Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

yuriy_dd: 21.04.2026 08:13приріст є, кожного року більший ніж у х86 за покоління (яке явно не кожного року)
саме тому АРМ і змогли перегнати х86
Це ти собі щось нафантазував, приріст за покоління в м процесорах +- як і в х86, ясно що не ми не за епоху застою інтела, коли +5% в рік було, умовно в райзенів починаючи з зен2 був колосальний буст з кожним найступним поколінням, 6 ядер нового покоління з вищими частотами були на +- на рівні 8 ядер попередньго покоління з нижчими частотами, а тепер давай заглибимося в деталі, велика заслуга в цьому саме нові техпроцеси, що буде якщо полірувати старі техпроцеси ми бачимо на прикладі інтела, а ти перебільшуєш заслуги арму в продуктивності та енергоефективності епл м проців, тому нічого з контексту не вирвано :rotate:
Хоча х86 виходять рідше, тут трохи нюанс, але тепер давай глянемо правді у вічі, ти ж з м1 не пригав на м2 та м3, а відразу на м4, і то тому що на старому маці екран тріснув, тобто якби не це то ти б і далі на ньому сидів, виходить що емейзінг прогрес тебе взагалі не стимулював апгрейдитися, а заставило саме фізичне пошкодження пристрою, виходить що прогрес не вражаючий :rotate:
yuriy_dd: 21.04.2026 08:25 почитайте чому робота з GUI (User32 / GDI) - одно-потокова, і на що це впливає
І шо толку, якщо епловський gui на епловському процесорі всерівно умудряється фрізити в певні моменти? :rotate:
Z440_User
Member

yuriy_dd: 21.04.2026 08:13
Z440_User: 20.04.2026 21:59Скільки там SNR у вашого Focusrite?

безпоняття, Focusrite 2i4 2nd gen

Для другого покоління це 105-106дБ, третє покоління вже має 110-120дБ

але студійні монітори без навантаження - трохи шум є, GEMINI SR-6

А що ви хотіли?
95% на те що там якась TDA 72хх для НЧ та TDA20хх для ВЧ, так як там схема Ві-ампінг, обидві TDA це клас АВ. Причому масові. KRK колупав, а вони аналог цим GEMINI.
Ну і взагалі, це бюджетні монітори ближнього поля для аматорського діджеїнгу. ;)
isusik63
Member

yuriy_dd: 21.04.2026 08:18
isusik63: 20.04.2026 22:42 Вам дали тыщу раз ответ уже . Вы игнорируете и в ответ : АЛЕ Ж ОДНОПОТОК!!!! ОДНОПОТОК!!!
ви зможете показати графік завантаження свого проца на ноуті з Task Manager?

будемо практично вдовблювати в ослаблі голови фанатів х86 як і що вони використовують
У меня в ноуте r260/32/5070 нет дискомфорта , нет лагов нет при работе/играх , зачем мне идти по вашей дорожке дро..ра на цифорки?
Вам этих цыфорок уже накидал по всей теме "не проглотите" , вы игнорируете и просите все по-новой (эй богу в режиме дурака) .
Вам надо книгу уже писать yuriy_dd-моя борьба ;)

АЛЕ Ж ОДНОПОТОК!!!! ОДНОПОТОК!!!
АААА ТОП СІНЕБЕНЧУ !!! МАЛО ЖРЕ УУАА!!
ТУПІ ФАНАТИ х86 ААА ...
:banan: и тд....
:rotate:
pelia
Member

Вот блін, шо ж це відбувається, на ноуті відкритий зум, обс, фф, дискорд, 4 ядра, 8 потоків, навантаження практично однакове на всі потоки, а де ж святий однопотік?
спойлер
Изображение
Z440_User
Member

yuriy_dd: 20.04.2026 20:13
Z440_User: 20.04.2026 19:40Я ж просив сайт, який саме вивалить важке навантаження і комп почне "трохи думати" при його відображені
https://www.chartjs.org/
підключаєте, даєте багато графіків та даних, насолоджуєтесь
Ясно, 99% що я з таким не стикнуся в повсякденні.
kabostebeztak: 20.04.2026 20:18
фанати епл в оглядах старих маків та макос заходять на apple.com
і це насправді адекватно, сайт важкий, красивий.
Х3470+GTX460 комфортно відкривається, скролиться, відео показу, по посиланнях ходить. Красиво, плавно, гарно, комфортно. Win10x64+Opera. Завантаження CPU 30-33% + GPU 25-30%
Мабуть треба ще старіше ПК щоб сайт було неприємно гортати і було відчутне тупіння, або я щось роблю не так.
kabostebeztak: 20.04.2026 21:02 розетку ще можна відкривати, амазон, діскорд
Rozetka/Amazon відкриваються швидко, комфортно, нічого не тупить, CPU 15-20% GPU 5-7%

Discord оце вже воно, дякую, побачив. CPU 55-70% GPU 30-40%. Трохи комп задумався, але в принципі цілком нормально бродити по сайту.

Youtube 4K: тут повертаємось до "апаратних прискорювачів" обладнання. В Opera активовано апаратне прискорення в налаштуваннях. GTX460 виживший динозавр, а отже має певні апаратні ліміти.
Карта фізично не здатна на 4К, її апаратний ліміт 2048х2048, а також кодеки H.264 (AVC), перші VC-1 та декілька MPEG.
То якщо відкрити Youtube 4K 60FPS, то карта в комбінації CPU+GPU по 50-70% завантаження ще пережовує 1440р@60FPS.
А от 4К@60FPS вже пічалька:
спойлер
IMG20260421130028_BURST000_COVER.jpg
А от якщо поставити на Opera плагін h264ify, який буде примусово вимагати від Youtube Н.264, який вже буде обмежувати Youtube відповідно до апаратних можливостей GTX460, то картина стає значно краще:
спойлер
IMG20260421125748.jpg
Все чудово грається апаратними можливостями відеокарти, але з пункту "якість" зникли режими які не підтримуються апаратно відеокартою.
Та ж сама історія і з ARM-амі, іншими картами, ноутами, процесорами. + налаштування софту.
Щось гребеться апаратно, щось на грані можливостей заліза без апаратних хитрощів, а щось дохне під навантаженням.
kabostebeztak
Member

pelia: 21.04.2026 12:43 Вот блін, шо ж це відбувається, на ноуті відкритий зум, обс, фф, дискорд, 4 ядра, 8 потоків, навантаження практично однакове на всі потоки, а де ж святий однопотік?
спойлер
Изображение
на лінуксі така ж сама фігня
Fedora 43 + GNOME з кастомною темою і кількома розширеннями
6 ядер 12 потоків, всюди навантаження одне й те саме +-
спойлер
Изображение
yuriy_dd
Member

