Виробники SSD та HDD переходять на довгострокові контракти з великими клієнтами

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

werneo: 05.05.2026 14:17 Настане день, коли воно все схлопнеться. Куплю "Київський" торт відомого виробника (не вказую, щоб не травмувати неврівноважених), і заточу його в одне :)
Не треба чекати. Бери сьогодні. В той день, коли він настане, і торт може здорожчати у кілька разів.
MqM
Member

artko: 05.05.2026 15:11
alexeygalas: 05.05.2026 15:05А HDD записав і поклав на 8 років
пам'ятаю, як узяв з полиці hdd, який там півроку пролежав, підключив до компа - а він задимився та вмер :) (головки, схоже, прикіпіли до поверхні та мотор не зміг розкрутитись). так, один раз бачив, але вистачило )
Я теж чув про дохлі харди весь час, що сипалися. А потім зясовувалося, що в них найдешевші харди, які тільки можуть бути, за те за обємом гналися. Звісно вся продукція має бути якісною, але реалії такі, що бюджетні варіанти це не про надійність
artko
Member

MqM: 05.05.2026 21:28Я теж чув про дохлі харди весь час, що сипалися. А потім зясовувалося, що в них найдешевші харди, які тільки можуть бути, за те за обємом гналися.
в тому конкретному випадку то не був зовсім дешевий та об'ємний (наче 320гб, при типових того часу 1тб+ вже), але на момент зняття з експлуатації вже відбарабанив 50к годин. (без жодних зауважень у смарту). знятий був на заміну та покладений на поличку. і от за півроку при вмиканні халепа і трапилася.
ImperiumAeternum
Member

alexeygalas: 05.05.2026 15:16 Після 2-3 років мертвого лежання биті файли і невірні контрольні суми. Зовсім не маячня. Це фізика.
От подключения ССД заряды в ячейках сами по себе не меняются. Они меняются только при перезаписи.
Alexsandr
Member

ImperiumAeternum: 05.05.2026 23:15 От подключения ССД заряды в ячейках сами по себе не меняются. Они меняются только при перезаписи.
При подключении нормальные прошивки проводят проверку и перезаписывают данные. Вспоминаем самсунг, где забыли сделать перезапись, через 6-12месяцев информация терялась или диск тормозил просчитывая контрольные суммы.
Kassatka
Member

А тим часом за останні пару тижнів Seagate IronWolf Pro 24 TB ще удоробальнився в ціні. :mad: :censoured: :tomat: Була мін ціна по хотлайну щось типу 37 чи 39 тис., а вже 40 з половиною.
neonglaу
Member

Гонка ШІ. Зараз багато стартапів заходять в нішу, всім треба маштабуватись. Але виживуть не всі. І иі що не виживуть - будуть розпродавати і память і диски і процесори
Mozdev
Member

Kassatka: 05.05.2026 23:48 А тим часом за останні пару тижнів Seagate IronWolf Pro 24 TB ще удоробальнився в ціні. :mad: :censoured: :tomat: Була мін ціна по хотлайну щось типу 37 чи 39 тис., а вже 40 з половиною.
Де я тепер куплю новий IronWolf не за дорого :(
Kassatka
Member

Striker: 05.05.2026 13:53 erkins007
Мій Samsung 990 PRO 2ТB злетів з 7.5к (пощастило взяти за 6.8к) до ~17к зараз. Не в 4 рази, трохи більше х2. Але все одно дорого, зараз би вже не купував.
А я Samsung 990 PRO 4ТB ще за ~10 тис. ₴ купував...
Ektalion
Member

Kassatka: 06.05.2026 17:09 А я Samsung 990 PRO 4ТB ще за ~10 тис. ₴ купував...
Це точно справжній 990? Бо ще літом 2025-го за 2 ТБ треба було віддати 7к грн., а тут 4 ТБ за 10к.
Kassatka
Member

