Топові процесори Intel Core Ultra 400 (Nova Lake‑S) отримають до 288 МБ кеш-пам’яті bLLC

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Пропоную обговорити Топові процесори Intel Core Ultra 400 (Nova Lake‑S) отримають до 288 МБ кеш-пам’яті bLLC

Intel, а слабо зробити 32E+32E проц і можна без того кешу? І будь ласочка із нормальною PCI bifurcation, а не як ви любите 8+8.
MAKKACIN
Member

Може чисто по людськи Ultra 400G 12/24 6Ghz Boost 300Mb bLLC? :shuffle:
Kullerok
Member

И шо тень опять на интуль возвращаться :gigi: ну такое
Keyser Soze
Member

Надо было уже и поддержку DDR6 прикрутить, сокет всё равно новый будет :D :up: Гулять, так гулять...
beeeeeeee
Member

Новости про интел можно не читать, всё и так ясно. С каждым поколением 8 ядер плюс досыпают сверху недоядра и меняют сокет.
Dima4s
Member

beeeeeeee: 20.04.2026 12:08 Новости про интел можно не читать, всё и так ясно. С каждым поколением 8 ядер плюс досыпают сверху недоядра и меняют сокет.
8+ недоядра+ ультра недоядра :D
Krovatka
Member

Kullerok: 20.04.2026 11:28 И шо тень опять на интуль возвращаться :gigi: ну такое
Конкуренция всегда хорошо для потребителя
firestarter256
Member

Ну будет отличный вариант обновить у себя 13900, благо памяти 192
waryag
Member

beeeeeeee: 20.04.2026 12:08Новости про интел можно не читать, всё и так ясно. С каждым поколением 8 ядер плюс досыпают сверху недоядра и меняют сокет.
Тут реально интересно, как поведет себя новый кеш интел. У них с АМД и так разные подходы к кешу, тут разница еще больше вырастет.

Только надоело, что из новости в новость кочует одна и та же информация, практически без обновлений. Эта, наверное, уже десятая...
sfinks
Member

Неймінг щось нагадує :)
l-m
Member

waryag: 20.04.2026 13:08 Только надоело, что из новости в новость кочует одна и та же информация, практически без обновлений. Эта, наверное, уже десятая...
Згоден.

Краще б написали чи буде це вертикальний стекінг додаткового кешу, як в АМД, так званий 3D, чи це буде окремий чиплет з кешем поруч на підкладці?
Просто раніше писали що це буде поруч окремий чиплет з кешем (таке собі рішення, вертикальне компонування значно краще по латентності), який буде заміняти один чиплет з ядрами (Compute Tile). Тобто, що будуть конфігурації або 16P+32e (два чиплети "Compute Tile" по 8P+16e), а бо 8P+16e + bLLC.
А тепер пишуть що буде 2 чиплети 8P+16e + 2 шт bLLC, а таке наче можливо тільки якщо bLLC буде вертикально компонування і не буде займати місце одного Compute Tile.
Scoffer
Member

l-m
Ходять ніким внятним не підтверджені слухи, що bLCC в останній момент вирішили інтегрувати безпосередньо в ядерний чиплет. З виносом не зрослось.
Dilfin
Member

О, тільки недавно ми тут на форумі спорили, чи варто Intel збільшовати кеш третього рівня і хтось тут дуже бився в груди, що це нічого не дать, не буду показувати пальцем.)

Відправлено через 1 хвилину 16 секунд:
Keyser Soze: 20.04.2026 11:35 Надо было уже и поддержку DDR6 прикрутить, сокет всё равно новый будет :D :up: Гулять, так гулять...
Всьо буде, тільки вже під інший сокет.)
Nouriel
Member

багато жалілись шо 2 типи ядер на вінді погано працюють, а тут уже 3
waryag
Member

Dilfin: 20.04.2026 14:49О, тільки недавно ми тут на форумі спорили, чи варто Intel збільшовати кеш третього рівня і хтось тут дуже бився в груди, що це нічого не дать, не буду показувати пальцем.)
Наскільки пам'ятаю, там була мова, що може дати менше, ніж очікують.

А тут взагалі неясно, це буде Л3 чи Л4, і який буде зв'язок між чиплетами у випадку топа.
Scoffer: 20.04.2026 14:26 Ходять ніким внятним не підтверджені слухи, що bLCC в останній момент вирішили інтегрувати безпосередньо в ядерний чиплет. З виносом не зрослось.
Кращі затримки, гірше охолодження?
Kassatka
Member