LVladislavchik: 21.04.2026 10:42Це ти собі щось нафантазував, приріст за покоління в м процесорах +- як і в х86
але як тоді М5 - на стільки вже переганяє х86 в одно-потоці?
LVladislavchik: 21.04.2026 10:42велика заслуга в цьому саме нові техпроцеси
що заважає Інтел чи АМД також використовувати ці тех процеси?
LVladislavchik: 21.04.2026 10:42 І шо толку, якщо епловський gui на епловському процесорі всерівно умудряється фрізити в певні моменти? :rotate:
не стикався, але як фрізить Він11 - я бачу. Там навіть вбудований калькулятор запускається з суттєвою затримкою (якщо що - на Він7 - миттєво)
Z440_User: 21.04.2026 11:01 безпоняття, Focusrite 2i4 2nd gen
Для другого покоління це 105-106дБ, третє покоління вже має 110-120дБ
я збрехав, у мене Focusrite Scarlett 2i2 2nd gen
Z440_User: 21.04.2026 11:01 але студійні монітори без навантаження - трохи шум є, GEMINI SR-6
А що ви хотіли?
95% на те що там якась TDA 72хх для НЧ та TDA20хх для ВЧ, так як там схема Ві-ампінг, обидві TDA це клас АВ. Причому масові. KRK колупав, а вони аналог цим GEMINI.
Ну і взагалі, це бюджетні монітори ближнього поля для аматорського діджеїнгу
дуже близько - там - TDA7294 и TDA2052, АЧХ - десь таке:
Gemini АЧХ.png
купив після цього відео та оглядів, ну і естетично дуже подобаються:

з переляку купив всі варіанти, але продав - бо на 5" - нема басу, а на 8" - лише бас, 6.5" - оптимально. Після них свої Technics вже не міг слухати.
isusik63: 21.04.2026 12:10 У меня в ноуте r260/32/5070 нет дискомфорта , нет лагов нет при работе/играх , зачем мне идти по вашей дорожке дро..ра на цифорки?
навіть таке просте - не можете, буває
isusik63: 21.04.2026 12:10 Вам этих цыфорок уже накидал по всей теме "не проглотите" , вы игнорируете и просите все по-новой (эй богу в режиме дурака) .
які саме циферки мені накидали? ігри не цікавлять
pelia: 21.04.2026 12:43Вот блін, шо ж це відбувається, на ноуті відкритий зум, обс, фф, дискорд, 4 ядра, 8 потоків, навантаження практично однакове на всі потоки, а де ж святий однопотік?
ну то у вас таки навантажений, хоча це може бути частково і лоад який генерує лайно Він10(11 ще гірше) - бо Він 7 в цьому плані нуль навантаження
ось мій, і це десктоп:
CPU Usage.png
yuriy_dd
Member

LVladislavchik: 21.04.2026 10:42але тепер давай глянемо правді у вічі, ти ж з м1 не пригав на м2 та м3, а відразу на м4, і то тому що на старому маці екран тріснув, тобто якби не це то ти б і далі на ньому сидів, виходить що емейзінг прогрес тебе взагалі не стимулював апгрейдитися, а заставило саме фізичне пошкодження пристрою, виходить що прогрес не вражаючий
так, дійсно - дружині купили М4 - бо екран тріс - кінець літа 2025. Але я купив собі мак міні М4 - ще раніше - в квітні. Так що ви не праві. Запишіть собі десь, і побігайте перевірте.
pelia
Member

І що я маю побачити на вашому скріншоті? Там не показано навантаження по ядрам
yuriy_dd
Member

pelia: 21.04.2026 15:31І що я маю побачити на вашому скріншоті? Там не показано навантаження по ядрам
та прошу
CPU Usage 2.png
і ще я побачив - що Він 7 - вміє і паркує ядра, хоч типу навантаження якесь є
CPU Usage 3.png
orange_deer
Member

yuriy_dd: 20.04.2026 12:27 просто щоб розуміти вашу позицію, і чи ви знаєте про все
Про абсолютно все я звичайно що не знаю, але на відміну від вас не намагаюсь вдавати що це так ;)
Про свою позицію я написав тут:
спойлер
Виходить за арм:
- однопотік
- енергоефективність
- простіші інструкції RISC vs CISC
За х86
- багатопотік
- значно ширша підтримка софту
- модульність - звідси upgradability+repairability
- економічна привабливість (дешевше отримати більше RAM+dGPU+SSD)
- більша можливість вибору (хочеш, купуєш з можливістю апгрейду, хочеш soldered, хочеш взагалі десктоп складаєш)
yuriy_dd: 20.04.2026 12:27 1 - я не дуже довіряю тесту cpubenchmark, бо в ньому М4 в одно-потоці гірший за М3, але хай буде
Як на мене він ще досить поблажливий по відношенню до Apple, бо якщо порівнювати ці самі 3 процесори за іншими параметрами (принаймні для мене важливішими, бо в однопотоці свої обчислення рахую дуже рідко), то ось що виходить: (позначив важливі для моєї роботи параметри жирним шрифтом)
table.png
В моїй сфері роботи я ні разу не чув щоб хтось на бенчмарки дивився, людей в основному хвилюють FLOps, i Extended Instructions. Чомусь там Apple програє, і магія зникає. Але чітко видно перевагу у Frames/sec - може апаратні прискорювачі допомагають наприклад :rotate: (це тільки припущення, не берусь судити що не знаю точно)
Я це до того що у людей завжди свої потреби, вам треба однопотік чи парсити текст то арм від епл кращий, треба рендерити щось - як на мене х86+дискретна GPU буде краще, бо вміє не лише у блендер а і рейтрейсинг і 3д полігони швидко генерує, треба швидкість математичних операцій - х86. Тому міряти все по однопотоку чи цифрах бенчмарків це як мінімум однобоко і непрофесійно.
yuriy_dd: 20.04.2026 12:27 2 - ви порівнюєте за ціною - це дійсно один з правильних методів порівняння, але ви свідомо або не свідомо порівнюєте проци з різною к-тю ядер
А яка різниця? Користувач отримує більше ядер за меншу ціну, і разом вони швидше йдуть в багатопотік. Який там перформанс на ядро не дуже хвилює юзера якщо загальний багатопотоковий перформанс швидший
yuriy_dd: 20.04.2026 12:27
тобто М5 - з меншою к-тю ядер, з меншою частотою (4.6 проти 5.4+) - майже на рівні з х86. Епл достатньо додати ОДНЕ Р ядро і все - буде швидшим за всі х86
Як додадуть, то напишете. Не додали досі, напевно, тому що це не так дешево.
А ще говорити що якщо одне ядро швидше в однопотоці, то 8 таких ядер у багатопотоці будуть швидші за 8 ядер х86 (які повільніші в однопотоці) - некоректно. Мій ноут швидший в однопотоці, ніж кластер, з яким я працюю (до початку 25го був у TOP500). Але 8 ядер там набагато швидше виконують задачі, ніж 8 ядер у мене.
3 - ви напевне не знаєте або свідомо упускаєте - але у х86 суттєве падіння швидкодії при роботі від батарех - майже 2 рази!

