Є тільки портфоліо форумних срачів по різних кацапопомийкахdenon312: ↑ 22.04.2026 15:32невже в програміста з такими великим стажем в 30 років не знайдеться ніякого портфоліо?
Новости
Последние статьи и обзоры
Прогрес ARM процесорів
-
AntonyKandaurov
Member
-
kabostebeztak
Member
184 сторінки
давай 200 вже
давай 200 вже
-
waryag
Member
І знову брехня? Чи спробуєш перевзутися і довести, що коли ти пишеш "всі", треба читати як "Я, Йурій"?yuriy_dd: ↑ 22.04.2026 00:33а в сфері оглядів проців - це перше що всі використовують і на що орієнтуються. Ще раз - розмова про ноути.
-
yuriy_dd
Member
щоб ви не ганьбились знову і знову своїми тупими питання і жодної розумної фрази - знайдіть ресурс який тестує проци, і не використовує бенчі про які я кажуwaryag: ↑ 22.04.2026 17:43І знову брехня? Чи спробуєш перевзутися і довести, що коли ти пишеш "всі", треба читати як "Я, Йурій"?
я не сумніваюсь, що ви нічого подібного зробити не зможете, вам бракує знань, просто кидаєтесь
-
isusik63
Member
Прикольно , Юре игры не интересны так как на яблоко-арм не смог поставить игруню любимую
, Юре тесты с циферками наводили пользователи , десятки раз . От него игнор или циферки с сайтов боготворящие епл . И мантра по кругу : АЛЕ Ж ОДНОПОТОК!!!! ОДНОПОТОК!!!
АААА ТОП СІНЕБЕНЧУ !!! МАЛО ЖРЕ УУАА!!
ТУПІ ФАНАТИ х86 ААА ...
и тд....

ТУПІ ФАНАТИ х86 ААА ...
-
yuriy_dd
Member
тести навожу я, про яку маячню ви кажете - я не знаюisusik63: ↑ 22.04.2026 17:59Юре тесты с циферками наводили пользователи
але скажіть як тіпає кожного х86 фаната від усвідомлення що проц від айфона з 2024 - швидший за все х86? в задачах звичайного масового користувача
-
yuriy_dd
Member
AMD Ryzen 9 9950X3D2 провалився в тестах на ігрову продуктивність
пс: та звичайно що проковтнуть

цікаво - чи будуть ті місцеві які стрибали про ігри на макбуках - так само стрибати на 9950X3D2? чи проковтнуть?Флагманський процесор AMD Ryzen 9 9950XD2 за ціною у $900 виявився гіршим у тестах на ігрову продуктивність, ніж вдвічі дешевший Ryzen 7 9800X3D
пс: та звичайно що проковтнуть
-
Z440_User
Member
Задача масового звичайного користувача - ввечері після роботи погоняти ігоря в якості відпочинку.yuriy_dd: ↑ 22.04.2026 18:08 в задачах звичайного масового користувача
Іноді кіно подивитися, хоча значна переважна більшість по підписці на смарт тв дивиться, або планшет-телефон в ліжку/дивані.
Ще менше серфить в тирнеті.
Все інше, лежачі на дивані зі смартфону (гортання соцмереж, ютубчик, тікток...)
ARM може запропонувати масовому звичайному користувачу лише другорядні пункти.
Бо в першому і найголовнішому йому немає що показати звичайному масовому пересічному користувачу.
-
isusik63
Member
Юрий вы под галопередолом?yuriy_dd: ↑ 22.04.2026 18:08тести навожу я, про яку маячню ви кажете - я не знаюisusik63: ↑ 22.04.2026 17:59Юре тесты с циферками наводили пользователи
але скажіть як тіпає кожного х86 фаната від усвідомлення що проц від айфона з 2024 - швидший за все х86? в задачах звичайного масового користувача
Открываем глазки . Лестаем назад и читаем .
Нам не интересно ваши влажные мечты адепта епл-арм .
Вам не интересны игры (после того как игруню на епл не смогли поставить).
Нам не интересны ваши бенчи , судя по вашей логике , в бенчах ЗИП и игровых епл-арм сдувается , значет гамно и прогресса нет .
Знаю что скажите : АЛЕ Ж ОДНОПОТОК!!!! ОДНОПОТОК!!!
