Тому в консолях нема DDRalexeygalas: ↑ 16.06.2026 13:01Різниця у швидкості VRAM GDDR vs DDR - досі бездонна прірва. Тож нічого не пройшло і не пройде
Новости
Последние статьи и обзоры
Процесори Intel із вбудованою графікою NVIDIA RTX можуть вийти на початку 2028 року
-
MVE
Member
-
alexeygalas
Member
Ну зараз важкувато буде всю платформу і ОС перевчити працювати на GDDR. ЦЕ треба повний кастом городити.MVE: ↑ 16.06.2026 13:18Тому в консолях нема DDR
DDR спроєктована з уклоном на низьку затримку доступу, GDDR - про широкий канал. GDDR для всіх задач не підійде
-
MVE
Member
alexeygalas
M5 Max LPDDR5X - 460GB/s
PS5 GDDR6 - 448GB/s
M5 Max LPDDR5X - 460GB/s
PS5 GDDR6 - 448GB/s
-
alexeygalas
Member
Каналів скільки, друже? Зроби 2 і поміряйMVE: ↑ 16.06.2026 13:38M5 Max
-
MVE
Member
alexeygalas
400-bit memory bus with 8 memory channels
400-bit memory bus with 8 memory channels
-
taras_cs
Member
Лише одна нирка - ціна лухурі ноута?MVE: ↑ 16.06.2026 12:08В моєму маку він коштує звичайнісіньких грошей
-
MVE
Member
taras_cs
Лише одна зп
Лише одна зп
-
alexeygalas
Member
Ну то це і є лютий кастом, який з PC платформою нічого спільного не має. Про що і мова. Саме тому, для важких задач як детальний 3D моделінг, наукові обчислення та ігри, легше збоку кинути дискретний чіп із власною GDDR6 і по PCi-Express з процом пов*язати. Ніж городити щось надскладне та дорогеMVE: ↑ 16.06.2026 13:41400-bit memory bus with 8 memory channels
-
MVE
Member
alexeygalas
Це самодостатня платформа, вона і не повинна мати нічого спільного з іншими платформами. І проц це ніякий не кастомний, а один з лінійки М серії
Це самодостатня платформа, вона і не повинна мати нічого спільного з іншими платформами. І проц це ніякий не кастомний, а один з лінійки М серії
-
alexeygalas
Member
MVE
Ти так і не зрозумів основного посилу. Ну ок. Додумаєш потім
Ти так і не зрозумів основного посилу. Ну ок. Додумаєш потім
-
taras_cs
Member
Це теж дофіга. В мене пів-зп це іпотека-кредити, ще трійка дітей. Шалені гроші, як на мене
Відправлено через 58 секунд:
Але якщо для роботи, тоді норм
-
MVE
Member
alexeygalas
Тут посил у тому, що всі йдуть до уніфікації, мініатюризації і монолітності. І тільки любителі десктопних кіловатних гробів з купою кабелів і розʼємів досі вважають їх стандартом
Тут посил у тому, що всі йдуть до уніфікації, мініатюризації і монолітності. І тільки любителі десктопних кіловатних гробів з купою кабелів і розʼємів досі вважають їх стандартом
-
alexeygalas
Member
MVE
1. Мова про мобільні чіпи. Тож про які тут кіловатники з кабелями мені не дуже зрозуміло;
2. Монолітність і уніфікація поряд не можуть стояти апріорі )) Модульність - це про уніфікацію.
3. Модульність тут грає перш за все на гнучкість комплектацій цих лептопів, легкість збірки та обслуговування (ремонту), дешевизна розробки а також гнучкість у ціновому сегменті.
Якщо мені працювати і нічого більше (матеріали, ергономіка і т.д.) - я обираю необхідну компоновку ЦП, ГП та рам із зручною мені діагоналлю екрану і плачу менше.
Моноліт - завжди буде дорожче і менше комплектацій на вибір
1. Мова про мобільні чіпи. Тож про які тут кіловатники з кабелями мені не дуже зрозуміло;
2. Монолітність і уніфікація поряд не можуть стояти апріорі )) Модульність - це про уніфікацію.
3. Модульність тут грає перш за все на гнучкість комплектацій цих лептопів, легкість збірки та обслуговування (ремонту), дешевизна розробки а також гнучкість у ціновому сегменті.
Якщо мені працювати і нічого більше (матеріали, ергономіка і т.д.) - я обираю необхідну компоновку ЦП, ГП та рам із зручною мені діагоналлю екрану і плачу менше.
Моноліт - завжди буде дорожче і менше комплектацій на вибір
-
taras_cs
Member
Перехід від великих монолітних чипів (де весь процесор розміщено на одному суцільному кристалі кремнію) до композитних чипів (чиплетів або chiplets, де процесор збирають як конструктор із кількох менших кристалів) — це один із головних трендів у сучасній мікроелектроніці (AMD Ryzen, Intel Meteor/Arrow Lake, Apple Ultra).MVE: ↑ 16.06.2026 13:55Тут посил у тому, що всі йдуть до уніфікації, мініатюризації і монолітності.
Обидва підходи мають свої вагомі переваги та недоліки.
Трохи мінусів:
Проблема браку (Yield Rate): Кремнієві пластини (wafer) завжди мають мікродефекти. Якщо дефект потрапляє на гігантський монолітний чип, весь чип часто йде у смітник. Що більша площа чипа, то нижчий відсоток виходу придатних кристалів і то вища їхня собівартість.
Дороговизна виробництва: Робити весь чип на найновішому і найдорожчому техпроцесі (наприклад, 2 нм) — дуже дорого. Особливо прикро витрачати дорогі 2-нм транзистори на контролери введення-виведення (I/O) чи USB-порти, яким така точність взагалі не потрібна.
-
kairo
Member
ЮраДД, це ти?
-
VovaII
Member
А про яку швидкодію мова, що всі так завелися, що наче 5090 в CPU засунуть? — Щось я сумніваюсь.
-
alexeygalas
Member
Та я не думаю, що хтось завівся прям. Ясно, що буде щось на рівні умовної 5050-5060VovaII: ↑ 16.06.2026 15:16що всі так завелися
-
taras_cs
Member
RTX чи Laptop RTX?alexeygalas: ↑ 16.06.2026 15:36Ясно, що буде щось на рівні умовної 5050-5060
Всі знають ті "чудові" Laptop RTX 5070 із 8 ГБ пам'яті, або Laptop RTX 5070 Ti 12 ГБ