Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

yuriy_dd: 08.05.2026 14:30 до речі ви бачили відео яке доводить що вірити показникам Епл не можна, і що вони брешуть і дуже сильно?
що скажете? будете ще просити покази з внутрішніх давачів?
більше того, єдині докази на розряду на 15% за 6 годин чи 25% за 9 годин у вас були на основі скріншотів оцінки розряду батареї у apple
так от, там хіба не внутрішні датчики використовуються? :rotate:
як так виходить, що для вас згладжена софтом картинка розряду батареї без чітких цифер скільки Wh було витрачено за скільки то годин/хвилин/секунд є достатнім виміром споживання, але коли я вам пропоную надати логи з системних утиліт (powerstat/turbostat на лінукс або powermetrics на мак) ви починаєте ухилятись, бо не довіряєте внутрішнім давачам? не попахує подвійними стандартами тут? :rotate:
спойлер
відповідь вже давно відома що мені, що іншим учасникам форуму: подвійними стандартами від вас не просто пахне, а навіть тхне. ви використовуєте покази ватметра який рахує середнє арифметичне без стандартного відхилення і не має чітко визначеної похибки приладу і кажете що він точний. але в той же час критикуєте внутрішні датчики епл за неточність після того як хвалилися показниками розряду намальованими на основі внутрішніх датчиків розряду батареї, які також можна подивитись через системні утиліти
LVladislavchik
Member

orange_deer: 08.05.2026 15:13більше того, єдині докази на розряду на 15% за 6 годин чи 25% за 9 годин у вас були на основі скріншотів оцінки розряду батареї у apple
І головне, там нема підтвердження що яскравість не була постійно мінімальна :rotate:
yuriy_dd
Member

orange_deer: 08.05.2026 14:58тоді практично неможливо перевірити чи той ватметр взагалі помічав стрибки споживання при навантаженнях
звичайно що помічає. Ви ж легко можете купити такий самий - коштує дуже дешево
orange_deer: 08.05.2026 14:58якби ви уважно дивились те відео та наступне відео в тому каналі по темі , то зрозуміли б що powermetrics у apple в занижували реальне споживання (бо не враховували всіх компонент - БЖ, вентиляторів, периферії)
о, може до вас накінець починає доходити чому використання powermetrics не дає абсолютно нічого
orange_deer: 08.05.2026 14:58крім того там мова йде про екстремальні навантаження у 250+Вт - коли компоненти сильно розігріваються і загалом їх точність падає
ого, то ще й від темп залежить? той ватметр - точно не розігріється від 300 Вт
orange_deer: 08.05.2026 14:58тобто якщо ваш мак міні реально споживає близько 1Вт в середньому, то на powermetrics мало б і ще менше бути, правда?
що хоч може бути - ключеве що воно все не враховує, до прикладу кулер
якщо взяти 37 Вт за 48 год - виходить 0.77 Вт/год
мій М1 протримався 7 діб, батарея 50 Вт - 0.30 Вт/год
чому у М4 більше - бо це М4 а він може споживати більше, у мак міні є БЖ і втрати на ньому, і постійно крутиться кулер. І може що налаштування споживання на ноуті більш строгі ніж на десктопі
такий же тест з ейр М4 - я ще проведу, але пізніше
orange_deer: 08.05.2026 15:13більше того, єдині докази на розряду на 15% за 6 годин чи 25% за 9 годин у вас були на основі скріншотів оцінки розряду батареї у apple
% заряду батареї - воно міряє дуже точно, там окрема підсистема.
orange_deer: 08.05.2026 15:13відповідь вже давно відома що мені, що іншим учасникам форуму: подвійними стандартами від вас не просто пахне, а навіть тхне
до вас за стільки часу починає доходити про powermetrics
колись дійте й все решта
yuriy_dd
Member

LVladislavchik: 08.05.2026 16:24 І головне, там нема підтвердження що яскравість не була постійно мінімальна :rotate:
я вам дав скрін яка була яскравість, вона завжди автоматична - під освітленість у звичайній квартирі
kabostebeztak
Member

