Новости
Последние статьи и обзоры
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
-
poulk
Advanced Member
Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с вентиляторами, и выбором вентиляторов.
Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.
Также не забываем что размещения ссылок на товары в магазинах является рекламой, и удаляется незамедлительно.
Используйте ссылки исключительно на сайты производителей. Если у вас возникают с этим сложности, вы можете использовать каталог товаров hotline.ua
Похожие темы:
Схема расположения вентиляторов в корпусе: FAQ, обсуждение
Системы воздушного охлаждения (кулера) + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.
Также не забываем что размещения ссылок на товары в магазинах является рекламой, и удаляется незамедлительно.
Используйте ссылки исключительно на сайты производителей. Если у вас возникают с этим сложности, вы можете использовать каталог товаров hotline.ua
Похожие темы:
Схема расположения вентиляторов в корпусе: FAQ, обсуждение
Системы воздушного охлаждения (кулера) + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Последний раз редактировалось alex_sul 20.09.2016 08:51, всего редактировалось 7 раз.
-
LVladislavchik
Member
alex_sul
Скільки ставив ноктуа а4х10 та а4х20, то деяким вже більше 5 років і вони досі ідеально тихо працюють, при цьому в 3д-принтерах з доволі високими температурами
Скільки ставив ноктуа а4х10 та а4х20, то деяким вже більше 5 років і вони досі ідеально тихо працюють, при цьому в 3д-принтерах з доволі високими температурами
-
alex_sul
Advanced Member
oversteve
ахаах)))
зрозуміло! крім ноктуа не видно нічого.
З малою ноктуа теж не мав справи- вона дирчить, як і будь-який малий вертун. Дивно що в 26 році ще люди вірять у безшумний двигун)
Відправлено через 12 хвилин 2 секунди:
LVladislavchik
це той самий випадок коли багато вертушок працюють більше 5 років в принтерах, але люди завжди порівнюють дешевий хлам з дорогою Ноктою. Від такого порівняння Нокта виграє як бренд. Кожен раз одне і те саме: "Ноктя - СІЛА!"
І як тільки з'являєтся реальний конкурент - його автоматично вважають хламом. Це не так.
І в моїх принтерах стояли NF-A4x20 PWM. Відпрацювали 3 роки постійного друку в день. При цьому диркали і під кінець взагалі один застукав.
Я замінив рік тому на ці https://hotline.ua/ua/computer-kulery-i ... fan00274a/
Виставив 5к обертів... І о чудо!!! Стало тихіше і холодніше!
А хлопці доволні виробами! І температура нижча, вирібів більше, і вони якісніше надруковані.
але... Ноктя - СІЛА!

ахаах)))
зрозуміло! крім ноктуа не видно нічого.
З малою ноктуа теж не мав справи- вона дирчить, як і будь-який малий вертун. Дивно що в 26 році ще люди вірять у безшумний двигун)
Відправлено через 12 хвилин 2 секунди:
LVladislavchik
це той самий випадок коли багато вертушок працюють більше 5 років в принтерах, але люди завжди порівнюють дешевий хлам з дорогою Ноктою. Від такого порівняння Нокта виграє як бренд. Кожен раз одне і те саме: "Ноктя - СІЛА!"
І як тільки з'являєтся реальний конкурент - його автоматично вважають хламом. Це не так.
І в моїх принтерах стояли NF-A4x20 PWM. Відпрацювали 3 роки постійного друку в день. При цьому диркали і під кінець взагалі один застукав.
Я замінив рік тому на ці https://hotline.ua/ua/computer-kulery-i ... fan00274a/
Виставив 5к обертів... І о чудо!!! Стало тихіше і холодніше!
А хлопці доволні виробами! І температура нижча, вирібів більше, і вони якісніше надруковані.
але... Ноктя - СІЛА!