ТУПІ ФАНАТИ х86 ААА ...
-
isusik63
Member
Не переживайте софтом скоро все поправят (ну как у яблока всегда бываетyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 18:36 AMD Ryzen 9 9950X3D2 провалився в тестах на ігрову продуктивність
цікаво - чи будуть ті місцеві які стрибали про ігри на макбуках - так само стрибати на 9950X3D2? чи проковтнуть?Флагманський процесор AMD Ryzen 9 9950XD2 за ціною у $900 виявився гіршим у тестах на ігрову продуктивність, ніж вдвічі дешевший Ryzen 7 9800X3D
пс: та звичайно що проковтнуть![]()
![]()
Тесты в фхд топ
Вы ж не понимаете что такое пользоваться мультизадачный девайсом (а не над....вать на него), пока комфортно , люди пользуются , не комфортно , меняют . Но галопередол (или заболевание которое им лечите ) не даёт вам этого понять
С вами только так можно разговаривать (вашем же языком - в режиме дурачка).
-
kabostebeztak
Member
по моєму амд такі проци і не випускала як раз через те, що в них нема сенсуisusik63: ↑ 22.04.2026 19:27Не переживайте софтом скоро все поправят (ну как у яблока всегда бываетyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 18:36 AMD Ryzen 9 9950X3D2 провалився в тестах на ігрову продуктивність
цікаво - чи будуть ті місцеві які стрибали про ігри на макбуках - так само стрибати на 9950X3D2? чи проковтнуть?
пс: та звичайно що проковтнуть![]()
![]()
)
Тесты в фхд топ, тут на форуме этих процов единицы в пользование , и все как то нас..ть
, но вы ж судите по себе (со стороны адепта)
Вы ж не понимаете что такое пользоваться мультизадачный девайсом (а не над....вать на него), пока комфортно , люди пользуются , не комфортно , меняют . Но галопередол (или заболевание которое им лечите ) не даёт вам этого понять
С вами только так можно разговаривать (вашем же языком - в режиме дурачка).
-
orange_deer
Member
взагалі то певне портфоліо у нього знаходиться, і при чому досить легко. але там "досягнення" трохи іншого характеруdenon312: ↑ 22.04.2026 15:32 невже в програміста з такими великим стажем в 30 років не знайдеться ніякого портфоліо?
хто вміє шукати, той знайде
-
orange_deer
Member
ну то будемо орієнтуватись на онлайн бенчмарк що я скинув + дані з таблиці по параметрахyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44 ні, я не маю всіх перелічених проців.
маркетинг. людям треба показати гарні циферки щоб потім новинні сайти це рознесли по всьому інтернету. те чи сприйняла спільнота чи ні дуже залежить від того наскільки якісно проводилась PR кампанія.yuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44 чому виробники Інтел та АМД - також базують свої презентації на цих тестах? чому Інтел навіть компілятор придумав щоб в ньому GB показував вищі результати? але це не було сприйнято спільнотою і Інтел був взинувачений у шахрайстві
p.s. так ніби Apple не оптимізовує свої апаратні прискорювачі під ці бенчмарки і ніби їх не вміють реверс інженерити, ну камон
можна, наприклад таблиця яку я вам надіслав раніше з операціями в секунду, швидкістю компресії/декомпресії, frames/sec, etc. для мене і мого професійного кола ці циферки більше значення мають. будь-який бенчмарк це софт, який може бути краще чи гірше оптимізований під різні архітектури. навіть ідеально оптимізований алгоритм все одно буде впиратись у наявну обчислювальну потужність (флопс наприклад). тому для мене це більш доречний критерій порівняння за бенчмарки.yuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44 але ви не зможете тоді незалежно порівнювати різні проци. Саме тому всі - і виробники і користувачі прийняли індустріальні тести, якими користуються всі. Ну крім вас, і всіх кого ви знаєте.
1) ми ж про багатопотокову потужність у процесорах для ноутів говорили, а ви перескочили на серверні АРМ вжеyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44 може бути. Саме тому наприклад є серверні АРМ, що проц якому 5+ років показує 5000+ в Cinebench 2024 споживаючи 250 Вт. На скільки я знаю х86 і досі не змогли краще. Може ви знаєте?