200 сторінок
orange_deer
Member

yuriy_dd: 08.05.2026 17:13
orange_deer: 08.05.2026 14:58крім того там мова йде про екстремальні навантаження у 250+Вт - коли компоненти сильно розігріваються і загалом їх точність падає
ого, то ще й від темп залежить? той ватметр - точно не розігріється від 300 Вт
ви не втомлюєтесь такі дурні запитання тут ставити? чи ви дійсно настільки "товстолобий"? точність будь-якого вимірювального приладу залежить від температури. ваш ватметр має шкалу до 3600Вт, і ви так і не надали його похибку вимірювання. щоб його точність була достатньою для вимірів на рівні 1Вт - похибка має бути хоча б 0.5Вт - це 0.01% від його шкали. Припускаю що цей прилад має похибку в рази вищу - порядку 0.5-1% від загальної шкали і то в хороший день - а це 18-36Вт.
він призначений для приблизних вимірів приладів що споживають від 60-100 Вт і більше. процесорні датчики з яких читає powermetrics призначені для вимірів на рівні 0.01-100Вт і значно краще калібровані для того щоб вловлювати піки навантаження та всі інші нюанси роботи ЦПУ. вже не кажучи про частоту опитування яка у цих датчиків в мілісекундах рахується, а в вашому ватметрі буде добре якщо кожної секунди це оновлюється фізично, а не інтерполюється на основі попередніх результатів. важко сказати, бо це тупо black box без нормального техпаспорту, але ви все одно його вважаєте точним :rotate:
yuriy_dd
Member

orange_deer: 08.05.2026 17:33ви не втомлюєтесь такі дурні запитання тут ставити? чи ви дійсно настільки "товстолобий"?
але ж ви розумієте що я таке саме можу сказати про вас?
orange_deer: 08.05.2026 17:33і ви так і не надали його похибку вимірювання
я ж вже казав - навантаженням калібрував - збільшую на 0.1 Вт - і він показує на 0.1 Вт більше - на малих значеннях від 0 Вт
вас щось обмежує купити і протестувати самостійно? чи може у вас нема того пристрою за 300 євро але ви ним все одно пишаєтесь?
orange_deer: 08.05.2026 17:33процесорні датчики з яких читає powermetrics призначені для вимірів на рівні 0.01-100Вт і значно краще калібровані для того щоб вловлювати піки навантаження та всі інші нюанси роботи ЦПУ
ви можете це довести? ви це особисто протестили? через ті давачі йдуть струми 100 може й 200 А, і міряють вони від 0 Вт, і їх на платі / проці дуже багато.
Ви хоч уявляєте як поміряти струм 100 А? у вас є такий досвід? чим ви міряли?
yuriy_dd
Member

orange_deer: 08.05.2026 17:33важко сказати, бо це тупо black box без нормального техпаспорту
чому у вас є притензії до ватметра, але до купи давачів на мат платі - цих притензій нема?
0F
Member

yuriy_dd: 08.05.2026 17:42 чому у вас є притензії до ватметра, але до купи давачів на мат платі - цих притензій нема?
Тому що він, на відміну від тебе, знає поняття "прецизійність" і "добротність". Ти вкотре і вкотре даєш коричневого в трухани, роблячи вигляд, що ти невинна жертва травлі. Реальність відрізняється, і полягає в тому, що ти - наочна демонстрація ефекту Даннінга-Крюгера.
AntonyKandaurov
Member

orange_deer: 08.05.2026 15:13ви використовуєте покази ватметра який рахує середнє арифметичне без стандартного відхилення і не має чітко визначеної похибки приладу і кажете що він точний. але в той же час критикуєте внутрішні датчики епл за неточність після того як хвалилися показниками розряду намальованими на основі внутрішніх датчиків розряду батареї, які також можна подивитись через системні утиліти
Виходить замкнене коло в юрчиних тезах. Він тримається тої думки що лінуси та зіскунди накупили собі отаких пристроїв - значить вони ок. Я дивився функціонал цих ваттметрів, вони там вміють навіть рахувати скільки коштує е/е і накопичувати дані за скільки часу скільки було зжерто. Але кожен хто хоч трохи шарить в цій тематиці знає, що зона низької чутливості може бути в першій третині шкали приладу, тобто ваттметр десь на 3,5 кВт, перша третина це до 1000 вт і саме в цій зоні він може непогано так прибріхувати. Щоб знати наскільки сильно та яка саме це зона у відсотках - треба мати паспорт на цей прилад, а наскільки ми розуміємо цього паспорта не буде бо який Ляо буде це робити ? Вони зроблять один хороший еталон, стандартизують його а далі будуть клепати ширпотреб у три зміни. Тож вірити тому приладу яким міряють споживання нагрівачів та інших потужних ( вибачте ) приладів - себе не поважати.
LVladislavchik
Member

