Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Moderator

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Изображение

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
waryag
Member

XXXshadyXXX: 20.04.2026 12:22Я много сборок собрал за последний год на am4 и 1700 сокете, и где то несколько раз были киты памяти которые просто отказывались стабильно работать на am4, что ты только не делал, за то те же киты памяти на бюджетных h610 чипсетах отлично заводились. Что бы наоборот было, та никогда. Ну и для i5 12400f хватало даже досок на h610 чипсете, а вот для ryzen 5 5600 уже надо покупать как минимум с радиатором на зоне врм. Я это к тому, что сейчас в 2026 году как по мне бюджетный ПК - это i5 12400f и его братья. На 1700 сокете хоть апгрейд есть по процессору, а на ам4 увы, разве что 5500x3d и уверен за много денег 5800x3d в честь 10 летия...
Что? У обоих ТДП 65Вт. 5600 без игр з РВО жрет не больше 80Вт, у себя не видел больше 78.
У интел паверлимит больше, но в основном пишут про жор 65-85, редко до 100 Вт, в зависимости от мамки.

В любом случае, цифры очень близкие и говорить про значимую разницу в жоре и требованиях к ВРМ нельзя.
На 1700 сокете хоть апгрейд есть по процессору
Технически есть, но там уже совсем другие требования к охладу и ВРМ.
Определись, мы про бюджетную сборку или хорошо вкладываемся в мать, чтобы когда-то доплатить за охлад и проц (при сомнительной актуальности на фоне свежих платформ)?
XXXshadyXXX
Member

waryag: 20.04.2026 19:57Определись, мы про бюджетную сборку или хорошо вкладываемся в мать, чтобы когда-то доплатить за охлад и проц (при сомнительной актуальности на фоне свежих платформ)?
А тут уже зависит от бюджета и от того что есть в наличии. Но если по деньгам выходит паритет, то выгоднее с хоть с какой то перспективой на будущее брать 1700 сокет чем ам4 - это если брать с нуля. Б.у. не рассматривать ибо б.у. рынок это аномалия в плане цен и возможностей что то выхватить по дешману.
waryag: 20.04.2026 19:57Что? У обоих ТДП 65Вт. 5600 без игр з РВО жрет не больше 80Вт, у себя не видел больше 78.
i5 12400f в играх у меня больше 60w не жрал, в среднем вообще было 45-50w, камень просто холоднющий(похож по жору на Ryzen 5 5500)...
Энивей глянул цены и если процессоры в принципе паритет по цене, то мат платы даааа, 50 баксов разницы по укр рынку. Ну если 50$ прям горит, тогда ну что ж, велком ту AM4.
waryag
Member

XXXshadyXXX: 20.04.2026 20:21А тут уже зависит от бюджета и от того что есть в наличии. Но если по деньгам выходит паритет, то выгоднее с хоть с какой то перспективой на будущее брать 1700 сокет чем ам4 - это если брать с нуля. Б.у. не рассматривать ибо б.у. рынок это аномалия в плане цен и возможностей что то выхватить по дешману.
Я не вижу особых перспектив у обоих, для временного решения полное или частичное б/у оправдано.
XXXshadyXXX: 20.04.2026 20:21Энивей глянул цены и если процессоры в принципе паритет по цене, то мат платы даааа, 50 баксов разницы по укр рынку. Ну если 50$ прям горит, тогда ну что ж, велком ту AM4.
В бомж-сегменте даже 50 баксов могут дать неплохой бонус по производительности или приятным опциям.
acm_fan
HWBOT OC Team

XXXshadyXXX: 20.04.2026 12:22для ryzen 5 5600 уже надо покупать как минимум с радиатором на зоне врм
Это уже не просто вброс, а смахивает на флейм, что является прямым нарушением Правил. Давайте с риторикой в другом месте, тут темотред.

Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
viewtopic.php?f=16&t=102327
XXXshadyXXX
Member

acm_fan: 20.04.2026 23:10Это уже не просто вброс, а смахивает на флейм, что является прямым нарушением Правил.
:lol: :facepalm:
Bogdanish4e
Member

всім привіт!

всім привіт!

