Топові процесори Intel Core Ultra 400 (Nova Lake‑S) отримають до 288 МБ кеш-пам’яті bLLC

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

waryag: 20.04.2026 15:50
Kassatka: 20.04.2026 15:46А я хочу, щоб в асортименті було побільше ядер за доступну ціну в консьюмерському секторі.
Звичайному юзеру краще мати 8 чи навіть 6 продуктивних ядер.
Так, але через орієнтацію саме на пересічного звичайного юзера, я кожного разу страждаю через недостатній асортимент/доступність товару, зняття його з виробництва або ж відмова від потенційно легко доступних технологій.
Я маю на убусі, що окрім того, що потрібно пересічному юзеру, має бути хоча б який відсоток для різноманітності більш нішевого товару.
1. Ігри жанру RTS
у нульових в безінтернетну епоху випускали навалом, зараз же дуже мало і перебушно низькобюджетні/інді. На гру проти ботів в нових RTS орієнтуються дуже мало, роблячи наголос на не потрібному мені мультиплеєрі. Зате клятих шутерів навалом, як і взагалі WASD-ігор, і всі найновітніші технології графону широко зустрічаються лише в цих WASD-іграх.
2. Підтримка старих ігор
Мабуть перебушна кількість геймерів небагато грають у старі ігри, а женуться за новинками, у крайньому випадку грають у найбільш популярні старі ігри, які отримують оновлення, замість того, щоб активно користуватися усім спектром ігор незалежно від того, як давно ця гра вийшла. Тому підтримка старих ігор на сучасних ОС та на сучасних відяхах дуже обмежена, багато ігор не запускаються чи працюють з глюками. Залишається лише складно гратися з емуляторами або ж спеціально купувати старе залізо для окремого ретро-компа і ставити на нього старі ОС зі старими драйверами та софтом. Але рано чи пізно можливість купувати ретро-компи чи комплектуючі до них на б/в ринку ускладниться, знайти щось справне, якісне й не надто дорогу буде нереально, а з виробництва давно знято і випускати не планується.
3. Монітори
зазвичай випускають максимум 32-дюйми, а якщо щось і випускають більшого розміру, то або широкоформатні, або в 16:9 пропорціях максимум 4K. У моїй улюбленій 46-50 діагоналі й 4K надзвичайно рідко знайдеш, а найідеальнішого 46-50 дюймового 8K-монітора VA\IPS у принципі ніколи не створювали, хоча технології запросто дозволяють. Зате всякого понад 165 Гц Full HD лайна навалом, ніби всі навколо кіберспортсмени і заробляють мінімум по кількасот доларів в місяць на призових. Вже планують випускати понад 1000 Гц, а от з 8K хоча б 60 Гц майже не чухаються.
4(а). 3D-стерео ТВ
давно здохли, всі женуться за піковими нітами в HDR, які жеруть купу енергії і при цьому все одно вся ця технологія HDR в десяток раз менше дає вражень, ніж 3D.
4(б). 8K-телевізори
тепер так само виздихують. 55 дюймів останні вироблялися 2023 модельного року, що ж до 65+ дюймів, то вже всі фірми згорнули розробку, окрім Самсунга, очевидно, що й Самсунг через рік-два прикриє лавочку, у цьому році анонсована лише одна модель в лінійці, хоча в попередні роки їх завжди було три різного класу ціни. Тим часом 55 дюймів, а ще краще 50 дюймів 8K-тв, для когось і 43 дюйми, був би куди кращим для використання в ролі монітора, при цьому його можна було б юзати і як власне смарт-телік, щоб не купувати зразу два пристрої і не виділяти на кожен окреме місце у квартирі. Але 50 дюймів 8K-ТВ знову ж таки ніколи не існувало в живій природі, а 55 дюймів були моделі нижчого класу, які значно поступаються 65+ діагональним братам за характеристиками.
4(в). Телевізори на малих моніторних діагоналях
