Шлейфи

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

Вітаю, товариство!
Сьогодні зіткнувся з ось такою проблемою :
спойлер
photo_2026-04-23_17-34-46.jpg
спойлер
photo_2026-04-23_17-34-39.jpg
Шлейфи зліва на право по всій висоті монітора. При чому десь після середини вони менш помітні, а з "правої" сторони так і взагалі майже непомітні в порівнянні з "лівою".
Сам монітор ось такий: https://www.lg.com/ua/monitors/lg-34GK950F-B
Є якісь думки з чим це може бути пов'язано, та як виправити?
P.S за день-два до протирав монітор, спеціальним засобом і спеціальною ганчіркою, хоча вчора цього не помічав.
KimRomik
Member

Попробуй зменшити частоту
unique-neon
Member

Навряд з ганчіркою пов'язано. Якщо на гарантії, краще в сервіс здайте.
OleJkeee
Member

Частоту, роздільну здатність і драйвери - вже спробував. Не допомогло. Поміняв місцями DP кабель - так же само.
В СЦ по гарантії - не варіант. Девайсу вже 7 років.
Yurius
Member

OleJkeee: 24.04.2026 16:27Частоту, роздільну здатність і драйвери - вже спробував. Не допомогло. Поміняв місцями DP кабель - так же само.
В СЦ по гарантії - не варіант. Девайсу вже 7 років.
1.купити новий;
2.жити з цим.
alumem
Member

OleJkeee: 24.04.2026 16:27В СЦ по гарантії - не варіант. Девайсу вже 7 років.
ну так у вас либо видюха умирает или матрица в монике умирает.
подключали моник к другому компуктеру?
Yurius
Member

alumem: 24.04.2026 16:35ну так у вас либо видюха умирает или матрица в монике умирает.
виглядяє саме як матриця попливла.
OleJkeee
Member

до іншого компа не підрубав, так як впевнений що це не відяха. ну не буває так щоб половина екрану була в піксельній сітці, а половина норм саме через відяху...воно або ж всюди мають бути ці артефакти чи гостінг чи біс його знає що воно, а не локально. мб ще провід, можна буде сробувати через хдмі підрубити :idea:
я всяке бачив, але таку прутню вперше.

Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
Yurius: 24.04.2026 16:48
alumem: 24.04.2026 16:35ну так у вас либо видюха умирает или матрица в монике умирает.
виглядяє саме як матриця попливла.
от і у мене така думка, але з якого дива? не перегрівав, не стукав...
alumem
Member

OleJkeee
Это называется естественный износ
bes
Member

я бы еще зашел в безопасном режиме и посмотрел есть ли такой эффект, если да то значит дело точно не в по
unique-neon
Member

OleJkeee: 24.04.2026 16:50от і у мене така думка, але з якого дива? не перегрівав, не стукав...
Хто ці матриці знає. Стається різне. Одна з матриць в мене по краям почала червоним градієнтом віддавати, інтернет каже поширений дефект для тієї моделі був. В іншій матриці вертикальні смуги з'явились, червоні, сині, зелені.
FirstTDM
Member

OleJkeee: 24.04.2026 16:27Девайсу вже 7 років.
Имхо, для лыж 7 лет - это прекрасно... оставить как есть или пора покупать новый...
Reinmar
Member

FirstTDM
в разных учреждениях полно моников, которые работают по 10+ лет по 8 часов в день. 7 лет не может быть прямо аксиомой смерти для матрицы. Но поломаться конечно может, что угодно и когда угодно
Klon
CG graphikos fan

OleJkeee
Ну тут можна спробувати таке:
- підключити через інший роз'єм, а в ідеалі — іншим кабелем, бо щось могло погнутися або закоротити (у мене дивно працює 3060 з моїм старим Dell: через DisplayPort артефачить, хоча інші девайси: ноутбук, телефон, планшет, підключаються адекватно;
- спробувати інший пристрій;
- якщо нічого не допомогло — розібрати, почистити та зібрати назад, можливо, десь поганий контакт.

Але гадаю, що тут міг деградувати якийсь конденсатор, і це вилазить боком, особливо якщо монітором користувалися на 100% яскравості.
FirstTDM
Member

Reinmar: 24.04.2026 19:20в разных учреждениях полно моников, которые работают по 10+ лет по 8 часов в день.
Ну вот к чему этот странный текст?

Вряд ли "в разных учреждениях" работают на игровых шириках в качестве мониторов - это же вот вообще разный класс мониторов...
Hash
Junior

OleJkeee: 23.04.2026 17:39 Вітаю, товариство!
При чому десь після середини вони менш помітні, а з "правої" сторони так і взагалі майже непомітні в порівнянні з "лівою".
У мене схоже було з dell u2312hm, також проблема з'явилася через років 7-8. Ліва сторона все ок, а права сторона легкі шлейфи і велика "зернистість" наче я дивлюся фуллхд з 27дюймів монітора.
Нічого не допомогло пофіксити, лежить для всякіх тестів.
Klon
CG graphikos fan

у делах этих моделей косяк при 5+ работы = расслоение слоев поляризации, у самого 2412 - слева и снизу видны "потеки"
OleJkeee
Member

Дякую всім хто відгукнувся Klon FirstTDM Hash Reinmar unique-neon bes alumem Yurius KimRomik :super:
Спробував іншим проводом підключитись - проблема не зникла. Хоча помітив певну закономірність: на "холодну" піксельна сітка значно більше себе проявляє ніж через декілька годин роботи. Це не означає що вона повністю зникає, але видно її куди менше, хоч і видно все рівно...

Відправлено через 2 хвилини 50 секунд:
Klon: 24.04.2026 19:58 OleJkeee

Але гадаю, що тут міг деградувати якийсь конденсатор, і це вилазить боком, особливо якщо монітором користувалися на 100% яскравості.
Ну на 100% яскравості я його не використовував в повсякденності, декілька разів хіба що заради тестів. Дуже сильно давить на очі. А от HDR як адаптивний (в іграх) так і через вінду - певний час юзав.
OleJkeee
Member

Штучка інтелект каже що це - деградації колонкових драйверів матриці (column driver / TAB bonding) :weep:
Ответить