пройшло пару років з моїх останніх мук на форумі по вибору конфігурації і я знову по суті повернувся до того з чого починав :) попереджаю, нижче буде багато думок і тексту, пробачте😊

віджав малий в мене мій комп, якого мені вистачало з головою на всі мої потреби (Ryzen 5 7500F\32Gb RAM\4070Super) і віддав мій свій "ігровий" ноутбук HP Victus 16 (Ryzen 5 5600H\16Gb RAM\GeForce RTX 3050 Ti) :)
Так як з компом було конфісковано і мій улюблений монітор Dell 32" 2k то мусів купити собі новий. Взяв собі ASUS TUF Gaming VG34VQL1B - 34 дюйма, 4к, ultrawide - бо використовую не тільки для цяцьок а і по роботі - дуже зручно працювати з даними, порівнювати пару табличок наприклад...
Ну і звісно це дуже вплинуло на те, що можна пограти тепер. І якщо мій комп з 4070S ще б якось потягнув на понижених налаштуваннях, то ноут з урізаною RTX 3050 Ti це біль - прийшлось відмовитись від того ж Stalker 2 наприклад, бо грати то є муки) але поки зараз "присів" на Fallout 76, то вистачає... Тобто якщо грати щось не останніх років і не дуже вимогливе, то можна витерпіти... до того й ще граю останнім часом менше, не так як раніше...
Також в мене є старий комп i7 6700k\2x8Gb DDR4\Radeon RX 570 4Gb, в новому корпусі і новим БЖ Chieftec 850W, який в принципі десь майже на рівні ноута, тобто теж пограти щось не дуже нове і потужне, але в тому ж Stalker 2 ще гірше все… Тому в мене є «мисля» - докупити «нову» відеокарту в цю систему щоб трохи покращити «загальний фпс» і можна було пограти Stalker 2, хай і на понижених налаштуваннях. І тут починаються «муки вибору», схожі до того які були і пару років назад - взяти подешевше напр в Бульдозера бу 6800 або 6800XT чи вже краще новеньку Radeon RX 9070. Так, вибір не поміж подібних речей за вартістю або продуктивністю, але остання більш цікава на майбутнє для апгрейду. І з одної сторони вибір наче очевидний, типу якщо є кошти то бери і не думай нову, але я дивлюсь на це все з іншої точки зору… Справа в тому, що не впевнений що дане залізо «потягне» з комфортом не те що на RX 9070 а навіть на 6800 і чи не буде боттлнека в тому ж проці і придбання відяхи не виправдає взагалі надій пограти більш менш комфортно? Раніше, до теперішньої ситуації з цінами на пам’ять я б не думав і не писав сюди, а просто проапгрейдив систему, напр до аналогічної, як в мене була на Ryzen 5 7500F\32Gb RAM, докупив в розстрочку RX 9070 і мені б вистачило з головою… зараз же проц напр можна вихватити на алі не дорого, а пам’ять+мамка+відяха купляти тут це десь 50-60 тис, а це вже не мало, навіть у розстрочку…
Тому, порадьте, може хто має практичний досвід з подібним залізом:
1) Взяти Radeon 6800 – вистачить для наявного старого заліза пограти на низьких-середніх налаштуваннях деякий час
2) Взяти RX 9070 – аналогічно як по п.1 але потихеньку купляти нові комплектуючі для подальшого апгрейду, бо комфортної гри не буде

Всім дякую завчасно за поради!
Artem_K
Member

Bogdanish4e: 21.04.2026 13:45 i7 6700k\2x8Gb DDR4\
В процесор може так, може ні, але точно Сталкер 2 не сподобається пам'ять, якщо вона хоча би не 3200. На великих локаціях типу Росток, в мене продуктивність впирається в пам'ять (оптимізована по таймінгах 3466МГц)
Последний раз редактировалось Artem_K 21.04.2026 14:28, всего редактировалось 1 раз.
Rex
Member

Bogdanish4e
Ну якщо вибір зводиться тільки до відеокарти - тоді вам в окрему тему.
спойлер
viewtopic.php?t=288762
По суті - 6800 і 9070 це взагалі різного рівня девайси і 9070 безумовно переважніше, бо вона банально новіша і краща в нових іграх з очевидних причин. Інше питання, що і ціна на них відповідна - вона значно дорожче. Але так, на перспективу 9070 - найкраще що є у АМД зараз.
Якщо розглядати зелених - можна подивитися у бік 5070.
Bogdanish4e
Member

Artem_K: 21.04.2026 14:23 В процесор може так, може ні, але точно Сталкер 2 не сподобається пам'ять, якщо вона хоча би не 3200. На великих локаціях типу Росток, в мене продуктивність впирається в пам'ять (оптимізована по таймінгах 3466МГц)
ну так, тоді докупляти ще й ddr4 немає сенсу, вже потихеньку переходити на нову платформу повністю...