Тепер загалом вимальовується тенденція, що в малих моніторних діагоналях 43-55 дюймів телевізори лайняні за характеристиками, а хочеш топ, то купуй 65+ модель. Хоча в попередні роки які-не які топи в менших діагоналях важко, але все ж можна було відшукати. Знову ж таки що робити тим, хто хоче купити універсальний пристрій монітор-телевізор. І якщо в моніторах широко впроваджують Flicker Free та інші технології задля комфорту очей, якщо і є клятий Black Frame Insert, то опцією вимкнення, то в телевізорах на це все забили болт, Самсунги взагалі в більшості режимів мерехтять ШІМом на 120 Гц, як дурнуваті, а Black Frame Insert практично в усіх сучасних теліках, де він є, вмикається сам неочевидно і неконтрольовано й ні в яких офіційних мануалах не пишуть, як налаштувати телевізор так, щоб раз і назавжди його повністю вимкнути.
4(г). OLED
OLED насувається просто як чума на топовий сегмент телевізорів, єдине, що від нього ще якось рятує, те що паралельно намагаються розвивати технології Mini/Micro LED. Мені це все нахрін не потрібно, мене не надто цікавить надвисока контростність, рівень чорного, наявність ореолів, тим більше швидкість матриці, дайте змогу купити телік в бажаній діагоналі з топовими нейроапскелерами і нейропокращувалками зображення та з якісним звуком з вбудованими сабвуферами і хорошими басами без необхідності купувати саундбар чи іншу зовнішню звукову систему. І так, щоб без OLED'у, бо я буду з доби на добу сидіти в статичному перебушно білому зображенні й не хочу переживати за потенційне вигорання й вживати якихось засобів перестороги. А так OLED прагне зайняти весь топовий сектор, а що не OLED, то з явно гіршими іншими характеристиками.
На сектор смартфонів та топових ігрових моніторів також насувається чума OLED'у.
5. VRAM на відеокартах
Я граю у високій розподільчій здатності на низькому FPS, тому для мене куди важливіший обсяг VRAM, ніж потужність чипа. Хочеться не переплачувати за дорогий чип, бо мені не потрібні високі FPS, а просто купити модель з достатнім обсягом VRAM. Натомість для 8K-резолюшену у 24 Гб секторі вибір у мене дуже обмежений - 4090 та 5090 дуже дорогі й мені не надто треба такої потужності, а от чипа 5070 Ti/5080 з 24 Гб нема, хоча був шанс, що випустять з лінійкою Super. Ліза взагалі відмовилась від топу з 24 Гб пам'яті у актуальній лінійці, хоча в попередній лінійці це був чудовий шанс зекономити, не йдучи за оверпрайс топом до Хуанга. Лишається лише на б/в ринку шукати RTX 3090/RX 7900 XTX і миритися з застарілістю, обмеженістю технологій, нижчою енергоефективністю, доробальним ризиком поломки і відсутністю гарантії. Ну тут як би все раціонально виправдано для виробника, він не хоче конкурувати зі старшими/професійними моделями, не хоче створювати модель, на якій сидітимуть багато років без апгрейду, від ШІ маржа куди більша, тому всі основні сили туди.
Але користувачі самі заохочують таку поведінку виробника тим, що купують для низьких резолюшенів з високим FPS, де менші вимоги до VRAM, ніж використовувати в вискоких резолюшенах з низьким FPS, де відповідно більше споживання VRAM.
6. Тонкість, легкість й компактність
Надмірна тонкість, легкість й компактність у пристроях уже страшенно задовбала. Воно то в певній мірі добре й зручніше, але ж не ціною серйозної втрати якості за характеристиками. Але якщо пристрій не буде дуже компактним, то типу не буде модно, бояться, що його менше купуватимуть, тому не виготовляють взагалі, або ж лише у дуже малому асортименті. У телевізорів, наприклад, страждає від цього якість звуку чи зручність розміщення роз'ємів. Ноути гірше охолоджуються, містять меншу батарею і теж лажа з роз'ємами. Аж до того, що нема куди впихнути USB-A роз'єми, бо дуже "товсті". А мене як раз в першу чергу цікавлять енергоекономні ноути на U-процах з інтеграшкою. У цьому сегменті надзвичайно важко віднайти щось не надто тонке з норм батареєю, або ж і взагалі неможливо.
