Не треба чекати. Бери сьогодні. В той день, коли він настане, і торт може здорожчати у кілька разів.werneo: ↑ 05.05.2026 14:17 Настане день, коли воно все схлопнеться. Куплю "Київський" торт відомого виробника (не вказую, щоб не травмувати неврівноважених), і заточу його в одне![]()
Новости
Последние статьи и обзоры
Виробники SSD та HDD переходять на довгострокові контракти з великими клієнтами
-
MaKCuMyC
Member
-
MqM
Member
Я теж чув про дохлі харди весь час, що сипалися. А потім зясовувалося, що в них найдешевші харди, які тільки можуть бути, за те за обємом гналися. Звісно вся продукція має бути якісною, але реалії такі, що бюджетні варіанти це не про надійністьartko: ↑ 05.05.2026 15:11пам'ятаю, як узяв з полиці hdd, який там півроку пролежав, підключив до компа - а він задимився та вмерalexeygalas: ↑ 05.05.2026 15:05А HDD записав і поклав на 8 років(головки, схоже, прикіпіли до поверхні та мотор не зміг розкрутитись). так, один раз бачив, але вистачило )
-
artko
Member
в тому конкретному випадку то не був зовсім дешевий та об'ємний (наче 320гб, при типових того часу 1тб+ вже), але на момент зняття з експлуатації вже відбарабанив 50к годин. (без жодних зауважень у смарту). знятий був на заміну та покладений на поличку. і от за півроку при вмиканні халепа і трапилася.MqM: ↑ 05.05.2026 21:28Я теж чув про дохлі харди весь час, що сипалися. А потім зясовувалося, що в них найдешевші харди, які тільки можуть бути, за те за обємом гналися.
-
ImperiumAeternum
Member
От подключения ССД заряды в ячейках сами по себе не меняются. Они меняются только при перезаписи.alexeygalas: ↑ 05.05.2026 15:16 Після 2-3 років мертвого лежання биті файли і невірні контрольні суми. Зовсім не маячня. Це фізика.
-
Alexsandr
Member
При подключении нормальные прошивки проводят проверку и перезаписывают данные. Вспоминаем самсунг, где забыли сделать перезапись, через 6-12месяцев информация терялась или диск тормозил просчитывая контрольные суммы.ImperiumAeternum: ↑ 05.05.2026 23:15 От подключения ССД заряды в ячейках сами по себе не меняются. Они меняются только при перезаписи.
-
Kassatka
Member
А тим часом за останні пару тижнів Seagate IronWolf Pro 24 TB ще удоробальнився в ціні.
Була мін ціна по хотлайну щось типу 37 чи 39 тис., а вже 40 з половиною.
-
neonglaу
Member
Гонка ШІ. Зараз багато стартапів заходять в нішу, всім треба маштабуватись. Але виживуть не всі. І иі що не виживуть - будуть розпродавати і память і диски і процесори
-
Mozdev
Member
Де я тепер куплю новий IronWolf не за дорогоKassatka: ↑ 05.05.2026 23:48 А тим часом за останні пару тижнів Seagate IronWolf Pro 24 TB ще удоробальнився в ціні.![]()
![]()
Була мін ціна по хотлайну щось типу 37 чи 39 тис., а вже 40 з половиною.
-
Kassatka
Member
А я Samsung 990 PRO 4ТB ще за ~10 тис. ₴ купував...Striker: ↑ 05.05.2026 13:53 erkins007
Мій Samsung 990 PRO 2ТB злетів з 7.5к (пощастило взяти за 6.8к) до ~17к зараз. Не в 4 рази, трохи більше х2. Але все одно дорого, зараз би вже не купував.
-
Ektalion
Member
Це точно справжній 990? Бо ще літом 2025-го за 2 ТБ треба було віддати 7к грн., а тут 4 ТБ за 10к.Kassatka: ↑ 06.05.2026 17:09 А я Samsung 990 PRO 4ТB ще за ~10 тис. ₴ купував...