yuriy_dd: 08.05.2026 17:13% заряду батареї - воно міряє дуже точно, там окрема підсистема.
Така точна, що аж на прошлих вихідних я збавляв яскравість і ноут швидше розряджався :rotate: Докази точності будуть? :rotate:
Последний раз редактировалось LVladislavchik 08.05.2026 18:09, всего редактировалось 1 раз.
AntonyKandaurov
Member

yuriy_dd
чому у вас є притензії до ватметра, але до купи давачів на мат платі - цих притензій нема?
Бо пристрій за 10$ це гівна кусок, і міряти ти їм можеш споживання бойлера а не м4 в режимі стендбай, як до тебе це досі не дійшло.
yuriy_dd
Member

0F: 08.05.2026 17:51Тому що він, на відміну від тебе, знає поняття "прецизійність" і "добротність"
у вас нема притензій - що цих давачів дуже багато, вони дуже маленькі і дуже дешеві - але ви чомусь впевнені в їх точності, хоча не калібрували, і навіть це не просто зробити - нема стільки контрольних точок. І контрольні точки дадуть можливість виміряти лише напругу. Силу струму - ви так просто не виміряєте. Це елементарне і очевидне. Тут я вас можу обізвати поганим словом.

Але навіть якщо вони 100% точні - очевидно що вони не міряють споживання всіх компонентів
саме тому найбільш точно міряти ззовні все споживання
LVladislavchik: 08.05.2026 18:06Така точна, що аж на прошлих вихідних я збавляв яскравість і ноут швидше розряджався
може бути, потрібно протестити. Не бійтесь я це зроблю, і на відміну від вас - з кількісними показниками
orange_deer
Member

orange_deer: 08.05.2026 15:13ви використовуєте покази ватметра який рахує середнє арифметичне без стандартного відхилення і не має чітко визначеної похибки приладу і кажете що він точний. але в той же час критикуєте внутрішні датчики епл за неточність після того як хвалилися показниками розряду намальованими на основі внутрішніх датчиків розряду батареї, які також можна подивитись через системні утиліти
Виходить замкнене коло в юрчиних тезах. Він тримається тої думки що лінуси та зіскунди накупили собі отаких пристроїв - значить вони ок. Я дивився функціонал цих ваттметрів, вони там вміють навіть рахувати скільки коштує е/е і накопичувати дані за скільки часу скільки було зжерто. Але кожен хто хоч трохи шарить в цій тематиці знає, що зона низької чутливості може бути в першій третині шкали приладу, тобто ваттметр десь на 3,5 кВт, перша третина це до 1000 вт і саме в цій зоні він може непогано так прибріхувати. Щоб знати наскільки сильно та яка саме це зона у відсотках - треба мати паспорт на цей прилад, а наскільки ми розуміємо цього паспорта не буде бо який Ляо буде це робити ? Вони зроблять один хороший еталон, стандартизують його а далі будуть клепати ширпотреб у три зміни. Тож вірити тому приладу яким міряють споживання нагрівачів та інших потужних ( вибачте ) приладів - себе не поважати.
AntonyKandaurov
я цілком з вами згідний. тому я і запропонував йому навести таблицю калібрування щоб хоч якось довести точність цього приладу. але інтуїція мені підказує що він цього не робив. для будь-якого професійного мультиметра, який проходить калібрування на заводі додається техпаспорт з похибками в залежності від температурного режиму, вхідної частоти струму, вольтажу, сили струму, та і банально можливість змінити шкалу залежно від робочого режиму. дешевий ватметр тому і дешевий, бо міряє все по одній шкалі і без жодних гарантій
denon312
Member