7. Кількість клавіш на клавіатурі.
Пішла якась дурнувата мода на кастровані клавіатури зі зменшеною кількістю клавіш відносно повнорозмірної стандартної клави. Ніби на столах у всіх катастрофічно мало місця. Про додаткові мультимедійні та інші клавіши вже тим більше не доводиться говорити. Саме такі зараз практично всі дорогі модняві механічні, магнітні і які там ще просунуті клави. У мене от нема вибору, якби я захотів купити механіку чи магнітку, я не те що за пару тисяч гривень, а й 10 гривень за таке кастроване лайно не дав би. Тож як правило лишаються одні лише мембранки, щоб повнорозмірна й бажано з побільше додаткових клавіш, та й ті часто залишки старих моделей. На Хотлайні був фільтр "мультимедійна" для клавіатур і я завжди дивився клави в асортименті виключно через нього, це означало наявність додаткових клавіш управління плеєром/звуком, хоча часто видавало їх через комбінацію з Fn, такі моделі я пропускав. Зараз же розділ клавомиш на Хотлайні переробили й цей найцінніший для мене фільтр просто зник. І як шукати повнорозмірні клави з наявністю додаткових клавіш. Поки що лишається альтернативою варіант черех Е-Каталог, там є фільтр на додаткові клавіші.
8. Ноутбучні клавіатури.
Окрема біль. На великих ноутах на всіх чомусь роблять з цифровим блоком і ніхто не робить без цифрового блоку, але з повним стандартним блоком Ins-Page Down та стрілки. Кнопки Pause/Break найчастіше нема, в тому числі серед ноутів, які називаються "ігровими". У той час як для мене кнопка "Pause/Break" найголовніша клавіша з усіх у іграх.
9. Кнопкові телефони.
У певних моментах, наприклад при прослуховуванні музики, зручніше керувати кнопками, ніж сенсорно. У результаті через конкуренцію зі смартфонами якісних хороших кнопкових телефонів більше не роблять. Якщо дуже постаратися, то ще можна віднайти модель з більш-менш норм можливостями відтворення MP3. Хоча теж дуже обмежено. Бо роблять лише або бізнес-дзвонилки з мін функціоналом, або ж бабусефони з крупним інтерфейсом і спеціально спрощеними всіма функціями до непристойності. Технологію кнопочних JAVA-ігр повністю ліквідували, а мені такі ігри як раз були комфортні на відміну від сенсорних, до яких у мене відраза. Спочатку я юзав хорошу дорогу 9-дюймову електронну книгу на E-Book, вона зламалася, я купив більш сучасну сенсорну, сенсорна мені сподобалась куди менше. Добре, що її в мене вкрали з сумки, я віднайшов стареньку 6-дюймову кнопкову не сенсорну, але це було дуже давно. Зараз уже окрім сенсорних нічого не віднайдеш.
10. Корпуси комп'ютерів.
Я в 2021 року перебрав купу, радився на форумі й ідеального не знайшов. А хотів один 5-дюймовий відсік, якомога більше 3,5 дюймових, простір для довгої відяхи та високого кулера. Зупинився на рідкісній моделі зі старих запасів з трьома 5-дюймовими відсіками та 8-ма 3,5 дюймовими, але все це в повній збірці тепер 20 кг і один відсік на 4 3,5 дюймові вінчестери довелось вийняти для відяхи, від чого я страждаю.
11. Контент
Тут говорити можна дуже багато. Дуже хотілося б відео у 3D, у 8K, чи у 48/60 кадрах/сек, але у більшості людей нема на це попиту.
Можна нити ще багато й багато. Суть у тому, що мої інтереси далеко не мейнстрімові, а доволі нішеві. Й одночасно у дуже багатьох різних сферах. Є певний прошарок інших людей однодумців, які готові купувати такий товар. Наприклад у США зараз аж 0,8% населення має 8K-телевізори, що не так уже й мало. Але ці інтереси попросту ігноруються, вважається, що люди зі специфічними запитами нікуди не дінуться і куплять мейнстрімне, якщо не буде вибору, а якщо й не куплять, то все одно багато погоди не зроблять.