2) ок, арм енергоефективніші. я з цим сперечався? ви знову ігноруєте те що арм програють х86 у багатопотоковому перформансі, і переводите тему на те що х86 програє у енергоефективності
мимо. ви наводите аналогії про машини постійно, вас тут на форуми автолюбителів не посилають. я наводжу ГПУ лише для прикладу того що ідеально паралелізована архітектура це тисячу "калькуляторів" які чудово спілкуються між собою, а не 10 найшвидших у однопотоці ядерyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44 ще раз нагадаю - це форум проців загального призначення. ГПУ - інші тематичні форуми.
ні, ви спочатку говорили що Apple може просто поставити більше ядер на свої процесори і обігнати х86 у багатопотоці, потім натякали що Xeon швидший за мій Ryzen 7 260 бо має більше каналів пам'яті. я вам показав що це не через канали пам'яті, а через кеш і mesh структуру, але ви це зігнорували. ну нуyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44 бачте я був правий що не просто так проц програє в одно але виграє в багато
1) пограти з колегами в кс2 після роботи - звичайні масові користувачі так роблять же, ні?yuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44 для звичайного масового користувача - що не працює на МакОС? нагадаю - їм навіть хромбук підходить
2) навіть якщо майже все підходить у повсякденних задачах, може прийти момент коли треба одну програму запустити, а її на макос немає. навіщо система яка завідомо обмежена? вам вже наводили приклади як доводилось купувати х86 ноути замість макбуків для універу, бо не всі програми що потрібні для навчання були на макос.
дивіться. на електроплитці є зазвичай 10 режимів температури? ви всі свої страви на 10 готуєте? я от тільки воду кип'ячу на 10, а решту готую на 5-7 бо інакше воно тупо пригорить. вистачить когнітивних здібностей щоб зрозуміти аналогію?yuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44 питав раніше, питаю зараз - навіщо є О3 та О4? навіщо стільки ресурсів було потрачено щоб їх зробити?
те що якийсь режим доступний не означає що його потрібно завжди використовувати
такі розробники як ви це чи не найгірше що є в індустрії. замість стабільного продукту компілюють те що працює швидше, але видає незрозумілі баги бо хтось забув або не знав що О3 в невмілих руках може ламати numerical integrity. мені краще стабільний реліз який буде повільнішим, але надійнішим.yuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44 ви мені забороняєте щоб моя програма працювала швидше через те що хтось не вміє тестувати свої програми?
якраз таки читав, на відміну від васyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44 вікіпедію не читали? там лінки є
немає нічого про кількість каналів пам'яті: https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_M5#Memory
кеш наповнюється після читання даних з РАМ. і це не відбувається по 1 байту, а по цілому рядку кешу. ваш сценарій вантажівки за одним листом нереалістичний - заповнюється цілий рядок кешу даними з рам, далі це читає проц, якщо дані непотрібні вони викидаються, якщо потрібні залишаються. У більшості сучасних програм читання 1 байту це взагалі дуже рідкісний випадок. частіше навпаки одного рядку кешу не вистачає і треба заповнювати кілька. тому розмір кешу постійно збільшується що у Apple що у х86yuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44а ганяти вантажівку за одним листом - оптимально?orange_deer: ↑ 22.04.2026 03:41 2) а якщо треба прочитати 8 байтів, то завантажувати 4 шини на 16 біт/ 2 шини на 32 біт оптимально?)а до чого тут читання з кешу? може порівняєте розмір кешу і розмір РАМ? а хто буде наповнювати кеш?orange_deer: ↑ 22.04.2026 03:413) вам dext буквально в сусідньому повідомленні каже про те що цп читає дані рядками кешу а не по 1 байтуМоже б прислухались до людини яка в навіть в мікроінструкціях вашої боготворимої arm розбирається краще за вас?)
думайте так даліyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44 але по факту знаю більше
нічого не заважає. там де використовується LPDDR5X їх стільки, скільки дозволяє цей формат пам'яті. та ж сама 128бітна шина яку можна ділити на 2х64 бітних або 4х32 бітних каналиyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44 що заважає х86 зробити більше каналів?
