Новости
Последние статьи и обзоры
Більшість нових ноутбуків у ЄС тепер зобов’язані підтримувати зарядку через USB Type‑C
-
Devijack
Member
Пропоную обговорити Більшість нових ноутбуків у ЄС тепер зобов’язані підтримувати зарядку через USB Type‑C
Насправді це класно. Бо валяється вдома три блоки живлення від ноутів яких вже немає. Були би тайпсі, заряджав би телефон наприклад. Хоча відчуваю скоро і ноутбучні зарядники класти перестануть до комлпетку як у телефонів.
Насправді це класно. Бо валяється вдома три блоки живлення від ноутів яких вже немає. Були би тайпсі, заряджав би телефон наприклад. Хоча відчуваю скоро і ноутбучні зарядники класти перестануть до комлпетку як у телефонів.
-
Alexx-wisa
Member
Просто пригадайте як раніше кожен виробник телефонів мав свої роз'єми для зарядки і підключення, а потім пішла уніфікація. Тут така сама історія. Це правильний підхід. 
-
KimRomik
Member
тоді вони будуть агресивно просувати ідею бездротової зарядки, лиш аби не прогибатись під європейське законодавствоAlexx-wisa: ↑ 29.04.2026 14:10 Просто пригадайте як раніше кожен виробник телефонів мав свої роз'єми для зарядки і підключення, а потім пішла уніфікація. Тут така сама історія. Це правильний підхід.![]()
виробники ще ті хитрі неслухняні паскуди, завжди знайдуть якусь альтернативу
Последний раз редактировалось KimRomik 29.04.2026 14:27, всего редактировалось 2 раза.
-
Afit
Member
Так Type-C якраз дорога до цьогоDevijack: ↑ 29.04.2026 14:02 Пропоную обговорити Більшість нових ноутбуків у ЄС тепер зобов’язані підтримувати зарядку через USB Type‑C
Хоча відчуваю скоро і ноутбучні зарядники класти перестануть до комлпетку як у телефонів.
-
Scoffer
Member
Насправді ні тому що тепер в ноутах регулярно залипають порти тандерболта і ноут перестає заряджатись. І якщо деякі типу хп обходяться паверофом з педалі, як правило, після чого їх попускає, то в інших типу делл доводиться знімати батарею що взагалі не прикольно. Ну або чекати тиждень-інший поки батарея сама сяде в нуль аж до збросу бівіса, що теж не дуже прикольно. У роботодавця по компанії рекламацій вагон і ще трішки.Devijack: ↑ 29.04.2026 14:02Насправді це класно.
Єдиний стандарт то має бути, але точно не юсб, в котрий чого тільки ще не напхали. Це мав би бути просто якийсь 48-вольтовий кругленький коннектор. Примітивний, без протоколів, просто напруга і всьо.
-
leif
Member
нехай роблять нормальні порти, може? у мене ленович профільний з 22 року, заряджаю його виключно по тайп-с, жодного разу нічого не залипало, від маководів теж не траплялось чути про такі проблеми.Scoffer: ↑ 29.04.2026 14:19Насправді ні тому що тепер в ноутах регулярно залипають порти тандерболта і ноут перестає заряджатись.
Відправлено через 48 секунд:
все вже, потяг пішов, тепер це є і буде usb-c. думаю, що доволі довгоScoffer: ↑ 29.04.2026 14:19Це мав би бути просто якийсь 48-вольтовий кругленький коннектор.
-
Grava
Member
Якби ще ціна від цього мінялася. Купив телефон, через місяць він вже продавався без зарядного в комплекті. Ціна телефона як була так і залишилася, оригінальна зарядка 68вт 1600грн окремо в наших магазинахDevijack: ↑ 29.04.2026 14:02Хоча відчуваю скоро і ноутбучні зарядники класти перестануть до комлпетку як у телефонів.
-
ADv
Member
Лишь бы не начали придумывать свои уникальные протоколы зарядки как у смартов ББК и хлаоми. Типа или покупайте нашу $$$ зарядку, или заряжайте ноут 8 часов...
-
MAKKACIN
Member
Це типу зручно і логічно!
АЛЕ! Для ноутбука завжди варто використовувати тільки 1 кабель а не тикати з телефона в ноут і навпаки бо підете по новий ноут!
"Завдяки єдиному стандарту зарядки ЄС сподівається скоротити обсяги електронних відходів та заощадити гроші споживачів" - буде зворотній ефект коли купа ноутів піде на смітник з пробитим процом по тайпс
Але то таке, надіюсь всі охайно і обережно користуються, не використовують брудні і вологі кабеля і не перемотують ізолентою"
АЛЕ! Для ноутбука завжди варто використовувати тільки 1 кабель а не тикати з телефона в ноут і навпаки бо підете по новий ноут!
"Завдяки єдиному стандарту зарядки ЄС сподівається скоротити обсяги електронних відходів та заощадити гроші споживачів" - буде зворотній ефект коли купа ноутів піде на смітник з пробитим процом по тайпс
Але то таке, надіюсь всі охайно і обережно користуються, не використовують брудні і вологі кабеля і не перемотують ізолентою"
-
Scoffer
Member
Ну да, одразу після того як навчаться робити ніколи не глючні пристроїleif: ↑ 29.04.2026 14:40нехай роблять нормальні порти, може?