і що? люди серйозні задачі в кафе чи парку не роблять, при максимальних навантаженнях макбуки теж починають тротлити і скидати частоту
4 - і дуже суттєве - дуже мало хто і відносно малий час запускають на ноуті задачі які грузять на 100%
тоді ваш пункт 3 нерелевантний, бо мало хто грузитиме проц на 100%, а тому і не помітить різниці швидкодії. У нових х86 теж є енергоефективні ядра, які спокійно стягують тих 10-15, навіть 20-30%
Різниця у відгуку така незначна що навіть люди з явно старшими процесорами не помічають її якщо судити з цього форуму.

Поки ви не показали що арм кращий в багатопотоці, але пробували перескочити з цієї теми. Або натягнути сову на глобус що от швидші у однопотоці ядра будуть разом швидшими в багатопотоці - 1) багатопотік швидкий навіть там де багато дешевих і повільних у однопотоці ядер; 2) швидкість однопотокових ядер у багатопотоці буде падати через потребу комунікації як мінімум. Технічних обмежень у х86 порівняно з арм там немає
orange_deer: 20.04.2026 02:32 проблема софта - це тимчасове, що буде виправлено, в той же час швидкість одно-потоку - відставання х86 - не виправиться ніколи
пройшло 5 років з перших масових М чипів Apple, все ще більшість софта на х86 написана
для МакОС - серйозно?
ні, я про весь софт, для всіх ОС. Для МакОС значно менше софту у порівнянні з віндовс, до прикладу ті ж самі професійні розширення Excel чи інженерний софт, про який раніше говорили
якщо софт старий, і не оновлюється - це просто ризик його використовувати. Нема підтримки - перестають використовувати всі великі користувачі.
А якщо є підтримка - то перевести на АРМ - це не дуже складно. Я все своє вже перевів.
ваш код майже не використовує dependencies судячи з ваших слів. Дуже багато великого софту має залежності від закритих бібліотек, драйверів, і тд, які були для х86 спроєктовані. І в оновленнях софта не оновлюють всі dependencies, часом надійна програма з релізом 25го року може мати функції які залежать від закритої бібліотеки написаної ще у 15му на х86.
я знаю як зроблений декодер (чи пре-декодер) у х86 - це дибілізм породжений економією на довжині команди. Колись це було актуально, але явно вже не зараз. Але нічого не зміниш, підтримка старого лайна - це основна перевага х86
арм також намагається скоротити довжину команди щоб помістити її в кеш, і вже давно так. А свій рівень знань у декодерах і про те що використовують сучасні х86 щоб скоротити відставання ви вже мали шанс продемонструвати раніше, коли вам tornadox і dext за це писали. Спеціально пошукав чи ви раніше про це пробували дискутувати, можете з 92ї сторінки почитати і побачити що арм теж скорочує довжину команди.
є Квалком, і вони дешевіють бо є конкуренція. Вже є Snapdragon X Plus 16GB RAM / 1TB по $300
АРМ проци - дуже дешеві у виробництві, сильно дешевші за х86
посилання буде? я свої ціни підтвердив посиланнями на амазон, ви їх незрозуміло звідки взяли.
арм дешеві? тому для десктопів їх майже не купиш, а ноутбуки з арм наявні на ринку зараз дорожчі за х86 аналоги?
orange_deer: 20.04.2026 02:32 - сильно більше каналів памяті
Маніпулюєте, кількість каналів пам'яті не залежить від архітектури а лише від того як виробник складає ноутбук
брехня. Виробник ноута - хоч що хоч зробить - але якщо проц має 2 канали, то більше зробити не вийде.
окей, уточню на прикладі відносно бюджетних варіантів:
AMD Ryzen 7 260 Intel Ultra 5 225H Apple M5 10 Core
шина 128 біт 128 біт 128 біт
к-сть каналів 2x64 2x64 4x32

значно більше каналів лише у топових моделей, де у М5 про 8х32 бітних канали. Але це не тому що тільки арм так може, а х86 ні, а тому що apple використовує розпаяну пам'ять, коли топові моделі х86 ноутів все ще модульні.
Існують х86 проци на 8 і навіть 12 каналів пам'яті але це вже HEDT/серверні процесори. Задайте собі те саме питання що раніше писали:
чи завантажить звичайний користувач свій ноут настільки що йому конче буде потрібно цих 8 каналів пам'яті?)
важлива швидкість памяті в тестах для проца.
Що важливіше? Швидких 16ГБ пам'яті без можливості апгрейду чи трохи повільніших 32ГБ з можливістю апгрейду. Кожному своє, вам треба швидшу пам'ять хоч і менше, мені треба більше пам'яті загалом. Тренд такий що всі програми починають забирати більше і більше оперативки, і тому краще могти проапгрейдити і хоч якось працювати ніж бути змушеним купувати нове. That said, базовий М5 дозволяє тільки 32ГБ, тоді як Ryzen 7 260 - 256ГБ, Intel Ultra 5 225H - 128ГБ - для порівняння M5 Max - 128ГБ.
Вам важливіша швидкість, мені максимально доступна кількість пам'яті щоб могти використовувати ноут і коли він на пенсію піде.
dext
Member

