Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Member

GreenMile: 23.06.2026 13:25Це проблема не балансиру як такого, а наслідок жорсткої експлуатації станцій із глибоким розрядом і швидким зарядом 0,5-1С. Ремонтники лише роблять "сервісне обслуговування" доступне кожному - робити заряди повільною зарядкою.
це в стилі "я купив бнв, там на спідометрі 350, от я їду всі 350". якщо на акумі написано макс заряд/розряд 150-200а, це ж не означає що треба його 150-200а постійно заряджати і розряджати, та й ще від 0 до 100%.
GreenMile
Member

Hotspur: 23.06.2026 23:11
GreenMile: 23.06.2026 13:25Це проблема не балансиру як такого, а наслідок жорсткої експлуатації станцій із глибоким розрядом і швидким зарядом 0,5-1С. Ремонтники лише роблять "сервісне обслуговування" доступне кожному - робити заряди повільною зарядкою.
там до того доходить що по 1 ячейці заряджають
Бо люди своєю експлуатацією заганяють станції до такого стану розбалансу, ігноруючи, або не маючи можливості виконувати рекомендації виробника, який каже, що раз на ХХ днів треба робити повний цикл заряду-розряду і бажано низькою потужністю.
Активний балансир - не панацея, він так само працює лише коли є заряд, він просто дещо відстрочить розбаланс порівняно з пасивним. Тут палиця на два кінці: з одного боку активний балансир у ЗС дещо покращить ситуацію, з іншого - постійна його робота (особливо, за низьких значень напруг) буде знижувати ресурс комірок :dontknow:
Якщо у вас світло 4 години на добу і маленька станція яка нещадно експлуатується, то активний балансир вам особливо не допоможе в ній.

Відправлено через 6 хвилин 39 секунд:
У мене он акум 8S 280А*г на ЖК-бмс при першому заряді нових комірок навіть при 10А не встигав комірки відбалансувати - вибивав по перенапрузі. А це всього лиш 300Вт заряду при ємності 7кВт*г. А ми тут ту про зарядні станції на 1-2кВт*г, в які заливають по 500-1500Вт заряду, там ніякий балансир не вивезе ніколи.
Hotspur
Member

GreenMile: 24.06.2026 11:04Активний балансир - не панацея, він так само працює лише коли є заряд, він просто дещо відстрочить розбаланс порівняно з пасивним.
там різниця в десятки разів бо потужності балансування
GreenMile
Member

Hotspur: 24.06.2026 12:21
GreenMile: 24.06.2026 11:04Активний балансир - не панацея, він так само працює лише коли є заряд, він просто дещо відстрочить розбаланс порівняно з пасивним.
Якої все одно недостатньо для виправлення ситуації при важкій експлуатації.
Крім того, механізм роботи різний. Активний балансир переливає з одного в інше, тобто він спочатку зливає заряд одної комірки або з різних комірок по черзі, потім заливає його в саму розряджену. Тобто він працює дискретно. Пасивний просто розсіює надлишок на заряджених комірках, тобто він працює безперервно.
Не треба молитись на активний балансир, бо він так само буде працювати лише коли є багато світла і повільна зарядка.
Timedemo
Member