AntonyKandaurov: 08.05.2026 18:02Виходить замкнене коло в юрчиних тезах. Він тримається тої думки що лінуси та зіскунди накупили собі отаких пристроїв - значить вони ок.
От тільки LTT це розважальний контент який не створює професійний контент, внизу відео де Стів їх розвалив. Та і взагалі автори які пішли від Лінуса завели собі канали і випустили по делька відео стосовно підходу де "тестів" LTT
orange_deer
Member

yuriy_dd: 08.05.2026 17:13
orange_deer: 08.05.2026 14:58тоді практично неможливо перевірити чи той ватметр взагалі помічав стрибки споживання при навантаженнях
звичайно що помічає. Ви ж легко можете купити такий самий - коштує дуже дешево
src: trust me bro :rotate:
без 2х синхронізованих логів а) навантаження процесора; б) вимірів потужності з ватметра - неможливо доказово довести достатню чутливість пристрою до цих стрибків споживання. те що ви в моменті помічали співпадання це не більше ніж збіжність
yuriy_dd: 08.05.2026 17:13 о, може до вас накінець починає доходити чому використання powermetrics не дає абсолютно нічого
orange_deer: 08.05.2026 14:58тобто якщо ваш мак міні реально споживає близько 1Вт в середньому, то на powermetrics мало б і ще менше бути, правда?
що хоч може бути - ключеве що воно все не враховує, до прикладу кулер
1) ви тільки показали що powermetrics має суттєву неточність при вимірюванні споживання при тривалих пікових навантаженнях (екстремальних умовах). вам вистачає знань зрозуміти що це жодним чином не свідчить про неточність powermetrics на звичайних користувацьких навантаженнях де процесор тримає споживання у рамках на які спроєктовані ці датчики?
2) ми говоримо про енергоефективність процесорів (тема прогрес ARM процесорів). мене цікавлять показники споживання процесора, а не всієї системи
3) якщо воно не враховує все, до прикладу кулер, а лише CPU Package, то показники споживання будуть навіть меншими за виміряний вами 1Вт у Idle, хіба ні? :rotate:
yuriy_dd: 08.05.2026 17:13 % заряду батареї - воно міряє дуже точно, там окрема підсистема.
1) тільки от ви забуваєте що батареї не розряджаються лінійно, а ближче до S-curve. плюс софт це все згладжує
2) чому тоді ви не хочете надати лог споживання суто від батареї? в linux це просто зробити (наприклад для заміру 3600 секунд):

Код: Выделить всё

sudo powerstat 1 3600
в мак думаю аналогічна команда знайдеться. це буде точнішим ніж скріншоти згладжених показників батареї
orange_deer
Member

yuriy_dd: 08.05.2026 17:41 але ж ви розумієте що я таке саме можу сказати про вас?
те що ваша основна проф кваліфікація це переведення стрілок ви вже дуже добре показали всім тут :D
yuriy_dd: 08.05.2026 17:41 я ж вже казав - навантаженням калібрував - збільшую на 0.1 Вт - і він показує на 0.1 Вт більше - на малих значеннях від 0 Вт
1) то де таблиця калібрування?
2) який був еталонний пристрій? звідки ви знаєте що він був точним, у вас є техпаспорт для цього пристрою?
спойлер
для калібрування необхідно мати завірений еталонний вимір, а калібрувати дешевий китайський ватметр на основі показів дешевого китайського давача струму це як налаштовувати 2 годинники, обидва з яких показують неправильний час
yuriy_dd: 08.05.2026 18:16 у вас нема притензій - що цих давачів дуже багато, вони дуже маленькі і дуже дешеві - але ви чомусь впевнені в їх точності, хоча не калібрували, і навіть це не просто зробити - нема стільки контрольних точок. І контрольні точки дадуть можливість виміряти лише напругу. Силу струму - ви так просто не виміряєте. Це елементарне і очевидне.
1) калібрування датчиків споживання на материнці та ЦПУ та калібрування побутового ватметра це різні рівні відповідальності. погано відкалібрований ватметр - ну покупець просто інший за 10 доларів купить. якщо ж датчики напруги та струму для ЦПУ+материнки будуть погано відкалібровані, або недостатньо чутливими до різких змін - система не встигне скинути частоти/поставити power limit/збільшити частоту обертів системи охолодження і є ризик що процесор тупо згорить. тому стандарти точності там на кілька порядків вищі за побутовий ватметр
2) так якраз те що багато малих датчиків це плюс - бо вони вимірюють мікроструми і короткострокові стрибки навантаження на конкретних компонентах системи. те що їх багато маленьких та дешевих не робить їх менш точними.
3) ви думаєте в дорогих мультиметрах є просто один жирний крутий датчик чи багато малих датчиків, шунтів, мікросхем призначених для вимірювання конкретної шкали струмів? :rotate:
yuriy_dd
Member

