Ринок материнських плат чекає найбільше падіння продажів за останні роки

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Пропоную обговорити Ринок материнських плат чекає найбільше падіння продажів за останні роки

А вы еще повысьте цена ,как на Интел Z890( 300-400$ ) и хорошая B860 стоит 200$ .... тогда заааажиивееете :lamer:
TypStar
Member

а шо виробникам материнок мішає обєднатися і зробити власни завод для пам'яті? всі чекають з моря погоди а щось робити фіг там.
STARL1GHT
Member

TypStar: 08.05.2026 11:37 а шо виробникам материнок мішає обєднатися і зробити власни завод для пам'яті? всі чекають з моря погоди а щось робити фіг там.
Реальність? :gigi:
hohlid19
Member

TypStar
Да, всего лишь надо станочек за пару лярдов купить, завод за пару десятков и специалистов у китайцев выкупить. Плёвое дело :rotate:

Відправлено через 2 хвилини 18 секунд:
Вот и думай над этой новостью — ждать падение цен на материнки или сейчас мать покупать из-за сокращения производства :-/
waryag
Member

TypStar: 08.05.2026 11:37а шо виробникам материнок мішає обєднатися і зробити власни завод для пам'яті? всі чекають з моря погоди а щось робити фіг там.
Вкладаєш мільярди (а швидше десятки) у фабрики та персонал, чекаєш роки, поки все побудується і почне давати товар з прийнятним відсотком браку...
а там ШІ бум закінчився і велика трійка разом з китайцями починають завалювати споживацький ринок нормальним продуктом, а терміни окупності починають зникати у віках....
dead_rat
Member

Як так… чи сталося щось?
KimRomik
Member

Ну так вони самі винні. В зговорі з іншими виробниками підняли ціни на комплектуючі, потім люди перестали купувати, а там ще й ШІ-бум і прийдеться клепати тільки датацентрам.
AntonyKandaurov
Member

Що треба зробити? Підняти ціни та й все :rotate:
f24gun69
Member

MetalistForever: 08.05.2026 11:32 Пропоную обговорити Ринок материнських плат чекає найбільше падіння продажів за останні роки

А вы еще повысьте цена ,как на Интел Z890( 300-400$ ) и хорошая B860 стоит 200$ .... тогда заааажиивееете :lamer:
Ось така сувора доля чекає на усіх бізнесменів, хто нехтує порадами консультантів з оверкрапкауа :lol:
Dilfin
Member

TypStar: 08.05.2026 11:37 а шо виробникам материнок мішає обєднатися і зробити власни завод для пам'яті? всі чекають з моря погоди а щось робити фіг там.
Висока вартість входу, 15-20 млрд. зелених, патенти якими володіє трійка Samsung, SK Hynix та Micron ну і кілька років будівництва, за той час можливо істерія ші спаде і ціни повернуться до попередніх, або в півтора раза будуть більші від попередніх.

Відправлено через 3 хвилини 37 секунд:
Ціни на відеоплати почали потроху падати з моїх спостережень. Чи я помиляюсь?) А на материнки чомусь ціни тільки ростуть, а не падають, як і завжди створять штучний дефіцит тай будуть по пару штук продавати за космічні гроші.
Ostin
Member

Ви всі такі бу-бу-бу, вони самі винні, заслужили і все таке. І це правда. Але розкривши очі на реальність за вікном - всім пофіг) Якщо брати геймерів, то це взагалі нішева продукція. А я бачу, що люди масово перестали слідкувати що за цінами на пк, що за пк як явищем. Ще й років 10 тому це був клуб ентузіастів, а зараз тільки от на форумі ще можна побачити.
Впевнений, тут купа людей можуть сказати щось типу "а я казав". І я в тому числі. Але факт є факт. Ринок пк, в тому числі ігровий, імовірно все. Все з'їдять ші\корпоратив.
Залишиться теплий ламповий хай-енд у вигляді хх90 і все таке. Для особливих людей) Чи для людей з особливими потребами)
TypStar: 08.05.2026 11:37шо виробникам материнок мішає обєднатися і зробити
Ну я б краще зараз якісь мишки чи аудіогарнітури робив би, бо ця ніша існуватиме допоки не обійдуть інтерфейс через руки та інші органи чуття. А от споживчий ринок пк фактично здох. Саме час туди ввалити мільярди)
corban_jum
Member