-
oversteve
Member
alex_sul
я так бачу, що вам нічого не зрозуміло, ніби крім арктика і нокти нікто більше вентилятори не робить
знову ж таки нічого не скажу конкретно про цей арктик, з практики 120-140 арктики з шарами не айс, можливо цей цілком нормальний, але від того нокта поганою не стає
у малої нокти сам мотор працює тихіше, ніж у інших вентиляторів, була можливість порівняти з декількома нормальними дельтами і сунонами, про всякий хлам я взагалі не згадую
я так бачу, що вам нічого не зрозуміло, ніби крім арктика і нокти нікто більше вентилятори не робить
знову ж таки нічого не скажу конкретно про цей арктик, з практики 120-140 арктики з шарами не айс, можливо цей цілком нормальний, але від того нокта поганою не стає
у малої нокти сам мотор працює тихіше, ніж у інших вентиляторів, була можливість порівняти з декількома нормальними дельтами і сунонами, про всякий хлам я взагалі не згадую
-
alex_sul
Advanced Member
oversteve
У малої нокти мотор гірше. Факт
Ви не мали на руках арктик малий. Факт
З арахунок рекламної репутації бренду, ви вирішили що мала нокта - окей. Факт
Нагадую таску, Robostyle просив малий і нормальний вертун з адекватною вартістю.
Ви запропонували те чого не чіпали ваші руки, як і конкурента. Далі пішов словесний понос про топовість Нокти.
У нокти за 20 років був лише один нормальний вертун. Він нічого не приніс нового світу, а просто взяв і став реінкарнацією Scythe Gentle Typhoon/
І ім'я йому - NF-A12x25 першої ревізії.
Нагадую таску, Robostyle просив малий і нормальний вертун з адекватною вартістю.
Ви запропонували те чого не чіпали ваші руки, як і конкурента. Далі пішов словесний понос про топовість Нокти.
У нокти за 20 років був лише один нормальний вертун. Він нічого не приніс нового світу, а просто взяв і став реінкарнацією Scythe Gentle Typhoon/
-
LVladislavchik
Member
alex_sul
Хзхз як вертушка на підшипниках вийшла тихішою за гідродинамік, конкретно 40мм я взагалі тільки нокту і gelid пробував, теж хороші ресурсні вертушки, хоча шумніші, але якщо умовно нокту з арктіком на гідродинаміку порівнювати то різниця помітна і не на користь арктіка, ноктуа стабільно однаково себе веде в різних орієнтаціях, арктіки по дефолту кожна вертушка на різних обертах завиває і ще й кожна вертушка в іншій орієнтації по різному виє, от і
Хзхз як вертушка на підшипниках вийшла тихішою за гідродинамік, конкретно 40мм я взагалі тільки нокту і gelid пробував, теж хороші ресурсні вертушки, хоча шумніші, але якщо умовно нокту з арктіком на гідродинаміку порівнювати то різниця помітна і не на користь арктіка, ноктуа стабільно однаково себе веде в різних орієнтаціях, арктіки по дефолту кожна вертушка на різних обертах завиває і ще й кожна вертушка в іншій орієнтації по різному виє, от і
При чому 120 ще терпимо, в дешеві збірки для не дуже сайлентфріків пак Р12 ідеально залітає, там вузький діапазон коли вони виють, а 140 це прям треш, лопасті дуже довгі, дефолтні Р14 виють, Р14 макс стартові 1к і це вже шумно, хоча кільце фіксить дзвін крильчатки, Р14 аргб з коробки стрекотав легенько раз в декілька днів, решта 5 ок, за паро місяців притерлося, купив пак Р14 Про і ще пак П14 Про аргб, стрекотали на низьких обертах майже всі, от іalex_sul: ↑ 27.05.2026 12:58Ноктя - СІЛА!
Бо не треба бавитися в лотерею я контролем якості, підбирати орієнтацію вертушки і тд, особливо якщо для заміни вертушки треба довго щось розбирати, хоча якщо комп під столом чи ведмідь на вухо наступив, то Арктік - СІЛА!alex_sul: ↑ 27.05.2026 12:58Ноктя - СІЛА!
-
alex_sul
Advanced Member
LVladislavchik
Цей резонанс (як ви виразились "виють" і "дзвін крильчатки") у вальниці артіка був в першій ревізії. Зараз таке знайти нереально.
Gelid порівнювати з ноктою... ну, це унікально
Arctic P14 MAX стартує з 330обертів і вимикаєтся при 280. Які 1000 обертів?
Чому P14 ARGB раз в декілька днів стрекотав? Вертуни або стрекочуть постійно, або взагалі ніколи
Орієнтація для FDB дуже важлива- виключно вертикально. Ось чому я саме BB рекомендував у малого арктік.
До речі ось картинка-відгадайка. Не тільки вам, а й усім:
Ліворуч - гідродинамік, а праворуч що? corruptedflesh, атата)) диви як тут ціково! Приєднуйся!
