Один роутер на декілька користувачів

Локальные сети и Интернет
Автор
Member

Rex: 27.04.2026 16:27Провайдеру должно быть пофиг на это
нет, провайдер прямо в договорах запрещает перепродавать трафик
tornadox: 27.04.2026 17:52такі схемі активно пропонують в багатоквартирних будинках. У вас не висить наліпки по підʼїзду, "Інтернет Київстар 100мбіт за 50грн", не виглядає що оператори боряться з цим.
первый раз слышу чтоб по подъездам расклеивали подобную дичь
экономить 1-2 чашки кофе? ну такое :/
AW: 27.04.2026 18:47Але на таке мабуть вони вже не будуть згодні. Вся цікавинка була отримати 300мб за 170грн замість 100мб за 200грн
жесть, я плачу 225грн за 100мб и не вижу смысла покупать больше тариф.... не разве что гонять большие объёмы данных по работе
Ekz0rcyst
Member

А я безкоштовно 2 чи 3-м сусідам роздаю інтернет. Загнав їх в окремий vlan і горя не знаю.
SashkoS
Member

AW: 27.04.2026 15:18 Що для цього потрібно?
Я б рекомендував вирішувати проблеми по мірі їх появи.
По перше діліти оплату по рівну не вірно. Діліть як у тому анектоді "папа домовився с сусідом зліва сплачувати інтернет по черзі по парних місяцях сусід по не парних папа, потім домовився з сусідом справа що по не парним платить сусід по парним папа." :gigi:
Alexsandr
Member

DDt: 27.04.2026 21:50 жесть, я плачу 225грн за 100мб и не вижу смысла покупать больше тариф.... не разве что гонять большие объёмы данных по работе
В быту уже маловато 100. Пара телевизоров в айпи-тв. ребенок который играется что-то качает ставит игрушки (стим) + работа. 100-ка у меня реально упиралась в потолок, не получалось телевизор смотреть.

Отправлено спустя 1 минуту 21 секунду:
Ekz0rcyst: 27.04.2026 22:24 А я безкоштовно 2 чи 3-м сусідам роздаю інтернет. Загнав їх в окремий vlan і горя не знаю.
я по доброте тоже раздавал "неофициально" но они стали наглеть, убрал доступ, пускай своим пользуются.
BorisBrejcha
Member

AW: 27.04.2026 15:18 Тож як це зробити? На данний момент скло заходить в хату, далі онушка і простий роутер нетіс 2780.
Спочатку думав поставити простий свіч та кинути усім дріт від нього, але виходить не зручно - один почне качати саріальчик в торенті а у інших швидкості не буде. Може можна якось рівномірно жорстко поділити на трьох та зафіксувати швидкість? Що для цього потрібно? Чи можна це зробити силами наявного роутера чи потрібно щось докупити? Дякую
1. Покупаете Mikrotik 4011 или 5009
2. Соседа1 включаете в порт 2
3. Соседа2 включаете в порт 3
4. Соседа3 включаете в порт 4
5. Провайдера - в порт1
6 Остальные порты - ваши личные (ваша квартира

В настройках Очередей жестко ограничивате скорость каждому из портов 2,3,4 (in / out)
Можно иначе - суммарно на всех трех соседей и пусть конкурируют между собой.
Сети соседей будут изолированы друг от друга. Соседям достаточно простых коммутароров или точек доступа.
Ваш роутер будет "один на всех"

Конфигурацию в теме Микротик помогут написать. С нуля самому сложно.
irynavesna
Junior

мені здається, що може краще не ризикувати, це ваш провайдер і ваш інтернет
BorisBrejcha
Member

irynavesna: 25.05.2026 14:12 мені здається, що може краще не ризикувати, це ваш провайдер і ваш інтернет
Вообще да.
Сейчас интернет настолько недорогой, что любая семья может сама себе подключить.
NST1983
Member

Це звичайно цікава ідея, але якщо сусід буде якусь кримінальну діч робити, і спалиться в інтернеті, то хто буде крайній?
BorisBrejcha
Member

NST1983: 03.06.2026 17:22 Це звичайно цікава ідея, але якщо сусід буде якусь кримінальну діч робити, і спалиться в інтернеті, то хто буде крайній?

подключать следует только хороших соседей, в которых уверен и знаешь много лет.

Відправлено через 2 хвилини 30 секунд:
BorisBrejcha: 28.04.2026 18:49
В настройках Очередей жестко ограничивате скорость каждому из портов 2,3,4 (in / out)

MikroTik: як блокувати відомі атаки до того, як вони дійдуть

Відомі джерела атак блокуються ще до того, як постукають у firewall. Показую, як підʼєднати список Spamhaus DROP до RouterOS 7 — ~1,585 мереж cybercrime, botnet C&C, hijacked prefixes — з щоденним оновленням, безкоштовно, без реєстрації.
Ответить