Це перша ознака маніпуляції - знати про перевагу але замовчувати її, або ховатись за фразою "більшості це не потрібно".waryag: ↑ 20.04.2026 06:48принципово не пише про них
Новости
Последние статьи и обзоры
Прогрес ARM процесорів
-
AntonyKandaurov
Member
-
LVladislavchik
Member
Але ж ти заперечуєш прогрес х86 і знаходиш різні причини чому арм кращеyuriy_dd: ↑ 19.04.2026 22:41заперечують прогрес АРМ, і знаходять різні причини чому х86 кращі
-
waryag
Member
... і в тому ж або в сусідньому каменті приводити перевагу епла у вкрай специфічному сценарії, що наполовину складається з костилів чи танців з бубном.AntonyKandaurov: ↑ 20.04.2026 06:57або ховатись за фразою "більшості це не потрібно".
-
0F
Member
Руснява шкуродерня War Robots і клієнт чпда.waryag: ↑ 20.04.2026 06:38 Ти краще наведи приклади програм андроїд, конче необхідних для юзера стаціонарного ПК, але відсутніх там.
-
yuriy_dd
Member
просто щоб розуміти вашу позицію, і чи ви знаєте про всеorange_deer: ↑ 20.04.2026 01:40 Для чого?) Я спитав про такий список щоб краще зрозуміти вашу позицію
1 - я не дуже довіряю тесту cpubenchmark, бо в ньому М4 в одно-потоці гірший за М3, але хай будеorange_deer: ↑ 20.04.2026 01:40Я з вами згідний за однопотік, але за багатопотік ви перебільшуєте. По-перше, навіть у ваших улюблених бенчмарках Мчіпи відстають за багатопотоком, навіть для лептопів, див: https://www.cpubenchmark.net/laptop.html (топові М5 видають в діапазоні 50-57.5 тис), а бюджетний М5 що буде в Macbook Air взагалі 27тис.
2 - ви порівнюєте за ціною - це дійсно один з правильних методів порівняння, але ви свідомо або не свідомо порівнюєте проци з різною к-тю ядер, візьму 3 перших проца з: https://www.cpubenchmark.net/laptop.html
9955HX3D - 16 ядер, 32 потоки, всі ядра швидкі, є НТ
Intel Core Ultra 9 285HX - 24 ядра, 24 потоки, 8 швидких, 16 Е ядер, нема НТ
Apple M5 Pro - 18 ядер, 18 потоків, 6 швидких, 12 Е
https://www.cpubenchmark.net/compare/66 ... ro-18-Core
тобто М5 - з меншою к-тю ядер, з меншою частотою (4.6 проти 5.4+) - майже на рівні з х86. Епл достатньо додати ОДНЕ Р ядро і все - буде швидшим за всі х86 (і так буде скоро, і М6 буде вже цього року, а коли нові х86 - ??)
3 - ви напевне не знаєте або свідомо упускаєте - але у х86 суттєве падіння швидкодії при роботі від батарех - майже 2 рази!
4 - і дуже суттєве - дуже мало хто і відносно малий час запускають на ноуті задачі які грузять на 100% - я вже не раз питав щоб хтось показав графік завантаження проца на свому ноуті - в Task Manager - ніхто не дав. Але по факту там середнє завантаження порядку 10-15%, і проц з швидкими 1-2 Р ядрами + 2 Е ядра - буде достатньо, і система буде мати швидший відгук - ніж гроби на х86. Може ви покажете графік з свого ноута?
для десктопу у Епл скоро буде М5 Ультра. Маючи швидке енерго-ефективне ядро - не дуже важко зробити швидкий багато-ядерний процorange_deer: ↑ 20.04.2026 01:40 Тому ні, в багатопотоку ARM не буде швидшим за х86 навіть у лептопних рішеннях. Про десктопи взагалі мовчу.
для МакОС - серйозно?orange_deer: ↑ 20.04.2026 02:32 проблема софта - це тимчасове, що буде виправлено, в той же час швидкість одно-потоку - відставання х86 - не виправиться ніколи
пройшло 5 років з перших масових М чипів Apple, все ще більшість софта на х86 написана
якщо софт старий, і не оновлюється - це просто ризик його використовувати. Нема підтримки - перестають використовувати всі великі користувачі.orange_deer: ↑ 20.04.2026 02:32Але так, це правда, і це дійсно недолік x86. Але це ціна за сумісність з практично всім, що було раніше, і має закриті бібліотеки. Такого софту ще дуже багато.
А якщо є підтримка - то перевести на АРМ - це не дуже складно. Я все своє вже перевів.
я знаю як зроблений декодер (чи пре-декодер) у х86 - це дибілізм породжений економією на довжині команди. Колись це було актуально, але явно вже не зараз. Але нічого не зміниш, підтримка старого лайна - це основна перевага х86orange_deer: ↑ 20.04.2026 02:32І не кажіть про відсутність прогресу. x86 намагаються зараз кешувати інструкції, що теж дозволяє наздоганяти arm, але так на супер низькому рівні вони завжди будуть повільніші. Щодо паралелі, тут не спеціаліст, але вже є предекодери які розмежовують довжину інструкцій до потрапляння в декодер. Тому паралелізація там теж можлива, хоч і все одно не зрівняється з ARM.