Qualcomm Snapdragon X Elite - 8x16 біт - загальна ширина шини 128 бітyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44 ви знаєте скільки каналів у квалком проців для ноутів? пс: квалком не епл
Intel Lunar Lake - 2х64, але з LPDDR5X ці 2канали розбиваються на 4підканали по 16 біт - загальна довжина теж 128 біт
AMD Strix Point - те ж саме. 2х64 фізичних канали, 8х16 логічних каналів, бо йде розбиття на підканали
цей буде давати схожу швидкодію, але житиме довше бо має 16ГБ (вдвічі більше за нео) оперативної пам'яті, і 1ТБ (в 4 рази більше за нео) дискового простору.yuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44який ноут на х86 буде швидшим в браузер чи офісі ніж макбук нео за 600?orange_deer: ↑ 22.04.2026 03:41причина чому так не роблять це ринкова вартість - ноутбуки/десктопи зі схожими по перформансу процесорами від Apple дають менше пам'яті і дискового простору ніж х86 рішення за ту саму ціну.
Не факт що користувач помітить різницю в офісі чи браузері, бо затримка коротша за швидкість реакції. Але те що можна буде більше файлів на диску зберігати і те що можна буде більше вкладок/програм одночасно відкритими тримати - точно помітить
https://www.amazon.com/Acer-Aspire-Copi ... 9hdGY&th=1
p.s а зовнішній монітор до нео підключити вийде спокійно? не буде більше тупити з цим ніж х86 рішення?)
щоб забити навіть 2 канали пам'яті DDR5 треба парсити 60-80ГБ/c. середньостатистичний користувач з такими задачами не стикаєтьсяyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44 очевидно - браузер. Наприклад код що парсує xml / json - він працює з памятю по байтно
+ вам вже раніше пояснювали що по байту сучасні процесори не читають. більшість програм/операцій потребують більше даних ніж 1 байт, тому автоматично завантажується цілий рядок кешу (64 байти) навіть коли треба 1 байт. тому сценарій читання xml файлу бо байту виглядає ще менш реалістичним
-
yuriy_dd
Member
маєте докази? при чому бенчі міняються, нові виходять - до прикладу Cinebench 2026 - який показує таке саме співвідношення і на старіших процахorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28 p.s. так ніби Apple не оптимізовує свої апаратні прискорювачі під ці бенчмарки і ніби їх не вміють реверс інженерити, ну камон![]()
але реальні програми показують зовсім іншу швидкодіюorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28навіть ідеально оптимізований алгоритм все одно буде впиратись у наявну обчислювальну потужність (флопс наприклад). тому для мене це більш доречний критерій порівняння за бенчмарки
так ви в приклад кажете про багатоядерні серверні проциorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28 1) ми ж про багатопотокову потужність у процесорах для ноутів говорили, а ви перескочили на серверні АРМ вже
насправді зараз М5 Про - вже на рівні. Хоч мають сильно менше ядер і частоту. Ви спеціально замовчуєте цей факт, і переводите розмову на будь що іншеorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28ви знову ігноруєте те що арм програють х86 у багатопотоковому перформансі, і переводите тему на те що х86 програє у енергоефективності
я щось не побачив складності - чи затримки виходу нових М проців, які мають більше ядер. Роблю висновок - що для них це просто.orange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28ні, ви спочатку говорили що Apple може просто поставити більше ядер на свої процесори і обігнати х86 у багатопотоці
Не отримав відповідь - на скільки складно для х86 - підняти одно-поточну швидкодію?
маю можливість спілкуватись з багатьма - ніхто не грає, окрім підліктівorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28 1) пограти з колегами в кс2 після роботи - звичайні масові користувачі так роблять же, ні?
на віртуалці поставити Віндовс?orange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28навіть якщо майже все підходить у повсякденних задачах, може прийти момент коли треба одну програму запустити, а її на макос немає
в мене діти вчаться, на маках - все там добреorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28вам вже наводили приклади як доводилось купувати х86 ноути замість макбуків для універу, бо не всі програми що потрібні для навчання були на макос
дочка хоче макбук
поганий приклад - бо ніхто не бігає і не ниє що вище 6 використовувати забороненоorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28дивіться. на електроплитці є зазвичай 10 режимів температури? ви всі свої страви на 10 готуєте? я от тільки воду кип'ячу на 10, а решту готую на 5-7 бо інакше воно тупо пригорить. вистачить когнітивних здібностей щоб зрозуміти аналогію?
