Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Member

Я спробую денне споживання закрити від сонця і батарей які воно зарядить
спойлер
, по суті в мене по нічному тільки бойлер 1 раз нагрівається за добу .
От статистика споживання від обленерго
спойлер
IMG_1031.jpeg
IMG_1032.jpeg

І за калькуляторами в літні місяці теж має виходити до 150 кВт·год саме з моїх панелей
Поки що бачив найбільше 4,9 кВт годин за день виробітки . Але завтра батареї будуть зранку частково розряджені то з 7 ранку почнеться генерація і нічого не втрачу , хоча завтра буде хмарно і дощик може накрапати :( тож експеримент буде так собі
Тут просто коли я вручну вмикав бойлер і таке інше , тому не обʼєктивна картина просто так
спойлер
IMG_1033.jpeg
Hotspur
Member

Timedemo: 30.04.2026 20:40Квітень повний офгрід. 15.5квт панелей.
супер
1985god
Member

я побавився з калькуляторами для своїх панелей виставив кут 90 орієнтацію схід , розбіг великий, але по досвіду 1 місяця думаю буде щось ближче до діаграми з меншим виробітком
спойлер
виробіток.jpg
виробіток2.jpg
Відправлено через 10 хвилин 29 секунд:
спойлер
виробіток_повн.jpg
s_ova
Member

Які є цікаві тихі гібридні інвертори 6кВт? Із тих що реально купити. Мб щось типу GoodWe GW6000-ES-20 ?
1985god
Member

s_ova: 02.05.2026 08:10 Які є цікаві тихі гібридні інвертори 6кВт? Із тих що реально купити. Мб щось типу GoodWe GW6000-ES-20 ?
Україна ~44 990–55 700 грн
Польща / Східна Європа ~925–1 070 €
Німеччина ~999–1 165 €
Прямий імпорт / Китай ~670 €+ (ризики гарантії, мита, сервісу)
спойлер
Коротко:
Україна: найчастіше 45–56 тис. грн залежно від комплектації (Wi-Fi, meter, гарантія).
Європа: зазвичай 925–1 100 € у великих продавців.
Німеччина: близько 999 € — часто одна з найвигідніших офіційних цін.
Найдешевші пропозиції з Китаю можуть виглядати привабливо, але часто без локальної гарантії та з додатковими витратами.]
за ці гроші які переваги над самим популярним рішенням в Україні Ми отримуємо ? Мова про SUN-6K-SG05LP1-EU-P, Deye
за 36 427 грн/шт в оплату частинами .

Відправлено через 4 хвилини 59 секунд:
https://eco-verde.com.ua/hibrydnyi-inve ... s-20-6-kvt

Дані вводу PV-строки
Макс. потужність вводу (Вт): 9000
Макс. вхідна напруга (В): 600
Робочий діапазон напруги MPPT (В): 60 ~ 550
Напруга запуску (В): 58
Номінальна вхідна напруга (В): 360
Макс. струм вводу на один MPPT (А): 16
Макс. струм короткого замикання на один MPPT (А): 23
Кількість відстежувачів MPP: 2

Поки що єдине що я бачу це більша напруга на 50 Вольт сонячного входу .
Як виглядає plug and play треба ще додатково вивчати
Timedemo
Member

s_ova: 02.05.2026 08:10 Які є цікаві тихі гібридні інвертори 6кВт? Із тих що реально купити. Мб щось типу GoodWe GW6000-ES-20 ?
дейе 6квт 800 баксів.
Hotspur
Member

Віктрон
1985god
Member

Доооовгеее нуднеее відео про холостий хід двох зарядних пристроїв на 12 вольт
Якщо коротко то з екранчиком 3,5 Вт без екранчику 1,7 Вт
спойлер
дивитися не треба, або із швидкістью х2
corruptedflesh
Member

бачу в інверторах всі ті ж люди що й в аудіо :D

таке питаннячко, всі кажуть, що інвертор треба близько до панелей, не можна довгі кабеля від панелей до інвертора...
потім відкриваю відео, в людей на сараях через пів ділянки поля стоять, як це розуміти? що означає оце "далеко" від панелей?
я порахував, в мене десь метрів 18 по прямій, але щоб нормально прокласти буде 25-30. Це не забагато?
інвертор хочу в підвал поставити, щоб він там собі жужав і мишей лякав.
Timedemo
Member

corruptedflesh: 11.05.2026 17:34 бачу в інверторах всі ті ж люди що й в аудіо :D

таке питаннячко, всі кажуть, що інвертор треба близько до панелей, не можна довгі кабеля від панелей до інвертора...
потім відкриваю відео, в людей на сараях через пів ділянки поля стоять, як це розуміти? що означає оце "далеко" від панелей?
я порахував, в мене десь метрів 18 по прямій, але щоб нормально прокласти буде 25-30. Це не забагато?
якщо мппт низьковольтний (20-50в), то або товсті кабелі або близько. Якщо високвольтний ( 200-800в) взагалі пофігу відстань. у мене одно поле на сараю 40 метрів маршрут. а рекордсмен 90м. жодних проблем. 500-600в. струм до 15а. кабель 6мм і жодних проблем.
corruptedflesh
Member

Timedemo: 11.05.2026 17:50
corruptedflesh: 11.05.2026 17:34 бачу в інверторах всі ті ж люди що й в аудіо :D

