Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Member

corruptedflesh: 11.05.2026 23:55
Timedemo: 11.05.2026 22:43

на весну осінь зиму це не дуже гарний варіат. багато втрачаєте на сході та заході. Та втрата в похмуру погоду. Зі свого досвіду оптимум 20-30 градусів.
я думав про схід-захід, це було б класно. але в мене чистий захід заблокований здоровенною безтолковою ху... будинком олігархів. тож на заході як не крути втрати

Відправлено через 2 хвилини 31 секунду:
Dubass: 11.05.2026 23:03

В мене теж 50 градусів, але це тому що нахил у криші саме такий.Але знаю людей у котрих стоять під 80-90 гр, на фасаді і на заборі, напевно це кращий варіант на зиму.
я десь читав, що в наших широтах і так погана середня генерація, тож можна не паритись і ставити 90 градусів схід-захід, ще і бонусом чистити менше і простіше

Відправлено через 6 хвилин 20 секунд:
Що ви робите, я тепер зациклився що треба робити з регульованим кутом
Це помилка. 90 градусів це найгірша генерація. Я не зі стелі беру данні. у мене 50 станцій під наглядом. висновки є з чого робити.
corruptedflesh
Member

Timedemo: 12.05.2026 13:01
Це помилка. 90 градусів це найгірша генерація. Я не зі стелі беру данні. у мене 50 станцій під наглядом. висновки є з чого робити.
ну я ж не кажу, що 90 треба ставити))

але я все одно не розумію, як 20-30 градусів взимку будуть краще за 50-60
SergN
Member

corruptedflesh: 12.05.2026 13:28але я все одно не розумію, як 20-30 градусів взимку будуть краще за 50-60
Звичайно, що не будуть.
Timedemo
Member

corruptedflesh: 12.05.2026 13:28
Timedemo: 12.05.2026 13:01
ну я ж не кажу, що 90 треба ставити))

але я все одно не розумію, як 20-30 градусів взимку будуть краще за 50-60
змоделюйте кут нахилу 30 градусів панель, та під яким кутом падає світло на заході та на сході на таку панель. а потім 50 градусів.

50 градусів це гарний кут якщо сонячний день глубока осінь зима та рання весна. але в ці дні в основному похмура погода.
1985god
Member

corruptedflesh: 11.05.2026 18:53 та які низьки напруги, я правда ще не визначився з інвертором*, але скоріш за все тільки старт від 90в буде, ну а так "стандартні" для типових інверторів 90-450в

*бо спочатку треба побудувати каркас куди вішати панелі, сарай плаский -4 градуси, а панелі треба під 50, от спочатку конструкція під панелі, потім прокладу кабеля, а потім вже інвертор, а там гляну на що будуть знижки. Ну і як почав цю конструкцію планувати, рахувати, зрозумів чого за монтаж купу грошей беруть :gigi:

А так-то мені соліс 6 кіловатний приглянувся, ну точніше приглянувся спочатку 8квт, бо там більше ампер пролазить на один мппт трекер, але мені 8 не треба і дорого якось. Але поки не на часі.
Якщо в підвалі не холодно, тобто більше ніж +10 по Цельсію ( це мінімально нормальна температура для роботи акб щоб там не писали в мануалах ) то супер брати можна і 8 кВт бо шум все рівно, зараз 6 кВт дейе 33 302 грн/шт. і навіть на 3 частини від привату , то брати щось дешевше дійсно сенсу нема , а от 8 кВт вже значно дорожче ціни від 42 470 грн тобто на 30% дорожче просто аби було я б не брав :shuffle: .
І основне що хотів написати - дивіться щоб конструкція не вийшла дорожче за самі панелі часто густо варіант додати 2-3 панелі під не оптимальним кутом за ті ж гроші що конструкція по виробітку будуть співрозмірним. Рахуйте по калькулятору https://pvgis.com/uk потрібна безкоштовна реєстрація , але воно того вартує - бомбезна штука, мені дуже сподобався калькулятор: показує середній виробіток в день в кожен місяць, також скільки годин в день буде поле панельок генерувати , наскільки я зрозумів , грайтесь с з кутом з втратами з потужністью мої спроби роботи в калькуляторі
спойлер
я записав тут так лениво сходу і без сценарію :) із серії - " краще зробити хреново ніж взагалі не робити " довго нудно, багато обмовок і трохи помилок , одним словом - не раджу до перегляду :gigi:
Відправлено через 3 хвилини 49 секунд:
image (6).png
А загалом систему під кутом я б збирав з профілю

