Системні плати AMD X970E продовжать використовувати хаб Promontory 21, але принесуть повноцінну підтримку DDR5 CUDIMM

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Пропоную обговорити Системні плати AMD X970E продовжать використовувати хаб Promontory 21, але принесуть повноцінну підтримку DDR5 CUDIMM

Фактически они продолжат использовать проверенный чипсет PROM21 (Promontory 21) — тот же кристалл, на котором построены нынешние модели X670, X870, B650 и B850. Изменения переместятся на уровень BIOS, разводки печатной платы и подсистемы памяти. Главное нововведение, которое приписывают X970E, — полная, а не урезанная поддержка модулей CUDIMM и CAMM.

Сейчас процессоры Ryzen 7000, Ryzen 8000G и Ryzen 9000 работают с CUDIMM только в режиме обхода (bypass). Недавние обновления AGESA и профили EXPO 1.2 позволили таким модулям запускаться, но они не выходят на проектные скорости, а встроенный контроллер памяти чипов Zen 4 и Zen 5 не имеет нативной совместимости с CUDIMM. Ограничение остаётся аппаратным, поэтому даже на новой волне плат существующие CPU почти наверняка продолжат довольствоваться bypass-режимом.
Nikolay Yeryomenko
Member

Ну AMD скільки можна мусолити той Promontory 21, невже так важко зробити новий, щоб не було на платі: то ділиться з відеокартою, то відключається або переключається в інший режим. Як так можна? За що гроші платити, коли на платах знову буде все порізане. Починають дуже сільно лінуватись, от що значить короткочасна слава.
Earanak
Member

А че с CQDIMM, поедут полноценно только на X900/Zen6 ? Или это другое ? :think:
erkins007
Member

Nikolay Yeryomenko: 07.05.2026 12:25 Ну AMD скільки можна мусолити той Promontory 21, невже так важко зробити новий, щоб не було на платі: то ділиться з відеокартою, то відключається або переключається в інший режим. Як так можна? За що гроші платити, коли на платах знову буде все порізане. Починають дуже сільно лінуватись, от що значить короткочасна слава.
Чипсет никоим образом на дележку процессорных линий pcie не влияет.
RoMiLiUs
Member

То всьо туфта, нехай скажуть шо там по додатковим лініям PCI-e. Бо це не серйозно, я не можу всі SSD вставити :-/
Последний раз редактировалось RoMiLiUs 07.05.2026 13:11, всего редактировалось 1 раз.
Nikolay Yeryomenko
Member

erkins007: 07.05.2026 13:06Чипсет никоим образом на дележку процессорных линий pcie не влияет.
Я хотів би щоб у нових платах чіпсет підтримував більше M2 4-ої версій без блокувань. Нашо потрібні M2 на процесор з різними перемиканнями.
erkins007
Member

Nikolay Yeryomenko: 07.05.2026 13:21Нашо потрібні M2 на процесор з різними перемиканнями.
Потому что линк процессора с чипсетом это 4 линии pcie4. И нельзя повесить на чипсет кучу m2
CnC_General
Member

З іншого боку, набір портів і роз’ємів у материнських платах AM5 нового покоління залишиться практично без змін. Річ у тім, що AMD планує знову використати мікросхеми Promontory 21 від ASMedia, знайомі за попередніми чипсетами для платформи AM5. У разі топового X970E будуть використовуватися дві такі мікросхеми, що дасть змогу забезпечити роботу більшої кількості інтерфейсів порівняно з хабом B‑серії.

Я так зрозумів, що у нових платах ми нічого нового не побачимо. Ну ладно, ЮСБ4.0 зараз особливо і не потрібен, вафля 7? поки що не актуально. На тарифному плані 1 гігабіт оптика мої сусіди навіть вафлю 6Е розкочегарити не можуть. вдень інтернет ледве 300Мбіт. по Україні. тільки під ранок можна щось отримати десь 800-900Мбіт на торентах (ну інколи викачую фільми та цілі серіали в Full HD або Blue-ray ріп. передивитись. ностальгія. раніше качав 1.4 гіга з торента в день реліза екранку та дивився. і забував про що очередной блокбастер через тиждень).

