Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор темы: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Member

Prescot478: 10.05.2026 17:23 Всім привіт, є плата Gigabyte GA P55 USB3 і до неї проц Intel Core i5-650. Пробував до цього комплекту поставити память Хайпер Фюрі 1866мгц і чомусь це поєднання не працює, з менш швидкісною памятю Транценд 1333 все працює чудово.
З великою вирогідністю ці плашки одноранкові та мамця з ними не буде працювати (бо в (QVL) до цієї мамки плашки повально на 512/1024 одноранкові,а 2048/4096 - дворанкові).
Або банальна несумісність.
Якщо є змога запустити ці плашки на іншому конфігі та подивитись в CPU-Z їх ранковість.
Та й не завадило залити останній біос на цю модель материнки.
Ось,наприклад ,дворанкові GSkill 1866,а Ваші можливо одноранкові.
спойлер
пам.jpg
ApostolCV
Member

Моя предвзята думка , що не варто використовувати щось з надписом HyperX ;)
P.S. І по друге в Гігабайту тих літ, на пре великий жаль, навіть до топ заліза міг іти кривий недороблений бівес. Це я вам кажу як володар не одної плати цієї фірми і з префіксами Z у тому числі.)
radical
Member

Гігабайти взагалі вибагливі до памяті і не люблять всіляку нестандартну.
Prescot478
Junior

Дякую усім за відповідь. Стосовно памяті, той Трансценд 1333мгц якраз таки одноранговий (тобто чіпи з одної сторони) працює добре.
Хайпер Фюрі в металевому синьому обрамлені там незрозуміло що і як, але на материнці Asus p7h55 pro ці дві планки по 4 гігабайти працюють відмінно і в дуал режимі.
пи.си. я вже було подумав що справа в двоядернику і він її цю фюрі невивозить
spoglyadach
Member

Prescot478: 10.05.2026 19:59 Дякую усім за відповідь. Стосовно памяті, той Трансценд 1333мгц якраз таки одноранговий (тобто чіпи з одної сторони) працює добре.
Хайпер Фюрі в металевому синьому обрамлені там незрозуміло що і як, але на материнці Asus p7h55 pro ці дві планки по 4 гігабайти працюють відмінно і в дуал режимі.
Якщо зазирнути під радіатори із сторони контактів то навіть шари BGA під чіпами можна роздивитись, то ж все там видно при великому бажанні. Але ж виходить що все як я і думав, плата не може нормально працювати з дворанками, хоча чипсет їх добре переварює. А ви їх випадково не пхали всі разом в 4 слоти, бо якщо так то можна ще спробувати дворанки окремо і ще бажано перевірити чи в правильні приорітетні слоти встановлювали пам'ять, це в мануалі треба дивитись
Prescot478
Junior

spoglyadach: 11.05.2026 12:41
Prescot478: 10.05.2026 19:59 Дякую усім за відповідь. Стосовно памяті, той Трансценд 1333мгц якраз таки одноранговий (тобто чіпи з одної сторони) працює добре.
Якщо зазирнути під радіатори із сторони контактів то навіть шари BGA під чіпами можна роздивитись, то ж все там видно при великому бажанні. Але ж виходить що все як я і думав, плата не може нормально працювати з дворанками, хоча чипсет їх добре переварює. А ви їх випадково не пхали всі разом в 4 слоти, бо якщо так то можна ще спробувати дворанки окремо і ще бажано перевірити чи в правильні приорітетні слоти встановлювали пам'ять, це в мануалі треба дивитись
Та ніби все добре ставив, там на платі є позначки, +слоти асиметричні різного кольору, + я ставив одну планку в різні слоти і нічого недало окрім синіх екранів (((
Prescot478
Junior

Prescot478: 10.05.2026 17:23 Всім привіт, є плата Gigabyte GA P55 USB3 і до неї проц Intel Core i5-650. Пробував до цього комплекту поставити память Хайпер Фюрі 1866мгц і чомусь це поєднання не працює, з менш швидкісною памятю Транценд 1333 все працює чудово.
Питання, куди копати, чи проц за слабий до цієї швидкої памяті, чи мамка не підтримує хайпер фюрі ??? дякую
Значить питання вирішилось, як я і припускав, обмежений контролер памяті не дав завестись Хайпер Фюрі 1866мгц на Intel Core i5-650, з заміною проца на і7 860, це поєднаня проца з памятю запрацювало на відмінно, я вже некажу що память пішла автоматом в буст, так що все норм :super:
spoglyadach
Member

:spy: може просто проц з якимись дефектами, наприклад трошки деграднув
Prescot478
Junior

spoglyadach: 17.05.2026 23:20 :spy: може просто проц з якимись дефектами, наприклад трошки деграднув
не знаю, та ніби працює, ніц йому не бракує :)
Death
Member

