Абсолютно логичное развитие H264 (2003), H265 (2013), AV1 (2018), AV2 (2026) - что не так? Всю жизнь на старье сидеть или как?Inqizitor2022: ↑ 24.05.2026 15:16Задолбали они новыми стандартами.
Новости
Последние статьи и обзоры
Фінальну версію нового стандарту кодування відео AV2 буде затверджено найближчими днями
-
FirstTDM
Member
-
Scoffer
Member
MqM: ↑ 24.05.2026 15:27То що тепер технологіям не розвиватися? Чекати по 30 років між кожною зміною?
Саме так і робити. Тому що це взагалі не питання софту, котрий можна оновити. Це хардварщина. Телек або вміє кодек, або ні. Ноут або вміє кодек і працюватиме 12 годин з батарейки, або не вміє і всадить її за 2 години. Туди ж всякі фото-відеокамери і інше залізячча. Ото скільки ці залізяки працюють, стільки має працювати і стандарт. 10 років значить 10, 20 значить 20. Тому що такий шлях і треба наперед думати, а не штампувати кожні півроку якесь нове суперсвіже і сучасне (ц), краще на 3%.FirstTDM: ↑ 24.05.2026 17:34Всю жизнь на старье сидеть или как?
Якраз за 20 років накопиться достатньо технологій щоб перехід на нову ітерацію став відчутним.
-
Afit
Member
Так а це всього на всього затвердження стандарту. AV1 теж тільки пару років як почав активніше використовуватись. Напевно набралась критична маса пристроїв в мережі. Знову ж таки, примусово його ніхто не транслює. Як я вже казав, зі старого планшету, тільки H264 і навіть сьогодні можна дивитись You Tube. Хоча на ноутбуках/ПК може програмно крутити VP9/AV1 і напевно споживання буде більше, але і там можна встановити розширення, щоб примусово H264 шлоScoffer: ↑ 24.05.2026 18:12MqM: ↑ 24.05.2026 15:27То що тепер технологіям не розвиватися? Чекати по 30 років між кожною зміною?Саме так і робити. Тому що це взагалі не питання софту, котрий можна оновити. Це хардварщина. Телек або вміє кодек, або ні. Ноут або вміє кодек і працюватиме 12 годин з батарейки, або не вміє і всадить її за 2 години. Туди ж всякі фото-відеокамери і інше залізячча. Ото скільки ці залізяки працюють, стільки має працювати і стандарт. 10 років значить 10, 20 значить 20. Тому що такий шлях і треба наперед думати, а не штампувати кожні півроку якесь нове суперсвіже і сучасне (ц), краще на 3%.FirstTDM: ↑ 24.05.2026 17:34Всю жизнь на старье сидеть или как?
Якраз за 20 років накопиться достатньо технологій щоб перехід на нову ітерацію став відчутним.
-
alexeygalas
Member
Я його і мав на увазі. Vp9 royalty-free але ступінь стиснення в них приблизно однаковий з h.265. Тож можна сказати vp9p2 та hevc одного покоління кодеки. У мене є в хазяйстві ще навіть nvidia shield 2019 бочка, яка має чіп настільки древній що тільки vp9p1 підтримує. Тож в youtube hdr немає але netflix hdr та dv виводитьAfit: ↑ 24.05.2026 17:32Левова частка відеосервісів (You Tube, Netflix і т д) взагалі не використовують HEVC, через ліцензійні збори. VP9 залишається як основа, а AV1 вмикається на пристроях, які апаратно його підтримують
-
alexeygalas
Member
Або несертифікованого без netflix esn. Буде 720рAfit: ↑ 24.05.2026 17:32Якщо ж зайти з якогось до потопного пристрою, то буде максимум 1080p H264 крутити
-
Mike88
Member
Все не зовсім так - активізувались хапуги, які підняли ціну на ліцензування H264/H265 майже в 5 разів.Afit: ↑ 24.05.2026 18:26AV1 теж тільки пару років як почав активніше використовуватись. Напевно набралась критична маса пристроїв в мережі.