Мабуть не найкращу тему я обрав для цього опусу, але хотілося виказатися, бо накипіло.
Graveworm
Member

Kassatka
Чел
Kassatka
Member

Ну написав у спортлото основний список своїх претензій. Тепер можна буде використовувати інфу з даного повідомлення у майбутньому.
zalizo_org
Member

Kassatka: 20.04.2026 18:49у нульових в безінтернетну епоху випускали навалом, зараз же дуже мало і перебушно низькобюджетні/інді. На гру проти ботів в нових RTS орієнтуються дуже мало, роблячи наголос на не потрібному мені мультиплеєрі. Зате клятих шутерів навалом, як і взагалі WASD-ігор, і всі найновітніші технології графону широко зустрічаються лише в цих WASD-іграх.
з середини 90х такі речі робили - від Вествуд студіос з їхнім CnC аж до KKnD від бім софтвер. А все для мене почалося з Dune 2 Battle for Arrakis, яка ще на консолі в мене була. Зараз це повернути не реально, бо маркетологи тупо не знають як таке можна продати.

Відправлено через 6 хвилин 26 секунд:
Kassatka: 20.04.2026 18:49зазвичай випускають максимум 32-дюйми, а якщо щось і випускають більшого розміру, то або широкоформатні, або в 16:9 пропорціях максимум 4K. У моїй улюбленій 46-50 діагоналі й 4K надзвичайно рідко знайдеш, а найідеальнішого 46-50 дюймового 8K-монітора VA\IPS у принципі ніколи не створювали, хоча технології запросто дозволяють. Зате всякого понад 165 Гц Full HD лайна навалом, ніби всі навколо кіберспортсмени і заробляють мінімум по кількасот доларів в місяць на призових. Вже планують випускати понад 1000 Гц, а от з 8K хоча б 60 Гц майже не чухаються.
Тут дуже спірна штука. Я сам не дуже розумію як піпл сидить і масово купує 27". Та й 32" якщо відверто малуваті. Для мене особисто 40-43" типу норм якраз. А так то певно стеля десь 50-55. Одним словом 43" оптимально (кажу виключно за себе). Сиджу на відстані 90-120см від екрану. В результаті в мене ретіна. Пікселів не видно, сітки не видно. Все чудово. Чи треба 8К? Ну а для чого? Контента такого нема по факту. Пікселів що там що тут не видно. То в чому сенс...

Відправлено через 2 хвилини 15 секунд:
В мене якраз 43" VA miniLED, і є підтримка 16:9 + 21:9. Що хоче - те й обираєш. По факту маєш а-ля 2 монітора. Причому повноцінно.

Відправлено через 2 хвилини 43 секунди:
Kassatka: 20.04.2026 18:49Зате всякого понад 165 Гц Full HD лайна навалом, ніби всі навколо кіберспортсмени
Воно так є, бо це легко можна продати. Вся індустрія створила ринок "ігрових" пристроїв від моніторів до килимків для мишки. Береш обгортаєш це в кислотні кольори, пишеш багато герц, вставляєш RGB і все. Твій девайс відразу спожаває ринок. тобі не треба щось винаходити.

Відправлено через 5 хвилин 16 секунд:
Kassatka: 20.04.2026 18:494(а). 3D-стерео ТВ
давно здохли, всі женуться за піковими нітами в HDR, які жеруть купу енергії і при цьому все одно вся ця технологія HDR в десяток раз менше дає вражень, ніж 3D.
3Д телевізори і монітори починають відроджуватися в новій якості. Самс там щось зробив і навіть китайці. Причому на цьому витку історії вже навіть окулярів не потрібно. Але прикол знаєш в чому, високогерцові монітори можна було б легко обладнати окулярними 3Д. Але цього не роблять, я думаю через те що нВідіа просто не зацікавлена продовжувати роботу яку вона вела до 2019 року. В мене досі є 3Д телевізор від самса і 4 пари окулярів.
GreenMile
Member

zalizo_org: 20.04.2026 20:56Зараз це повернути не реально, бо маркетологи тупо не знають як таке можна продати.
Скоріше, бо гравці змінились. 20-30 років тому ігри були набагато хардкорніші, без квіксейвів, навігації і хоч якогось розуміння як в це грати, і на ютюбі не погуглиш. А зараз, якщо тобі на секретний сховок не показує квестовий маркер - то в це грати не будуть.
Пам'ятаю, як в школі ще грав у фолаути 1,2 кінгс квести, спейс квести, брокен сворд, пеший балдурс тощо де, щоб зрозуміти, що робити - треба поговорити з купою НПС, чи прочитати книжки і без маркерів і квестових підказок та з англійською на рівні "май нейм із Вова" :D Або, якщо дуже пощастило - то в упоротму перекладі від Фаргуса, який ще більше заплутував. А зараз гра має тримати в тонусі постійно інакше народ навіть до половини не проходить. Он до прикладу, Експедішин 33 - ну така прям розтака, стільки нагород, такий хайп, така любов народна, а мейн квест пройшло менше 50% 40% гравців, при тому, що там гри годин на 20 :dontknow: :rotate:
zalizo_org
Member