yuriy_dd: 19.04.2026 08:19 я про екосистему на Андроїді
апаратна - відсутня через стандартизацію, як і на ARM загалом, програмна - обмежена часом, політикою гугла та пропрієтарними блобами
чому відмовляюсь - ось - М2 багато де швидший, і в 1.5-2 рази енерго-ефективніший
https://nanoreview.net/en/cpu-compare/i ... s-apple-m2
по-перше, у мене локально результати вищі, по друге - ви так і не пояснили, чому 8 контролерів пам'яті не допомагають емейзінгу перемогти 2 контролера x86
так давайте порівнювати сучасне на зараз, таким чином ми побачимо прогрес. Наприклад ваш - з сучасними х86
не змінюєте тему: відповідайте на питання про контролери пам'яті
так, і я був першим хто про це написав. Але це досягнення лише для програвання відео завдяки монітору не найкращої якості. В програмах він гірший. Вам нагадати ще раз тест - де х86 навіть відео на веб сторінці не міг показувати нормально?
будь-яка багаточасова робота це у 99% випадків програвання відео або ротота зі статичним екраном/мінімальним навантаженням на ЦП що є еквівалентним, ви вочевидь намагаєтесь уникнути незручного результату, який якраз для більшості користувачів є реалістисним, на відміну від бенчмарків
так. Але в основному інструкція АРМ - це одна µop, в той час як у х86 - це >1
маячня бо у ARM повно інструкцій з pre- і post-increment, ви не маєте гадки про що говорите
набір інструкцій х86 - суттєво більший ніж АРМ - в рази
це не є проблемою за наявності L0, а фактично є перевагою
команди АРМ - фіксованої довжини, декодер може їх декодувати в паралель, в той час як у х86 - вони різної довжини. Ви собі уявляєте як зробити декодер? де щоб приступити до декодування наступної інструкції, треба закінчити попередню? величезна к-ть транзистроного бюджету х86 йде на те що у АРМ в принципі нема
це не є обмеженням за наявності L0, ефективні межі декодування вже давно визначає brand prediction unit, в тому числі на ARM, ви знову не маєте гадки про що говорите
але ваших мізків вистачає лише на те щоб сказати що у АРМ також є складні команди
нагадаю, що саме завдяки мені ви тепер знаєте, що ЦП вичитує дані не байтами, а рядками кешу (32/64/128 байт) - що відомо всім іншим вже 30+ років, тому будьте обережними в оцінках :learn:
yuriy_dd
Member

orange_deer: 21.04.2026 23:16то ось що виходить: (позначив важливі для моєї роботи параметри жирним шрифтом)
дуже дивно про Integer Math - по моїм тестам дуже швидко працює, сильно швидше ніж х86
orange_deer: 21.04.2026 23:16В моїй сфері роботи я ні разу не чув щоб хтось на бенчмарки дивився
а в сфері оглядів проців - це перше що всі використовують і на що орієнтуються. Ще раз - розмова про ноути.
orange_deer: 21.04.2026 23:16А яка різниця? Користувач отримує більше ядер за меншу ціну, і разом вони швидше йдуть в багатопотік. Який там перформанс на ядро не дуже хвилює юзера якщо загальний багатопотоковий перформанс швидший
я ж написав - що з точки зору ціни - може й так. Але з точки зору порівняння архітектур проців - ні.
orange_deer: 21.04.2026 23:16А ще говорити що якщо одне ядро швидше в однопотоці, то 8 таких ядер у багатопотоці будуть швидші за 8 ядер х86 (які повільніші в однопотоці) - некоректно. Мій ноут швидший в однопотоці, ніж кластер, з яким я працюю (до початку 25го був у TOP500). Але 8 ядер там набагато швидше виконують задачі, ніж 8 ядер у мене.
значить є інші фактори. І проц з яким ви порівнюєте - це не просто ваш проц + пару ядер. Давайте розказуйте - що в тому проці ще додали? Каналів памяті, чи не так?
orange_deer: 21.04.2026 23:16 3 - ви напевне не знаєте або свідомо упускаєте - але у х86 суттєве падіння швидкодії при роботі від батарех - майже 2 рази!
і що? люди серйозні задачі в кафе чи парку не роблять, при максимальних навантаженнях макбуки теж починають тротлити і скидати частоту
я ж спеціально не один раз наголошую що розмова про ноути. І про задачі які на них роблять люди, в тому числі в кафе чи парку.
orange_deer: 21.04.2026 23:16 4 - і дуже суттєве - дуже мало хто і відносно малий час запускають на ноуті задачі які грузять на 100%
тоді ваш пункт 3 нерелевантний, бо мало хто грузитиме проц на 100%, а тому і не помітить різниці швидкодії
мало-потік - теж просідає, а це люди використовують на ноутах часто
orange_deer: 21.04.2026 23:16ні, я про весь софт, для всіх ОС. Для МакОС значно менше софту у порівнянні з віндовс, до прикладу ті ж самі професійні розширення Excel чи інженерний софт, про який раніше говорили
на лінуксі ще менше, і що?
orange_deer: 21.04.2026 23:16арм також намагається скоротити довжину команди щоб помістити її в кеш, і вже давно так. А свій рівень знань у декодерах і про те що використовують сучасні х86 щоб скоротити відставання ви вже мали шанс продемонструвати раніше, коли вам tornadox і dext за це писали. Спеціально пошукав чи ви раніше про це пробували дискутувати, можете з 92ї сторінки почитати і побачити що арм теж скорочує довжину команди.
ще раз - довжина команди архітектури AArch64 - фіксованих 4 байти
те що ви побачили розмову про оптимізацію коду - ніяким чином не стосується і не впливає на довжину команди. Просто ви щось бачите але не розумієте що це і про що розмова. Але це не страшно - просто тоді ті люди продемонстрували свою боязнь О4 і не змогли пояснити навіщо розробники її реалізували. Це показує їх рівень знань.
orange_deer: 21.04.2026 23:16 посилання буде? я свої ціни підтвердив посиланнями на амазон, ви їх незрозуміло звідки взяли.
ебей, але самі шукайте - я не маю можливості зараз шукати
orange_deer: 21.04.2026 23:16окей, уточню на прикладі відносно бюджетних варіантів:
AMD Ryzen 7 260 Intel Ultra 5 225H Apple M5 10 Core
шина 128 біт 128 біт 128 біт
к-сть каналів 2x64 2x64 4x32
а де ви взяли для М5 - 4x32? специфікація каже що є 8 каналів. І якщо потрібно прочитати 1 байт, завантажувати шину на 64 біта - це дуже оптимально?
orange_deer: 21.04.2026 23:16Але це не тому що тільки арм так може, а х86 ні, а тому що apple використовує розпаяну пам'ять, коли топові моделі х86 ноутів все ще модульні.
розпаяних є дуже багато вже на х86
orange_deer: 21.04.2026 23:16Існують х86 проци на 8 і навіть 12 каналів пам'яті але це вже HEDT/серверні процесори
я знаю, як і з к-тю ядер - для вас норм порівнювати ноутбучний проц від батареї - з десктопним гробом 400+ Вт від розетки. Бо так чесно, інакше х86 програє
orange_deer: 21.04.2026 23:16Задайте собі те саме питання що раніше писали:
чи завантажить звичайний користувач свій ноут настільки що йому конче буде потрібно цих 8 каналів пам'яті?)
саме так, завантажить всі канали навіть одно-поточний код. Приклад я давав в цій темі, але ніхто не зрозумів. Шукайте - може ви зрозумієте. Може своїх колег по роботі запитаєте.
orange_deer: 21.04.2026 23:16Що важливіше? Швидких 16ГБ пам'яті без можливості апгрейду чи трохи повільніших 32ГБ з можливістю апгрейду. Кожному своє
більшість користувачів не обновлюють память - користуються як є. На х86 - часто навіть в одно-каналі
а користувачі айфону - навіть і не знають скільки в них тої памяті, для них достатньо знати - що у них самий швидкий пристрій, який буде працювати швидко ще багато років. Я навіть не знаю коли х86 зможе наздогнати М5 по одно-потоку. Може ви підкажете за скільки поколінь? А одне покоління - це скільки років у х86?
yuriy_dd
Member