Цей резонанс (як ви виразились "виють" і "дзвін крильчатки") у вальниці артіка був в першій ревізії. Зараз таке знайти нереально.
Gelid порівнювати з ноктою... ну, це унікально
Arctic P14 MAX стартує з 330обертів і вимикаєтся при 280. Які 1000 обертів?
Чому P14 ARGB раз в декілька днів стрекотав? Вертуни або стрекочуть постійно, або взагалі ніколи
Орієнтація для FDB дуже важлива- виключно вертикально. Ось чому я саме BB рекомендував у малого арктік.
До речі ось картинка-відгадайка. Не тільки вам, а й усім:
Ліворуч - гідродинамік, а праворуч що? corruptedflesh, атата)) диви як тут ціково! Приєднуйся!
-
oversteve
Member
не знаю звідки ви ті факти накопали, мала нокта цілком ок, і це реально факт, навіть якщо не на моє імхо дивитися, а на різні оглядиalex_sul: ↑ 27.05.2026 13:27 oversteve
я запропонував те, що чіпали мої руки - маленьку нокту, словесний понос як раз ви почали, росказуючи яка нокта погана і невитривалаalex_sul: ↑ 27.05.2026 13:27 Нагадую таску, Robostyle просив малий і нормальний вертун з адекватною вартістю.
з таким же ж успіхом можна про любу іншу контору сказатиalex_sul: ↑ 27.05.2026 13:27 У нокти за 20 років був лише один нормальний вертун. Він нічого не приніс нового світу, а просто взяв і став реінкарнацією Scythe Gentle Typhoon/
мотор може стрекотати, коли напруга на межі старт/стоп і він не роздупляється нормально що йому робити, це досить типова поведінка багатьох дешевих вентиляторів, арктика в тому числіalex_sul: ↑ 27.05.2026 14:29 Чому P14 ARGB раз в декілька днів стрекотав? Вертуни або стрекочуть постійно, або взагалі ніколи![]()
-
alex_sul
Advanced Member
oversteve
що на картинці?
що на картинці?
-
oversteve
Member
alex_sul
я так розумію вам складно прочитати російську писанину? я вам з радістю допоможу - так влаштований гідродинамічний підшипник
п.с. якщо ви "поганість" нокти мотивуєте тим, що фдб фактично похідний від втулки, то якісний фдб краще за дешеві шари
я так розумію вам складно прочитати російську писанину? я вам з радістю допоможу - так влаштований гідродинамічний підшипник
п.с. якщо ви "поганість" нокти мотивуєте тим, що фдб фактично похідний від втулки, то якісний фдб краще за дешеві шари
-
alex_sul
Advanced Member
oversteve Завдяки картинці можна зрозуміти з ким я маю справу.
Скажу так - ви дали не те що невірну відповідь, а альтернативну
Скажу так - ви дали не те що невірну відповідь, а альтернативну
-
oversteve
Member
alex_sul
я так розумію фактів того, що мотор нокти гірше не побачу
я так розумію фактів того, що мотор нокти гірше не побачу
-
LVladislavchik
Member
alex_sul
1. Р12 справді пофіксили, Р14 без кільця не пофікшені, не розказуй казочки, я пробував їх 4 ревізії, нічого не змінилося;
2. Багато знаєш вентиляторів якісних в типорозмірі 40х40?
3. Відкривай відгуки на розетці, редіті, огляди і читай, Р14 МАХ мають максимальну швидкість ~3000об/хв і мінімальну стабільну ~1000об/хв, так, він починає крутитися з 400 приблизно, але це дуже нестабільно з сильними вібраціями, мінімалка стабільна ~1000об/хв;
4. Питання до контролю якості арктіків, глибше не досліджував, точно нічого не терлося, але для арктіків це дефолт, хіба в тебе комп під столом і ти цього не чуєш;
5. Дивись, арктіки можуть стояти вертикально і просто на 90° їх прокрутив щоб так само стояли вертикально і вони можуть змінити звук, в ноктуа на орієнтацію взагалі пофіг, в мене є ноктуа ф12 2011 року і він досі має звук роботи ідентичний ф12 хромакс, які випущені в 2022 році, так що Ноктуа справді сила.