Відправлено через 3 хвилини 19 секунд:
Rex: 21.04.2026 14:26 Bogdanish4e
Ну якщо вибір зводиться тільки до відеокарти - тоді вам в окрему тему.
не зовсім - знаю про тему вибір відеокарти... тут більше питання про сумісність заліза взагалі - чи зможу обійтись "малою кров'ю" і залишитись на старому залізі докупивши відяху чи в будь якому випадку налаштовуватись на апгрейд всієї системи... в першому випадку докуплю відяху і на деякий час (поки можливо не нормалізуються ціни на пам'ять) заспокоюсь, в другому випадку буду працювати з тим що є і знову ж таки очікувати і сподіватись на стабілізацію цін...
Просто останнім часом ще надходять новини що і проци будуть дорожчати і тут вже не знаєш як правильно вчинити...
Sanьka
Member

Bogdanish4e: 21.04.2026 13:45Тому, порадьте, може хто має практичний досвід з подібним залізом:
Я би радив
1. Якщо нову, то брати щось типу 9070хт, щоб вже нормальний рівень з запасом і по адекватній (відносно інших нових) ціні.
2. Якщо б/в, то 6800хт. Це достойний рівень продуктивності навіть на 2026рік. Її плюси дуже класна ціна, широка доступність б/в, 16гб пам'яті.
Щодо 6800 (без ХТ) то я б не брав (якщо для основної системи), бо різниця в ціні мала (буває наворочена 6800 по ціні як проста 6800хи) і повністю окупає себе продуктивністю.

Що я зробив - Купив в основний ПК (рузен 5800х, 3440х1440р) 6800хт , в другий пк (рузен 5700х, 1920х1080р) 6800.
За свою ціну (я б сказав смішну щось 12 і 13к) вони тягнуть Сталкер 2 і тп нові ігри на високих(хай і не з захмарним фпс, але сталкер то не контра) і легко рвуть в нативі всяку шушваль типу 5050, 5060, 9060 які раза в 2.5 дорожче.
Последний раз редактировалось Sanьka 21.04.2026 14:57, всего редактировалось 1 раз.
Rex
Member

Bogdanish4e
Ну дивіться, у самому питанні вже є відповідь. Беріть зараз карту з запасом на майбутнє (9070) і користуйтесь старою системою на і7 6700к (який ще і розігнати можна). Паралельно відкладаючи гроші на нову систему. Потім 9070 переїде на нову платформу та й все.
Якщо є гроші і треба "тут і зараз" - беріть одразу нову платформу (проц+ОЗП+МП) і закривайте це питання на декілька років мінімум.
Стосовно тези щодо не нормалізуються ціни на пам'ять.
Дивіться, нормалізуються = перестануть зростати? По моїм відчуттям - збільшення цін зупиниться найближчим часом на тому рівні, на якому вони є зараз, може відкотяться на 10%. Але не варто очікувати зниження цін до всіх цих подій. Такого не буде в найближчому майбутньому. А от подорожчати все інше може. І воно подорожчає.
Перед новим роком купував собі ХДД WD10EZEX за 2500 грн, а зараз ціна на нього - 5500. Чому так виросла ціна??
Bogdanish4e
Member

Sanьka: 21.04.2026 14:54
Bogdanish4e: 21.04.2026 13:45Тому, порадьте, може хто має практичний досвід з подібним залізом:
Я би радив
1. Якщо нову, то брати щось типу 9070хт, щоб вже нормальний рівень з запасом і по адекватній (відносно інших нових) ціні.
2. Якщо б/в, то 6800хт. Це достойний рівень продуктивності навіть на 2026рік. Її плюси дуже класна ціна, широка доступність б/в, 16гб пам'яті.
Щодо 6800 (без ХТ) то я б не брав (якщо для основної системи), бо різниця в ціні мала (буває наворочена 6800 по ціні як проста 6800хи) і повністю окупає себе продуктивністю.