dext: 22.04.2026 00:17 чому відмовляюсь - ось - М2 багато де швидший, і в 1.5-2 рази енерго-ефективніший
https://nanoreview.net/en/cpu-compare/i ... s-apple-m2
по-перше, у мене локально результати вищі, по друге - ви так і не пояснили, чому 8 контролерів пам'яті не допомагають емейзінгу перемогти 2 контролера x86
я не знаю що ви робите з своїм процом, може розігнали. Але перевірені результати кажуть про зворотнє
dext: 22.04.2026 00:17будь-яка багаточасова робота це у 99% випадків програвання відео або ротота зі статичним екраном/мінімальним навантаженням на ЦП що є еквівалентним, ви вочевидь намагаєтесь уникнути незручного результату, який якраз для більшості користувачів є реалістисним, на відміну від бенчмарків
у мене ноут (і часто навіть десктоп) робота - це браузер чи текстовий редактор. Цілий день. Ну ще іноді компілюю / запускаю. Чи є там статичне зображення - та напевне є.
dext: 22.04.2026 00:17 так. Але в основному інструкція АРМ - це одна µop, в той час як у х86 - це >1
маячня бо у ARM повно інструкцій з pre- і post-increment, ви не маєте гадки про що говорите
я ж не казав що і що далі? часто хоч така команад може генерувати 2 µop, але виконується або як одна, або в паралель. На х86 подібне це 2-4 µop
пс: а довжина команди з pre- і post-increment - яка буде?
dext: 22.04.2026 00:17 набір інструкцій х86 - суттєво більший ніж АРМ - в рази
це не є проблемою за наявності L0, а фактично є перевагою
а чому ця перевага не виливається у швидкості одно-потоку?
dext: 22.04.2026 00:17це не є обмеженням за наявності L0, ефективні межі декодування вже давно визначає brand prediction unit, в тому числі на ARM
може ви мали на увазі "branch prediction unit"? але це зовсім інше, не стосується декодеру команд різної довжини х86
dext: 22.04.2026 00:17нагадаю, що саме завдяки мені ви тепер знаєте, що ЦП вичитує дані не байтами, а рядками кешу (32/64/128 байт) - що відомо всім іншим вже 30+ років, тому будьте обережними в оцінках
для чого специфікація каже що у М5 8 каналів по 16 біт?
orange_deer
Member

