SteamOS розширює сумісність з обладнанням Intel: тепер підтримуються MSI Claw 8 та відеокарта Arc B580

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Пропоную обговорити SteamOS розширює сумісність з обладнанням Intel: тепер підтримуються MSI Claw 8 та відеокарта Arc B580

Кто нибудь может мне объяснить, чё все так на этот Линукс наяривают? Ладно в автономках, где батарея нужна. Там же вся разница в производительности от обычного DXVK идёт :shuffle:
yurius_r
Member

hohlid19
Тому що windows 11 стає все гіршою і користувачі шукають альтернативу? Більш того, часто тільки на Linux можна пограти у RT only тайтлитна залізі без RT. Або мати кращу підтримку драйверів старого заліза, особливо GPU/iGPU AMD.
kabostebeztak
Member

hohlid19: 15.06.2026 15:23 Пропоную обговорити SteamOS розширює сумісність з обладнанням Intel: тепер підтримуються MSI Claw 8 та відеокарта Arc B580

Кто нибудь может мне объяснить, чё все так на этот Линукс наяривают? Ладно в автономках, где батарея нужна. Там же вся разница в производительности от обычного DXVK идёт :shuffle:
Вінслоп параша і всі хочуть якусь альтернативу
hohlid19
Member

yurius_r
Я не знаю, чтобы дойти до уровня cachyos, Винде долго придётся ухудшаться в таком случае :rolleyes:
andryxa_myxa
Junior

hohlid19: 15.06.2026 16:55 yurius_r
Я не знаю, чтобы дойти до уровня cachyos, Винде долго придётся ухудшаться в таком случае :rolleyes:
я не знаю який був досвід з качі, але якщо ти на лінуксі і в тебе не нвідіа відеокарта, то все працює на рівні або краще ніж на вінді.
Вінда давно перетворилась на корпоративне лайно з різними метриками, які тільки й моніторять кожен твій клік та ламають систему з оновленнями
Psychopath
Junior

hohlid19: 15.06.2026 15:23 Пропоную обговорити SteamOS розширює сумісність з обладнанням Intel: тепер підтримуються MSI Claw 8 та відеокарта Arc B580

В 2026 году у людей нет мнения, они повторяют слово в слово за ютуберами и тиктокерами (которые пиарят линукс, а сами в реальной жизни используют мак)
yurius_r
Member

Треба спробувати, але теоретично це все і з Alchemist може працювати
Nekros
Member

Psychopath: 15.06.2026 17:03 В 2026 году у людей нет мнения, они повторяют слово в слово за ютуберами и тиктокерами (которые пиарят линукс, а сами в реальной жизни используют мак)
Теж наслухався про магічний швидкий та приємний лінукс. Поставив Ubuntu і не помітив ні швидкодії, ні плавності, ні удобства. Все працює\виглядає тупо гірше ніж на віндовсі.
І таке враження що ті хто розповідають про класний лінукс і погану віндовс ніколи самі лінуксом не користувались
waryag
Member

hohlid19
Лично мне приятно знать, что есть альтернатива винде, которая радостно превращается в нейрослоп.
warp37
Member

Потому что SteamOS - это лучшая и самая удобная операционная система для игровой консоли с полной поддержкой игр с Windows.
yurius_r
Member

Nekros: 15.06.2026 19:33Поставив Ubuntu і не помітив ні швидкодії, ні плавності, ні удобства. Все працює\виглядає тупо гірше ніж на віндовсі.
І таке враження що ті хто розповідають про класний лінукс і погану віндовс ніколи самі лінуксом не користувались
Без хейту чи холіварів - візьміть будь-який інший дистр із KDE/systemd, для мене багато в чому навіть краще і зручніше. В мене Manjaro + KDE. Коли мережевий сканер/принтер просто працює, а драйверів офіційних немає на W1, це дуже круто, але це просто приклад. Ще непогана штука KDE Connect для інтеграції телефона.
tornadox
Member

yurius_r: 15.06.2026 22:00Без хейту чи холіварів - візьміть будь-який інший дистр із KDE/systemd, для мене багато в чому навіть краще і зручніше. В мене Manjaro + KDE. Коли мережевий сканер/принтер просто працює, а драйверів офіційних немає на W1, це дуже круто, але це просто приклад. Ще непогана штука KDE Connect для інтеграції телефона.
skill issue B-)
Ні, це не цікаво і надто просто. Обов'язково треба написати нецікаву фейл історію про те як встановили диструбутив який валявся в папці завантажень з 2017 року, а там нема стіма :D
Mozdev
Member

yurius_r: 15.06.2026 22:00
Nekros: 15.06.2026 19:33Поставив Ubuntu і не помітив ні швидкодії, ні плавності, ні удобства. Все працює\виглядає тупо гірше ніж на віндовсі.
Без хейту чи холіварів - візьміть будь-який інший дистр із KDE/systemd, для мене багато в чому навіть краще і зручніше. В мене Manjaro + KDE. Коли мережевий сканер/принтер просто працює, а драйверів офіційних немає на W1, це дуже круто, але це просто приклад. Ще непогана штука KDE Connect для інтеграції телефона.
З Лінукс теж не все ладно, але так це гарна альтернатива, але тенденції погані...

