Заміна термопрокладок на мосфетах материнської плати

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Ответить
Автор
Member

Пропоную обговорення хто замінював термопрокладки на мосфетах, який це дало результат у вашому випадку, та що ставили.

Отправлено спустя 9 минут 45 секунд:
В мене підозра на термопрокладки, оскільки радіатор на мосфетах майже холодний, а з тильного боку плати текстоліт помітно гарячий.
купив на Алі якусь блакитну типу Арктик. важка по вазі. щось та буде охолоджувати. але при натисненні сильно пальцями вона віддає ніби крапелькою силікону. і тут зрозумів що мені стрьомно ОЦЕ ставити.
почитав різні відгуки, подивився відосики, глянув якесь дослідження по промисловим термопастам та термопрокладкам.
щось багато хто хвалить отаке:
термопаста та термопрокладки Zеzzio, термопрокладки та термопаста Younuon, термопрокладки з фазовим переходом Honeywell РТМ7950.
Yaroslav308
Member

Є якісь проблеми в роботі материнської плати, чи просто нудно?
Основна частина тепла мосфетів якраз і відводиться через металеве «пузо», яке має прямий контакт з кристалом, а не через пластиковий корпус.
KingpinUA
Member

Ptm7950 жирно якось для мосфетів та і вона дуже буде тонка, наврядчи підійде. Про модель майнборда нічого не написано, але якщо хочеться щось +- якісне наліпити, то порадив би
LAIRD Tflex P300 по товщині можна брати з запасом, так як вона доволі пластична.
Avant
Member

Міняв на 10+ платах, по більшій частині 775, пару штук 1155, своя 1150. Від дешевих P5K/P5Q до більш жирних Maximus 2/Rampage Formula, лежить Rampage Extreme очікує того ж самого. Майже всюди Tflex P300 ставив, купую їх оптом у Євгенія. Моє враження, що на мосфетах саме МП прям сильно помітного результату це не дає, на відміну від ГП. На Maximus 2 і своїй Z97X-SOC є термодатчик VRM, і різниця перед заміною і після в районі 4 градусів. Це для системи в розгоні. Що стосується більш простих плат, то стало холодніше на дотик, не більше того.
Для башні\СЖО заміна прокладок мосфетів мабуть має більше сенсу, ніж для звичайного top-blow кулера, через поганий обдув радіатора. Плюс, як не дивно, це має більше сенсу для дешевих плат, ніж дорогих. В мене Q6600 дуже сильно розжарював 4х фазне живлення на дешевій біостарівскій p35 борді, це при чому з обдувом. Тому, замінити можна, стане трохи краще, але не більше того. Наскільки в цьому є фінансовий сенс, це вже на Ваш розсуд. Я звик, що якщо знімаю радіатор то міняю вже весь термоінтерфейс, по можливості.
При цьому можу сказати, що заміна прокладок на мосфетах ГП дає куди більший результат, проводив експеримент на GTX 480 ref з її гарячим vrm. Пам'ять -12 градусів після заміни, датчик VRM на ній в мене не працює, але на дотик стало трохи теплим, замість гарячого, Board (ambiance) temp -6.
спойлер
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Проте, с Tflex P300 заміна - це скоріше одноразова історія. При повторному зйомі радіатора сильно рветься в місцях контакту с мосфетами.
CnC_General
Member

Yaroslav308: 24.05.2026 01:42 Є якісь проблеми в роботі материнської плати, чи просто нудно?
Основна частина тепла мосфетів якраз і відводиться через металеве «пузо», яке має прямий контакт з кристалом, а не через пластиковий корпус.
в тому то річ що є проблеми.
спойлер
можна зловити синьку у 10 вінді на рівному місці. перегляд ютуб, підчас гри, повторно після перезавантаження на робочому столі, щось активно качаю інтернет качалкою, встановлення нових ігор....
половина бсодів синьки взагалі не відображується у логах. хоча запис логів включено.
решта що залишилась скаржиться то на якісь драфера нового пристрою по юсб, зависання відеодрайвера, сата пристрою двд-рв, чи якоїсь бібліотеки з теки вінди.
95% завжди після півгодини роботи та більше.

оверклок чи сток особої ролі не грає. на стоку трапляються не так часто.
може місяць-два спокійно без проблем, а може на рівному місці. то біос каже перерозгон (усе на стоку, батарейку свіжу поставив), значить скоро буде синька.