У тебе один ноут, а у роботодавця овер 100500. Тисячі, буквально. Це трішки репрезентабельніша статистика. До того ж масова проблема пішла з 5м тандерболтом, якийсь у нього недолугий контролер ставлять. Але кому то цікаво якщо ноут перетворюється в цеглину до спец маніпуляцій?leif: ↑ 29.04.2026 14:40у мене
Відправлено через 5 хвилин 7 секунд:
Те що у євродепутатів мізки давно відсохли я ніколи ні секунди не сумнівався.leif: ↑ 29.04.2026 14:40все вже, потяг пішов, тепер це є і буде usb-c. думаю, що доволі довго
-
Grava
Member
Так це проблема контроллерів тандерболта чи тайп-с як роз'єма?Scoffer: ↑ 29.04.2026 14:53До того ж масова проблема пішла з 5м тандерболтом, якийсь у нього недолугий контролер ставлять.
-
Klon
CG graphikos fan
ADv
воно і зараз в ноутах начебто підтримка юзб-с є, але є ньюанси = або там потрібно мінімум pd3 з 20в, і ще ноут якось обмежує використання ноут при юзб до мінімума, або заряджає в вимкненому стані.
Про відвал портів та інше = просто деяки люблять гоняти в іграшки з юзб 24\7, та з маленькими "ган" зарядками і з сумлінними кабелями = воно і дуба дає.
Я щоб не таскати зарядку к Легіону\Лог працював з юзб+зарядка з МакМ1про (яка должна бути ідеальнійшою) = так вона у мене за час розігрівається що за неї страшно, хоча по тестеру дивився = від 15 до 45Вт (браузінг, 2д інграшки на вбудовці ...)
А по темі = хороша штука, головне щоб виробники ноутов адекватно це робили (хоч Мак мені багато чім не подобается, але він може заряджатися і з 10Вт зарядки = тестував для цікавості
)
воно і зараз в ноутах начебто підтримка юзб-с є, але є ньюанси = або там потрібно мінімум pd3 з 20в, і ще ноут якось обмежує використання ноут при юзб до мінімума, або заряджає в вимкненому стані.
Про відвал портів та інше = просто деяки люблять гоняти в іграшки з юзб 24\7, та з маленькими "ган" зарядками і з сумлінними кабелями = воно і дуба дає.
Я щоб не таскати зарядку к Легіону\Лог працював з юзб+зарядка з МакМ1про (яка должна бути ідеальнійшою) = так вона у мене за час розігрівається що за неї страшно, хоча по тестеру дивився = від 15 до 45Вт (браузінг, 2д інграшки на вбудовці ...)
А по темі = хороша штука, головне щоб виробники ноутов адекватно це робили (хоч Мак мені багато чім не подобается, але він може заряджатися і з 10Вт зарядки = тестував для цікавості
-
Scoffer
Member
Це проблема оверінженірінга. Для того щоб просто подавати живлення юзати ще якісь протоколи це зашквар за визначенням. Глючені контролери будуть завжди. Тому це проблема також тайп-с як такого.Grava: ↑ 29.04.2026 15:01Так це проблема контроллерів тандерболта чи тайп-с як роз'єма?
Відправлено через 2 хвилини 37 секунд:
Повезеш разок ноут в сервіс просто для того щоб вони його там розклеїли, зняли батарею, поставили назад і заклеїли, то тебе більше не буде хвилювати проблема це тайп-с чи контролера.
-
Grava
Member
Scoffer
Просто по вашим першим повідомленням виходить що тайп-с це погано, бо його використовує тандерболт, у якого проблеми з контролерами.
В мене 2 ноута з тайп-с, але без тандерболта, коли повезу?
Просто по вашим першим повідомленням виходить що тайп-с це погано, бо його використовує тандерболт, у якого проблеми з контролерами.
В мене 2 ноута з тайп-с, але без тандерболта, коли повезу?
-
Devijack
Member
пан не в курсі що для бівіса існує окрема батарея.Scoffer: ↑ 29.04.2026 14:19поки батарея сама сяде в нуль аж до збросу бівіса
П.С.
у використанні асус де є лише тайпсі і все з ним ок
-
MAKKACIN
Member
Devijack
в ноутах з тайпс с в 90% випадків акб біоса не існує а бере живлення з основної акб, і тоді тре передьорнути
в ноутах з тайпс с в 90% випадків акб біоса не існує а бере живлення з основної акб, і тоді тре передьорнути
-
Scoffer
Member
В ноутах?) Ти коли в останній раз хоч в якомусь ноуті окрему батарею бачив? Році в 96му?Devijack: ↑ 29.04.2026 15:19пан не в курсі що для бівіса існує окрема батарея.
-
MaKCuMyC
Member
Scoffer
Я б залишив у підсумку, що подібні проблеми це проблеми виробника.
Я б залишив у підсумку, що подібні проблеми це проблеми виробника.
-
leif
Member
ну то нехай ставлять нормальнийScoffer: ↑ 29.04.2026 14:58масова проблема пішла з 5м тандерболтом, якийсь у нього недолугий контролер ставлять.
-
Koluchiy
Member
Scoffer
В мене є старенький Dell Latitude 2017 року. Останні 3 роки використовую з Type C на кухні замість телевізора щоб під час готовки або прийомі їжі дивитися ютубчик.
Є робочий ASUS Vivobook S який по дефолту заживлюється від Type C. Користуюся вже 3,5 роки.
Є для домашніх потреб Acer Nitro 5 який під час вимкнення світла підключаю через Type C. Користуюся вже більше 2 років.
Поки зо на всіх трьох не мав проблем з Type C.
В мене є старенький Dell Latitude 2017 року. Останні 3 роки використовую з Type C на кухні замість телевізора щоб під час готовки або прийомі їжі дивитися ютубчик.
Є робочий ASUS Vivobook S який по дефолту заживлюється від Type C. Користуюся вже 3,5 роки.
Є для домашніх потреб Acer Nitro 5 який під час вимкнення світла підключаю через Type C. Користуюся вже більше 2 років.
Поки зо на всіх трьох не мав проблем з Type C.