GreenMile: 23.06.2026 12:34
Timedemo: 22.06.2026 21:38 активне балансування це не перевага і не недолік. що пасивне що активне, якщо норм комірки жодних проблем ніде немає. а якщо комірки барахло,то жиконг своїми 2 ампери нічого там особо не зробить швидко. жиконг просто психололічно легше, коли ти бачеш, оо йде баланасування, ооо у мене все добре. а звичайних батках нічого не видно толком. дивишся інколи, на фінішу о Богі 3.6 макс комірка 3.4 мін комірка. а по факту це пил про який не треба навіть думати.
Тут залежить не стільки від психології, а від умов експлуатації. Якщо це батарея в повноцінній СЕС, де заряд і розряд збалансовані, то пофіг взагалі який там балансир.
Якщо це батарея для блекаутів без панелей в режимі 7 годин нема світла, а потім за 2-3 години треба зарядити під зав'язку то розбалансуються обидва варіанти, просто пасивна дещо швидше. Тому тут не зле дивитись в сторону активного.
Але в цілому, це не критрій вибору, раніше он взагалі на свинці сиділи і нікого особливо не піпчив той розбаланс (враховуючи, що на нього прямо повпливати не можливо в рамках одного АКБ), а ліфепо4 балансування прямо возвели в якийсь культ :D
щоб отримати суттєвий розбаланс треба батку жарить 1с туди сюди, хочаб 20 циклів. і то, за 3-5 годид пасив витягне. не бачу різниці між сес і відключеннями. в сес якраз частіше батки не заряджені по декілька днів, а при відключеннях завжди заряджаємо батку на 100 відсотків.

Відправлено через 7 хвилин 39 секунд:
Hotspur: 23.06.2026 12:35
Timedemo: 22.06.2026 21:38активне балансування це не перевага і не недолік. що пасивне що активне, якщо норм комірки жодних проблем ніде немає.
є . при великих струмах тільки активне. що розряду що заряду. JK вже випустило балансири в 5 ампер. подивися ремонтників. всі завалені акумами з розбалансом яким 2-3-4 роки. у всіх пасивний балансир
не треба розповідать що у ремонтників щось завалено, тому вони і ремонтики, у них всі проблеми на виду. у мене більше 300 баток під наглядом, і в сонці і в резерві, дяких вже по 3 роки. у жодної батки немає розбалансу, у жодно батки немає проблем, у жодної батки немає критичного падіння сох.
любий залізофосфат любить заряджатись. заряджаем до 100 раз на тиждень, і забуваєм який там балансир, пасивний чи активний. у мене вже більше року венігрет, жк активні + дей пасивні. і батки працюють на всі 100 відсотків. що там що там немає жодних проблем. я по пів року вже не дивлюсь за комірками, бо це марна трата часу.

проблеми тільки у гівно комірок, у гівно збірках з різними опорами з"єднань. та далеко не треба ходити, у мене в авто батка 80квт. баланасири до 100ма пасивні. 2 місяці назад був розбаланс мінімальна комірка 3,384 мінімальна, 3,75 максимальна ( біайді заряджаються до 3,75). загальний вольтаж був на фінішу заряду 572в. Через 20 циклів заряду від 80ти до 100 відостків. цей розбаланс вже меньше 150мв, і загальний вольтаж вже більше 605в на фінішу заряду, і в мене активна їзда, 2с-3с навантаження дуже часто. і все балансується без проблем нещасним пасивом.
1985god
Member

от сиджу я і думаю eco flow stream рекомендує режим 20-95% то як мені при такому режимі її балансувати ? і як часто і як на довго ставити 100% ?
Timedemo
Member

Hotspur: 24.06.2026 12:21
рахуй вірно. балансир 2а, це по факту балансир 1а на одну комірку. а балансувать може 2 комірки тільки одночасно. 1000 ділим на 8, отримуєм по факту балансування на всі комірки 125ма. активний шустріше тільки у випадку якщо одна комірка поспішає, або відстає кожен цикл, але це убита комірка, або дефект збірки. а пасивний чим класний. що наприклад якщо 2 комірки відстали, то 14 пасивних притримають комірки , і дві підтягнуться теж швидко.