yuriy_dd: 22.04.2026 00:33
orange_deer: 21.04.2026 23:16то ось що виходить: (позначив важливі для моєї роботи параметри жирним шрифтом)
дуже дивно про Integer Math - по моїм тестам дуже швидко працює, сильно швидше ніж х86
1) по яким вашим тестам? у вас є ці 3 процесори, а саме М5 Про, 9955HX3D, Intel Core Ultra 9 285HX? якщо ні, то ваші тести це нічого більше ніж натягування сови на глобус. не працює з комп'ютерними чіпами екстраполяція результатів
2) вам пан dext ще з січня цього року пропонує порівняти локальні тести з його 1360p vs M2, так вони вам не подобаються :rotate:
Висновок: ви посилаєтесь на онлайн ресурси там де М чіпи показують кращі результати, але апелюєте до локальних тестів де вони програють. Це подвійні стандарти що чітко показують ваш фанатизм, а не об'єктивність.
yuriy_dd: 22.04.2026 00:33 а в сфері оглядів проців - це перше що всі використовують і на що орієнтуються. Ще раз - розмова про ноути.
сфера оглядів проців це багато маркетингу і води. я не орієнтуюсь на бенчмарки і всі кого я знаю теж. так само як ви можете рахувати все по власній метриці, так само можу і я. і шо ви мені зробите? :rotate:
yuriy_dd: 22.04.2026 00:33 я ж написав - що з точки зору ціни - може й так. Але з точки зору порівняння архітектур проців - ні.
точка зору порівнянь архітектур в багатопотоковому перформансі це скільки ядер можна помістити в один процесор щоб паралельно вони виконували більшу кількість операцій. Навіть якщо це будуть примітивніші ядра але їх там буде більше і вони будуть комунікувати так що 100 маленьких ядер перемагатимуть 10 сильніших ядер і це коштуватиме так само, або менше, то проц на 100 ядер переміг у багатопотоці.
Приклад цього: ГПУ і кількість CUDA cores там. Вони неймовірно примітивні у порівнянні, але в паралельних задачах працюють чудово, тому більша частка ринку АІ працює з GPU NVIDIA — кращої архітектури для embarrassingly parallel тензорних обчислень наразі немає
yuriy_dd: 22.04.2026 00:33 значить є інші фактори. І проц з яким ви порівнюєте - це не просто ваш проц + пару ядер. Давайте розказуйте - що в тому проці ще додали? Каналів памяті, чи не так?
Ви намагаєтесь відійти від теми того що швидкий однопотік це не означає швидкому багатопотоку якщо поєднати кілька ядер у один процесор. Але окей, розглянемо цей процесор.
Процесор - Intel Xeon Platinum 8268. Швидкий у багатопотоці він в основному завдяки кешу: 3х рівневий кеш + кеш інструкцій L1 і він організований у mesh структурі, так що всі 24 ядра мають швидкий доступ до кешу. Якщо ж ви хочете про канали пам'яті говорити, то їх там 6х64біт (384бітна шина) і використовуються вони кожен до окремої планки DDR4 RAM (по 32/64 ГБ). Паралелізація там хороша в основному через структуру кешу а не кількість каналів пам'яті (їх швидкість і затримки не порівнюються з кешем). Плюс паралельно можна під'єднати 8 таких процесорів і отримати near-ideal speedup (все ж будуть втрати через комунікацію по платі).
yuriy_dd: 22.04.2026 00:33 я ж спеціально не один раз наголошую що розмова про ноути. І про задачі які на них роблять люди, в тому числі в кафе чи парку
мало-потік - теж просідає, а це люди використовують на ноутах часто
1) ви самі кажете про основний юзкейс це завантаження не більше 30-40% - тому будемо відштовхуватись від цього
2) якщо початково не використовується навіть половина потужностей, то навіть при просіданні перформансу у 2 рази при роботі від батареї ця різниця не буде відчутною.
3) ми говорили про багатопотік, і ви заявили що там арм краще, тепер ви шукаєте middle ground у вигляді малопотоку. маєте щось ще сказати про багатопотік - кажіть, як ні, то тут тему закрили
orange_deer: 21.04.2026 23:16ні, я про весь софт, для всіх ОС. Для МакОС значно менше софту у порівнянні з віндовс, до прикладу ті ж самі професійні розширення Excel чи інженерний софт, про який раніше говорили
на лінуксі ще менше, і що?
вотебаутизм :)
1) спірно + лінукс ноут з хорошою кількістю рам дозволяє відкрити віртуалку з віндовс якщо не виходить ніяк через прокладки навіть, у маках пам'ять дорожча, і емулятор має більший penalty (бо треба виконувати х86 команди на арм архітектурі)
2) сумарно х86 софт це лінукс + віндовс > кількість софту на макос - теж виходить тему закрили
yuriy_dd: 22.04.2026 00:33 ще раз - довжина команди архітектури AArch64 - фіксованих 4 байти
те що ви побачили розмову про оптимізацію коду - ніяким чином не стосується і не впливає на довжину команди. Просто ви щось бачите але не розумієте що це і про що розмова. Але це не страшно - просто тоді ті люди продемонстрували свою боязнь О4 і не змогли пояснити навіщо розробники її реалізували. Це показує їх рівень знань.
та ні, скоріше ви продемонстрували повну відсутність розуміння стандартів stable release і що більше O2 не рекомендується (особливо якщо це numerical calculations). Про інструкції з вами тут паралельно розмова йде (наприклад про те що фіксована довжина не дорівнює простоті інструкцій, і що сучасний арм теж туди кілька мікрооперацій запихає), тому я довірюсь людині більш технічно підкованій у цьому (точно не вам :rotate: )
yuriy_dd: 22.04.2026 00:33 ебей, але самі шукайте - я не маю можливості зараз шукати
Зараховую як злив. Я підібрав пропозиції нових ноутів з гарантією та техобслуговуванням, ви ж пропонуєте шукати самому на ібеї.
yuriy_dd: 22.04.2026 00:33 а де ви взяли для М5 - 4x32? специфікація каже що є 8 каналів. І якщо потрібно прочитати 1 байт, завантажувати шину на 64 біта - це дуже оптимально?
1) прогуглив, все що знаходив це 2х64 або 4х32. Дайте лінк на специфікації що чітко кажуть 8х16
2) а якщо треба прочитати 8 байтів, то завантажувати 4 шини на 16 біт/ 2 шини на 32 біт оптимально?)
3) вам dext буквально в сусідньому повідомленні каже про те що цп читає дані рядками кешу а не по 1 байту :) Може б прислухались до людини яка в навіть в мікроінструкціях вашої боготворимої arm розбирається краще за вас?)
Ви ж буквально визнали що не експерт в arm інструкціях але все ще намагаєтесь щось тут доказувати :D
yuriy_dd: 27.01.2026 22:41
dext: 27.01.2026 22:30прокоментуйте, як "експерт по ARM"
але я не є експерт по АРМ асм і не заявляв такого. Значно більше досвіду маю по х86 асм
yuriy_dd: 22.04.2026 00:33 розпаяних є дуже багато вже на х86
а ще є LPCAMM2, які дозволяють апгрейд і при цьому зберігають схожу швидкість до базового М5. Для мене топова швидкість пам'яті не така важлива як можливість апгрейду/ремонту
yuriy_dd: 22.04.2026 00:33 я знаю, як і з к-тю ядер - для вас норм порівнювати ноутбучний проц від батареї - з десктопним гробом 400+ Вт від розетки. Бо так чесно, інакше х86 програє
та ні, я їх привів у приклад того що більше каналів пам'яті це результат використання LPDDR5X пам'яті для ноутів + Unified memory і відповідної побудови цпу у Apple а не архітектурне обмеження х86 як це спочатку подавали ви:
yuriy_dd: 19.04.2026 23:31 якщо з точки зору архітектури АРМ:
- сильно більше каналів памяті
всі архітектурні недоліки х86 - не виправити, саме тому архітектура тупикова
більше каналів пам'яті це не тому що арм така прекрасна архітектура, це результат рішень основного виробника (Apple) щодо використання такого формату пам'яті та побудови цпу. х86 ніщо не обмежує архітектурно від цього, причина чому так не роблять це ринкова вартість - ноутбуки/десктопи зі схожими по перформансу процесорами від Apple дають менше пам'яті і дискового простору ніж х86 рішення за ту саму ціну.
orange_deer: 21.04.2026 23:16Задайте собі те саме питання що раніше писали:
саме так, завантажить всі канали навіть одно-поточний код. Приклад я давав в цій темі, але ніхто не зрозумів.
чому б на гітхабі не запостити свій геніальний код?) нехай, може і завантажить. розкажіть краще яке з повсякденних завдань звичайного користувача завантажить усі канали пам'яті і через це буде помітна затримка? не на лічильниках latency, а так щоб людина дійсно помітила цей лаг? бо більшість користувачів ваш однопотоковий код не запускає у себе
orange_deer: 21.04.2026 23:16Що важливіше? Швидких 16ГБ пам'яті без можливості апгрейду чи трохи повільніших 32ГБ з можливістю апгрейду. Кожному своє
yuriy_dd: 22.04.2026 00:33 більшість користувачів не обновлюють память - користуються як є. На х86 - часто навіть в одно-каналі
а користувачі айфону - навіть і не знають скільки в них тої памяті, для них достатньо знати - що у них самий швидкий пристрій, який буде працювати швидко ще багато років. Я навіть не знаю коли х86 зможе наздогнати М5 по одно-потоку. Може ви підкажете за скільки поколінь? А одне покоління - це скільки років у х86?
більшість користувачів не оновлюють, а я оновлюю :dontknow:
більшість користувачів цього форуму зацікавлені у модульності саме через upgradability. тому все залежить від контексту, як то кажуть, довжина прутня залежить від того де його починати міряти ;)
решта ваших питань тупо у воду, щоб відвести тему у зручне для вас русло, і так далі по спіралі. не цікаво :rotate:
LVladislavchik
Member

