеріалу, тримай інструменти, ось тобі книга "будуємо Будинок. видання для чайників" та дуже толковий прораб, який не дасть тобі накосячити = будуй собі будинок який бажаєш;
Linux from Scratch - оно карьєр, оно ліс, оно магазин інструментів, тримай книгу "як спроектувати та збудувати свій будинок з нуля в чистому полі одному", хай щастить.
:laugh:
Васильович
Member

Scoffer
Ekz0rcyst
tornadox
Добродії, я ж маю на увазі ідеологічну сторону, а не технічну ;)
Я цілком об'єктивно допускаю, що технічний стан сучасних Fedora доволі пристойний, не дивлячись на суб'єктивні "моральні травми", які мені нанесли Fedora Core 1 та 2 у свій час :)
Але от сама "контора" Red Hat в мене викликає потужні вайби такої собі "правильної" версії Майкрософт: нате вам халявну "бетку" свіжу, а ось серйозна "вилизана" версія - за гроші, для поважних людей)
Scoffer
Member

Z440_User
В 2008 я відносно успішно пересаджував дх10 з авалону (невипущений в тираж попередник вісти) в хр тому що, власне, віста мене сильно дратувала. Але зараз я б такою фігнею вже не займався))) Ото і ти навряд чи зараз би захотів свою генту з нуля зібрати) Часи не ті вже зараз.

Відправлено через 3 хвилини 53 секунди:
Васильович: 03.07.2026 23:18я ж маю на увазі ідеологічну сторону
З ідеологічної точки зору ядро лінукс в 90х отримало десь під лярд фінансування в вигляді розробників на зп від ібм, котрі за дивним збігом обставин зараз власники редхата, тому що ібм треба був бомж-едішн юнікс, а аіх не підходив через модель мму на інверсних таблицях, котру х86 фізично не підтримує.
Так що якщо доколупуватись до ідеології, то доведеться даунгрейднутись десь до лінукс 1.0 приблизно)
Васильович
Member

Scoffer: 03.07.2026 23:29З ідеологічної точки зору ядро лінукс в 90х отримало десь під лярд фінансування в вигляді розробників на зп від ібм, котрі за дивним збігом обставин зараз власники редхата, тому що ібм треба був бомж-едішн юнікс, а аіх не підходив через модель мму на інверсних таблицях, котру х86 фізично не підтримує.
Так що якщо доколупуватись до ідеології, то доведеться даунгрейднутись десь до лінукс 1.0 приблизно)
От тільки мова була за дистрибутиви, а не саме ядро)
Scoffer
Member

Васильович
Так а шо дистрибутив, половина обв'язки зобов'язана ібм, а інша теж ібм через редхат. Що синій монстр вигадає, те і буде.
Ну правда останнім часом інші монстри підключились, оно гуглі таки вдалось проштовхнути свій планувальник завдань в ядро, і інтерфейс на відроїді, а заодно і на всіх інших лінуксах більше не тупить. Зато тепер тупить все що не інтерфейс :D

Сподіваюсь ти ж не думаєш, що там якийсь відчутний відсоток ентузіастів щось робить. І гну, і лінукс зараз заправляється здоровими і жирними корпоратами для власних потреб і за власними забаганками.
Последний раз редактировалось Scoffer 03.07.2026 23:39, всего редактировалось 1 раз.
Z440_User
Member

Scoffer, враховуючи потужність сучасного заліза і час компіляції на ньому, та помножити на здобутий досвід за майже 20років в цій системі = зібрав би з нуля і з легкістю.
tablestikus
Member

Z440_User
Але навіщо? Ну окрім варіанту - захотілося)
Z440_User
Member

tablestikus, щоб отримати те що мені потрібно, без того що мені не потрібно, та повністю підконтрольне мені. ;)
Scoffer
Member

Z440_User: 03.07.2026 23:46щоб отримати те що мені потрібно, без того що мені не потрібно
Це продовжуватиметься дуже недовго. До сістемд почали прикручувати самі верхньорівневі частини системи і навіть деякий софт. А сістемд сам по собі троян)
tablestikus
Member

Z440_User: 03.07.2026 23:46 tablestikus, щоб отримати те що мені потрібно, без того що мені не потрібно, та повністю підконтрольне мені. ;)
це треба мати велику усидчівість щоб довести до кінця і потім гемор з підтримкою)
Z440_User
Member

Scoffer, цей дістр на openrc. Для ПЗ яке вмуроване на systemd використовуються "затички" які повидирали з коду systemd, які забезпечують роботу цього ПЗ з openrc.
Scoffer
Member

Z440_User
Поки що так, але рано чи пізно задовбаються затикати всі діри. Це ж виключно від масштабу інтеграції залежить.
Z440_User
Member

tablestikus: 03.07.2026 23:52
Z440_User: 03.07.2026 23:46 tablestikus, щоб отримати те що мені потрібно, без того що мені не потрібно, та повністю підконтрольне мені. ;)
це треба мати велику усидчівість щоб довести до кінця і потім гемор з підтримкою)
ІМХО, найменш безпроблемний та міцний дістр.
#emerge --sync (чого нового в світі вийшло)
#emerge -avuDN @world (оновити все і вся)
#emerge -av --depclean (очистити систему від сміття після оновлення)

Іноді після emerge --sync може попросити виконати "emerge portage now", якщо вийшло оновлення буквально серця системи.
У мене ще може знадобитися вручну оновити ядро, можна автоматом, але то мій свідомий вибір саме ручне оновлення ядра.
Може повідомити що треба зробити "еselect news read" щоб почитати про якісь дійсно важливі зміни в дистрибутиві і що треба буде зробити щоб не було нежданчиків.
Якщо півроку не оновлювати, то може попросити вручну розв'язати нестиковки з деякими пакетами (вкаже які і що треба зробити), а потім вже запускати глобальне оновлення.

Коротше, за майже 20років у мене система жодного разу не впала після оновлення.

Мої експерименти не рахуються, там сам дурак, читати треба що тобі пишуть і думати що робиш. Але то буквально одиничні епізоди з розряду прокатило / не прокатило.

Збирав свою систему в 32біт на Prescott 531, потім дізнався про em64t в проці - перевів в 64біт, потім апгрейди відюх, потім зміна мамки з цпу, потім ще раз, потім ще раз, потім частковий переїзд з sata на nvme (розривав систему між sata та nvme, бо комп з біосом без можливості завантаження з нвмє), потім ще раз зміна платформи і повний переїзд на нвмє бо профільний пк вже вміє вантажитись з нвмє. Система та софт весь цей час upgrade-upgrade-upgrade....

В суто мультимедіа десктопному використанні Linux, пройдено шлях від ядер 2.2 (Gentoo з 2.6 по поточне 7.1.2) та від Gnome 2.6 та KDE 3.2 по поточні 6.27 з плазмою 6.7.2) :D

Відправлено через 2 хвилини 14 секунд:
Scoffer: 03.07.2026 23:58 Z440_User
Поки що так, але рано чи пізно задовбаються затикати всі діри. Це ж виключно від масштабу інтеграції залежить.
Scoffer ну він саме позиціонується як openrc дістр і всі інші системи ініціалізації то опція для вибору юзером за бажанням "хочу не по дефолту".
Так що все ок :rotate:
Ответить