Відправлено через 2 хвилини 23 секунди:
1985god: 24.06.2026 22:01 от сиджу я і думаю eco flow stream рекомендує режим 20-95% то як мені при такому режимі її балансувати ? і як часто і як на довго ставити 100% ?
якщо залізофосфат, кожні 5-10 циклів заряджай до 100. банально для того, щоб вона побачила край заряду 100 відсоктів. бо може забрихатись. якщо нмц, то взагалі краще 20-80 юзати.
GreenMile
Member

Timedemo: 24.06.2026 21:59щоб отримати суттєвий розбаланс треба батку жарить 1с туди сюди, хочаб 20 циклів.
Тобто днів з 10 блекаутів для станції ємністю до 2кВт*годин :)
Проводили тести на рівері2 512Вт*г, при заряджанні на всі його 660Вт помітний прогрес розбалансу починаться вже з 2-3 заряду в такому режимі. А по завершенню він не тримає батку постійно під напругою, то ж балансуватись пасивно йому майже ніколи при таких струмах.
Timedemo: 24.06.2026 21:59 не бачу різниці між сес і відключеннями. в сес якраз частіше батки не заряджені по декілька днів, а при відключеннях завжди заряджаємо батку на 100 відсотків.
Так це, в СЕС навантаження на акумулятор менше, бо при сонці ви живитесь з поля фактично, а надлишок зливається в батку. Вночі споживання майже немає.
Різниця в тому, що при наявності постійної сонячної генерації вам не треба в батарею пхати струми заряду 1С, а от при блекаутах без СЕС іншого виходу нема, бо у вас є тільки 2-3 години на заряд і інакше не встигнете зарядити.
SergN
Member

GreenMile: 24.06.2026 23:09А по завершенню він не тримає батку постійно під напругою
Він - це власник? Чи чому б йому не балансуватися, коли станція включена весь час в мережу і там наявна напруга?
Hotspur
Member

Timedemo: 24.06.2026 22:05рахуй вірно. балансир 2а, це по факту балансир 1а на одну комірку. а балансувать може 2 комірки тільки одночасно. 1000 ділим на 8, отримуєм по факту балансування на всі комірки 125ма. активний шустріше тільки у випадку якщо одна комірка поспішає, або відстає кожен цикл, але це убита комірка, або дефект збірки. а пасивний чим класний. що наприклад якщо 2 комірки відстали, то 14 пасивних притримають комірки , і дві підтягнуться теж швидко.
у людей 4-8-16 ячеек. тому це + а не -

Відправлено через 2 хвилини 12 секунд:
Timedemo: 24.06.2026 21:59не треба розповідать що у ремонтників щось завалено, тому вони і ремонтики, у них всі проблеми на виду.
правильно. а з активним балансиром в ремонті тільки якщо щось згоріло. ти в реальність то вернись
Timedemo
Member

GreenMile: 24.06.2026 23:09 Тобто днів з 10 блекаутів для станції ємністю до 2кВт*годин :)
Проводили тести на рівері2 512Вт*г, при заряджанні на всі його 660Вт помітний прогрес розбалансу починаться вже з 2-3 заряду в такому режимі. А по завершенню він не тримає батку постійно під напругою, то ж балансуватись пасивно йому майже ніколи при таких струмах.
якщо заряджання норм і бмс при пам"яті то все повинно бути норм. якщо йде розбланс після 2х 3х зарядів, і воно з ним нічого не робить. це вже питання до виробника в принципі, а не активного чи пасивного балансиру.

Відправлено через 3 хвилини 53 секунди:
GreenMile: 24.06.2026 23:09 не бачу різниці між сес і відключеннями. в сес якраз частіше батки не заряджені по декілька днів, а при відключеннях завжди заряджаємо батку на 100 відсотків.
Так це, в СЕС навантаження на акумулятор менше, бо при сонці ви живитесь з поля фактично, а надлишок зливається в батку. Вночі споживання майже немає.
Різниця в тому, що при наявності постійної сонячної генерації вам не треба в батарею пхати струми заряду 1С, а от при блекаутах без СЕС іншого виходу нема, бо у вас є тільки 2-3 години на заряд і інакше не встигнете зарядити.
[/quote]

Ви явно не користувались правильно сонячкою. в сес навантаження на акум значно більше ніж при віялових. інколи батки за день можуть по 2 цикли зробити. бо є погода, яка не завжди сонячна. і сила заряду розряду зазвичай в сес більше, бо ніхто не морочиться коли як навантажувать. поставив авто на зарядку а там ще бойлер, полив, навантаження під 10 квт. прийшли хмари на 2 годиниот тобі 15квт з батареї здуло. а потім сонечко вийшло, і лупе в батку вже 10квт. і т.д.
зі своєї статистики, в сес батареї циклюються значно більше, і значно сильніше. Віялові побули 3 місяці і все. а батки в сес пашуть круглий рік.