якщо мппт низьковольтний (20-50в), то або товсті кабелі або близько. Якщо високвольтний ( 200-800в) взагалі пофігу відстань. у мене одно поле на сараю 40 метрів маршрут. а рекордсмен 90м. жодних проблем. 500-600в. струм до 15а. кабель 6мм і жодних проблем.
ага, дякую, тобто можна не паритись.
_clawfinger_
Member

corruptedflesh: 11.05.2026 17:34бачу в інверторах всі ті ж люди що й в аудіо
Ну так, бо кабель має значення. :laugh:

А якщо серйозно, то з низькою напругою умовні 20-50в можна довгий кабель, але потрібна товщина, а це вже напряму впливає на ціну. А якщо струми високі, то там вже довжина не впливає, звісно якщо кабель не тонкий, як умовна волосина. Але це я вже утрирую. :)
corruptedflesh
Member

_clawfinger_: 11.05.2026 18:29
corruptedflesh: 11.05.2026 17:34бачу в інверторах всі ті ж люди що й в аудіо

срач за тороїди можна влаштувати знову)

та які низьки напруги, я правда ще не визначився з інвертором*, але скоріш за все тільки старт від 90в буде, ну а так "стандартні" для типових інверторів 90-450в

*бо спочатку треба побудувати каркас куди вішати панелі, сарай плаский -4 градуси, а панелі треба під 50, от спочатку конструкція під панелі, потім прокладу кабеля, а потім вже інвертор, а там гляну на що будуть знижки. Ну і як почав цю конструкцію планувати, рахувати, зрозумів чого за монтаж купу грошей беруть :gigi:

А так-то мені соліс 6 кіловатний приглянувся, ну точніше приглянувся спочатку 8квт, бо там більше ампер пролазить на один мппт трекер, але мені 8 не треба і дорого якось. Але поки не на часі.
Timedemo
Member

corruptedflesh: 11.05.2026 18:53
_clawfinger_: 11.05.2026 18:29

срач за тороїди можна влаштувати знову)

та які низьки напруги, я правда ще не визначився з інвертором*, але скоріш за все тільки старт від 90в буде, ну а так "стандартні" для типових інверторів 90-450в

*бо спочатку треба побудувати каркас куди вішати панелі, сарай плаский -4 градуси, а панелі треба під 50, от спочатку конструкція під панелі, потім прокладу кабеля, а потім вже інвертор, а там гляну на що будуть знижки. Ну і як почав цю конструкцію планувати, рахувати, зрозумів чого за монтаж купу грошей беруть :gigi:

А так-то мені соліс 6 кіловатний приглянувся, ну точніше приглянувся спочатку 8квт, бо там більше ампер пролазить на один мппт трекер, але мені 8 не треба і дорого якось. Але поки не на часі.
навіщо панелі під 50 градусів?
corruptedflesh
Member

Timedemo: 11.05.2026 19:09 навіщо панелі під 50 градусів?
щоб було +- універсально по генерації.
калькулятори кажуть що влітку все одно буде ок, і те що я втрачу навряд буде куди дівати, а ось взимку краще нагенерує, ніж просто під літні 30 градусів повісити.

не, звісно можна два поля... але я поки не готовий.
Timedemo
Member

corruptedflesh: 11.05.2026 19:17
Timedemo: 11.05.2026 19:09 навіщо панелі під 50 градусів?
калькулятори кажуть що влітку все одно буде ок, і те що я втрачу навряд буде куди дівати, а ось взимку краще нагенерує, ніж просто під літні 30 градусів повісити.

на весну осінь зиму це не дуже гарний варіат. багато втрачаєте на сході та заході. Та втрата в похмуру погоду. Зі свого досвіду оптимум 20-30 градусів.
Hotspur
Member

_clawfinger_: 11.05.2026 18:29Ну так, бо кабель має значення.
:super:
Dubass
Member

Timedemo: 11.05.2026 22:43

на весну осінь зиму це не дуже гарний варіат. багато втрачаєте на сході та заході. Та втрата в похмуру погоду. Зі свого досвіду оптимум 20-30 градусів.
В мене теж 50 градусів, але це тому що нахил у криші саме такий.Але знаю людей у котрих стоять під 80-90 гр, на фасаді і на заборі, напевно це кращий варіант на зиму.
corruptedflesh
Member

я думав про схід-захід, це було б класно. але в мене чистий захід заблокований здоровенною безтолковою ху... будинком олігархів. тож на заході як не крути втрати

Відправлено через 2 хвилини 31 секунду:
Dubass: 11.05.2026 23:03

В мене теж 50 градусів, але це тому що нахил у криші саме такий.Але знаю людей у котрих стоять під 80-90 гр, на фасаді і на заборі, напевно це кращий варіант на зиму.
я десь читав, що в наших широтах і так погана середня генерація, тож можна не паритись і ставити 90 градусів схід-захід, ще і бонусом чистити менше і простіше

Відправлено через 6 хвилин 20 секунд:
Що ви робите, я тепер зациклився що треба робити з регульованим кутом
tablestikus
Member

corruptedflesh: 11.05.2026 23:55 Що ви робите, я тепер зациклився що треба робити з регульованим кутом
На трекер поле став.
Ответить