Kassatka: 20.04.2026 18:49Я в 2021 року перебрав купу, радився на форумі й ідеального не знайшов. А хотів один 5-дюймовий відсік, якомога більше 3,5 дюймових, простір для довгої відяхи та високого кулера. Зупинився на рідкісній моделі зі старих запасів з трьома 5-дюймовими відсіками та 8-ма 3,5 дюймовими, але все це в повній збірці тепер 20 кг і один відсік на 4 3,5 дюймові вінчестери довелось вийняти для відяхи, від чого я страждаю.
Знов таки, розумію тебе. В самого схожі вимоги. Результат - купив в 2016 чи 2017 році Corsair Graphite 780T White

Изображение

Відправлено через 5 хвилин 54 секунди:
Kassatka: 20.04.2026 18:49Дуже хотілося б відео у 3D, у 8K, чи у 48/60 кадрах/сек, але у більшості людей нема на це попиту.
при бажанні будь яке відео можна перегнати в 3Д, причому забезпечити ті ж таки 45-60 кадрів. чим потужніша відяха, тим швидше все зробиш.

а дивитися - то вже мабуть на VR гарнітурі. принаймні я так вийшов з положення купивши Oculus Quest 2
Kassatka
Member

zalizo_org: 20.04.2026 20:56А все для мене почалося з Dune 2 Battle for Arrakis, яка ще на консолі в мене була.
Значить ми з одного човна, бо для мене все почалося теж з Дюни, але не Dune 2, а Emperor: Battle for Dune (2001) восени 2003 року. Це моє кохання з першого погляду в жанрі RTS, звідки я полюбив увесь жанр, й досі одна з найулюбленіших ігор. Найголовніше, що тут можна віддавати накази на паузі й таким чином показувати чудеса "мікроконтроля" проти ботів.
zalizo_org: 20.04.2026 20:56Зараз це повернути не реально, бо маркетологи тупо не знають як таке можна продати.
Причини занепаду RTS
Я дивився аналітичні відео щодо причин занепаду RTS. Називали причину і я вважаю її головною - легкий доступ в інтернет для кожного. Друга причина - високоякісний графон і високі FPS для екшенів/шутерів. RTS були зручні для гри проти ботів вдома при відсутності інтернету й локалки, а якщо грали по локалці з друзями, то знову ж таки на аматорському рівні не боячись експериментувати і не притримуючись мети. А зараз у мультиплеєрі досвічені гравці дотримуються мети, а новачки зразу відлітають і мету вчити не хочуть, бо це нудно. А з ботами їм грати теж тепер нудно, коли повно мультиплеєрних ігор, та ще й не сам на сам, а командних. На слабких компах у стратегій була перебуха перед WASD іграми від першої/третьої особи, останні вимагають більше потужностей для графіки і більш чутливі до FPS, бо швидке обертання камерою ж (останнє я вже від себе додаю). Ну а з сюжетної точки зору та з точки зору занурення у світ стратегії як сингл програють іншим жанрам. Виходить, кампанію заради сюжету грати не хочуть, у мультиплеєрі вчити загальну мету не хочуть, а на вільній грі будеш завжди пасти задніх. Для мультиплеєра потрібен дуже сильний др0ч мікроконтроля, керувати купою юнітів та будівель у реальному часі значно важче, ніж єдиним героєм. Це лише корейцям під силу, бо вони надлюди. У той час, як в старі добрі роки це можна було робити проти бота на розслабоні на низьких рівнях складності і швидкості. У той же час графон тут не можна робити настільки примітивним, як наприклад у покрокових стратегіях чи глобалках, бо це відлякає користувачів. А якісний графон потребує великих капіталовкладень, які у жанрі RTS майже не реально відбити. Ще й ігрова спільнота дуже вередлива і закомплексована, з одного боку хочуть якихось іновацій, щоб було заради чого переходити зі старої гри в нову, з іншого боку навпаки звикли до старої гри й у штики сприймають відмінності, самі не знають чого хочуть, а по факту вріпились у кілька старих ігор, до яких звикли, і не хочуть переходити у щось нове. А при нішевому жанрі щоб щось нове завоювало популярність, потрібна доробальна активність, інакше будуть проблеми зі швидким підбором найбільш підходячого суперника у грі, отже з гри втечуть через низький актив. Таким чином хіба що Age of Empires 4 з великим бюджетом і гарною рекламою завоювала достатню нішу популярності з нових ігор, а не ремастерів чи ремейків, та й та є сиквелом, четвертою грою в серії, а не чисто новою грою. Інші жанри стратегій не мають цих проблем у такій мірі.
zalizo_org
Member

GreenMile: 20.04.2026 21:15Експедішин 33 - ну така прям розтака, стільки нагород, такий хайп, така любов народна, а мейн квест пройшло менше 50% 40% гравців, при тому, що там гри годин на 20
axaxax, я досі не пройшов. мені залишилося там може години 4, але вже рік не осилюю
Muttabor
Member

GreenMile: 20.04.2026 21:1520-30 років тому ігри були набагато хардкорніші, без квіксейвів, навігації і хоч якогось розуміння як в це грати, і на ютюбі не погуглиш...