я сам для себе використовуюorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28такі розробники як ви це чи не найгірше що є в індустрії. замість стабільного продукту компілюють те що працює швидше, але видає незрозумілі баги бо хтось забув або не знав що О3 в невмілих руках може ламати numerical integrity
демагогія про канали і про контролери?orange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28 немає нічого про кількість каналів пам'яті: https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_M5#Memory
я ж вам казав - парсування тексту хромомorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28У більшості сучасних програм читання 1 байту це взагалі дуже рідкісний випадок
а X2 Elite Extreme?orange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28 ви знаєте скільки каналів у квалком проців для ноутів? пс: квалком не епл
Qualcomm Snapdragon X Elite - 8x16 біт - загальна ширина шини 128 біт
ви писали програми?orange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28 очевидно - браузер. Наприклад код що парсує xml / json - він працює з памятю по байтно
щоб забити навіть 2 канали пам'яті DDR5 треба парсити 60-80ГБ/c. середньостатистичний користувач з такими задачами не стикається
ви постійно щось кажете, але довести нічого не можетеorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28+ вам вже раніше пояснювали що по байту сучасні процесори не читають
-
Z440_User
Member
Половина знайомих "танкісти" (World of tanks), інша половина бігає в Counter Strike, BattleField, ще дехто в стратегії грає. Вікова категорія 40+, відпочивають ввечері коли є час та бажання. З цехових там взагалі "танкісти" через одного.yuriy_dd: ↑ 23.04.2026 08:28маю можливість спілкуватись з багатьма - ніхто не грає, окрім підліктівorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28 1) пограти з колегами в кс2 після роботи - звичайні масові користувачі так роблять же, ні?
Тоді можна взагалі все поставити у Windows.на віртуалці поставити Віндовс?
Але навіщо тоді MacOS?
І да, віртуалка з Він10/11 на Neo...
Ну ми ж про ноутбуки, а більшості вистачить навіть хромбуку, да?
Не вірю що у ваших дітей все добре, Solidworks на MacOS не працює, а отже ваші діти мають проблеми з курсом інженерної графіки в універі.в мене діти вчаться, на маках - все там добреorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28вам вже наводили приклади як доводилось купувати х86 ноути замість макбуків для універу, бо не всі програми що потрібні для навчання були на макос
дочка хоче макбук
Ви ж свій кейс на весь глобус натягуєте, чому я не можу свій кейс на ваш глобус натягнути?
З чим вас і вітаємо. Але це не значить що так повинні робити всі.я сам для себе використовуюorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28такі розробники як ви це чи не найгірше що є в індустрії. замість стабільного продукту компілюють те що працює швидше, але видає незрозумілі баги бо хтось забув або не знав що О3 в невмілих руках може ламати numerical integrity
У мене в Gentoo глобально встановлено -О2, handbook прямо попереджає що -О3 дасть невеликий приріст швидкості, але збільшує вірогідність отримати нестабільну систему з помилками компіляції пакетів, тож -О3 краще використовувати точково для окремих пакетів за потреби, а не глобально для всієї системи.
Інші браузери не підходять?я ж вам казав - парсування тексту хромомorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28У більшості сучасних програм читання 1 байту це взагалі дуже рідкісний випадок
До речі, чому користуєтесь Хромом, а не рідним Safari?
По ідеї рідний сафарі повинен бути найоптимізованішим під М-проци з усіх інших сторонніх браузерів.
-
yuriy_dd
Member
значить різне коло знайомств. Як і покупці макбуків - які в курсі що з іграми проблема, але все одно купуютьZ440_User: ↑ 23.04.2026 11:38Половина знайомих "танкісти" (World of tanks), інша половина бігає в Counter Strike, BattleField, ще дехто в стратегії грає. Вікова категорія 40+
для звичайного користувача - вони значно краща, навіть банально гарніша
жінка - сказала що ніколи не перейде назад на Віндовс, дочка - теж каже що макос значно краща для роботи розробником
у Гугл - повально всі на маках
я спеціально запитаю, думаю що явно не на всіх спеціальностях таке єZ440_User: ↑ 23.04.2026 11:38 Не вірю що у ваших дітей все добре, Solidworks на MacOS не працює, а отже ваші діти мають проблеми з курсом інженерної графіки в універі.