1. Р12 справді пофіксили, Р14 без кільця не пофікшені, не розказуй казочки, я пробував їх 4 ревізії, нічого не змінилося;
3. Відкривай відгуки на розетці, редіті, огляди і читай, Р14 МАХ мають максимальну швидкість ~3000об/хв і мінімальну стабільну ~1000об/хв, так, він починає крутитися з 400 приблизно, але це дуже нестабільно з сильними вібраціями, мінімалка стабільна ~1000об/хв;
4. Питання до контролю якості арктіків, глибше не досліджував, точно нічого не терлося, але для арктіків це дефолт, хіба в тебе комп під столом і ти цього не чуєш;
5. Дивись, арктіки можуть стояти вертикально і просто на 90° їх прокрутив щоб так само стояли вертикально і вони можуть змінити звук, в ноктуа на орієнтацію взагалі пофіг, в мене є ноктуа ф12 2011 року і він досі має звук роботи ідентичний ф12 хромакс, які випущені в 2022 році, так що Ноктуа справді сила.
-
Radio Bay
Member
Noctua та BQ для мене - це стабільний результатLVladislavchik: ↑ 27.05.2026 18:18так що Ноктуа справді сила
-
corruptedflesh
Member
LVladislavchik
в мене теж є нокта ф12 з 2011, вібрує наче дурна, старість схоже.
а по звуку саме ф12 нічим особливим ЗАРАЗ не виділяється, навпаки можна вважати гучною, в 2011 то було чудо, а навіть вже в 2020 - ну такоє. те саме і про а14/а15 можу сказати, на момент релізу - актуальні і офігенні... зараз або а14/а15г2, або ой.
---
не знаю шо там по малих ноктуах, в руках вентиляторів менше за 80ку давно не тримав.
дві нокти а12х25 замінив на фантекси т30 на радіаторі недоводяної 6800хт, бо 1. на малих обертах фантекси трошки краще 2. фантекси починають крутитись з 400 обертів.
арктіків п12 і п14 максів в руках теж не тримав, але аналогічні п14 аргб чудово працюють що вертикально, що горизонтально, аби тільки на вдув не став без проставок.
прям зараз 4 п14 аргб в компі шуршать бесшумно на 600 обертів.
---
написав з третьої спроби, то монік вирубиться, то сірий екран, то вирубився монік і більше не включався.
вже був переляк що відяха відкисла.
а вона не відкисла. відійшов кабель живлення монітора, бо кішка там часто лазить і сидить +- на кабелях і кабель живлення трошки відходив.
в мене теж є нокта ф12 з 2011, вібрує наче дурна, старість схоже.
а по звуку саме ф12 нічим особливим ЗАРАЗ не виділяється, навпаки можна вважати гучною, в 2011 то було чудо, а навіть вже в 2020 - ну такоє. те саме і про а14/а15 можу сказати, на момент релізу - актуальні і офігенні... зараз або а14/а15г2, або ой.
---
не знаю шо там по малих ноктуах, в руках вентиляторів менше за 80ку давно не тримав.
дві нокти а12х25 замінив на фантекси т30 на радіаторі недоводяної 6800хт, бо 1. на малих обертах фантекси трошки краще 2. фантекси починають крутитись з 400 обертів.
арктіків п12 і п14 максів в руках теж не тримав, але аналогічні п14 аргб чудово працюють що вертикально, що горизонтально, аби тільки на вдув не став без проставок.
прям зараз 4 п14 аргб в компі шуршать бесшумно на 600 обертів.
---
написав з третьої спроби, то монік вирубиться, то сірий екран, то вирубився монік і більше не включався.
вже був переляк що відяха відкисла.
а вона не відкисла. відійшов кабель живлення монітора, бо кішка там часто лазить і сидить +- на кабелях і кабель живлення трошки відходив.
-
Radio Bay
Member
corruptedflesh: ↑ 27.05.2026 18:51то монік вирубиться, то сірий екран, то вирубився монік і більше не включався
Бувало таке, перехідник HDMI - DVI відійшов, перебздів трохи )
-
alex_sul
Advanced Member
1. ясно..LVladislavchik: ↑ 27.05.2026 18:18 alex_sul
2. так..
3. я теж свій купив на розетці, це звичайний вертун. Arctic P14 MAX стартує з 330обертів і вимикаєтся при 280. Які 1000 обертів мінімалка, яка не стабільність? Такого я не бачив з часів залман перформа вертушки. Я на принципі пішов читати те про що ви вказали - брак є брак, що і написали інші користувачі прямо там, під відгуками.