Ютуба, может быть и не было, но 30 лет назад были популярны игровые журналы с советами/руководством по прохождению популярных игр того периода.
zalizo_org
Member

Kassatka: 20.04.2026 21:29Це лише корейцям під силу, бо вони надлюди. У той час, як в старі добрі роки це можна було робити проти бота на розслабоні на низьких рівнях складності і швидкості.
Точно, бро! В яблочко
waryag
Member

GreenMile: 20.04.2026 21:15Он до прикладу, Експедішин 33 - ну така прям розтака, стільки нагород, такий хайп, така любов народна, а мейн квест пройшло менше 50% 40% гравців, при тому, що там гри годин на 20 :dontknow: :rotate:
Це доволі великий відсоток.
GreenMile: 20.04.2026 21:15Скоріше, бо гравці змінились. 20-30 років тому ігри були набагато хардкорніші, без квіксейвів, навігації і хоч якогось розуміння як в це грати, і на ютюбі не погуглиш. А зараз, якщо тобі на секретний сховок не показує квестовий маркер - то в це грати не будуть.
Не погоджуся. Якщо в кінці нульових - на початку десятих індустрія котилася в тотальну казуальщину, то успіх соулсів і ко дав зворотнього імпульсу.
Але в цілому геймдев прийшов до розуміння, що ігри можуть бути будь-якими, але не треба плутати хардкор з кривими геймдизайном чи виконанням ігор.
Kassatka
Member

zalizo_org: 20.04.2026 21:133Д телевізори і монітори починають відроджуватися в новій якості. Самс там щось зробив і навіть китайці. Причому на цьому витку історії вже навіть окулярів не потрібно.
Я вже як мінімум років п'ять, а то й більше, періодично читаю чергові новини, що десь там на якійсь виставці представили 3D-дисплей, який можна дивитися без окулярів.
І де воно у роздрібній торгівлі? Хоча б в одному магазині-сіровозі? Якщо тоді не злетіло, коли так було в тренді, всі фірми випускали і nVidia драйверами підтримувала, бо в людей не було особливого заохочення, а для перегляду достатньо контенту. То як злетить зараз, де візьметься контент? Хіба що за рахунок контенту для шлемів ВР, але їх перебушно для ігор чи спеціального софту купують, а не для перегляду фільмів.
На виставках весь час якісь дивовинки показують, які по факту виявляються нікому не потрібні. Наприклад телевізори, що скручуються в трубочку і ховаються з поля зору.
zalizo_org: 20.04.2026 21:13В мене досі є 3Д телевізор від самса і 4 пари окулярів.
А у мене досі є 3Д телевізор від лижі і теж 4 пари окулярів.
zalizo_org: 20.04.2026 21:13високогерцові монітори можна було б легко обладнати окулярними 3Д.
У самса і на високогерцових моніках активна 3D-технологія. А це неодмінне мерехтіння. Ніби ШІМ на 60-100 Гц чи Black Frame Insert (для кожного ока загальна частота кадрів дисплея ділиться надвоє). Я б дуже не хотів би такого, бо це напруга для очей, якої я з величезним полегшенням позбувся, ще коли здихався пузатих CRT-моніторів вдома і на роботі. Тому купував саме пасивну технологію 3D від LG, відповідно намагаюся скачувати 3D BD-Rip'и у Half Over Under - саме у тому форматі, як воно відображається на Full HD пасивному телевізорі, поділяючи зображення на горизонтальні полоси для кожного ока, що сприймаються через фільтри поляризації світла.
Я б на такий активний 3D не погодився б, краще тоді взагалі без 3D, ніж з таким мерехтінням.
Хоча отут дійсно нарешті було б хоч якась користь з отих моднявих ігрових 600-1000 Гц на моніторах.
zalizo_org: 20.04.2026 21:28при бажанні будь яке відео можна перегнати в 3Д, причому забезпечити ті ж таки 45-60 кадрів. чим потужніша відяха, тим швидше все зробиш.
Та нє, псевдо генерований 3D, HDR, 8K, 48-60 Гц - це зовсім не те, що в нативі. Я то ганяюся за найякіснішим нейроапскейлом та нейроуплавнялкою телевізора, бо це ліпше, аніж просто менша роздільна здатність та частота кадрів, але штучний 3D чи HDR, то зовсім не те. У мене є чарівна кнопочка 3D на телевізорі, яка з будь-якого зображення робить у реальному часі 3D, і воно ще й якось відчувається, але ні в яке порівняння не йде з 3D, який відзнято на камеру/намальовано аніматорами. Сучасна відяха звісно обробить ліпше, але все одно чудес не існує. Так само і щодо псевдо HDR, які вміє робити Win 11 в іграх чи мій новий 8K-телевізор своєю нейронкою.
Воно має бути в оригіналі відзнято чи відрендерено у 3D чи HDR, а інакше просто нема чого морочити голову.
Muttabor: 20.04.2026 21:32Ютуба, может быть и не было, но 30 лет назад были популярны игровые журналы с советами/руководством по прохождению популярных игр того периода.
Ну по проходженню ігор може й читали, знову ж таки в інтернеті нагугле кожен, а журнал потрібно знайти саме потрібний номер. Але мету, як найбільш ефективно грати в 1 vs 1, які стратки використовувати - це навряд в журналах писали, тому по меті в RTS якщо й десь колись і грали, то лише кіберспортсмени.
Kassatka
Member