до речі - це круто, я би теж хотів, але поки на Дебіан, скомпільовано для якогось тупого старого проца, і явно всі можливості фактичного проца не використовуютьсяZ440_User: ↑ 23.04.2026 11:38У мене в Gentoo глобально встановлено -О2
досвід Генту - вітається
а я для своїх програм використовую. Які ще до мене притензії якщо я роблю як ви щойно написали?Z440_User: ↑ 23.04.2026 11:38тож -О3 краще використовувати точково для окремих пакетів за потреби, а не глобально для всієї системи.
в інших - подібно
рідний Сафарі по тестам - повільніший, і він якийсь не звичний
Хром - швидший, все відразу синхронізує між різними ОС (Андроїд, Віндовс)
ще користуюсь Firefox та Opera
але ще раз - в мене багато пристроїв на яких я працюю - ноути, десктопи, сервери, все на х86 (ну майже)
і мене це не робить фанатом х86, я бачу переваги АРМ, і ключеве - прогрес
-
Filabatya
Member
Ще би не сказали, там як в свідків Єгови, без варіантів 
-
LVladislavchik
Member
Ти досі не дав жодного комента на рахунок твоєї діяльності на ixbt, тому на шавку більше ти схожийyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44пс: ви не здатні сказати щось по суті, і переходите на особистості, як та шавка яка гавкає, і відразу ховається під лавку
-
yuriy_dd
Member
поплачте, поскаржтесь, можете окрему тему зробитиLVladislavchik: ↑ 23.04.2026 14:17Ти досі не дав
маючи дані про мене - ви ж можете знайти інформацію про дружину, батьків, дітей і тд
коли я з вами спілкувався по тел про ремонт ноута - з самого початку була від мене вимога що все сказане залишається між нами, ви погодились. Ви виконали дану обіцянку?
пс: щось по ділу буде? бо тут тема про прогрес АРМ
-
orange_deer
Member
1) апаратні прискорювачі Apple які використовують розширення AMX. Cinebench їх бачить і задіює апаратні прискорювачі паралельно з процесорами. тому тут перевага виходить також і за рахунок апаратних прискорювачів, а не лише через те що це армyuriy_dd: ↑ 23.04.2026 08:28 маєте докази? при чому бенчі міняються, нові виходять - до прикладу Cinebench 2026 - який показує таке саме співвідношення і на старіших процах
2) ми відходимо від теми що х86 швидші у багатопотоці, як не маєте що сказати на початкову тему то ми її закриваємо
швидкодія реальних програм залежить від того чи вони оптимізовані під ту чи іншу архітектуру чи ні. я ж говорю про сиру обчислювальну потужність процесорів, в яку буде впиратись будь-яка ідеальна оптимізація + ви не хочете порівнювати перформанс у програмах краще оптимізованих під х86 (інженерний софт або ігри для прикладу)yuriy_dd: ↑ 23.04.2026 08:28але реальні програми показують зовсім іншу швидкодіюorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28навіть ідеально оптимізований алгоритм все одно буде впиратись у наявну обчислювальну потужність (флопс наприклад). тому для мене це більш доречний критерій порівняння за бенчмарки
а вам схоже не вистачило знань зрозуміти що приклад лише для того щоб показати що швидкі у багатопотоці процесори можуть бути дуже повільними у однопотоці, не більше. я не порівнював їх з арм ні в лептопному, ні в десктопному, ні в серверному сегментіyuriy_dd: ↑ 23.04.2026 08:28 так ви в приклад кажете про багатоядерні серверні проци
1) ви спочатку заявляли що арм кращий у багатопотоці для ноутів, тепер говорите що він на рівні.yuriy_dd: ↑ 23.04.2026 08:28 насправді зараз М5 Про - вже на рівні. Хоч мають сильно менше ядер і частоту. Ви спеціально замовчуєте цей факт, і переводите розмову на будь що інше
2) M5 Про - 18 ядер (6 продуктивних, 12 ефективних), 20 ядер ГПУ - вийшов у Q1 2026;
Intel Core Ultra 9 285HX - 24 ядер (8 продуктивних, 16 ефективних) - вийшов у Q2 2025;
AMD Ryzen 9 9955HX3D - 16 ядер - вийшов у Q2 2025;
ну М5 про вийшов пізніше ніж інтел і амд наведені вище, але не зміг обігнати їх по багатопотоку. таки не вийшло поставити більше товстих продуктивних ядерyuriy_dd: ↑ 23.04.2026 08:28 я щось не побачив складності - чи затримки виходу нових М проців, які мають більше ядер. Роблю висновок - що для них це просто.