-
Kassatka
Member
Ну правильно, протягом 2025 року вже були частково зросли ціни на SSD. А я купував набагато раніше. Чи восени 2024, чи восени 2023, вже точно не пам'ятаю, але точно восени і точно раніше, ніж у 2025.Ektalion: ↑ 07.05.2026 00:20 Це точно справжній 990? Бо ще літом 2025-го за 2 ТБ треба було віддати 7к грн., а тут 4 ТБ за 10к.
-
Ektalion
Member
Kassatka: ↑ 07.05.2026 13:39 Ну правильно, протягом 2025 року вже були частково зросли ціни на SSD. А я купував набагато раніше. Чи восени 2024, чи восени 2023, вже точно не пам'ятаю, але точно восени і точно раніше, ніж у 2025.
Якщо орієнтуватися саме на глобальний ринок, то найнижча реальна ціна наприкінці 2023 була приблизно:
$345–$350 без радіатора,
або близько 13–14 тис. грн за тодішнім курсом.
- спойлер

-
Kassatka
Member
Не можу я знайти чека з гарантією, а в якому інтернет-магазі купував не пам'ятаю, щоб в історію замовлень подивитися.Ektalion: ↑ 07.05.2026 13:46Якщо орієнтуватися саме на глобальний ринок, то найнижча реальна ціна наприкінці 2023 була приблизно:
$345–$350 без радіатора,
або близько 13–14 тис. грн за тодішнім курсом.
- спойлер
Чат "Жoпа ти" пише, що восени 2023 по найбільшим знижкам за кордоном ціна у листопаді могла становити 199-220 доларів. По тодішньому курсу валют $220 приблизно 8000₴. Звісно з нашими податками і перекупами таких цін не було, а от 10 тис. цілком могло бути. Графік середньої ціни по Хотлайну показує лише динаміку, але не ціну, за яку реально можна було придбати, бо це саме середня ціна, а не мінімальна. От станом на сьогодні у 990 Pro 4Tb середня ціна аж 26 тис, а насправді його можна купити за 21300₴ з урізаною гарантією 12 міс або ж за 21800₴ з повною гарантією 60 місяців. Якби я обирав зараз, то я мабуть б купив у тому магазі за 21800₴, пофіг як магаз називається, головне, що гарантія 60 місяців та можна самовивозом у Києві забрати й не платити за доставку. Якщо ж магаз здається ненадійним, то є он білий магаз з личкою "Офіційний продавець" за 22670₴. Це аж ніяк не ті 26 тис., що показує Хотлайн як середню температуру по лікарні.
Те ж саме стосується Вашого 990 Pro 2Tb. Його зараз можна купити у цьому ж магазі з личкою "Офіційний продавець" за 15 тис. грн., а не за 17 тис. грн., як Ви пишете.
Я завжди спочатку сортую магази по ціні, а тоді можу відкинути пару магазів, де мала гарантія чи де з доставкою по пошті вийде дорожче, ніж купити у сусідньому магазі з безкоштовною доставкою чи пунктом самовивозу в Києві. У всяких Розетках чи Телемартах я купую виключно, коли в них гарна тимчасова знижка, що виходить дешевше або так само, як у сіровозів по мінімуму ціни.
Я добре запам'ятав, що весною 2021 на початку напасті з криптовалютою Чіа я поспішив вхопити Samsung 970 Evo Plus 2Tb приблизно за 10 тис. грн., а потім я вже восени 2023 чи 2024 купив Samsung 990 Pro 4Tb приблизно за ті самі 10 тис., але вже вдвічі більшого об'єму. А зараз ми по суті повернулись назад у весну 2021, причому зараз ще й трішки краща ситуація, бо якщо 10 тис. грн перевести у долари по 27 грн, а потім назад в гривні по 44 грн., то це вже буде понад 16 тис. грн., а Samsung 990 Pro 2Tb зараз коштує 15 тис. Та й сам долар обезцінився, особливо під керівництвом Трампа.