Що я очікував - більше ліній РСІ-Е при розподілі внутрішньої периферії. Ну хоча б щоб усі М2 працювали. Навіть не в режимі 5.0, а хоча б десь 3.0. То цього достатньо для третього-четвертого-п'ятого SSD диска з іграми або файлопомойки з фільмами та фотками.
Звукова карта зараз лише для галочки. В іграх звукова карта не використовується. Зовсім не використовується для прорахунку джерел звука. тільки наприкінці щоб озвучити якісь дії. навіть зовнішній USB транспорт звука DAC на алі за 12-15у.е. видає рівень якості музики краще за встройку.
Ну понятно що проци на Zen6 принесуть кращий тактовий генератор та контролер пам'яті. Та можна буде запускати в нативі 1:1 оперативку DDR5 7200 @CL32/36.
Стандартне питання - краще Ryzen R7 7700 сток на автоматі, чи оптимізований 9600х + таймінги в біосі ???? Тепер будуть порівнювати 9700 та умовний 10060/10070 ))))

Але буде і добре - плати 670Е або 870Е можуть подешевшати! ну я так сподіваюсь)))))
Nikolay Yeryomenko
Member

erkins007: 07.05.2026 13:39Потому что линк процессора с чипсетом это 4 линии pcie4. И нельзя повесить на чипсет кучу m2
Ну тоді не треба робити 2 M2 5-ої версію на процесор, зробити як на цій було б логічніше:
https://rog.asus.com/motherboards/rog-s ... wifi/spec/
yurius_r
Member

erkins007: 07.05.2026 13:39Потому что линк процессора с чипсетом это 4 линии pcie4. И нельзя повесить на чипсет кучу m2
В цьому і проблема. Треба оновлювати чіпсет. Щось накшталт E чіпів - щоб функціонал двох існуючих чіпів був в одному кристалі. І все ж перейти на PCIE5 лінк - це навіть не смішно, бо до процових PCIE5 ліній вони під'єднують чіпсет що може лише PCIE4. А що до того що можуть, що ні - гляньте скільки видає ліній X870E, це трохи більше 4х ліній, якими він з'єднаний із процом
Lorichic
Member

Nikolay Yeryomenko: 07.05.2026 14:41Ну тоді не треба робити 2 M2 5-ої версію на процесор
Почему? В райзенах(кроме 8000 APU) выделено в процессоре 16 линий на видеокарту, 8 линий на два m.2 5.0 и 4 линии на линк с чипсетом, всего 28, эти два m.2 работают напрямую с процессором и неважно какой линк у проца с чипсетом
https://www.amd.com/content/dam/amd/en/ ... -brief.pdf
Nikolay Yeryomenko
Member

Ну так а маємо таке: https://www.asus.com/motherboards-compo ... /techspec/ (дивись Storage), а я хочу щоб було без блокувань як на Intel
спойлер
AMD Ryzen™ 9000 & 7000 Series Desktop Processors
M.2_1 slot (Key M), type 2280 (supports PCIe 5.0 x4 mode)
M.2_2 slot (Key M), type 2280 (supports PCIe 5.0 x4 mode)**
AMD Ryzen™ 8000 Series Desktop Processors
M.2_1 slot (Key M), type 2280 (supports PCIe 4.0 x4 mode)
M.2_2 slot not support
AMD X870 Chipset
M.2_3 slot (Key M), type 2280 (supports PCIe 4.0 x4 mode)
M.2_4 slot (Key M), type 2242/2260/2280/22110 (supports PCIe 4.0 x4 mode)***
2 x SATA 6Gb/s ports
* AMD RAIDXpert2 Technology supports both PCIe RAID 0/1/5/10 and SATA RAID 0/1. RAID 5 Function is only supported by AMD Ryzen™ 9000 series CPU.
** The PCIEX16(G5) shares bandwidth with M.2_2. The PCIEX16(G5) will run to x8 mode when M.2_2 runs.
*** The PCIEX16(G4) shares bandwidth with M.2_4. The PCIEX16(G4) will be disabled when M.2_4 runs.
Lorichic
Member

А что там смотреть? В угоду usb 4.0 перенаправили линии pci-e на своё усмотрение, в платах от msi на 870 чипсете пользователь может сам решить что ему важнее usb 4.0 или диск m.2, есть переключалка в биос, на старых x670e так из коробки всё работает, нет usb 4 - нет проблем
https://rog.asus.com/motherboards/rog-s ... odel/spec/
Nikolay Yeryomenko
Member

Lorichic
Так на попередніх платах з цим краще.
Тоді треба зробити USB 4.0 через окремий чип, а не так як зараз.