Ну так, я ж просто за ТВ детально спостерігаю зазвичай, а не за моніторами. А пошукового фільтра 3D на хотлайні для моніторів я так і не знайшов сьогодні. І монітори їх же для ігор, а не для перегляду фільмів виготовляють, тим більше нещасні кіберспортивні 27 дюймів.
Тому це альтернатива ігровим шлемам VR, а не 3D-телевізорам з минулого.
GreenMile
Member

Muttabor: 20.04.2026 21:32
GreenMile: 20.04.2026 21:1520-30 років тому ігри були набагато хардкорніші, без квіксейвів, навігації і хоч якогось розуміння як в це грати, і на ютюбі не погуглиш...

Ютуба, может быть и не было, но 30 лет назад были популярны игровые журналы с советами/руководством по прохождению популярных игр того периода.
Ага були, з описом приблизно 1/100 популярних ігор і то там були не проходження як такі, а огляди. І ще треба було знайти у кого воно є. Пам'ятаю, у когось взяв журнал де був просто огляд першого фолаута з красивими скрінами (досі пам'ятаю там на скріні ГГ з вогнеметом жарить радскорпіона і підпис шось типу "Рагу де-скорпіоне", чи якось так), але проходженню це ніяк не сприяло :)

Відправлено через 8 хвилин 17 секунд:
waryag: 20.04.2026 21:38
GreenMile: 20.04.2026 21:15Он до прикладу, Експедішин 33 - ну така прям розтака, стільки нагород, такий хайп, така любов народна, а мейн квест пройшло менше 50% 40% гравців, при тому, що там гри годин на 20 :dontknow: :rotate:
Це доволі великий відсоток.
Я так не вважаю. В стімі КСД2 до кінця пройдено у 28% гравців, а Е33 - 38% При тому що, КСД такого хайпу, як Е33, не мала + геймплей, який дуже не всім заходить і часу на проходження головного квесту треба в 3 рази більше. Для оверхайпової короткої гри, яка взяла майже всі можливі нагороди - це дуже і дуже низька статистика проходження.
waryag: 20.04.2026 21:38 Не погоджуся. Якщо в кінці нульових - на початку десятих індустрія котилася в тотальну казуальщину, то успіх соулсів і ко дав зворотнього імпульсу.
Ви трохи періодом помилились, я писав за ігри 20-30 річної давнини, а не те шо почало виходити на початку 2010 :)
waryag: 20.04.2026 21:38Але в цілому геймдев прийшов до розуміння, що ігри можуть бути будь-якими, але не треба плутати хардкор з кривими геймдизайном чи виконанням ігор.
Геймдев і геймплей прийшов до того, що більшість ігор - примітивні аркади з красивим графлорм, де все ускладнення - це просто моби з більшою кілкістю ХП і броні. А справді кльових ігор на подумати дуже мало, таких як Діско Елізіум, чи БГ3 наприклад. Квести взагалі майже зникли як жанр, хоча раніше їх була просто неймовірна кількість :dontknow:
XAMCTBO
Member