Відправлено через 3 хвилини 14 секунд:
tablestikus: 12.05.2026 09:07
corruptedflesh: 11.05.2026 23:55 Що ви робите, я тепер зациклився що треба робити з регульованим кутом
На трекер поле став.
не всі тут олігархи :shuffle: по ціні трекера можна додати ще панелей і нічого не втратити по генерації в сумі за ті ж гроші :shuffle: Трекер це якщо місце обмежене , а поки всі фасади , забори і всі сторони світу ( крім півночі) не зайняті то трекер не потрібен :shuffle:
corruptedflesh
Member

1985god
ну от я і рахував тим калькулятором. 45+-5 наче й найккраще виходить, але логіка Timedemo теж ясна: загальна площа охоплення взимку менше буде і розсіяне збирає гірше.

Саме таку конструкцію з профілю і буду збирати. Тільки більшу по розмірах під портретну орієнтацію. Кілька годин тому майже замовив профіль і... вирішив що ні, треба завтра ще раз поміряти, звіритись з тим що малював і знову порахувати. Сємь раз атмєрь...
Дорожче за панелі не вийде, але да, це не 3 ряда профіля на шпильки до даху прикрутити.

По інверторах... нормальні 8квт моделі сильно більше ампер на вхід на один трекер приймають. Можна було б погратись в паралельні підключення на один мппт трекер. Але то якісь дивні думки по розширенню, яке не факт що буде, і взагалі 8квт нафіг не треба. В мене взагалі 5 від дтека))

---
трошки подивівся відео, задумався, друге поле на схід... ну чітко на схід не вийде, то можна погратись з калькулятором і подивитись що вийде... але це наразі не актуально. дайте перше почати))

---
а паркат з панелей то ви серйозно? :D Якщо що, мені не підійде, бо паркани в тіні всюди, але все ж)))

ну і загалом, а як такі розширення умовні з парканами, фасадами, в усі сторони? це ще додаткові інвертори в паралель, чи якісь контроллери? Чи панелі в параллель через діоди? не зовсім розумію яким чином отак обмазуватись панелями всюди... в мене дуже багато місця куди відносно легко було б монтувати на безтолковий 45 градуси азимут.

Відправлено через 35 хвилин 8 секунд:
і цейво, в наших реаліях, хто стикався, як панелі переживають шахеди і ракети? я не про прямі, а про хвилю.

Наскільки я зрозумів, то 2мм скло норм тримає, але ж скло це фігня, бо самі елементи всередині дуже ніжні

Бо в мене старі вікна де були вже повилітали, там де металопластик - ті всі цілі, але у двох вікнах луснула піна між рамою і стікою і штукатурка посипалась з відкосів, одні двері погнуло, а які не погнуло, то вирвало замок. Я так розумію при схожій хвилі панелі навіть якщо скло ціле, то все одно підуть на смітник?
Alexsandr
Member

А если на крыше вот как на картинке взять двухсторонние панели и рядом агроволокно белое?

Отправлено спустя 3 минуты 34 секунды:
corruptedflesh: 12.05.2026 23:04 Бо в мене старі вікна де були вже повилітали, там де металопластик - ті всі цілі, але у двох вікнах луснула піна між рамою і стікою і штукатурка посипалась з відкосів, одні двері погнуло, а які не погнуло, то вирвало замок. Я так розумію при схожій хвилі панелі навіть якщо скло ціле, то все одно підуть на смітник?
Оце гарне запитання. В мене пошкодило і металопластик.
Чіпляти на стіну вертикально? (ніхто не позариться), а якщо хвиля і то все впаде вниз? Ставити на кришу багатоповерхівки?
Z440_User
Member

У мене 3 шахеди прилітало за 40-50м від хати, крилата десь за 500-800 метрів, іскандер 1000-1500м.
Від шахедів поламало механізми в трикамерних вікнах, від крилатої метрове вікно яке було на провітрювані, зірвало та на диван кинуло.
Від іскандеру на горищі вирвало двері та вікно зі шматками кірпичних фронтонів, декілька листів шиферу підняло, але не зірвало та не поламало, лазив гвозді прибивав на місце.
В колеги на роботі шахед бахнув метрів за 10-20 від сонячного поля, зі "столу" здуло майже всі панелі 500ватні, десь штук 10. Звісно що все в хлам, що не здуло - або друшляк від осколків, або фаршироване осколками.
corruptedflesh
Member

Я спецом питав не про прямі, а коли скло у вікнах ще ціле.