yuriy_dd: 21.04.2026 15:30так, дійсно - дружині купили М4 - бо екран тріс - кінець літа 2025. Але я купив собі мак міні М4 - ще раніше - в квітні. Так що ви не праві. Запишіть собі десь, і побігайте перевірте.
Власність юри:
- gateway з вбитим бутлоадером 1шт;
- мак міні м4 1шт;
власність дружини юри:
- мак ейр м1 з тріснутим екраном 1шт;
- мак ейр м4 1шт.
Все правильно записано? :rotate:
waryag
Member

yuriy_dd: 20.04.2026 12:27тобто М5 - з меншою к-тю ядер, з меншою частотою (4.6 проти 5.4+) - майже на рівні з х86. Епл достатньо додати ОДНЕ Р ядро і все - буде швидшим за всі х86 (і так буде скоро, і М6 буде вже цього року, а коли нові х86 - ??)
Автоматично - не буде.
Більше того. Якщо ти б не був епловським фанбоєм (це слово набагато краще передає твою суть, ніж фанат) то знав би, що додати одне ядро в готовий чип... нікуди. І навіть якщо припустити, що на кристалі є зайвий кремній (три рази ха), то не факт, що без повного проектування продуктивність не стане гірше.
yuriy_dd
Member

orange_deer: 22.04.2026 03:41по яким вашим тестам? у вас є ці 3 процесори, а саме М5 Про, 9955HX3D, Intel Core Ultra 9 285HX? якщо ні, то ваші тести це нічого більше ніж натягування сови на глобус. не працює з комп'ютерними чіпами екстраполяція результатів
ні, я не маю всіх перелічених проців. А ви маєте хоч один з серії М?
orange_deer: 22.04.2026 03:41 2) вам пан dext ще з січня цього року пропонує порівняти локальні тести з його 1360p vs M2, так вони вам не подобаються :rotate:
1 - я йому вже довів, що згідно результатів тестів яким можна довіряти - М2 - швидше
2 - це старі проци, я кажу про нові остані, і про прогрес
передайте це тому пану, зможете?
orange_deer: 22.04.2026 03:41 а в сфері оглядів проців - це перше що всі використовують і на що орієнтуються. Ще раз - розмова про ноути.
сфера оглядів проців це багато маркетингу і води
чому виробники Інтел та АМД - також базують свої презентації на цих тестах? чому Інтел навіть компілятор придумав щоб в ньому GB показував вищі результати? але це не було сприйнято спільнотою і Інтел був взинувачений у шахрайстві
orange_deer: 22.04.2026 03:41я не орієнтуюсь на бенчмарки і всі кого я знаю теж. так само як ви можете рахувати все по власній метриці, так само можу і я. і шо ви мені зробите?
але ви не зможете тоді незалежно порівнювати різні проци. Саме тому всі - і виробники і користувачі прийняли індустріальні тести, якими користуються всі. Ну крім вас, і всіх кого ви знаєте.
orange_deer: 22.04.2026 03:41точка зору порівнянь архітектур в багатопотоковому перформансі це скільки ядер можна помістити в один процесор щоб паралельно вони виконували більшу кількість операцій. Навіть якщо це будуть примітивніші ядра але їх там буде більше і вони будуть комунікувати так що 100 маленьких ядер перемагатимуть 10 сильніших ядер і це коштуватиме так само, або менше, то проц на 100 ядер переміг у багатопотоці.
може бути. Саме тому наприклад є серверні АРМ, що проц якому 5+ років показує 5000+ в Cinebench 2024 споживаючи 250 Вт. На скільки я знаю х86 і досі не змогли краще. Може ви знаєте?
orange_deer: 22.04.2026 03:41Приклад цього: ГПУ і кількість CUDA cores там. Вони неймовірно примітивні у порівнянні, але в паралельних задачах працюють чудово, тому більша частка ринку АІ працює з GPU NVIDIA — кращої архітектури для embarrassingly parallel тензорних обчислень наразі немає
ще раз нагадаю - це форум проців загального призначення. ГПУ - інші тематичні форуми.
orange_deer: 22.04.2026 03:41Процесор - Intel Xeon Platinum 8268. Швидкий у багатопотоці він в основному завдяки кешу: 3х рівневий кеш + кеш інструкцій L1 і він організований у mesh структурі, так що всі 24 ядра мають швидкий доступ до кешу. Якщо ж ви хочете про канали пам'яті говорити, то їх там 6х64біт (384бітна шина) і використовуються вони кожен до окремої планки DDR4 RAM (по 32/64 ГБ). Паралелізація там хороша в основному через структуру кешу а не кількість каналів пам'яті (їх швидкість і затримки не порівнюються з кешем)
бачте я був правий що не просто так проц програє в одно але виграє в багато
orange_deer: 22.04.2026 03:41якщо початково не використовується навіть половина потужностей, то навіть при просіданні перформансу у 2 рази при роботі від батареї ця різниця не буде відчутною.
тобто прогрес 10% в нових х86 - відчутний, а просідання 50% - не відчутне?
orange_deer: 22.04.2026 03:41ми говорили про багатопотік, і ви заявили що там арм краще, тепер ви шукаєте middle ground у вигляді малопотоку. маєте щось ще сказати про багатопотік - кажіть, як ні, то тут тему закрили
я ж вже скільки разів питав - покажіть свій графік завантаження проца на свому ноуті? і зможете собі закрити питання.
orange_deer: 22.04.2026 03:41 2) сумарно х86 софт це лінукс + віндовс > кількість софту на макос - теж виходить тему закрили
для звичайного масового користувача - що не працює на МакОС? нагадаю - їм навіть хромбук підходить
orange_deer: 22.04.2026 03:41та ні, скоріше ви продемонстрували повну відсутність розуміння стандартів stable release і що більше O2 не рекомендується (особливо якщо це numerical calculations)
питав раніше, питаю зараз - навіщо є О3 та О4? навіщо стільки ресурсів було потрачено щоб їх зробити?
ви мені забороняєте щоб моя програма працювала швидше через те що хтось не вміє тестувати свої програми?
orange_deer: 22.04.2026 03:41Про інструкції з вами тут паралельно розмова йде (наприклад про те що фіксована довжина не дорівнює простоті інструкцій, і що сучасний арм теж туди кілька мікрооперацій запихає), тому я довірюсь людині більш технічно підкованій у цьому (точно не вам :rotate: )
на разі він не показав сильних знань. Те що на АРМ команда теж може бути розбита на декілька моп - і писав. І те що такого сильно менше. І давав приклад де у АРМ 2 моп, а у х86 - 3-4
orange_deer: 22.04.2026 03:41 1) прогуглив, все що знаходив це 2х64 або 4х32. Дайте лінк на специфікації що чітко кажуть 8х16
вікіпедію не читали? там лінки є
orange_deer: 22.04.2026 03:41 2) а якщо треба прочитати 8 байтів, то завантажувати 4 шини на 16 біт/ 2 шини на 32 біт оптимально?)
а ганяти вантажівку за одним листом - оптимально?
orange_deer: 22.04.2026 03:413) вам dext буквально в сусідньому повідомленні каже про те що цп читає дані рядками кешу а не по 1 байту :) Може б прислухались до людини яка в навіть в мікроінструкціях вашої боготворимої arm розбирається краще за вас?)
а до чого тут читання з кешу? може порівняєте розмір кешу і розмір РАМ? а хто буде наповнювати кеш?
orange_deer: 22.04.2026 03:41 Ви ж буквально визнали що не експерт в arm інструкціях але все ще намагаєтесь щось тут доказувати :D
але по факту знаю більше
orange_deer: 22.04.2026 03:41та ні, я їх привів у приклад того що більше каналів пам'яті це результат використання LPDDR5X пам'яті для ноутів + Unified memory і відповідної побудови цпу у Apple а не архітектурне обмеження х86 як це спочатку подавали ви:
що заважає х86 зробити більше каналів?
orange_deer: 22.04.2026 03:41більше каналів пам'яті це не тому що арм така прекрасна архітектура, це результат рішень основного виробника (Apple) щодо використання такого формату пам'яті та побудови цпу
ви знаєте скільки каналів у квалком проців для ноутів? пс: квалком не епл
orange_deer: 22.04.2026 03:41причина чому так не роблять це ринкова вартість - ноутбуки/десктопи зі схожими по перформансу процесорами від Apple дають менше пам'яті і дискового простору ніж х86 рішення за ту саму ціну.
який ноут на х86 буде швидшим в браузер чи офісі ніж макбук нео за 600?
orange_deer: 22.04.2026 03:41чому б на гітхабі не запостити свій геніальний код?) нехай, може і завантажить. розкажіть краще яке з повсякденних завдань звичайного користувача завантажить усі канали пам'яті і через це буде помітна затримка?
очевидно - браузер. Наприклад код що парсує xml / json - він працює з памятю по байтно
LVladislavchik: 22.04.2026 05:01 Власність юри:
а де мій комп на 128 Гб рам? а скільки таких є?
пс: ви не здатні сказати щось по суті, і переходите на особистості, як та шавка яка гавкає, і відразу ховається під лавку
Последний раз редактировалось yuriy_dd 22.04.2026 12:47, всего редактировалось 1 раз.
yuriy_dd
Member