Я почав вірити в теорію змови-довести залізо до космічних цін, а потім підсадити всіх на облачні сервіси-праця та геймінг
Dilfin
Member

corban_jum: 08.05.2026 13:04 Я почав вірити в теорію змови-довести залізо до космічних цін, а потім підсадити всіх на облачні сервіси-праця та геймінг
Манія величезних надприбутків, інвестори раді, інфляція росте, а прості люди бідніють, "веселі" часи настали...
Artem_K
Member

А що вони хотіли. Я запустив калькулятор, накидав скільки коштує (без фантазій) нове залізо, мінуснів вартість поточного. Подивився на число й закрив...
corban_jum
Member

Artem_K: 08.05.2026 13:39 А що вони хотіли. Я запустив калькулятор, накидав скільки коштує (без фантазій) нове залізо, мінуснів вартість поточного. Подивився на число й закрив...
Аналогічно. Походу, мій комп зі мною ще на роки. Навіть без відеокарти- апгрейд десь під 1500.
і ще ця дурна мода-всюду PCI-E прибирають, або він відюхою перекривається-мені звуковуху тільки викинути?!
Entar
Member

Ostin: 08.05.2026 12:35 Ви всі такі бу-бу-бу, вони самі винні, заслужили і все таке. І це правда. Але розкривши очі на реальність за вікном - всім пофіг) Якщо брати геймерів, то це взагалі нішева продукція. А я бачу, що люди масово перестали слідкувати що за цінами на пк, що за пк як явищем. Ще й років 10 тому це був клуб ентузіастів, а зараз тільки от на форумі ще можна побачити.
Впевнений, тут купа людей можуть сказати щось типу "а я казав". І я в тому числі. Але факт є факт. Ринок пк, в тому числі ігровий, імовірно все. Все з'їдять ші\корпоратив.
Залишиться теплий ламповий хай-енд у вигляді хх90 і все таке. Для особливих людей) Чи для людей з особливими потребами)
От не розумію я цих розмов і цих "теорій" від слова зовсім.
Геймери - нішева продукція?) Геймери були "нішевою продукцією" в 90-ті та першу половину 2000х, тоді на них дивилися як на диваків і гіків.
Зараз геймінг є популярнішим ніж коли небудь мабуть, по світам відеоігр знімають фільми та серіали, в інстаграмі куча рілсів з красивенними збірками пк/ігровими кімнатами, купа людей обох статей грають в відеоігри масово. Такі хоббі як "бухати/шаритись по клубам/упорюватися наркотиками" стали менш модними і популярними серед молоді, а от відеоігри - більш.
На форумі можна побачити клуб старіючих скуфів (включно зі мною) яким все менш цікаві сучасні відеоігри, а топові залізки вони купують по інерції, і їм все не так :D

Так, можливо доля саме ПК у % дещо знижується по відношенню до приставок та ігрових ноутів, по ряду причин, але казати що вони "все" це все-рівно що казати що залізнодорожні перевозки - "все" після появи масових легкових та вантажних авто.

Трохи статистики, якщо вірити аналітиці ШІ проплаченому:
спойлер
Категория Оценка на 2025
Все игроки в мире, включая смартфоны ~3,6 млрд
PC-геймеры, включая ноутбуки ~936 млн
Console-геймеры ~645 млн
“Сумма платформ” PC + console без вычета пересечения ~1,58 млрд
Реальные уникальные игроки на PC/ноутбуках/консолях примерно 1,1–1,3 млрд

По выручке Newzoo давал прогноз $188,8 млрд на весь рынок игр в 2025 году: mobile $103,0 млрд, console $45,9 млрд, PC $39,9 млрд; вместе PC + console — $85,8 млрд, то есть около 45% рынка. Позже Newzoo пересматривал год вверх до примерно $197 млрд, а свежий PC/console-отчёт 2026 года указывает, что PC + console в 2025 вышли примерно на $88,3 млрд.
Ostin
Member