ПС: в 900 метрах від мене прилітало два іскандера, і в 1.5км регулярно прилітає багато всього. Ніяких таких мега пошкоджень. Просто трясе. Але в мене рельєф. Ото тільки двері гнуло і вікна вилітали від шахеда поруч який вибухнув у повітрі при збитті.
Timedemo
Member

corruptedflesh: 12.05.2026 23:04 1985god
ну от я і рахував тим калькулятором. 45+-5 наче й найккраще виходить, але логіка Timedemo теж ясна: загальна площа охоплення взимку менше буде і розсіяне збирає гірше.

Саме таку конструкцію з профілю і буду збирати. Тільки більшу по розмірах під портретну орієнтацію. Кілька годин тому майже замовив профіль і... вирішив що ні, треба завтра ще раз поміряти, звіритись з тим що малював і знову порахувати. Сємь раз атмєрь...
Дорожче за панелі не вийде, але да, це не 3 ряда профіля на шпильки до даху прикрутити.

По інверторах... нормальні 8квт моделі сильно більше ампер на вхід на один трекер приймають. Можна було б погратись в паралельні підключення на один мппт трекер. Але то якісь дивні думки по розширенню, яке не факт що буде, і взагалі 8квт нафіг не треба. В мене взагалі 5 від дтека))

---
трошки подивівся відео, задумався, друге поле на схід... ну чітко на схід не вийде, то можна погратись з калькулятором і подивитись що вийде... але це наразі не актуально. дайте перше почати))

---
а паркат з панелей то ви серйозно? :D Якщо що, мені не підійде, бо паркани в тіні всюди, але все ж)))

ну і загалом, а як такі розширення умовні з парканами, фасадами, в усі сторони? це ще додаткові інвертори в паралель, чи якісь контроллери? Чи панелі в параллель через діоди? не зовсім розумію яким чином отак обмазуватись панелями всюди... в мене дуже багато місця куди відносно легко було б монтувати на безтолковий 45 градуси азимут.

Відправлено через 35 хвилин 8 секунд:
і цейво, в наших реаліях, хто стикався, як панелі переживають шахеди і ракети? я не про прямі, а про хвилю.

Наскільки я зрозумів, то 2мм скло норм тримає, але ж скло це фігня, бо самі елементи всередині дуже ніжні

Бо в мене старі вікна де були вже повилітали, там де металопластик - ті всі цілі, але у двох вікнах луснула піна між рамою і стікою і штукатурка посипалась з відкосів, одні двері погнуло, а які не погнуло, то вирвало замок. Я так розумію при схожій хвилі панелі навіть якщо скло ціле, то все одно підуть на смітник?
конструкіі получаються дорогі. ось приклад .я ставив на трикутники собі на сарай 10 панелей, пішло 90м профілю. (врахувейте підсилення на великі кути, вітром можне зірвать легко). І стандартна витрата на 10 панелей 30-32м. от 60 метрів це зайіві 7000 грн. а за 7000 грн. можна купити додаткових 2 панелі 430-450вт умовно.

1985god має рацію про доцільність добавити панелей замість додаткових конструкцій. Бо в похмуру погоду як не крути на генерацію максимально впливає панель. А влітку і так все добре, або в сонячний день. Це все звичайно при умові, якщо є площина додаткова.