Що я зробив - Купив в основний ПК (рузен 5800х, 3440х1440р) 6800хт , в другий пк (рузен 5700х, 1920х1080р) 6800.
За свою ціну (я б сказав смішну щось 12 і 13к) вони тягнуть Сталкер 2 і тп нові ігри на високих(хай і не з захмарним фпс, але сталкер то не контра) і легко рвуть в нативі всяку шушваль типу 5050, 5060, 9060 які раза в 2.5 дорожче.
можна і 9070хт - різниця 4 тис і все одно буду брати в розстрочку... тут питання в іншому - чи варто переплачувати в 3 рази порівняно з 6800 чи 6800хт, якщо вузьке місце буде в проці чи пам'яті і все одно не відчую переваг нової картки... з іншої сторони, з новою карткою можна потихеньку апгрейдити - купляти комплектуючі і з часом отримати класну систему,а якщо буде 6800 то що з нею потім робити коли все таки оновлю решту заліза...
Rex: 21.04.2026 14:56 Bogdanish4e
Ну дивіться, у самому питанні вже є відповідь. Беріть зараз карту з запасом на майбутнє (9070) і користуйтесь старою системою на і7 6700к (який ще і розігнати можна). Паралельно відкладаючи гроші на нову систему. Потім 9070 переїде на нову платформу та й все.
Якщо є гроші і треба "тут і зараз" - беріть одразу нову платформу (проц+ОЗП+МП) і закривайте це питання на декілька років мінімум.
Стосовно тези щодо не нормалізуються ціни на пам'ять.
Дивіться, нормалізуються = перестануть зростати? По моїм відчуттям - збільшення цін зупиниться найближчим часом на тому рівні, на якому вони є зараз, може відкотяться на 10%. Але не варто очікувати зниження цін до всіх цих подій. Такого не буде в найближчому майбутньому. А от подорожчати все інше може. І воно подорожчає.
Перед новим роком купував собі ХДД WD10EZEX за 2500 грн, а зараз ціна на нього - 5500. Чому так виросла ціна??
як вже написав вище - грошей немає(ну принаймні на цю статтю сімейного бюджету), думав брати в розстрочку - але можливо не варто взагалі напрягатись, ящо не потягне решту заліза і треба буде знову планувати розстрочку на апгрейд решти комплектуючих... або взяти 6800(ну чи хт) - не дорого порівняно і без розстрочки і вона нормально впишеться в решту заліза і не потрібно буде думати про апргейд і де знайти гроші в цілому - але знову таки при умові що потягне решту заліза і не буде менше 30 фпс навіть з цією картою..
Rex
Member

Bogdanish4e
Ситуація зрозуміла і роздуми про 6800хт мають сенс. Є над чим поміркувати.
Artem_K
Member

Bogdanish4e: 21.04.2026 15:01з іншої сторони, з новою карткою можна потихеньку апгрейдити - купляти комплектуючі і з часом отримати класну систему,а якщо буде 6800 то що з нею потім робити коли все таки оновлю решту заліза...
АМД технологічно дало відповідь (як на мене досить вдало) зеленим - FSR Upscaling, Frame Generation, Ray Regeneration, на підході MFG, але все це офіційно підтримується виключно 9000-ю серією. Для поточного заліза (9070 (ХТ)) це буде перебор, але під майбутній апгрейд ...
Sanьka
Member

Bogdanish4e: 21.04.2026 15:01можна і 9070хт - різниця 4 тис і все одно буду брати в розстрочку... тут питання в іншому - чи варто переплачувати в 3 рази порівняно з 6800 чи 6800хт, якщо вузьке місце буде в проці чи пам'яті і все одно не відчую переваг нової картки... з іншої сторони, з новою карткою можна потихеньку апгрейдити - купляти комплектуючі і з часом отримати класну систему,а якщо буде 6800 то що з нею потім робити коли все таки оновлю решту заліза...
Залежно коли буде апгрейд. Якщо через рік, то краще 9700хт. Якщо роки 2+, то однозначно 6800хт. У 6800хт великий плюс, що вона не втратить сильно в ціні при продажі(вона і так дуже дешево для свого рівня). А через два роки за ту ж суму можна буде купити щось цікавіше за 9700хт, або її але значно дешевше, можливо б/в. Якщо на продажі 6800хт через роки два ти втратиш тисячі 4, то на купівлі 9070хт б/в через 2 роки ти можеш зекономити десятку, може й більше.
Щодо нової системи.... Якщо не плануєш серйозний грейд найближчі 2 роки, то кращий варік біч-пк з б/в комплектуха рузен 5600х(5700хт)+16(32)+в550+ 6800хт. Дешево і достатньо майже для всього(а якщо не вийо то взагалі для всього).
Bogdanish4e
Member

апгрейд проводити буду в залежності від роботи системи - я можу спокійно сидіти декілька років без апгрейду, в мене немає такої мульки щоб робити апгрейд з виходом кожного покоління... з попередньою системою спокійно просидів пару років і ще б далі користувався, але вже буде син... наразі, якщо наприклад, моя існуюча система потягне нормально з заміною тільки відеокарти, то думаю спокійно зможу пересидіти 2 роки а може і більше... інша справа, якщо в результаті придбання тільки відеокарти, нормально пограти не вдастся... бо я так думав що ноут малого з Ryzen 5 5600H\16Gb RAM\GeForce RTX 3050 Ti буде потужнішим за мій старий комп і закриє мої невибагливі потреби - але в результаті тягне або старі проекти або онлайн...