Entar
Я писав про пк - геймінг. І так, він мертвий станом на 2026 рік, другий квартал.
В усій тій виручці в цифрах там же не тільки залізо пораховано. Там ігри та периферія. І я не писав, що мишки не купуватимуть чи стіму гаплик. Гаплик тільки домашньому геймінг-пк у вигляді самозбірного ящика. Причому без варіантів.
А грати люди будуть. І ігри купувати. Тільки от вже трішки по-іншому. І ламповий хай-ендний геймінг не зникне. От тільки доля його буде невпинно падати в кількості з року в рік, і то за рахунок старих покупок.
CnC_General
Member

Варто додати, що про падіння споживчого попиту повідомляє чимало інших лідерів ринку апаратного забезпечення. Наприклад, керівництво AMD під час презентації фінансових підсумків останнього кварталу оголосило, що очікує більш ніж 20% зниження доходів в ігровому сегменті в другій половині цього року. Виною тому зростання цін на компоненти та пам’ять.

Так, дійсно. ціни полізли вгору. Оперативка була лише першим комом, з якого почалась ланцюгова реакція доміно цін на всі компутерні комплектуючі. Хто винний? Пересічний користувач, який згадає про сісадміна тільки коли у нього комп почне тормозити-нова класна ігруха і комп супер убер такой нетащоотт!!!!
Чи досвідчені користувачі, які чекали слушного моменту щоб ціни на оперативку знову впали ще менше? Хоча два роки тому самсунг та хайнікс привселюдно говорили що ціни на оперативку ну дуже низькі і скоро опустяться до ринку рентабельності для них....
дата-центри чи ШІ-фабрики???? так це нова ніша, хто перший вскочиьт та й того буде ринок. дата центри що тільки щойно з'явились? чи не було передумов? Вже коли забороняли імпорт до Китаю прискорювачів 4090 та 4080 можна було зрозуміти що такі центри будуть зрозстати в об'ємах.

Що буде далі? не знаю. скорочення об'ємів виробництва середніх плат. залишаться топові дорогі продукти з великою маржою, та лінійка офісних систем.
А час покаже.
ronemun
Advanced Member

Давно пора перестати годувати цих паразитів з їх т.зв. материнками
це ще один грабіж за рахунок привязки проца до чіпсета, який є просто контролером PCIe на все інше, і який можна за копійки купити чи тим більше з попередніх материнок взяти. В серверах чіпсетів взагалі нема. Теж саме з живленням і інтерфейсами на виході - вони мають бути окремо на платі контролера, наприклад відеовиходи, а USB2/typeC/аудіо/мережа взагалі краще назовні через хаб. Вони лише лінії PCie забирають. Ну от навіщо для контролера звуку лінія PCIe на 32 Гбіт/с (по 16 на вхід+вихід) якщо максимум нестиснутий звук має бітрейт 10 Мбіт/с. Там USB2 поза вуха. Теж саме WIfi, крім самих нових. Всілякі аудіо чи мишки/клави, принтери - повно якісних пристроїв на bluetooth/радіо, без жмута шнурів по підлозі/столі, які вічно рвуться ногами. Вмняток для ігрових мишок, але ж є USB. Ще гірше явний анахронізм порт ATX - за копійки на платі можна всі напруги зробити, хватає вхідних 12 В, ну ще 5В, як в серверах вже десятиліття, а потужні карти на 48/54 В - блоку живлення однаково 12 чи 54 В - це лише витки на зовнішній обмотці трансформатора і трохи інша електроніка.
По суті материнки це ще й грабіж місця/портативності і комфорту з їх величезними розмірами, коли туж потужність живлення і шин ноут чи відеокарта дає при 10 раз меньшій площі/обємі, а смартфон/планшет/консоль в 30-100 раз. А потужні карти взагалі - ви подивіться на прискорювачі ШІ - 1400 Вт на платці OAM 102x165 мм, при цьому там на зовні йдуть шини звязку на 8 Тбіт/с, це як у 128 ліній PCie v5. Або на сокет серверних проців AMD/Intel - там 192 ядра/500Вт/12 каналів памяті/130 PCie v5 - і розмір <100 мм. По суті напаяти туди ж слоти памяті і міні гнізда для PCie шлейфів і всі ці материнки за 1500+ доларів в сміття.
Все робиться одноразовим і з обмеженим набором щоб впарити побільше штук і площі
Entar
Member

