SteamOS розширює сумісність з обладнанням Intel: тепер підтримуються MSI Claw 8 та відеокарта Arc B580

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

hohlid19: 18.06.2026 16:41 tornadox
Какова цель? Ну все ставят Арч, а я же быдло, куда толпа пойдет, туда и попру :shuffle: . Вообще просто хотелось попробовать
archinstall та EndeavourOS існують
hohlid19
Member

kabostebeztak: 19.06.2026 19:10
hohlid19: 18.06.2026 16:41 tornadox
Какова цель? Ну все ставят Арч, а я же быдло, куда толпа пойдет, туда и попру :shuffle: . Вообще просто хотелось попробовать
archinstall та EndeavourOS існують
Окей, почему встроенный установщик не может нормально ставить сам? :rolleyes:
SERGBILL
Member

hohlid19: 20.06.2026 12:19 Окей, почему встроенный установщик не может нормально ставить сам? :rolleyes:
Что значит "нормально" и что именно не умеет archinstall?
Ekz0rcyst
Member

hohlid19
Що і як оберете так і встановиться. Мені Arch не подобається, подобається Debian але старі пакети, тому Fedora.
tornadox
Member

hohlid19: 20.06.2026 12:19 Окей, почему встроенный установщик не может нормально ставить сам? :rolleyes:
Cьогодні вирішив спробувати CachyOS, без проблем встановив через systemd-boot (вимагає 2гб EFI розділ), вибирав між іншими та Limine(вимагає 4гб EFI розділ) але цьому лептопі не буде дуалбуту. А Grub, Refind та інші дають повільніший запуск. Вибір був між Федора 44, Нобара і Баззіт, але хотілося спробувати щось інше.

Взагалі ніяких проблем.

Відправлено через 22 хвилини 2 секунди:
Просте порівняння:
Win 11 Pro протягнута через tiny11 builder проти CachyOS
Завдання: 2 стріма Moonlight, один 1080p один 1200p, 60fps, HEVC, Wifi 5, швидкість з'єднання 866мбіт.
Вінда захльобується якщо в двох стрімах виставити 40мбіт/c, плюс сам мунлайт стрім відкривається дуже довго, періодично відривається, дропається картинка, присутній інпут-лаг. Шум кулерів значний.
CachyOS - всьо чотко! Жодної з проблем вище нема.
sdbndfgn
Member

username_1: 16.06.2026 11:34 Когда-то ставил знакомому линукс на ноут второй системой. Он почти полгода не включал его. Я приехал, включил, скачало очень много обновлений, перезагрузился, выдал ошибку и больше не загрузился нормально. Был удален вместе с разделом.
Але на лінуксі це можна пофіксить. Часто навіть простіше ніж на віндовс.
hohlid19
Member

tornadox
Ну с Кэши и я смог поставить. Я про родной голый установщик арча.
Ответить