https://www.tomshardware.com/service-pr ... -5-million
Окрім того, патентний троль Dolby почуяв запах грошей і вирішив, що AV1 порушує умови використання:
https://arstechnica.com/gadgets/2026/03 ... ver-codec/
-
daesz
Member
Взяв на свою голову в свій час 7800хт амуде, бо думав буду юзати ав1, а половина мого софту ав1 по сьогоднішній день не підтримує. Пощастило за +2.5к продати та взяти 4070с.Sanьka: ↑ 24.05.2026 15:27Нагадало дх10. Поки з'явились ігри з усіма примочками та відяхи, що нормально все це тягнуть, вже дх11 вийшов.daesz: ↑ 24.05.2026 15:20І толку якщо половина софту ще першу не підтримує. Та й твітч також не поспішає його додавати.
-
Mike88
Member
саме завдяки таким ретроградам, MPEG-2 прожив надміру багато часу і навіть використовувався для ранніх видань Blu-ray дисківScoffer: ↑ 24.05.2026 18:12 Ото скільки ці залізяки працюють, стільки має працювати і стандарт. 10 років значить 10, 20 значить 20.
-
FirstTDM
Member
Не понялScoffer: ↑ 24.05.2026 18:12Саме так і робити.
За 23 года вышло (массово) всего 4 стандарта (реально 3, т.к. новый только стартует) - т.е. каждые 7,5 лет новый стандарт - это слишком быстро?Scoffer: ↑ 24.05.2026 18:12а не штампувати кожні півроку якесь нове суперсвіже і сучасне
-
FirstTDM
Member
Ну вот и я об этом же - никто никого не заставляет... все старые стандарты продолжают работать...Afit: ↑ 24.05.2026 18:26Знову ж таки, примусово його ніхто не транслює.
-
1985god
Member
щоб насолоджуватися ось цим ?leif: ↑ 24.05.2026 17:17поки ми живемо в 2026, він живе в 2046:kairo: ↑ 24.05.2026 13:04Кассатка, мабуть єдиний 8К геймер в Україні.
- спойлер
ви що про маркетинг не чули ? як тоді вас змусити купити нову відеокарту/відеокамеру/ телевізор /смарфот якщо ваш старий буде 10 років тягнути і підтримувати всі нові форматиScoffer: ↑ 24.05.2026 18:12MqM: ↑ 24.05.2026 15:27То що тепер технологіям не розвиватися? Чекати по 30 років між кожною зміною?Саме так і робити. Тому що це взагалі не питання софту, котрий можна оновити. Це хардварщина. Телек або вміє кодек, або ні. Ноут або вміє кодек і працюватиме 12 годин з батарейки, або не вміє і всадить її за 2 години. Туди ж всякі фото-відеокамери і інше залізячча. Ото скільки ці залізяки працюють, стільки має працювати і стандарт. 10 років значить 10, 20 значить 20. Тому що такий шлях і треба наперед думати, а не штампувати кожні півроку якесь нове суперсвіже і сучасне (ц), краще на 3%.FirstTDM: ↑ 24.05.2026 17:34Всю жизнь на старье сидеть или как?
-
Alexsandr
Member
AV2 еще только через несколько лет начнет применяться, а всякие сервисы еще лет надцать будут использовать альтернативно более старые версии. Так или иначе новые кодеки все равно появлялись и будут появляться. Когда AV2 станет актуальным, текущие ноуты и телевизоры устареют. Для телевизоров есть приставки.Scoffer: ↑ 24.05.2026 18:12 Саме так і робити. Тому що це взагалі не питання софту, котрий можна оновити. Це хардварщина. Телек або вміє кодек, або ні. Ноут або вміє кодек і працюватиме 12 годин з батарейки, або не вміє і всадить її за 2 години. Туди ж всякі фото-відеокамери і інше залізячча. Ото скільки ці залізяки працюють, стільки має працювати і стандарт. 10 років значить 10, 20 значить 20. Тому що такий шлях і треба наперед думати, а не штампувати кожні півроку якесь нове суперсвіже і сучасне (ц), краще на 3%.
-
lw_007
Member
Та й не тільки в україні. 30fps вже не в моді)kairo: ↑ 24.05.2026 13:04 Кассатка, мабуть єдиний 8К геймер в Україні.