4. Знов топовість ноктуа пахнеть замаскована под фіговість арктиків. Ще раз, арктік - нормальний, рядовий виробник. Чого якісь історі про нього?
5. Цей шлак ноктуа й року не протримала в продажу. LVladislavchik все сказав.
Відправлено через 7 хвилин 4 секунди:
corruptedflesh
заміни кабель, якщо кішка потерлася об нього і він виліз - не ризикуй. Міняй шнурок
-
corruptedflesh
Member
4. Мені нокта на халяву скоби прислала до д15, щоб я поставив арктік біонікс п14 в середину, а красивою а15 любовався спереду
5. ааа, я поплутав назви, в мене nf-p12 з 11го року, ф-ки я навіть не розглядав собі ніколи.
Відправлено через 2 хвилини 39 секунд:
alex_sul
до речі, в мене навіть килимок ноктуа)
люблю нокту, але треба мати певні рамки)) от наприклад а12х25 в рамці щоб просто любоватись
5. ааа, я поплутав назви, в мене nf-p12 з 11го року, ф-ки я навіть не розглядав собі ніколи.
alex_sul
люблю нокту, але треба мати певні рамки)) от наприклад а12х25 в рамці щоб просто любоватись
-
LVladislavchik
Member
corruptedflesh
А я й не кажу що Ноктуа Ф12 це зараз ідеал, я кажу про поставив і забув про проблему охолодження до виходу а12х25, а ф12 після апгрейду пішли далі працювати або туди де шум не має значення, або туди де багато обертів не треба. Якщо щось, то хромакси ф12 та й більшість коричневих ф12 я не купував, в нагрузку дісталися, тільки 2 чи 3 купив, але вартують кожної гривні, тайфуни хоч і були продуктивніші, але сильно шумніші, тому те на те виходило.
А арктік просто нормальний, рядовий виробник, більше того, в мене в самого арктіки р14 аргб стоять, бо звичайні без кільця виють, а макси не вміють в низькі оберти без посторонніх шумів, купував в кінці 2024, п14 про тоді ще не було, sw4 pro 140 щось пропали скрізь, а14х25г2 теж невідомо коли по адекватним цінам з'являться, так і залишив р14 аргб і нічого проти них не маю, той дефектний вентиль вже притерся давно, єдине, що перезбирав комп прошлого літа і повернув вертушки трошки і вони почали шелестіти, я мусив знову розбирати комп повністю щоб знайти правильне положення кожної вертушки, а коли це кастомна вода в компактному кейсі то не все так легко та швидко зробити.
А я й не кажу що Ноктуа Ф12 це зараз ідеал, я кажу про поставив і забув про проблему охолодження до виходу а12х25, а ф12 після апгрейду пішли далі працювати або туди де шум не має значення, або туди де багато обертів не треба. Якщо щось, то хромакси ф12 та й більшість коричневих ф12 я не купував, в нагрузку дісталися, тільки 2 чи 3 купив, але вартують кожної гривні, тайфуни хоч і були продуктивніші, але сильно шумніші, тому те на те виходило.
Може то не макс був? Бо у всіх максів стабільні мінімальні оберти високі, пофіксили це в аргб та прошок, ну або справді вертушка стоїть там де її не чути, бо вона може з 400 стартувати, але там такі посторонні шуми що капець і про це у всіх оглядах вказується.alex_sul: ↑ 27.05.2026 20:39я теж свій купив на розетці, це звичайний вертун. Arctic P14 MAX стартує з 330обертів і вимикаєтся при 280. Які 1000 обертів мінімалка, яка не стабільність? Такого я не бачив з часів залман перформа вертушки. Я на принципі пішов читати те про що ви вказали - брак є брак, що і написали інші користувачі прямо там, під відгуками.
Так вся ж історія почалася з того що шарикопідшипник арктіка надійніше та тихіше за ноктуаalex_sul: ↑ 27.05.2026 20:39Знов топовість ноктуа пахнеть замаскована под фіговість арктиків. Ще раз, арктік - нормальний, рядовий виробник. Чого якісь історі про нього?
-
alex_sul
Advanced Member
4) мені теж) Я іх і на d14 і на c12 користувавcorruptedflesh: ↑ 27.05.2026 21:15 4. Мені нокта на халяву скоби прислала до д15, щоб я поставив арктік біонікс п14 в середину, а красивою а15 любовався спереду![]()
alex_sul
люблю нокту, але треба мати певні рамки)) от наприклад а12х25 в рамці щоб просто любоватись![]()
5) шо те, шо те?)