Ektalion: 07.05.2026 00:20 Це точно справжній 990? Бо ще літом 2025-го за 2 ТБ треба було віддати 7к грн., а тут 4 ТБ за 10к.
Ну правильно, протягом 2025 року вже були частково зросли ціни на SSD. А я купував набагато раніше. Чи восени 2024, чи восени 2023, вже точно не пам'ятаю, але точно восени і точно раніше, ніж у 2025.
Ektalion
Member

Kassatka: 07.05.2026 13:39 Ну правильно, протягом 2025 року вже були частково зросли ціни на SSD. А я купував набагато раніше. Чи восени 2024, чи восени 2023, вже точно не пам'ятаю, але точно восени і точно раніше, ніж у 2025.
Якщо орієнтуватися саме на глобальний ринок, то найнижча реальна ціна наприкінці 2023 була приблизно:

$345–$350 без радіатора,
або близько 13–14 тис. грн за тодішнім курсом.
спойлер
Изображение
Kassatka
Member

Ektalion: 07.05.2026 13:46
Якщо орієнтуватися саме на глобальний ринок, то найнижча реальна ціна наприкінці 2023 була приблизно:

$345–$350 без радіатора,
або близько 13–14 тис. грн за тодішнім курсом.
спойлер
Изображение
Не можу я знайти чека з гарантією, а в якому інтернет-магазі купував не пам'ятаю, щоб в історію замовлень подивитися.

Чат "Жoпа ти" пише, що восени 2023 по найбільшим знижкам за кордоном ціна у листопаді могла становити 199-220 доларів. По тодішньому курсу валют $220 приблизно 8000₴. Звісно з нашими податками і перекупами таких цін не було, а от 10 тис. цілком могло бути. Графік середньої ціни по Хотлайну показує лише динаміку, але не ціну, за яку реально можна було придбати, бо це саме середня ціна, а не мінімальна. От станом на сьогодні у 990 Pro 4Tb середня ціна аж 26 тис, а насправді його можна купити за 21300₴ з урізаною гарантією 12 міс або ж за 21800₴ з повною гарантією 60 місяців. Якби я обирав зараз, то я мабуть б купив у тому магазі за 21800₴, пофіг як магаз називається, головне, що гарантія 60 місяців та можна самовивозом у Києві забрати й не платити за доставку. Якщо ж магаз здається ненадійним, то є он білий магаз з личкою "Офіційний продавець" за 22670₴. Це аж ніяк не ті 26 тис., що показує Хотлайн як середню температуру по лікарні.
Те ж саме стосується Вашого 990 Pro 2Tb. Його зараз можна купити у цьому ж магазі з личкою "Офіційний продавець" за 15 тис. грн., а не за 17 тис. грн., як Ви пишете.
Я завжди спочатку сортую магази по ціні, а тоді можу відкинути пару магазів, де мала гарантія чи де з доставкою по пошті вийде дорожче, ніж купити у сусідньому магазі з безкоштовною доставкою чи пунктом самовивозу в Києві. У всяких Розетках чи Телемартах я купую виключно, коли в них гарна тимчасова знижка, що виходить дешевше або так само, як у сіровозів по мінімуму ціни.

Я добре запам'ятав, що весною 2021 на початку напасті з криптовалютою Чіа я поспішив вхопити Samsung 970 Evo Plus 2Tb приблизно за 10 тис. грн., а потім я вже восени 2023 чи 2024 купив Samsung 990 Pro 4Tb приблизно за ті самі 10 тис., але вже вдвічі більшого об'єму. А зараз ми по суті повернулись назад у весну 2021, причому зараз ще й трішки краща ситуація, бо якщо 10 тис. грн перевести у долари по 27 грн, а потім назад в гривні по 44 грн., то це вже буде понад 16 тис. грн., а Samsung 990 Pro 2Tb зараз коштує 15 тис. Та й сам долар обезцінився, особливо під керівництвом Трампа.
спойлер
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Ответить