P.S. Мені просто хочеться щоб на AMD теж було знову по-нормальному, а не як вони зробили.
Последний раз редактировалось Nikolay Yeryomenko 07.05.2026 16:37, всего редактировалось 1 раз.
Lorichic
Member

RoMiLiUs: 07.05.2026 13:07 Бо це не серйозно, я не можу всі SSD вставити
Давай меняться :gigi: , у меня всё одно столько дисков нет как возможности платы позволяют, пять дисков можно поставить, будешь как король, четыре m.2 и пятый опционально через карту разширения в нижний PCI-E слот, ничего не отрубает при этом, видяха в х16 остаётся

Отправлено спустя 2 минуты 19 секунд:
Nikolay Yeryomenko: 07.05.2026 16:31Тоді треба зробити USB 4.0 через окремий чип
Он и так через отдельный чип, не нативный, но этому чипу тоже нужны ресурсы pci-e, нативный USB 4.0 есть в процах APU, две штуки, но его не реализовывают на десктоп платах, только в мобильном сигменте
RoMiLiUs
Member

Lorichic: 07.05.2026 16:34Давай меняться , у меня всё одно столько дисков нет как возможности платы позволяют, пять дисков можно поставить, будешь как король, четыре m.2 и пятый опционально через карту разширения в нижний PCI-E слот, ничего не отрубает при этом, видяха в х16 остаётся
Проблема не в слотах, а в лініях.
В DIMM.2 слот до якого йдуть лінії з чіпсета вже зайнятий двома SSD. А якщо ще один втикну в М.2_2 або в М.2_3, то карта поріжеться до х8
спойлер
Изображение
Бо в X870E вони мандаторі виділили(по суті захардкодили) 4 лінії під TB4, який нікому не всрався, тому як він організований все так же через сторонній контролер. Х670Е в плані PCI-e ліній значно кращий, тому що там немає жорсткої вимоги резервувати 4 лінії під ТБ4.
спойлер
Изображение
Последний раз редактировалось RoMiLiUs 07.05.2026 16:50, всего редактировалось 2 раза.
RoMiLiUs
Member

Nikolay Yeryomenko: 07.05.2026 16:31Тоді треба зробити USB 4.0 через окремий чип, а не так як зараз.
Він і так зараз зроблений через окремий, нічого не змінилось від X670E. Ніякої нативної підтримки ТБ4 немає. Тільки в X670E це було опціонально на відкуп вендора МП, а в X870E - ні.
vltk
Member

RoMiLiUs: 07.05.2026 13:07 То всьо туфта, нехай скажуть шо там по додатковим лініям PCI-e. Бо це не серйозно, я не можу всі SSD вставити :-/
У меня задействованы все 28 линий pci-e 5 с проца 7950х на ssd из них 4 в матери Crosshair X670E Extreme на чипсет, и это при видеокарте сидящей на pci-e 4 (на 4х линиях) в 3м слоте pci-e матери через переходник 8 на 4 линии. Минимум хотелось бы 44 линии pci-e 5 на прямую с проца, а хорошо бы - 60 линий. Надеяться на это в бытовом проце глупо, амд нужен Про рынок рабочих станций с тредрипперами. Но сволочи, они могли бы сделать чипсет с линиями выхода pci-e 5 и соединить его напрямую с IOD проца скоростным спец.линком (у них есть такой, как и у нвидии на видеоакселераторах на HBM4 для AI или встроить в бытовой проц IOD тредриппера/эпика. Но нафик им эти затраты на в бытовой рынок, купи тредриппер и мать под него и заполни минимум 6 каналов «дешевой» памятью. Здесь шанс в изменениях для мейэнстрим рынка только в конкуренте (и это не интел) типа нвидии или что-то от квалкома и только тогда амд зашевелилась бы, а так вечный Промонтри 21, обыватель и так обойдется.
Nikolay Yeryomenko
Member

RoMiLiUs
То в Zen6 повинні зробити нативну підтримку USB 4, як Intel зробила з Thunderbolt 4. Тоді буде добре.
RoMiLiUs
Member

Nikolay Yeryomenko: 07.05.2026 20:41То в Zen6 повинні зробити нативну підтримку USB 4, як Intel зробила з Thunderbolt 4. Тоді буде добре.
Не буде. Правильно - це залишити як було в Х670Е. Щоб вендори МП самі вирішували чи додавати чи ні. Мені от ТБ4 взагалі даром не треба.
Ответить