радіатори алюміній. терпопрокладки ніби м'які, але натискаються з невеликим зусиллям. стара видно. на чіпсеті туга термопаста схожа на пластичний термоклей. видно на ній навіть цифри та ідентифікатор кристала чипсета. чіпсет залишив.
читав багато відгуків що замінювали терпопрокладу на пам'ять та мосфети та температура падала. Тому вирішив і собі таке зробити.
Стало цікаво хто, та що, і як робив у цьому випадку.

Отправлено спустя 19 минут 58 секунд:
Проте, с Tflex P300 заміна - це скоріше одноразова історія. При повторному зйомі радіатора сильно рветься в місцях контакту с мосфетами.
повністю згоден. туди і не заглядають користувачі ніколи.
Наскільки фінансово вигідно? якщо купую плату для себе, та планую довго її використовувати - тоді перевіряю та дивлюсь все. мені важлива довга робота в перспективі. є люди у яких дві програми та три гри встановлено - такі одразу кричать так що тут такого. перебий вінду. півчаса часу. делов то. а програми свіжі поставиш. і буде красота.
а мені треба повторну прив'язку до компа робити. перевстановлювати усі програми що звик. зверху залишити налаштування. перевірити що все працює. зробити образ диска (щоб повторно все не встановлювати). тоді можна працювати.
багато програм безкоштовних, або фріплей для домашнього користування.

якщо беру якусь річ б/у то оцінка як довго вона в мене прослужить + рівень продуктивності. Серед новинок ігрострою вже немає нічого цікавого. Очередна реінкарнація гри з новою обкладинкою.
якщо відяха, то чи накриває радіатор мікросхеми пам'яті, якщо там термопрокладок немає, то купити і поставити, замінити термопасту, почистити від пилу тощо.
важливіше спокійна робота вночі, ніч постійне завивання старт-стоп.
якщо з сірими термопрокладками (типу звичайна термопаста) все зрозуміло. А з мосфетами щось задумався. хотів поставити кращі та ефективніші.

Думаю це питання буде актуальним. для всіх.
Georgin
Member

CnC_General
Ці симптоми скоріше вказують на "помираючий" чіпсет, а не на проблеми з температурами.
CnC_General
Member

так це добре. видно хоч якусь причину.
коли заміню термопрокладки, і все припинеться - я правий.
якщо без змін - ви праві.
якщо чіпсету хана, то і плату на запчастини або викинути. поставити нову та закрити питання.
У будь-якому разі питання буде вирішено та закрито.

А для інших буде досвідом та інформацією що можна зробити в такому випадку.

Отправлено спустя 1 час 21 минуту 22 секунды:
знайомий надіслав фото. сьогодні передасть таку термопрокладку.
каже купував на алі. давно. для себе, провести обслуговування всіх пк та відеокарт.
залишилось про запас.
марка younoun.
каже там просто, головне точно по розмірам відрізав, зняв захисну плівку. поставив. та забув.
спойлер
Изображение
такі хтось використовував?
Yurius
Member

CnC_General: 24.05.2026 14:58марка younoun.
якийсь ноунейм китай гуано з консістенцією резини.
CnC_General
Member

а ви таку використовували? тримали в руках?
чи тільки по фото своє враження склали?

Отправлено спустя 5 минут 14 секунд:
ось подібну знайшов на алі.
пишуть там що 3.5Вт проти 7.8Вт у леірд.
спойлер
https://www.aliexpress.com/item/1005001726473691.html
а у кого на мосфетах менше 50С ?
тому є сенс на гарні термопрокладки поставити. для себе. на постоянку.

Отправлено спустя 5 минут 3 секунды:
спойлер
Изображение
Изображение
Grava
Member

CnC_General: 24.05.2026 15:48а ви таку використовували? тримали в руках?
те саме. викинуті гроші. можете сподіватися на чудо, а может взяти лаірд та отримати якісний продукт.
CnC_General
Member

щось я тут не бачу мою улюблену МХ4/МХ6. А Ви якою термопастою користуєтесь?

Отправлено спустя 3 минуты 54 секунды:
Grava: 24.05.2026 15:55
CnC_General: 24.05.2026 15:48а ви таку використовували? тримали в руках?
те саме. викинуті гроші. можете сподіватися на чудо, а может взяти лаірд та отримати якісний продукт.
як на мене, сподіватись на чудо треба там, де від мене нічого не залежить.
А тут просто фізика. теплопровідність. та продуктивність.

треба лише передбачити ситуацію, врахувати ньюанси, та розрахувати навантаження. один з методів аналітика+проектування.
Ответить