SteamOS розширює сумісність з обладнанням Intel: тепер підтримуються MSI Claw 8 та відеокарта Arc B580

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

tornadox: 17.06.2026 13:20В мене федора, але зараз я би ставив Нобару на десктоп чи лептоп. Баззіт якщо портативка.

Для прикладу що потрібно роботи в Федорі після встановлення дистра. Але вона дуже стабільна і підтримка від Red Hat.
https://github.com/devangshekhawat/Fedo ... tall-Guide
Благодарю. Сейчас установил нобара кде на ноутбук с AMD Ryzen 3 5425U и 16гб рам, полёт отличный. Работает ГОРАЗДО шустрее вин11про, молниеносная реакция на все действия, в отличии от винды. Постинсталлом с гитхаба так же займусь, спасибо.
Основная идея - уйти от микрослопа полностью. Куда-то не туда они свернули, уже давно, вин11 всё больше напоминает на индусский отстойник для bloatware, нежели на полноценную ОС.
На очереди десктоп. Остался вопрос с играми типа Battlefield 6, FC26. Под них, вероятно, пока что придётся придержать винду в дуалбуте. Но играю в них редко, так что не критично.
tornadox
Member

Dremjke: 17.06.2026 13:40Постинсталлом с гитхаба так же займусь, спасибо.
Я не впевнений чи пост-інстад потрібен для Нобари, це проблема Федори, точніше Ред Хата, що вони не хочуть щоб їх затягали по судам.
Dremjke: 17.06.2026 13:40Основная идея - уйти от микрослопа полностью. Куда-то не туда они свернули, уже давно, вин11 всё больше напоминает на индусский отстойник для bloatware, нежели на полноценную ОС.
На очереди десктоп. Остался вопрос с играми типа Battlefield 6, FC26. Под них, вероятно, пока что придётся придержать винду в дуалбуте. Но играю в них редко, так что не критично.
Ну з цими іграми поки рішення ніякого нема. Не забувай що тобі треба Secure Boot для BF6, треба це питання вивчити для Нобари.
Я прогнав декілька скриптів в вінді з гітхаба по видаленню всього ШІ слопа, подивися https://github.com/christitustech/winutil і інші форки які суто видаляють ШІ. Якщо будеш в дуалбуті, незабудь змінити ключ реєстру щоб годинник не збивався https://github.com/NSU-ACM-SC/Universal ... nd-Windows
Dremjke
Member

tornadox: 17.06.2026 13:46Якщо будеш в дуалбуті, незабудь змінити ключ реєстру щоб годинник не збивався https://github.com/NSU-ACM-SC/Universal ... nd-Windows
Благодарю, ибо ранее, когда был дуалбут, сталкивался с такой проблемой.
tornadox
Member

Dremjke
В мене є 3 системи з віндою, всі малопотужні 5-28ват. І всюди є якісь проблеми зі стрімінгом Moonlight.
- Kaby Lake-R, Alder Lake-N, включаються вентиляторі при практично нульовій завантаженості, хоча використовується хардварний декодер.
- Kaby Lake-R - періодично просідає wifi і стрім ламається.
- Alder Lake-N - ужасні статтери звуку, хоча з відео все ок.
Хочу закинути на флешку Batocera і спробувати без встановлення. Більш ніж впевнений, що проблем в Win11. Потім можлливо поставлю Нобару, якщо проблеми зникнуть.
hohlid19
Member

kabostebeztak: 17.06.2026 12:11

Ахахаххаа, ші момент
Да, я должен зарегаться в форум красноглазиков, подождать пока один из них проснется, поржет какой я микрослопщик и не понимаю БАЗОВОЙ части (при этом не скажет, что это за часть такая), после этого анактив и мочератор закроет тему. :rotate:
quppeq
Member

hohlid19: 16.06.2026 13:48 AFU_power
Ну и что с костылями? Я запускал с этого всего списка трилогию принцев, готику 1 и 2 и первый деус, все запускались без каких либо приколов из стима :-/ . Также с морровиндом, рога и копыта и прочая нн шляпа времён первой половины нулевых
Вставлю свої 5 копійок, що в мене стоїть Лінух дуалбутом виключно для старих ігор.
Фіфа07/08 на вінді далі першого ролика не запускалась
Captain Claw - працювала в 1 фпс
Ще якась шляпа погано запускалась але вже і не згадаю.
Не кажучи що для старих ігор на вінді (пірацьких не зі стіма) часто треба вручну шукати старі .net або інші бібліотеки
kabostebeztak
Member