Ostin: 08.05.2026 14:50 Я писав про пк - геймінг. І так, він мертвий станом на 2026 рік, другий квартал.
В усій тій виручці в цифрах там же не тільки залізо пораховано. Там ігри та периферія. І я не писав, що мишки не купуватимуть чи стіму гаплик. Гаплик тільки домашньому геймінг-пк у вигляді самозбірного ящика. Причому без варіантів.
А грати люди будуть. І ігри купувати. Тільки от вже трішки по-іншому. І ламповий хай-ендний геймінг не зникне. От тільки доля його буде невпинно падати в кількості з року в рік, і то за рахунок старих покупок.
Ви кажете про "пк-геймінг" хоча насправді те про що ви говорите - це "нові збірки нових ПК". Це зовсім різні речі.
В 2026 році не вийшло і не виходить ніяких нових процесорів чи відеокарт. Переважна більшість пк геймерів _вже мають_ пк з:
- 32 гб озу
- відеокартами рівня 3060-5070 ті
- процесори достатньої продуктивності щоб все упиралось в відяху
- ітд
Що такого сталося в 2026 році що без покупки _нового_ пк геймінг має "помирати"? Яка гра із масово популярних у них "не запуститься" (як це було в 2000х регулярно з ПК 2-3 річної давнини)? Я вже мовчу про те що далеко не всі геймери грають виключно в нові ААА тайтли, хтось в ВоВ чи діаблу чи ПоЕ (я вже мовчу про доти і КСи).
У геймерів не було ні одної причини не придбати за останні роки актуальні проц+відеокарту, і прямо такої вже необхідності їх грести в 2026 за оверпрайс немає. Під час майнінг буду більшість геймерів сиділи на 1660s/1060/6 ітд і нічого. Потім пообновлялися.
Те ж саме буде і зараз. "Хай-ендщиків" додаткові витрати в декілька сотень баксів не налякають, а всі інші просто зачекають.

Щодо "самозбірного ящика" - а з чим порівнюємо? З ноутбуками? Так вони тої ж продуктивності ЗНАЧНО дорожче + спробуйте знайти ноут з відеокартою рівня 5070 ті десктоп.
З приставками? Так, їх _доля_ може зростати, і тут справа навіть не в ціні, а в простоті використання + звичках. Цей ріст міг би сильно прискоритися, якби виробники приставок зробили "преміум супер продуктивну" приставку, яка реально дасть фору потужним ПК, і стануть оновлювати їх залізо частіше. Але нікуди не діваються:
- люди які хочуть ігрову продуктивність вище приставочної
- люди яким клавомишка зручніше геймпада
- люди кому ПК потрібен і для роботи і для ігр, і ноутбук по якимось причинам не задовольняє.
- люди яким подобаються ігри які бувають тільки ПКшними (а це купа жанрів).
- люди кому по кайфу мати на столі "гроб" з ргб вогниками що крутяться, тощо

І якщо ми говоримо про скорочення _долі_ пк порівняно з долею приставок то це можливо. Проте ні про яку "смерть" не йде мова - більше того, з урахуванням того, що в цілому в світі росте доля людей, які з "нищебродського" рівня існування доростають до можливості володіти комп'ютером, і тим що покоління людей які не сприймають комп'ютерні ігри як можливе хоббі, старіють та змінюються поколіннями людей які навчилися клацати в сенсорний екран раніше ніж читати, абсолютна доля геймерів в світі буде продовжувати рости.
Ви ще раз погляньте на статистику: 3.6 млрд "геймерів" включно з смартфонами і втроє менше тих хто на пк/ноутах/приставках. Ви знаєте хоч одну людину яка перейшла з пк/приставочного геймінга на смартфонний? Я - ні. А от уявити собі ситуацію, коли середній китаєць з ростом свого віку, доходу ітд захоче перейти зі смартфонного геймінгу на щось цікавіше цілком можна.

P.S. От я думаю доля саме офісних систем буде падати.
Бо нафіга в офісі ПК? В офісі в основному достатньо ноута. З 16 гб ОЗУ, підключеного до нормального монітора, клави та мишки.
Ответить