В мене 1 Тб Hitachi Deskstar 7K1000.B, я його брав десь протягом року, як він вийшов, тобто це 2009 рік. Про роботу взагалі мовчу, там десь з 1999-2004 року диски працюють. А ось три Самсунга 1,5-2 Тб, які бралися протягом 2010-2012 накрилися усі.mertvei: ↑ 17.06.2026 23:56Брешу одному диску не 15 а 17вже )))
Новости
Последние статьи и обзоры
В Європі продовжують зростати ціни на оперативну пам’ять, SSD та HDD
-
Artem_K
Member
-
lw_007
Member
Як на мене то виглядає досить реалістично, пам'ять вже законтрактована, датацентри як мінімум розширяться. А якщо їм і електрики вистачить то, навіть, працювати будуть.Hotspur: ↑ 17.06.2026 12:38 продуктивність у широкому секторі ШІ повинна зрости приблизно у 2,7 раза вже до 2028 року.
Це, навіть, трохи лякає
-
Hotspur
Member
ніlw_007: ↑ 18.06.2026 15:07Як на мене то виглядає досить реалістично, пам'ять вже законтрактована, датацентри як мінімум розширяться.
-
mertvei
Member
maksim2020
Тоді ще була якість,тримаються хдд,до сих пір .За сучасні навіть самі якісні я ,би не був впевнений.
Отправлено спустя 2 минуты 54 секунды:
Artem_K
Самсунги,якісь тоді були не якісні ,я пам'ятаю я іх на початку 2000 штукі три міняв по гарантій,і то по три рази.
Отправлено спустя 2 минуты 20 секунд:
То були 40,80 самсунги, чомусь летіли ,дуже швидко.
Тоді ще була якість,тримаються хдд,до сих пір .За сучасні навіть самі якісні я ,би не був впевнений.
Отправлено спустя 2 минуты 54 секунды:
Artem_K
Самсунги,якісь тоді були не якісні ,я пам'ятаю я іх на початку 2000 штукі три міняв по гарантій,і то по три рази.
Отправлено спустя 2 минуты 20 секунд:
То були 40,80 самсунги, чомусь летіли ,дуже швидко.
-
dead_rat
Member
Посмішив. Поки що зростання продуктивності з 2022 по сьогодні треба з лупою шукати.lw_007: ↑ 18.06.2026 15:07Як на мене то виглядає досить реалістично, пам'ять вже законтрактована, датацентри як мінімум розширяться. А якщо їм і електрики вистачить то, навіть, працювати будуть.Hotspur: ↑ 17.06.2026 12:38 продуктивність у широкому секторі ШІ повинна зрости приблизно у 2,7 раза вже до 2028 року.
Це, навіть, трохи лякає
Трохи кодінг пришвидшився, але ти бачиш якісь класні нові сервіси за ці 4+ роки? Я от не бачу.
-
MqM
Member
А що вже з хардом за такий короткий час сталося?AndrewV: ↑ 17.06.2026 14:21 Накрылся Seagate SkyHawk AI 24 TB - брал в октябре за 400, теперь 800
Согласились заменить - слёзно просил![]()
-
AndrewV
Member
Записывал на него большой файл Canon Lite RAW - так скорость скачет от 60 МБ/С до 233 МБ/С - так не должно быть, средняя 163 МБ/С Причем при прямом SATA и USB подключении.MqM: ↑ 18.06.2026 16:35А що вже з хардом за такий короткий час сталося?AndrewV: ↑ 17.06.2026 14:21 Накрылся Seagate SkyHawk AI 24 TB - брал в октябре за 400, теперь 800
Согласились заменить - слёзно просил![]()
При отключении кэширования - вообще стало 64МБ/С
-
Kassatka
Member
Так може це просто диск сильно заповнений і фрагментований. Там де пише великі нефрагментовані ділянки, то швидкість збільшується, там де пише на велику кількість маленьких фрагментованих ділянок, то швидкість падає. Якщо увімкнено кеш, то кеш трохи нівелює падіння швидкості за рахунок того, що дані записуються не на пластини, а в кеш, а лише потім на самі пластини. Якщо кеш вимкнути, то швидкість не може перевищити поточну швидкість запису на дуже фрагментовані ділянки.AndrewV: ↑ 19.06.2026 03:49 Записывал на него большой файл Canon Lite RAW - так скорость скачет от 60 МБ/С до 233 МБ/С - так не должно быть, средняя 163 МБ/С Причем при прямом SATA и USB подключении.
При отключении кэширования - вообще стало 64МБ/С![]()
Якщо замінити диск на новий і перекопіювати всі дані на нього, то спочатку файли розмістяться без фрагментації на початку віртуального дискового простору, а на кінці цього простору буде вільне нефрагментоване місце, куди швидко записуватимуться файли лінійним записом. Після того, як багато файлів буде видалено і заміняться на нові, то
Я зараз запустив копіювання на один зі своїх дисків, якому десяток років і який був забитий під зав'язку, а потім я звільнив трохи місця, перекинувши частину файлів на новий диск. То теж швидкість скаче від 200 Мбайт за сек до 87 Мбайт за сек. Мені й на думку не спаде вважати це несправністю. А це ще я мало видаляв раніше файли з цього диску, лише в основному поступово писав нові файли, аж поки він не забився під зав'язку і лише цього року я звільнив на ньому половину місця, а потім знову забив, що залишилося вільним чверть.
А тепер запустив копіювання великих файлів з SSD на HDD, який запущено нещодавно і який по ідеї не встиг фрагментуватися, бо я майже нічого не видаляв й заповнив 22 Тб, що залишилося вільних 4 Тб - то швидкість теж скаче від 230 Мбайт/с аж до 70 Мбайт/с часом. Тут дуже складні технології зараз використовуються, щоб вмістити 22-24 Тб на 9-10 млинців й тому це відбивається на швидкості запису. Він зовсім далекий від пропускної здатності SATA, особливо коли більшість дискового простору зайнята. Взагалі це типова ситуація що до HDD, що до SSD, що до флешок, що коли диск майже порожній, то великі файли лінійним записом записуються на нього дуже швидко, а чим більше диск забитий, тим більше падає його швидкість - у кілька разів.
Відправлено через 11 хвилин 11 секунд:
Ще один 22 Тб диск протестив, на якому вільно 1,5 Тб. І вже спостерігав довше, так взагалі пікові значення швидкості, якщо не враховувати початкову при наповненні кешу, скакали аж у межах від 488 Мбайт/сек до 34 Мбайт/сек.
А це ж дорогі Iron Wolf чи WD Red диски у мене з CMR призначені для цілодобової роботи. Не якийсь там донний SMR, де швидкість мабуть може падати ще в кілька разів.
Відправлено через 8 хвилин 30 секунд:
Можу детальніше протестувати свої 4 HDD, які в мене підключені зараз. Але ваша швидкість 60 Мбайт/сек при копіюванні великих файлів через Total Commander для них цілком у нормі, буває навіть іще менше. Як і стрибки швидкості туди-сюди у 10 разів.