Відправлено через 39 секунд:
Hotspur: 24.06.2026 23:27
Timedemo: 24.06.2026 22:05рахуй вірно. балансир 2а, це по факту балансир 1а на одну комірку. а балансувать може 2 комірки тільки одночасно. 1000 ділим на 8, отримуєм по факту балансування на всі комірки 125ма. активний шустріше тільки у випадку якщо одна комірка поспішає, або відстає кожен цикл, але це убита комірка, або дефект збірки. а пасивний чим класний. що наприклад якщо 2 комірки відстали, то 14 пасивних притримають комірки , і дві підтягнуться теж швидко.
у людей 4-8-16 ячеек. тому це + а не -

Відправлено через 2 хвилини 12 секунд:
Timedemo: 24.06.2026 21:59не треба розповідать що у ремонтників щось завалено, тому вони і ремонтики, у них всі проблеми на виду.
правильно. а з активним балансиром в ремонті тільки якщо щось згоріло. ти в реальність то вернись
вибач, мене не цікавить твоя сумна і темна реальність. я трохи в іншому світі живу.
Hotspur
Member

Timedemo: 25.06.2026 11:40вибач, мене не цікавить твоя сумна і темна реальність. я трохи в іншому світі живу.
реальність у всіх 1
GreenMile
Member

Timedemo: 25.06.2026 11:40 якщо заряджання норм і бмс при пам"яті то все повинно бути норм. якщо йде розбланс після 2х 3х зарядів, і воно з ним нічого не робить. це вже питання до виробника в принципі, а не активного чи пасивного балансиру.
Так про це і мова, що при всратому режимі користування ніякий балансир не допоможе. Виробник не позиціонує ЗС як інструмент для блекаутів, тому до нього як раз претензій немає. Повертаємось до первинної тези: все залежить від сценарію користування, а не від типу балансирів.
Timedemo: 25.06.2026 11:40Ви явно не користувались правильно сонячкою. в сес навантаження на акум значно більше ніж при віялових. інколи батки за день можуть по 2 цикли зробити. бо є погода, яка не завжди сонячна. і сила заряду розряду зазвичай в сес більше, бо ніхто не морочиться коли як навантажувать. поставив авто на зарядку а там ще бойлер, полив, навантаження під 10 квт. прийшли хмари на 2 годиниот тобі 15квт з батареї здуло. а потім сонечко вийшло, і лупе в батку вже 10квт. і т.д.
зі своєї статистики, в сес батареї циклюються значно більше, і значно сильніше. Віялові побули 3 місяці і все. а батки в сес пашуть круглий рік.
Ой, ну камон, ніхто в СЕС не вдуває в батки струми 1С, не свистіть. Мова не про цикли, мова про високі струми заряду і розряду.
І ми з вами вже дискутували на предмет панелей, ви там доводили, що 2 панелі на балконі дають офігеннй профіт навіть у тіні, а тепер зайняли позицію, що ваші кількадесят кВт панелей - не завжди вистачає :lol: Вірю, я повірив (с) Коли прийшли хмари, ваші супер пупер двосоторонні панелі все одно будуть валити більше, ніж вам треба. Чи ви весь день споживаєте по 5кВт+ неперервно? :popcorn:
Будь хто, хто має нормальну кількість панелей в першу чергу стикається з тим, що не може знайти куди те все утилізувати, бо виробіток валить, а все вже заряджене, включаючи автомобіль, всі парвебанки і смарт годинники.
У вас там я дивлюсь не приватний будинок, а підпільна фабрика, щоб всрати 15кВт за дві години З БАТАРЕЙ при наявності офігенного поля панелей :lol:
Timedemo
Member