orange_deer: 08.05.2026 18:26ле інтуїція мені підказує що він цього не робив. для будь-якого професійного мультиметра, який проходить калібрування на заводі
графік калібрування кожного давача на материнці - вам дають?
orange_deer: 08.05.2026 18:49ви тільки показали що powermetrics має суттєву неточність при вимірюванні споживання при тривалих пікових навантаженнях (екстремальних умовах). вам вистачає знань зрозуміти що це жодним чином не свідчить про неточність powermetrics на звичайних користувацьких навантаженнях де процесор тримає споживання у рамках на які спроєктовані ці датчики?
це нормальні умови роботи, користувач нічого не розганяв і не втручався, він просто запускає програми.
але виглядає що це Епл просто спеціально бреше щоб применшити реальне споживання. Але зовнішній ватметр не обдуриш
orange_deer: 08.05.2026 18:492) ми говоримо про енергоефективність процесорів (тема прогрес ARM процесорів). мене цікавлять показники споживання процесора, а не всієї системи
а мене цікавить споживання всієї системи, бо якщо проц споживає 20% а все решта 80% - то це погано. Це особливо важливо для ноута. Ну я для десктопів які працюють довго - теж важливо.
orange_deer: 08.05.2026 18:49 1) тільки от ви забуваєте що батареї не розряджаються лінійно, а ближче до S-curve. плюс софт це все згладжує
у кожної батареї є контролер. Графік розряду макбук - я приведу. У моїх тестах інших пристроїв мене завжди був лінійний. Ось приклад:
https://news.techable.com/how-to-easily ... cle-count/

просто ви не знаєте і якусь маячню пишете. Подібні графіки в себе - ви зробити не в стані. Це лінь чи брак знань?
orange_deer: 08.05.2026 18:49 2) чому тоді ви не хочете надати лог споживання суто від батареї? в linux це просто зробити (наприклад для заміру 3600 секунд):
я даю скрін графіку розряду
orange_deer: 08.05.2026 19:10якщо ж датчики напруги та струму для ЦПУ+материнки будуть погано відкалібровані, або недостатньо чутливими до різких змін - система не встигне скинути частоти/поставити power limit/збільшити частоту обертів системи охолодження і є ризик що процесор тупо згорить
невже ви реально думаєте що частоти залежать від поточного споживання струму? ви хоч в курсі що зміна напруги та струму - це те що робить проц?
насправді система тротлінгу залежить від температури, і різні екземпляри ведуть себе по різному на тих самих частотах / струмах
просто іноді не позортесь браком своїх знань
і я все більше переконуюсь що у вас все таки брак знань, а не прост лінь
orange_deer: 08.05.2026 19:103) ви думаєте в дорогих мультиметрах є просто один жирний крутий датчик чи багато малих датчиків, шунтів, мікросхем призначених для вимірювання конкретної шкали струмів?
струми на проц йдуть до 200А. Як ви можете виміряти такий струм? Як ви можете прокалібрувати?
Gold_Star
Member

Йшов 2026 рік, а жоден мак все ще не змогли адаптувати для роботи від юсб тайп сі. Зате девайси на А процесорах отримали повноцінну макось, чого не скажеш про айпади на М4 і М5 - навіть власників про версій змушують витрачати біля 40к на зайвий кілограм металобрухту :D
yuriy_dd
Member

orange_deer

якщо вас цікавить споживання лише проца - то або шукайте, або робіть тести самі
я гарантую що ви не зробите нічого, бо ви тупі не маєте необхідних знань
Ответить