Відправлено через 3 хвилини 18 секунд:
Alexsandr: 13.05.2026 00:13 А если на крыше вот как на картинке взять двухсторонние панели и рядом агроволокно белое?
это работает и очень круто. при угле панелей 25-30 градусов, под ними агроволокно, идеально если панели точно на юг, утро и вечер буст от белой поверхности от панелей прям таки значитель. В пасмурную погоду, туман, рассеяный свет дает прирост до 50ти процентов. условно если генерация с 10квт прям плохую погоду 700-800вт. то белая поверерхность добавлятет реально 400-500вт. это лично проверено мной на нескольгих локация. Особенно круто себя показали панели двухсторонние джинко, джасолар, дахсолар.
corruptedflesh
Member

Timedemo
В мене десь так на 9000 профілю і вийде, плюс якась кількість вже існуючих дошок і труб на укріплення з середини.
Так, це дві гарні панелі по суті, але варіантів нема, або конструкція, або класти просто горизонтально, ну або на північний схід. Того і конструкція майже на південь.
_clawfinger_
Member

corruptedflesh
Якщо на шляху ударної хвилі нема перешкод, то буде кепсько. А якщо є перешкоди на шляху ударної хвилі, то норм. Знов таки, від якості теж залежить.
1985god
Member

corruptedflesh: 12.05.2026 23:04

таке можна робити тільки з інверторами Дейе які мають генераторний вхід на нього можна підключити мережевий інвертор deye (наприклад , або інший) і таким чином отримати додатково кілька сонячних входів такі мережеві інвертори є від 6 кВт Мережевий інвертор 6кВт однофазний+WiFi, SUN-6K-G05P1-EU-AM2, Deye 18 942 грн/шт. в ньому два входи точніше да МППТ трекера. , Загалом на заряд АКБ можна тулити контролери make sky blue які будуть одночасно з основним інвертором заряджати АКБ , не знаю чи проходить це з фірмовими АКБ але але самозбір так

Відправлено через 5 хвилин 46 секунд:
Alexsandr: 13.05.2026 00:13
А если на крыше вот как на картинке взять двухсторонние панели и рядом агроволокно белое?
буде краще якщо зробите конструкцію без затінення задньої сторони
Alexsandr: 13.05.2026 00:13Оце гарне запитання. В мене пошкодило і металопластик.
Чіпляти на стіну вертикально? (ніхто не позариться), а якщо хвиля і то все впаде вниз? Ставити на кришу багатоповерхівки?
а ви у багтоповерхівці будете це робити ?
oh_boy
Member

Приїхав акум з Америки від DC House, із зручними USB/DC виходами для заряджання гаджетів. Але, але... Не вмикається, не заряджається, поки немає можливості заміряти напругу... Чи можливо таке відремонтувати? :(
dimus8210
Member

oh_boy: 13.05.2026 16:03 Приїхав акум з Америки від DC House, із зручними USB/DC виходами для заряджання гаджетів. Але, але... Не вмикається, не заряджається, поки немає можливості заміряти напругу... Чи можливо таке відремонтувати? :(
чим заряджаєте?
1985god
Member

oh_boy треба таки чимось заміряти напруги китайський тестер навіть за 2 долари підійде , голвне зрозуміти там дуже мала напруга типу 3 Вольта - тоді просто БМС заблокована чи просто низька напруга . Думаю що з ним все добре просто не всі зарядні можуть його із стану сну пхнути . У мене два було - всі з коробки одразу заряджались правда відносно дорогою зарядкою Vevor 35A
Hotspur
Member

oh_boy: 13.05.2026 16:03 Приїхав акум з Америки від DC House, із зручними USB/DC виходами для заряджання гаджетів. Але, але... Не вмикається, не заряджається, поки немає можливості заміряти напругу... Чи можливо таке відремонтувати? :(
мультиметр. далі мілліометр :D якщо зарядка не допоможе включити БМС віддати майстру щоб подивились може брак БМС
oh_boy
Member

dimus8210: 13.05.2026 16:32
чим заряджаєте?
Узяв зарядний для lifepo4 з аліка 12в на 20 ампер, інший акум заряджає без проблем, а цей ні туди, ні сюди :-/

Дякую всім за поради :)
dimus8210
Member

oh_boy: 13.05.2026 17:47
dimus8210: 13.05.2026 16:32

чим заряджаєте?
Узяв зарядний для lifepo4 з аліка 12в на 20 ампер, інший акум заряджає без проблем, а цей ні туди, ні сюди :-/

Дякую всім за поради :)
його можна спробувати по type c зарядити, може прокинеться бмс
BINGO
Junior

У меня Power queen так приехал, мультиметр даже его не видел, зарядное не включалось. Оказалось его нужно было разбудить накинув в параллель 12 вольтовый аккумулятор (хорошо был под рукой)
Ответить