GreenMile: 25.06.2026 13:45 Так про це і мова, що при всратому режимі користування ніякий балансир не допоможе. Виробник не позиціонує ЗС як інструмент для блекаутів, тому до нього як раз претензій немає. Повертаємось до первинної тези: все залежить від сценарію користування, а не від типу балансирів.
як це немає претензій? а якщо часто використовується для роботи, для туризму і т.д. Ти ща пошутив мабуть розділяючи блекаути і звичайне використання. Це як ноут, користуєшься норм кожен день у парку, а при блекаутах повинні бути проблеми

Відправлено через 9 хвилин 42 секунди:
GreenMile: 25.06.2026 13:45 Ой, ну камон, ніхто в СЕС не вдуває в батки струми 1С, не свистіть. Мова не про цикли, мова про високі струми заряду і розряду.
І ми з вами вже дискутували на предмет панелей, ви там доводили, що 2 панелі на балконі дають офігеннй профіт навіть у тіні, а тепер зайняли позицію, що ваші кількадесят кВт панелей - не завжди вистачає :lol: Вірю, я повірив (с) Коли прийшли хмари, ваші супер пупер двосоторонні панелі все одно будуть валити більше, ніж вам треба. Чи ви весь день споживаєте по 5кВт+ неперервно? :popcorn:
Будь хто, хто має нормальну кількість панелей в першу чергу стикається з тим, що не може знайти куди те все утилізувати, бо виробіток валить, а все вже заряджене, включаючи автомобіль, всі парвебанки і смарт годинники.
У вас там я дивлюсь не приватний будинок, а підпільна фабрика, щоб всрати 15кВт за дві години З БАТАРЕЙ при наявності офігенного поля панелей :lol:
піну істеричну витри, вже палишься заздррістю трохи.
ти якщо дурак, то мовчи. Бо намагаєшься умняка кидати там, де взагалі не компетентний.
для тебе новина заряду 1с батареї в сес? ти ща сер"озно? для тебе новина коли можна увечері з батарей брати 5квт пару трійку годин?
ти ща думаєш що небуває сценарію, коли у тебе споживання 10квт, і 15квт панелей закриті сильною хмарою можуть давати 1.5квт? чи ти думаєш вони двосторонні волшебні, і дають 10 квт завжди?

вивчай студент і не позорься більше
4 години споживання 5квт з батарей.
спойлер
Изображение

в батку 8-11квт
спойлер
Изображение
і таких прикладів у мене десятки по іншим сес. у кого електробудинки, та електрокари.
GreenMile
Member

Timedemo
Фу. Професор порвався потекло лайно :facepalm:
Корону зніміть, по починає вам мозок трохи надавлювати, хамло :puke:
Timedemo
Member

GreenMile: 25.06.2026 15:28 Timedemo
Фу. Професор порвався потекло лайно :facepalm:
Корону зніміть, по починає вам мозок трохи надавлювати, хамло :puke:
не приймай близько до серця. це реакція на твій тупий сарказм. ;)
1985god
Member

Timedemo
В мене ліфепо4 майже щодня літом повний цикл може бути, встановлено 20-95, як виробник рекомендує, то так і кожного дня відпрацьовує. То невже треба раз в тиждень ставити до 100? Може раз в місяць досить ? У мене зазвичай заряд спочатку 0,25 С далі поступово падає до 0,02С :shuffle:
corruptedflesh
Member

Я не розумію оцю логіку... Якщо в мене 8квт панелей і чудове сонце, то якщо акум заряджений і не використовую ці 8квт, то значить лох?
Це нагадує тему "покупки відях щоб продати"
Ответить