Systemd це найгірше що сталося з лінукс за останні 16 років, так він не поганий сам пособі, але....

Ці ідіоти, фанати systemd з улулукатьєм кидаються за ним, як за солодкою цукеркою( та дуже агресивно реагують на будь-яку навіть ґрунтовну критику), а насправді їх як стадо тупих баранів заганяють у стійло, та дуже чітко і цілеспрямовано не дають ступити в сторону( це завдяки "моноліту" та поглинанню функціоналу лінукса, а також штучним залежностям, інакше кажучи навмисне прибиття цвяхами до усьго що вважать за цікаве для себе, щоб у подальшому унеможливити конкуренцію з альтернативами як таку), а потім коли всіх заженуть( монополізм ), зовнішні ворота стійла закриються і відкриються внутрішні ворота на скотобійню.

Думаю це непогана аналогія, того чого все це йде, і що в кінці це нічим хорошим не скінчися...
Inqizitor2022
Member

andryxa_myxa: 15.06.2026 17:01якщо ти на лінуксі і в тебе не нвідіа відеокарта, то все працює на рівні або краще ніж на вінді.
А что, есть люди с картами не НВидии? В 2026 году? Если человек альтернативно мыслящий и купил карту от АТИ вместо 5060ти, 5070ти или 5090 - то пусть мучается с линуксами.
Ekz0rcyst
Member

Inqizitor2022
Не знав, що Nvidia робить відеокарти я думав виключно AI прискорювачі...
:laugh:
item2
Member

hohlid19

Для мене основна перевага Лінукса - це більш правильна архітектура, кастомізованість, продуктивність роботи, свобода вибору. Трохи поясню.

На Лінукс централізована система оновлення для всього. Я можу, виконавши одну команду, оновити операційну систему, усі драйвери, прошивки, теми, усі встановлені додатки за 30 секунд і без перезавантаження! Зручний магазин додатків. Майже нічого не треба качати з сайтів вручну.

На Вінді я один драйвер відяхи буду качати, ставити, перезавантажувати 5 хвилин. А потім окремо оновлювати кожен додаток, який має свій власний сервіс оновлення, або перекидає вас на сайт, щоб ви самі скачали і встановили)).

На Вінді забагато спливаючих вікон, на які треба постійно відповідати, закривати або оновлювати. На Лінукс спокій. Проте один раз доведеться все налаштувати, щоб стало зручно і красиво. Скачати тему інтерфейсу, налаштувати панель задач, встановити шрифти, тощо. Шрифти тут теж централізовані і всі додатки автоматом підхоплюють дефолтний шрифт обраний в ОС. На Вінді додатки часто мають свої зашиті шрифти і не реагують на шрифт ОС.

Можна будь-як кастомізувати інтерфейс, усі можливі іконки (є готові набори), панелі, або ж повністю змінити DE. Наприклад, зробити, щоб виглядав, як Мак. Після цього не захочеться повертатись на Вінду, де все виглядає у всіх однаково і донедавна не можна було панель Win11 пересунути вгору.

Ніхто не змушує вас на Лінукс перевстановлювати ОС кожні 5 років. І він не засмічується так, як Вінда. Головне, правильно обрати дистрибутив, щоб потім не страждати дистрохопінгом. Якщо правильно встановив ОС, то можна перевстановити зі збереженням усіх налаштувань усіх додатків.

На Лінукс реально грати на системі з 16 ГБ рам. На Вінді в багатьох нових іграх будуть статери, так як сама ОС + ігри разом споживають в середньому на 3 ГБ більше пам'яті. У Сталкері різниця доходить до 5 ГБ. UE ігри значно менше статерять на Лінуксі.

Але початок роботи з Лінукс вимагає більше налаштувань, зміни підходів і деякого часу на адаптацію. Для лінивих краще залишатись на Вінді. Нещодавно перепрошив біос. Матплата автоматом відновила бутзапис Вінди, а для Лінукс довелось повертати його через Bootice додаток. Наче дрібниця, але для багатьох це стоп фактор. Якщо вибір різних альтернатив для вас це мінус, краще теж залишитись на Вінді.

Лінукс не підтримує утиліти матплат по налаштуванню RGB. Якщо купуєте мишу/клаву, обирайте з пам'яттю, щоб налаштування зроблені під Віндою зберігались потім на Лінукс. Це більшість моделей.

Трохи швидше запускається, трохи швидше CPU задачі працюють, але не критично. Деякі операції з диском у рази швидші, як видалення великої папки з файлами, пошук.

Вчора було смішно. Директорка приєдналась на мітинг зі смартфону, тому що Вінда раптом вирішила оновитись)).
Ortyomko
Member

item2: 16.06.2026 07:34 hohlid19

Для мене основна перевага Лінукса - це більш правильна архітектура, кастомізованість, продуктивність роботи, свобода вибору. Трохи поясню.