ще й килимок? дуже слабенький фанат! Я от худі маю й досі. Колись купив за 20 євро
А шумніші тайфуни були бо сильніше качали повітря. Особливо на низах.LVladislavchik
тайфуни хоч і були продуктивніші, але сильно шумніші, тому те на те виходило.
Ще раз, у них звичайна робота до 1000, як і у всіх подібних.LVladislavchik
Може то не макс був? Бо у всіх максів стабільні мінімальні оберти високі, пофіксили це в аргб та прошок, ну або справді вертушка стоїть там де її не чути, бо вона може з 400 стартувати, але там такі посторонні шуми що капець і про це у всіх оглядах вказується.
Стартові оберти 1000 ВИКЛЮЧНО у швидкісних серверних товщиною 38мм.
Будь який шарік буде надійніший для високообертових вертунів. Він так створений. Йому просто нема чого було робити в низько-обертових вертунах (домашніх) і винайшли гідродинамік. Тому саме шарік і потрібно ставити у високонагружені випадки: оберти високі, або плоскі БЖ на вихлопLVladislavchik
Так вся ж історія почалася з того що шарикопідшипник арктіка надійніше та тихіше за ноктуа
Ну так це або брак, або волога вбила. Просто ти такі речі дивні описуєш... ну їй богу це наче в 2011 році я таке чув крайній разLVladislavchik
той дефектний вентиль вже притерся давно, єдине, що перезбирав комп прошлого літа і повернув вертушки трошки і вони почали шелестіти, я мусив знову розбирати комп повністю щоб знайти правильне положення кожної вертушки, а коли це кастомна вода в компактному кейсі то не все так легко та швидко зробити.
-
LVladislavchik
Member
Для мене критично щоб комп на відстані 50см був безшумним, а той шелест навіть з метра чути, більше того, його не тільки я чую, просто один я такий педант.alex_sul: ↑ 27.05.2026 22:08Ну так це або брак, або волога вбила. Просто ти такі речі дивні описуєш... ну їй богу це наче в 2011 році я таке чув крайній раз
В неті є купа кейсів, де ставлять ноктуа в флекс бж в тісні ітх збірки і живе воно довго та щасливо, те ж саме з принтерами, то як так виходить?alex_sul: ↑ 27.05.2026 22:08плоскі БЖ на вихлоп
От же впертюх, https://www.hwcooling.net/en/arctic-p14 ... review/43/alex_sul: ↑ 27.05.2026 22:08Ще раз, у них звичайна робота до 1000, як і у всіх подібних.
Стартові оберти 1000 ВИКЛЮЧНО у швидкісних серверних товщиною 38мм.
В мене на 4 вертушках була ідентична поведінка, я щось не так роблю? Оця нестабільна робота проявлялася високочастотним піском та неможливістю тримати стабільні низькі оберти, вертушка постійно пригала ±50-100хв.The biggest weakness of the P14 Max will probably be considered by many to be the high minimum speeds. Or rather, high stable minimum speeds. The word stable is important here for the reason that yes, the fan does start spinning via PWM at around 400 rpm, but it only holds steady from around 900 rpm (which, incidentally, is the lower limit – around 3.25 V – for DC control). At lower speeds, the speed control is unstable, fluctuating and the motor struggles with lack of power. This is also accompanied acoustically, by its whirring, but mainly by a mode of operation where it can’t maintain lower speeds and spins up to higher speeds at regular intervals. You can forget about systems where you set multiple P14 max fans to lower speeds (than 900 rpm). However, for powerful setups that are tuned for “balanced” cooling with higher than very low speeds, the P14 Max is optimal.
А безшумний режим був в тайфунів? Щоб 500об/хв і без гулу підшипників? Ну в мене ж були теж тайфуни, там де ноктуа ф12 починає шуміти крильчаткою, то тайфуни вже нормально так шуміли підшипниками.alex_sul: ↑ 27.05.2026 22:08А шумніші тайфуни були бо сильніше качали повітря. Особливо на низах.
Якщо порівнювати оберти/перфоменс, то спору нема, тайфуни були топ, якщо порівнювати шум/перфоменс, особливо в розумних рамках, то тайфуни були на рівні ф12, але програвали в безшумному режимі. А в сервери можна ставити, чом би й ні.