hohlid19: 17.06.2026 15:34
kabostebeztak: 17.06.2026 12:11

Ахахаххаа, ші момент
Да, я должен зарегаться в форум красноглазиков, подождать пока один из них проснется, поржет какой я микрослопщик и не понимаю БАЗОВОЙ части (при этом не скажет, что это за часть такая), после этого анактив и мочератор закроет тему. :rotate:
skill issue
скоріш за все на твою проблему вже є рішення
якщо ні - існують діскорд сервери і IRC та Matrix чати
у федори принаймні є 1 діскорд неофіційний та офіційні Matrix чати

Відправлено через 36 секунд:
quppeq: 17.06.2026 15:34
hohlid19: 16.06.2026 13:48 AFU_power
Ну и что с костылями? Я запускал с этого всего списка трилогию принцев, готику 1 и 2 и первый деус, все запускались без каких либо приколов из стима :-/ . Также с морровиндом, рога и копыта и прочая нн шляпа времён первой половины нулевых
Вставлю свої 5 копійок, що в мене стоїть Лінух дуалбутом виключно для старих ігор.
Фіфа07/08 на вінді далі першого ролика не запускалась
Captain Claw - працювала в 1 фпс
Ще якась шляпа погано запускалась але вже і не згадаю.
Не кажучи що для старих ігор на вінді (пірацьких не зі стіма) часто треба вручну шукати старі .net або інші бібліотеки
як і на вінслопі
я саме так діректх та редісти ставив
quppeq
Member

kabostebeztak: 17.06.2026 15:44 як і на вінслопі
Ну я про Вінду і кажу. На Вінді доводилось так робити.
На лінуксі з Вайном+протоном було простіше це
kabostebeztak
Member

quppeq: 17.06.2026 21:55
kabostebeztak: 17.06.2026 15:44 як і на вінслопі
Ну я про Вінду і кажу. На Вінді доводилось так робити.
На лінуксі з Вайном+протоном було простіше це
Гм, буквально пару днів тому допомагав ставити діректх та редісти для запуску нфс карбон під вайном.
tornadox
Member

kabostebeztak: 17.06.2026 22:41 Гм, буквально пару днів тому допомагав ставити діректх та редісти для запуску нфс карбон під вайном.
Для цього є protontricks або proton-ge, wine-ge. "Встановлювати" directx чи redist напряму це :facepalm:
SERGBILL
Member

tornadox: 17.06.2026 13:20 Баззіт на базі Арча
на Федорі

Відправлено через 6 хвилин 31 секунду:
Mozdev: 16.06.2026 21:54 О це дійсно круто, але якщо воно захоче від мене рута, я одразу відправлю його до /dev/null :gigi:
на Вінді чомусь це нікого не заставило відмовитися :laugh:
tornadox
Member

SERGBILL: 18.06.2026 00:41на Федорі
:up:
сплутав з кешіос, але базіт на відміну від нобари іммутабл, тобто система апдейтів як на деці. Оновлюється вся ос, а не пакети.
kabostebeztak
Member

tornadox: 17.06.2026 23:14
kabostebeztak: 17.06.2026 22:41 Гм, буквально пару днів тому допомагав ставити діректх та редісти для запуску нфс карбон під вайном.
Для цього є protontricks або proton-ge, wine-ge. "Встановлювати" directx чи redist напряму це :facepalm:
Чому?
tornadox
Member

Тому, що wine/proton мають власні оптимізовані бібліотеки. Встановлення майкрософтівськмх інсталерів затре оригінальні файли в bottle.
Для цього є protontricks/winetricks.
Якщо це піратка то можна скористатися dll overrides. Наприклад, так інджектять widescreen fix під старий nfs:
WINEDLLOVERRIDES="dinput8=n,b" %command%

Для не стім ігор самий кращий варіант це proton-ge/wine-ge
https://github.com/gloriouseggroll

Відправлено через 3 хвилини 57 секунд:
Є ще така штука як port-proton. Запускає майже все. Автор кацап, тому без лінка.
hohlid19
Member

Вот прямо так, как я и написал. Спасибо, что указал обычное поведение красноглазиков :-P
Ответить