Не отримав відповідь - на скільки складно для х86 - підняти одно-поточну швидкодію?
я ще за свій досвід навчання зустрічав і професорів і постдоків (і не в Україні теж) які щось грають + ви ігноруєте практично всіх користувачів цього форуму які мають постійну роботу і грають в ігри ввечері. як би вам це не подобалось, але середньостатистичний користувач полюбляє відеоігриyuriy_dd: ↑ 23.04.2026 08:28 маю можливість спілкуватись з багатьма - ніхто не грає, окрім підліктів
1) тобто треба додаткові костилі/емулятори щоб мати весь софтyuriy_dd: ↑ 23.04.2026 08:28 на віртуалці поставити Віндовс?
2) для стабільної роботи треба побільше RAM, нагадаєте у кого вона дешевша Apple чи х86?
те що ви екстраполюєте свій досвід на всіх і ігноруєте приклади які свідчать про протилежне (здається GreenMile говорив про випадок коли купували віндовс ноут замість мака бо для універу не підходив) лише свідчить про ваше тунельне бачення підсилене фанатизмом
та ні, хороший приклад. якщо ви на кухню підете і будете все на максимальних режимах готувати вас виженуть звідти швидше, ніж пригорить ваша головна страваyuriy_dd: ↑ 23.04.2026 08:28поганий приклад - бо ніхто не бігає і не ниє що вище 6 використовувати забороненоorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28дивіться. на електроплитці є зазвичай 10 режимів температури? ви всі свої страви на 10 готуєте? я от тільки воду кип'ячу на 10, а решту готую на 5-7 бо інакше воно тупо пригорить. вистачить когнітивних здібностей щоб зрозуміти аналогію?
максимальні режими використовують лише для таких задач як закип'ятити воду, решту готують на середніх 5-7, інакше пригорить. перекладаючи на мову оптимізації - О3 і О4 використовувати варто лише для початкового тестування, а не для стабільного релізу. а якщо ви маєте справу з програмами де числова точність важлива, то і для тестування О3 протипоказано.
непідтверджена посиланнями демагогія це ваша прерогатива. цитую:yuriy_dd: ↑ 23.04.2026 08:28демагогія про канали і про контролери?orange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28 немає нічого про кількість каналів пам'яті: https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_M5#Memory
то де лінки з вікіпедії про к-сть каналів пам'яті у М5? ви або надаєте їх або визнаєте що збрехалиyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44вікіпедію не читали? там лінки єorange_deer: ↑ 22.04.2026 03:41 1) прогуглив, все що знаходив це 2х64 або 4х32. Дайте лінк на специфікації що чітко кажуть 8х16
браузер може якось заставити процесор наповнювати кеш по 1байту а не по стандартних лініях кешу? у повсякденному використанні і щоб це позначилось на швидкодії так щоб користувач це помітивyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44я ж вам казав - парсування тексту хромомorange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28У більшості сучасних програм читання 1 байту це взагалі дуже рідкісний випадок
навіть оцей рядок коду:
Код: Выделить всё
char x = test_array[0];лише X2E-96-100 використовує 192 бітну шину і 12х16 бітних каналів. тепер знайдіть ноут з цим процесором і дайте посилання на характеристики + цінуyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44а X2 Elite Extreme?orange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28 ви знаєте скільки каналів у квалком проців для ноутів? пс: квалком не епл
Qualcomm Snapdragon X Elite - 8x16 біт - загальна ширина шини 128 біт
писав і далі що? наведіть приклад повсякденної задачі яка завантажить канали пам'яті під зав'язку. конкретний вебсайт або інше повсякденне завдання. і спосіб виміряти падіння швидкодіїyuriy_dd: ↑ 22.04.2026 12:44ви писали програми?orange_deer: ↑ 23.04.2026 02:28 очевидно - браузер. Наприклад код що парсує xml / json - він працює з памятю по байтно
щоб забити навіть 2 канали пам'яті DDR5 треба парсити 60-80ГБ/c. середньостатистичний користувач з такими задачами не стикається
і це каже людина яка навіть посилань для підтверджень своїх слів не може надати і постійно посилається на власний анекдотичний досвід.