sfinks: 20.04.2026 13:31 Неймінг щось нагадує :)
Дуже поганий неймінг, я сильно засмучений. Однокристальні макс 8+16 ядер зберігають найменування Core (i)5,7,9, а самий сок, заради якого й варто чекати це покоління, двокристальні (8+16)+(8+16) та (8+12)+(8+12). Отримають новий неймінг з буковкою X, як це було в HEDT на 2066 сокеті. Отже і вартувати це буде як Skylake-X, Cascade Lake-X чи як Threadripper, а не як Core i7/i9, Ryzen 7/9. Радує хіба що, якщо будуть ставати на звичайні материнки, а не на HEDT. Але все одно буде оверпрайснута лажа. :weep: :weep: :weep:
А так хотілося дочекатися епохи подвоєння кількості ядер в звичайних побутових процах для простих грішних. Такий проц був би дуже чудовий для обробки/експорту в PNG з макс ступенем стиснення фоток еротичних студій з торентів на 24-150 мегапікселів (від 4000x6000/6000x4000 пікселів і вище). :weep:
Тим часом звичайні 8P+16e проци й надалі продаватимуть по ціні Core i9 й звичайний юзер не купуватиме щось потужніше, бо типу для ігрульок нафіг воно треба, від двох кристалів лише погіршення ігрової продуктивності в порівнянні з одним кристалом. :mad:
А могли б пустити в маси 44-52 ядра, як колись пустили Core 2 Quad, саме той не надто високочастотний і не супертоповий, але досить поширений і популярний Q6600 2,4 ГГц, на якому я просидів з 2008 до 2021 року.
Залишається лише сподіватися, що це просто таке хитре розширення лінійки, щоб показати свій товар як більш високого класу. Типу як колись супертоп був i7, а потім лінійка i3, i5, i7 ніби залишилася, але i7 перестав вважатися топом і уступив місце лідера для i9. Тут тільки AMD може врятувати ситуацію конкуренцією зі своїми двома 12 ядерними чиплетами замість нинішніх 8-ядерних. Хоча звісно AMD завжди чинить дзеркально, отже цілком ймовірно теж наштампує більш складного неймінгу і більше класів продуктивності.

44 ядерний (8+12)+(8+12)+4 - це реально те, заради чого дійсно варто оновитися з мого Core i7-11700 при наявності грошей і пристойній ціні. Чи в Nova Lake-S чи в його найближчих рефрешах/наступниках. Але аж ніяк не по ціні HEDT-проца.

Відправлено через 12 хвилин 6 секунд:
MAKKACIN: 20.04.2026 11:24 Може чисто по людськи Ultra 400G 12/24 6Ghz Boost 300Mb bLLC? :shuffle:
Для цього у вас є AMD, яка наприклад випускає нікчемні 8-ядерні 3D-проци для 300-600 FPS ігрульок на Full HD мініатюрному моніторі по ціні майже як 16 чи 8P+16e проц без X3D. Буде випускати такі ж нікчемні 12-ядерні 3D-проци по ціні як 24 чи 52 ядра без X3D.
А я хочу, щоб в асортименті було побільше ядер за доступну ціну в консьюмерському секторі.

Відправлено через 3 хвилини 50 секунд:
До речі 4 ультраенергоефективні ядра з незалежним живленням, це просто пречудове рішення для економії електрики, коли я перебушну кількість часу сиджу у браузері чи в Телеграмі, а переходити на ноут чи на неттоп зі звичного компа для такого не хочеться.
Последний раз редактировалось Kassatka 20.04.2026 15:51, всего редактировалось 1 раз.
waryag
Member

Kassatka: 20.04.2026 15:46А я хочу, щоб в асортименті було побільше ядер за доступну ціну в консьюмерському секторі.
Звичайному юзеру краще мати 8 чи навіть 6 продуктивних ядер.

А ціни на 52 ядра інтел і на його великий кеш ще треба почекати. Навряд чи буде дешево.
Scoffer
Member

waryag: 20.04.2026 15:32Кращі затримки, гірше охолодження?
Краще і те і те, а ще краще якби воно з самого початку проектувалось монолітом, а не причепили по факту. Буде якась явно не сама видатна конфігурація.

Відправлено через 1 хвилину 3 секунди:
waryag: 20.04.2026 15:32Наскільки пам'ятаю, там була мова, що може дати менше, ніж очікують.
Саме так. Приріст буде, але менше ніж у АМД в перерахунку на мегабайт. Ймовірно тому кешу значно більше напхали.
Dilfin
Member

waryag: 20.04.2026 15:50
Kassatka: 20.04.2026 15:46А я хочу, щоб в асортименті було побільше ядер за доступну ціну в консьюмерському секторі.

А ціни на 52 ядра інтел і на його великий кеш ще треба почекати. Навряд чи буде дешево.
Буде дуже дорого, по лозіці мало б бути дешевше ніж топові від АМД, але це не про Intel)
Kullerok
Member

Dilfin: 20.04.2026 16:11
waryag: 20.04.2026 15:50

Буде дуже дорого, по лозіці мало б бути дешевше ніж топові від АМД, але це не про Intel)
Если вдруг чисто случайно на 1% будут быстрее АМД. Цена сразу будет х2 :gigi: :gigi: жопу ставлю
Ответить