як діти, 650 і 860 абсолютно різні контроллери озу, фото кристалів гляньте, в 650 окремий кп на підложці, а якщо мануали курнути то там взагалі щось нове випливе
spoglyadach
Member

B-) любителям асраки має зайти, ознак життя не подає але якщо ви калікцианєр то поспішіть бо на наібей такі 100 долоров стоють
спойлер
https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/rdks ... bserved_ad
mklm
Member

у StingerYar є така робоча. барахло ще те
ZZ
Member

Бумик: 20.04.2026 09:00 Але все таки,це загальний підсумок результату різниці між х 2 та х 4.Зрозуміло,якщо враховувати результ у графічних тестах поодинці,то різниця буде набагато більша .
Якщо сама відеокарта мала дуже багато власної пам'яті для свого часу (наприклад, 64 МБ для ігор рівня Quake III або Unreal Tournament), то гра майже не зверталася до оперативної пам'яті. За таких умов різниця між x2 та x4 зводилася до мінімуму. (ШИ)

Я коли запускаю перший сталкер на SL6BY який на 166-й шині стоїть з 6800GT 256/256 то різниця є.

radical: 18.04.2026 13:10
ApostolCV: 18.04.2026 12:12 Бумик, стосовно туалеронів. Як ви і казали в ідеалі шукаємо B0 ревізію яка методом пінауту їде 133 без танців з вольтажем. Далі з підняттям напруги до 1.55 -1.6В дотягуємо до FSB 150.
На виході дуже добрий проц під ігри, краще розкрита пам'ять (і пофіг що CL3) і не понівечене AGP .
Для проектів 2002_2003 - Ок.
Але , це стеля.
вони дуже різні по своєму потенціалу, часто треба багато проців перебрати, щоб знайти хороший екземпляр
наприклад, у мене є 1100 А1 який йде 1600 і пара 1200 B1, які на 133 шину не хочуть.
хороші екземпляри tВ1 до 1700+ йдуть без особливого насилля
хороша SDRAM йде 200+, сам перевіряв на i845, 177 на двієчках, так що вона тут точно не тримає
а плата с правильними частотами AGP/PCI на 166 і DDR це ECS P6S5AT, але її фіг знайдеш, я лише одного разу бачив її на барахолці зі зламаним сокетом, зате її сестер-близнючок на
S462 як болота.
ну й стосовно проєктів 2002_2003 - скільки туалатін не гони, у торобреда з бартоном все одно товще!
ECS P6S5AT в мене є, але вона не для розгону, хіба що celeron 1300 b1 на 133 шину поставити та за допомогою VID зробити 1.65 вольт, тоді працює.
spoglyadach
Member

mklm: 24.05.2026 00:37 у StingerYar є така робоча. барахло ще те
На типовій платі асрока зазвичай економить один раз, а на цій вони зекономили двічі, ще й траси довелось робити довші що б все це вколхозити на одну основу
radical
Member

ZZ: 25.05.2026 02:17 ECS P6S5AT в мене є, але вона не для розгону, хіба що celeron 1300 b1 на 133 шину поставити та за допомогою VID зробити 1.65 вольт, тоді працює.
https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=64407

якщо вам вона не дуже потрібна, можемо на щось помінятись
ZZ
Member

radical: 25.05.2026 20:44
ZZ: 25.05.2026 02:17 ECS P6S5AT в мене є, але вона не для розгону, хіба що celeron 1300 b1 на 133 шину поставити та за допомогою VID зробити 1.65 вольт, тоді працює.
https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=64407

якщо вам вона не дуже потрібна, можемо на щось помінятись
На жаль, потрібна дуже.

В мене 2 таких вже було, я їх продав, вже досить давно, а одну мав можливість купити і не купив, потім довго не міг знайти, але тут купив її ( при тому що вона продавалася у відкриту з 11.11 - 23:11 :rotate: , я був здивований що ніхто навіть не стежив, та просто натиснув купити зараз):

https://violity.com/ua/118038159-materinska-plata
mklm
Member

там, доречі, слотовий драмбас в продажу (fic kc19+)
nam5580
Junior

Ні в кого часом планки з роз'ємом PS/2 не завалялось? Такої: https://skylots.org/6569743819/Planka+LPT+PS2
Полазив по skylots/newauction/olx, не знайшов нічого схожого.
Avant
Member

nam5580: 26.05.2026 15:20 Ні в кого часом планки з роз'ємом PS/2 не завалялось? Такої: https://skylots.org/6569743819/Planka+LPT+PS2
Полазив по skylots/newauction/olx, не знайшов нічого схожого.
https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/cd-s ... Ykeo2.html

2 останніх фото, не воно?
ZZ
Member

mklm: 26.05.2026 07:40 там, доречі, слотовий драмбас в продажу (fic kc19+)
Не дешева буде точно.

У мене є Aopen на 820-му нова в коробці, та ще до неї 2 плашки по 512 rdram :super:
Ответить