-
Alexsandr
Member
Так через 20 лет нельзя новый стандарт т.к. только сегодня утром выпустили новый телевизор со старым стандартом и проработает он еще 10 летScoffer: ↑ 24.05.2026 18:12 Ото скільки ці залізяки працюють, стільки має працювати і стандарт. 10 років значить 10, 20 значить 20. Тому що такий шлях і треба наперед думати, а не штампувати кожні півроку якесь нове суперсвіже і сучасне (ц), краще на 3%.
-
lw_007
Member
А що тут не так? Яке ТЗ такий і результат.
Ну і так, використовувати такі контейнери як по центру це норма в дизайні, якщо нема іншого тз на екрани з великоюю кількіст пікселів по ширині
-
Scoffer
Member
Можна. Для цього організовуєш двостандартне віщання зі здвигом в термін підтримки:Alexsandr: ↑ 24.05.2026 20:38Так через 20 лет нельзя новый стандарт
2000 рік: стандарт1
2020 рік: стандарт1 і 2
2040 рік: стандарт2 і 3
ну і так далі.
Таким чином купуючи пристрій в будь-яку точку часу ти будеш впевнений що він буде сумісний з трансляціями щонайменше 20 років.
Звісно без указу зверху таке реалузувати не вийде. Але на то він і стандарт, щоб хтось його стандартизував і заставив всіх по ньому працювати.
-
Ortyomko
Member
я на ній у 4к нормально користувавсяRoMiLiUs: ↑ 24.05.2026 15:12Kassatka: ↑ 24.05.2026 12:49 Моя майбутня RX 7900 XTX під 8K-геймінг вже наперед оцеглилась відсутністю підтримки кодека, при тому що я ще не встиг її купити...![]()
![]()
![]()
![]()
7900xtx 1440p ледь вивозить. Давай ше раз про свій 8к тєлєк напиши, а то ще не всі вкурсі.
-
unique-neon
Member
Ні, ну верстати по центру, це насправді юзер-френдлі річ. То не дуже комфортно читати строку тексту довжиною у пів метра.lw_007: ↑ 24.05.2026 21:07А що тут не так? Яке ТЗ такий і результат.
Ну і так, використовувати такі контейнери як по центру це норма в дизайні, якщо нема іншого тз на екрани з великоюю кількіст пікселів по ширині
-
MaKCuMyC
Member
В питаннях часових проміжків введення нових стандартів пан Scoffer пише цілком тверезі думки.
Я також вважаю, новий стандарт повинен вносити істотні покращення, а не якісь дрібниці.
Різниця між avc та попередниками була дуже суттєва. Між avc та hevc різниці у якості я не побачив, можна отримати ідентичну якість, лише для avc результуючий бітрейт буде вищим. Щодо порівняння з av1 думки не маю, не цікавився цим, так як це вже не стало цікаво.
Взагалі, сумно, як товариство більшою мірою перетворилось в споживацьку отару, готову бігти за всім новим, тільки тому що воно нове.
Я також вважаю, новий стандарт повинен вносити істотні покращення, а не якісь дрібниці.
Різниця між avc та попередниками була дуже суттєва. Між avc та hevc різниці у якості я не побачив, можна отримати ідентичну якість, лише для avc результуючий бітрейт буде вищим. Щодо порівняння з av1 думки не маю, не цікавився цим, так як це вже не стало цікаво.
Взагалі, сумно, як товариство більшою мірою перетворилось в споживацьку отару, готову бігти за всім новим, тільки тому що воно нове.
-
Afit
Member
AV2 обеспечивает снижение битрейта примерно на 30–40% по сравнению с AV1 при сохранении аналогичного качества изображения Представь возможность уменьшить количество трафика чуть ли не в половину, для такой компании как гугл. Ты действительно думаешь что это "якісь дрібниці"? Или например при том же объеме трафика удовлетворять всё более наростающий объём контента в высоком разрешенииMaKCuMyC: ↑ 24.05.2026 22:58 В питаннях часових проміжків введення нових стандартів пан Scoffer пише цілком тверезі думки.