На Лінукс централізована система оновлення для всього. Я можу, виконавши одну команду, оновити операційну систему, усі драйвери, прошивки, теми, усі встановлені додатки за 30 секунд і без перезавантаження! Зручний магазин додатків. Майже нічого не треба качати з сайтів вручну.

На Вінді я один драйвер відяхи буду качати, ставити, перезавантажувати 5 хвилин. А потім окремо оновлювати кожен додаток, який має свій власний сервіс оновлення, або перекидає вас на сайт, щоб ви самі скачали і встановили)).

На Вінді забагато спливаючих вікон, на які треба постійно відповідати, закривати або оновлювати. На Лінукс спокій. Проте один раз доведеться все налаштувати, щоб стало зручно і красиво. Скачати тему інтерфейсу, налаштувати панель задач, встановити шрифти, тощо. Шрифти тут теж централізовані і всі додатки автоматом підхоплюють дефолтний шрифт обраний в ОС. На Вінді додатки часто мають свої зашиті шрифти і не реагують на шрифт ОС.

Можна будь-як кастомізувати інтерфейс, усі можливі іконки (є готові набори), панелі, або ж повністю змінити DE. Наприклад, зробити, щоб виглядав, як Мак. Після цього не захочеться повертатись на Вінду, де все виглядає у всіх однаково і донедавна не можна було панель Win11 пересунути вгору.

Ніхто не змушує вас на Лінукс перевстановлювати ОС кожні 5 років. І він не засмічується так, як Вінда. Головне, правильно обрати дистрибутив, щоб потім не страждати дистрохопінгом. Якщо правильно встановив ОС, то можна перевстановити зі збереженням усіх налаштувань усіх додатків.

На Лінукс реально грати на системі з 16 ГБ рам. На Вінді в багатьох нових іграх будуть статери, так як сама ОС + ігри разом споживають в середньому на 3 ГБ більше пам'яті. У Сталкері різниця доходить до 5 ГБ. UE ігри значно менше статерять на Лінуксі.

Але початок роботи з Лінукс вимагає більше налаштувань, зміни підходів і деякого часу на адаптацію. Для лінивих краще залишатись на Вінді. Нещодавно перепрошив біос. Матплата автоматом відновила бутзапис Вінди, а для Лінукс довелось повертати його через Bootice додаток. Наче дрібниця, але для багатьох це стоп фактор. Якщо вибір різних альтернатив для вас це мінус, краще теж залишитись на Вінді.

Лінукс не підтримує утиліти матплат по налаштуванню RGB. Якщо купуєте мишу/клаву, обирайте з пам'яттю, щоб налаштування зроблені під Віндою зберігались потім на Лінукс. Це більшість моделей.

Трохи швидше запускається, трохи швидше CPU задачі працюють, але не критично. Деякі операції з диском у рази швидші, як видалення великої папки з файлами, пошук.

Вчора було смішно. Директорка приєдналась на мітинг зі смартфону, тому що Вінда раптом вирішила оновитись)).
дякую за таку розлогу відповідь
AFU_power
Member

Не працює нормально сон, що важливо для портативок, там пропонується модерн стендбай s0, є шанс потім дістати з чохла свою портативку тепленькою та розрядженою. Лінукс далі в s3 ходить і нормально з нього виходить, у вінди досі проблеми з виходом в чорний екран.

Галімий вендорський софт, який часто глючить, як наприклад armory crate в рог алая або MSI CC в кловів.

Немає норм експіріенсу та сумісності зі старими іграми. Ігри як хочуть так і відкриваються, хочеш у вікні, хочеш повернуто на 90° як рдр2, коли як пощастить, в цьому плані протон краще запускає старі ігри, чим вінда, або масштабує нові
username_1
Member

item2: 16.06.2026 07:34На Лінукс спокій.
На линуксе также может что-то пойти не так или сломаться:

Когда-то ставил знакомому линукс на ноут второй системой. Он почти полгода не включал его. Я приехал, включил, скачало очень много обновлений, перезагрузился, выдал ошибку и больше не загрузился нормально. Был удален вместе с разделом.
hohlid19
Member

AFU_power: 16.06.2026 11:28

Не працює нормально сон, що важливо для портативок, там пропонується модерн стендбай s0, є шанс потім дістати з чохла свою портативку тепленькою та розрядженою. Лінукс далі в s3 ходить і нормально з нього виходить, у вінди досі проблеми з виходом в чорний екран.

Галімий вендорський софт, який часто глючить, як наприклад armory crate в рог алая або MSI CC в кловів.

Немає норм експіріенсу та сумісності зі старими іграми. Ігри як хочуть так і відкриваються, хочеш у вікні, хочеш повернуто на 90° як рдр2, коли як пощастить, в цьому плані протон краще запускає старі ігри, чим вінда, або масштабує нові
Ну я же писал, что по автономке я понимаю для чего её ставят. Просто я не понимаю смысла париться в переборе версий протона и, если мы плохие люди и пиратим игры, все через бутылки открывать
Ответить