waryag: 22.04.2026 07:34Більше того. Якщо ти б не був епловським фанбоєм (це слово набагато краще передає твою суть, ніж фанат) то знав би, що додати одне ядро в готовий чип... нікуди. І навіть якщо припустити, що на кристалі є зайвий кремній (три рази ха), то не факт, що без повного проектування продуктивність не стане гірше.
звичайно що в готовий добавити - важче, але Епл спокійно збільшує к-ть ядер в нових

а вот збільшити швидкість одно-потоку - х86 не може, вже навіть проблема перегнати проц айфона з 2024
denon312
Member

yuriy_dd: 22.04.2026 12:44я йому вже довів
Все що ти довів нам всім що тут витратив час на 183 сторінки форуму які не несуть ніякої користі.
yuriy_dd: 22.04.2026 12:44ще раз нагадаю - це форум проців загального призначення. ГПУ - інші тематичні форуми.
Це оверклокерський форум в першу чергу по залізу. В тебе більше 2000 повідомленнь саме на "тематичній" вітці, і жодна не має відношення до оверклокінгу.
yuriy_dd: 22.04.2026 12:44чому виробники Інтел та АМД
Яку відповідь ти очікуєш? Тут немає представників ні Інтел, ні Амд.
yuriy_dd: 22.04.2026 12:44Саме тому всі - і виробники і користувачі прийняли індустріальні тести, якими користуються всі.
Практичо нікому крім ентузіастів не потрібні ніякі тести. Я ще не бачив жодного розробника власника макбука який би цікавився бенчмарками, їх цікавить кількість оперативки і розмір накопичувача.
yuriy_dd: 22.04.2026 12:44ще раз нагадаю
Твоя думка нічого не варта на цьому форумі, і тобі це свідомо показують рейтингом.
yuriy_dd: 22.04.2026 12:44я ж вже скільки разів питав
yuriy_dd: 22.04.2026 12:44питав раніше, питаю зараз
Читай вище - нікому не цікаво.
yuriy_dd: 22.04.2026 12:44на разі він не показав сильних знань
Я знаю одного дуже успішного фермера з твоїх країв який не вміє писати. Але він геніальний менеджер і має дуже хороші доходи.
Ти заявляєш що розумнший за 99% людей на цьому форумі, але при цьому в тебе явні фінансові проблеми. Успішна людина піде в магазин і купить потрібни інструмент (Мак), ти сидиш на американських аукціонах і снайпиш б/у та проблемне залізо і погоджуєшся на ризик отримати цеглину на пошті.
yuriy_dd: 22.04.2026 12:44але по факту знаю більше
пенсію забезпечать ці знання гугління бенчмарків?
покажи якесь підтведження, репозиторій з проектом і кодом, невже в програміста з такими великим стажем в 30 років не знайдеться ніякого портфоліо?
Ответить