Відправлено через 21 хвилину 15 секунд:
Sanьka: 21.04.2026 17:47 Щодо нової системи.... Якщо не плануєш серйозний грейд найближчі 2 роки, то кращий варік біч-пк з б/в комплектуха рузен 5600х(5700хт)+16(32)+в550+ 6800хт. Дешево і достатньо майже для всього(а якщо не вийо то взагалі для всього).
я думав зробити апгрейд на АМ4 типу дешевше і проц можна 5700х на алі взяти і зекономити на пам'яті - правда в мене хоч і Kingston HyperX Fury DDR4 2400 МГц але не підтримує EXPO а тільки XMP, якщо правильно зрозумів, то вихлоп напевно буде не дуже... ще й до того платформа буде макс з PCI-E 4.0, і толку туди брати потужну 9070 чи тим більше 9070ХТ... тому вирішив або залишатись на старій і докупити тільки відяшку або вже апгрейдити з перспективою, на АМ5...
acm_fan
HWBOT OC Team

Ответ был дан пану два года назад, лень править кривой формат цитаты - почитать лучше оригинал поста (по стрелочке переход):
acm_fan: 02.03.2024 00:04Bogdanish4e: ↑ 01 мар 2024, 16:21
маю конфігурацію наступну:
Процесор Intel Core i7-6700K
https://browser.geekbench.com/processor ... e-i7-6700k - Ваш
1479 Single-Core Score / 4893 Multi-Core Score
https://browser.geekbench.com/processor ... zen-5-5500 - входной билет в игро-сборки
1868 Single-Core Score / 7673 Multi-Core Score
(лучше в 1,5 раза)
https://browser.geekbench.com/processor ... en-5-7500f - мейнстрим цена/выхлоп
2743 Single-Core Score / 12611 Multi-Core Score
(лучше в 2+ раза)
Bogdanish4e: ↑ 01 мар 2024, 16:21
"протягнути" ще деякий час
Bogdanish4e: ↑ 01 мар 2024, 16:21
по тестам найкращий вибір RX7800XT і RTX4070
Купить норм ВК авто и ездить на первой передаче? Дело конечно Ваше, но это будет не езда, а именно что доехать, задним ходом.
И вот прошло два+ года, 6700K получил вторую молодость или ... ? Какой Сталкер 2, какая 9070? Автор - троль? :insane:
Вы и без того два года "протянули". Финал наступил - сливайте. Мало представляю кому (кроме "работы") 6700K вообще нужен в 2026.
Берёте б/у AM4, 6800 (XT) и "малой кровью" / денег нет можно о чём-то говорить. Сталкер 2? Даже не знаю, скорее нет, чем да, но денег же нет :dontknow: Кроме ОЧ (оплат частями за 9070 - с мёртвым ЦП :tomat: ) есть и другие виды кредитования, притом даже на OLX :apes:
sokolovsky8
Junior

Всем привет!!!

Заказал материнскую плату GIGABYTE B760M GAMING X DDR4 GEN5 и для надежности выбрал к ней i5-12500 - чтобы не грелся и плата его спокойно переваривала. Процессор пока еще не забрал, потому что задумался: может, эта плата без проблем потянет и i5-12600K? а он то ведь мощнее намного!!

Интересует в первую очередь, не будет ли слишком сильно греться VRM платы с 12600K и не окажется ли плата в таком режиме уже на пределе своих возможностей.

Подскажите, пожалуйста, стоит ли пробовать 12600K, или для этой платы все-таки разумнее остаться на 12500?
XXXshadyXXX
Member

sokolovsky8: 22.04.2026 16:41GIGABYTE B760M GAMING X DDR4 GEN5
14600k на такой плате при 180w грел VRM на 100 градусов в OCCT злом стресс тесте CPU. Но это 14600k и occt stress тест. 12600K данная доска переварит спокойно , особенно в играх и в рабочих задачах ;)
sokolovsky8
Junior

XXXshadyXXX: 22.04.2026 16:59
sokolovsky8: 22.04.2026 16:41GIGABYTE B760M GAMING X DDR4 GEN5
14600k на такой плате при 180w грел VRM на 100 градусов в OCCT злом стресс тесте CPU. Но это 14600k и occt stress тест. 12600K данная доска переварит спокойно , особенно в играх и в рабочих задачах ;)
i5-12600k может греть на все 80 градусов врм?
Ответить