Выбор ИБП/UPS

Корпуса и источники питания
Ответить
Автор
Member

МОНАХ: 09.06.2026 16:13GreenMile, Ви все ж ратуєте за зарядні станції? Я все ще ніяк не можу собі уявити, щоб використовувати їх щоденно у форматі ДБЖ... Це ж приблизно 5-6 годин в робочі дні і від 8 до 14 годин у вихідні - круглий рік, цікаво як себе поведе зарядна станція в такій хронології використання і наскільки її вистачить?
У мене Рівер2 макс дві штуки з 2024 року стоять в режимі ДБЖ і горя не знають. Раз на півроку я їх розряджаю до 0 потім знову стоять.
МОНАХ: 09.06.2026 16:13 ► На основній роботі маю Екофлоу рівер 2, Блюєтті А70 і якийсь там Енерджайзер; як тільки вимкнення електроенергії - всі офісники перемикаються автоматом на ДБЖ, поки ми під'єднуємо зарядники в систему... але щоб весь час сидіти на них?
Яка різниця, якщо воно вартує як ДБЖ і потрібно вам як ДБЖ? Фактично за ті ж гроші ви маєте ДБЖ з купою бонусів.
МОНАХ: 09.06.2026 16:13 ► У Fossibot F1200 - непогані показники, правда - дорогувато під мої плани, оскільки холодильник чи щось інше заживлювати не потрібно, то ж крім домашнього робочого ПК зарядник буде - без толку.
► Але - як варіант...
Була б станція - задачі знайдуться. Але можна і простішу взяти.
Найбільш економний варіант - це купити Б/В ДБЖ без батареї і зібрати для нього ліфепо4 акум на 33140 елементах чи купити готовий. Зараз ціна елементів в середньому 300 грн/штука, зібрати 24В акум для ДБЖ з них - це 2400грн елементи + БМС приблизно 1500 + холдери і робота, я думаю до 5000 грн можна купити готовий зібраний.
Осб, наприклад, перший що трапився. І вистачить такого років на 5-7 мінімум, на відміну від свинця.

Відправлено через 3 хвилини 14 секунд:
_VlaD_: 09.06.2026 16:48 Що стосується APC Smart 1500, то всім їм по 20+років часто після ремонтів.
То не страшно. У мене прямо зараз один з ПК живе на Паверкомі 1998 року після ремонтів. Єдина претензія до нього, що він має апроксимовану синусоїду.
BorisBrejcha
Member

_VlaD_: 09.06.2026 16:48 Що стосується APC Smart 1500, то всім їм по 20+років часто після ремонтів.
Я за год взял с олх 4 шт APC Smart моделей 700, 750, 1500 (себе и родственникам) и все рабочие без проблем, как было заявлено продавцами.
Там есть кстати оптовый продаван (на фото целый стеллаж ИБП). Кажется это всем известная фирма в Киеве по ремонту ИБП. У них на ЮТ большой канал по ремонту ИБП.
Vitus
Junior

Розповім свою історію про лінійний KSTAR UBR15 (1.3кВт 3х12В)
Подарували мені його бо пищав, шумів і мало держав.
1. Одразу випаяв зумер, бо часто ігнорував режим "mute".
2. Вентилятори запаяв послідовно, бо маслають завжди на повну при низькій температурі.
3. Поміряв напругу заряду - 41В і купив батарею з якогось скутера з несправною bms формата 10s3p 7ah з максимальною напругою заряду 42В, під'єднав напряму і задоволенно дивився на півтори години холодильника.

А тепер та сама ложка, з якою можуть зіткнутись бажаючі поєднати ups з велики літієм.
4. Купив з авторозборки батарею 10s2p 120ah. В ups зарядне всього на 1,5А тому зробив з atx-бж зарядне, налаштував, щоб вирубалось при 42В і приєднав паралельно.
Все добре працювало доки світло вимикали на 4, а давали на 2 години. А коли стало навпаки і акум повністю заряджався, при переході на батарею вибивало помилку "Перевищена напруга шини". Коротше, це зашкалював перетворювач 36-380V через те, що на зарядженому li-ion акумі під навантажнням не просідала напруга (як це відбуваеться у звичайних). Спочатку хотів загрубити помилку, а потім вирішив просто знизити напругу заряду. Пару тижнів єксперементів і зупинився на стабільному конфігу 40В заряд і 220В вихід. Тепер заряджається до 95%, але для літія це гуд.
LiquidStorm
Member

Проблема ДБЖ з ліфером - швидкість зарядки, можна йожика народить. Або тре зовнішню зарядку колхозити.
Проблема електростанцій - їх тре що 3..6 міс проганяти до нуля і вверх, бо розбігатимуться комірки і в якийсь момент станція може погасити АС, навіть за наявності струму на вході.

Обирайте те зло, з яким зможете миритися ...
BorisBrejcha
Member

Ще неприємна властивість станцій як ДБЖ - вони не вміють самостійно включатися з вимкненого стану, якщо з'явилася напруга в мережі.

Вони включають лише заряджання вбудованого акумулятора. Але не включають виходи 12 та 230 вольт.

Тому повноцінними ДБЖ їх назвати не можна.

Хто знайшов рішення?
GreenMile
Member

Vitus: 10.06.2026 20:55 А тепер та сама ложка, з якою можуть зіткнутись бажаючі поєднати ups з велики літієм.
Ці проблеми виникають саме через літій-іон, аби ви взяли ліфепо4 (12S), то там би напруга якраз просідала десь до 40В (приблизно 3,35в на комірку) під навантаженням і все було б ок. Та й робити ДБЖ на літій-йоні трохи небезпечно, але, звісно, часто обирати не доводиться, особливо в теперішніх реаліях.

Відправлено через 13 хвилин 9 секунд:
BorisBrejcha: 11.06.2026 10:46 Ще неприємна властивість станцій як ДБЖ - вони не вміють самостійно включатися з вимкненого стану, якщо з'явилася напруга в мережі.

Вони включають лише заряджання вбудованого акумулятора. Але не включають виходи 12 та 230 вольт.

Тому повноцінними ДБЖ їх назвати не можна.

Хто знайшов рішення?
Екофло вміє, ця функція налаштовується в додатку. Підозрюю, що інші не зовсім нонеймові виробники можуть вміти також.
Якщо якась станція не вміє, а дуже треба, то можна зібрати простеньку схему, чи купити готове імпульсне реле, яке при появі мережі 220 замикає сухі контакти на заданий час, чи на постйній основі, залежно від того, як станція включається. Підпаюєтесь до кнопки станції, при появі 220В реле замикає кнопку там на 1с чи на постіну, імітуючи ручне натиснення/включення, станція запускається.
YumaX
Member

LiquidStorm: 10.06.2026 23:27Проблема ДБЖ з ліфером - швидкість зарядки, можна йожика народить. Або тре зовнішню зарядку колхозити.
Якщо ДБЖ без додаткових блоків батарей, як у прикладі з APC XL, то так, у ХL версій струм зарядки суттєво більший! Для не ХL в паралель імпульсний зп можна підкинути, ми такий варіант практикували з дбж smart APC 420, працювало норм.
Ответить