GreenMile: 21.04.2026 11:55 Я так не вважаю. В стімі КСД2 до кінця пройдено у 28% гравців, а Е33 - 38% При тому що, КСД такого хайпу, як Е33, не мала + геймплей, який дуже не всім заходить і часу на проходження головного квесту треба в 3 рази більше. Для оверхайпової короткої гри, яка взяла майже всі можливі нагороди - це дуже і дуже низька статистика проходження.
Нормальний відсоток. Атмосфера у грі файна, а їхню бойовку я на дітородному органі крутив. Повинна бути нормальна логіка у тих всіх відскоках, контратаках, а її немає. Хто зміг пристосуватися-молодець, в мене витримки, або мізків не вистачило.
GreenMile
Member

XAMCTBO: 21.04.2026 15:26
GreenMile: 21.04.2026 11:55 Я так не вважаю. В стімі КСД2 до кінця пройдено у 28% гравців, а Е33 - 38% При тому що, КСД такого хайпу, як Е33, не мала + геймплей, який дуже не всім заходить і часу на проходження головного квесту треба в 3 рази більше. Для оверхайпової короткої гри, яка взяла майже всі можливі нагороди - це дуже і дуже низька статистика проходження.
Нормальний відсоток. Атмосфера у грі файна, а їхню бойовку я на дітородному органі крутив. Повинна бути нормальна логіка у тих всіх відскоках, контратаках, а її немає. Хто зміг пристосуватися-молодець, в мене витримки, або мізків не вистачило.
Він нормальний як в середньому по лікарні, а не в конкретному випадку.
От, приклад на собі, інтенсивність гри (наявність вільного часу на ігри) у мене однакова:
- Е33 я почав грати 10 жовтня 2025, ачівка "Кінець" у мене здобута 19 жовтня 2025р. Дев'ять днів зайняло пройти мейн квест, це те що мають до 40% гравців.
- КСД2 я почав грати 8 лютого 2025 року, ачівка "Кінець" у мене здобута 29 квітня 2025р. Майже 3 місяці зайняло пройти мейн квест, що мають 28% гравців.
Можна ще взяти щось більш легеньке і лінійне, ближче до Е33:
- Індіана Джонс у мене зайняв 15 днів до ачівки за завершення останнього квеста "Atonements", ачівка є у 32% людей. При тому що Індіана і близько стільки нагород не взяла, і продажів там в 2+ разів менше.
Dilfin
Member

Kullerok: 20.04.2026 18:40
Dilfin: 20.04.2026 16:11
Буде дуже дорого, по лозіці мало б бути дешевше ніж топові від АМД, але це не про Intel)
Если вдруг чисто случайно на 1% будут быстрее АМД. Цена сразу будет х2 :gigi: :gigi: жопу ставлю
Все можливо, зараз час не інженерів, а "маркетолухів"...
Muttabor
Member

GreenMile: 21.04.2026 11:55Ага були, з описом приблизно 1/100 популярних ігор і то там були не проходження як такі, а огляди. ... але проходженню це ніяк не сприяло :)
вот, для примера, как это выглядело в 1998 году
Fallout 1
Изображение
Изображение
Изображение
Fallout 2
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
GreenMile
Member

Muttabor: 21.04.2026 16:41
GreenMile: 21.04.2026 11:55Ага були, з описом приблизно 1/100 популярних ігор і то там були не проходження як такі, а огляди. ... але проходженню це ніяк не сприяло :)
вот, для примера, как это выглядело в 1998 году
Fallout 1
Изображение
Изображение
Изображение
Fallout 2
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Я в курсі, дякую, от тільки в Україні його не було. Це "Страна игр" і входив він на росії, у батька на роботі в той час був співробітник який їздив в московію у відрядження і привозив іноді журнали, які потім по рукам ходили. Вони, до речі, з дисками були. Тобто у нас його дістати було майже нереально, особливо якщо ти школяр, а якщо і давали в руки - то на кілька днів лише, а ксероксів тоді не було у вільному доступі і цифрових камер також ;) Хібащо у когось зі знайомих був сканер. В 1998 році, хех.
Ну, тобто, зовсім не теж саме, що зараз зайти в інтернет і знайти всі проходження, я про це.
У нас із того, що було доступно, це "Мой компьтер" там точно пам'ятаю було про M&M, "Домашний ПК" і потім з'явився ще "Шпиль".
Ответить