є Квалком, і вони дешевіють бо є конкуренція. Вже є Snapdragon X Plus 16GB RAM / 1TB по $300orange_deer: ↑ 20.04.2026 02:32От коли по ціні ноутбук з ARM процесором буде коштувати так само як і х86 з такими самими іншими базовими характеристиками (об'єм RAM+VRAM та SSD), тоді можете починати ховати Intel та AMD
АРМ проци - дуже дешеві у виробництві, сильно дешевші за х86
брехня. Виробник ноута - хоч що хоч зробить - але якщо проц має 2 канали, то більше зробити не вийде.orange_deer: ↑ 20.04.2026 02:32 - сильно більше каналів памяті
Маніпулюєте, кількість каналів пам'яті не залежить від архітектури а лише від того як виробник складає ноутбук
я дуже добре памятаю як були дорогі айфони і Samsung Galaxy S і почали продаватись сяомі, які заставили тих двох випустити дешевші моделі.waryag: ↑ 20.04.2026 06:38 не Епл, а АРМ. Епл просто допомагає популяризувати АРМ. Головна мета - щоб зявився конкурент х86 - результат зменшення ціни
так точно як колись Сяомі зробив смарти доступними всім в еру дорогих айфонів та Самсунг
Взагалі-то, сяомі нічого не зробив. Бюджетні моделі як були, так і залишилися
я поки не зачіпаю десктоп, я про ноути. Програми є - в тому числі для наших військовихwaryag: ↑ 20.04.2026 06:38 Ти краще наведи приклади програм андроїд, конче необхідних для юзера стаціонарного ПК, але відсутніх там.
важлива швидкість памяті в тестах для проца.waryag: ↑ 20.04.2026 06:48Маніпулює і знає про це. Епл просто рахує їх по-іншому, і на 128-бітній шині в неї, начебто, 8 каналів, в той час як на такій же на х86 рахують два.
А на мейнстрімній ДДР5 зазвичай рахують два канали, але при бажанні можна і 4
-
yuriy_dd
Member
ну просто візьміть і подивіться прогрес у х86 в одно-потоці і за скільки часу, і порівняйте з М процамиLVladislavchik: ↑ 20.04.2026 07:29 заперечують прогрес АРМ, і знаходять різні причини чому х86 кращі
Але ж ти заперечуєш прогрес х86 і знаходиш різні причини чому арм кращ
-
yuriy_dd
Member
ну давайте - заперечте прогрес АРМ, скажіть скільки старого лайна на х86 є, я вам важливо грати, що ноут - це лише від розетки і тдLVladislavchik: ↑ 20.04.2026 07:29Але ж ти заперечуєш прогрес х86 і знаходиш різні причини чому арм краще
а, ще - давайте 100 ядер х86 проти пару на АРМ, або 5090 проти інтегрованого у АРМ?
це ж чесно на думку фанатів х86
-
Z440_User
Member
Однопотік, інтерфейс...
Іскопаємоє Е5440 vs трошки свіжішій динозавр Х3470 vs старичок Е5-2690, перші 2 в комбінації з відеокартою GTX460 (768MB), 2 та 3 з відеокартою RX580 (8GB) = я взагалі візуально не відрізняю різниці в швидкодії інтерфейсу. Головне щоб ПЗ запустилося та відкрилося (об'єктивна різниця в швидкості SATA2 vs PCIe3 NVMe).
Навіть той чудирнацький документ з одиницями без гальм рухався на динозаврі Х3470 (Е5440 вже немає в полі доступу), відео прикладав.
Взаємодія з інтерфейсом в моєму кейсі:
Word/Excel - відкрив документ, працюєш (читання договору, складання пояснювальної записки, складання проекту організації робіт, оформлення іншої технічної документації, оформлення замовлення на закупівлю, складання калькуляції/смєти, просто як "smart-калькулятор" щось порахувати в ексель) = здебільшого це статична картинка, нічого нікуди не рухається туди-сюди, швидкість інтерфейсу обмежена моєю взаємодією з буквами та цифрами на клавіатурі.
Взагалі не бачу різниці між ЦПУ.
FineReader при розпізнаванні відсканованого тексту та переводу його в Word/Excel юзає всі ядра та потоки які знайде в системі, отут різниця від ЦПУ відчутна.
Kompas 3D / SolidWorks - тут вже картинка динамічна, щось кудись постійно рухається-крутиться, але це все виконується на GPU і різниця відчутна лише при апгрейді GPU. Різницю в ЦПУ відчуваю лише коли компас розраховує зубчасту передачу / редуктор на декілька ступенів та формує 3Д модель шестерен із зубами. І да, завантаження ЦПУ багатопотокове по всіх ядрах яки знайдуться в системі. Потім як проц все обрахував, 3Д модель можна крутити-вертіти = завантажується GPU, проц майже нічого не робить.
Браузер Opera - взагалі не бачу різницю між ЦПУ, моя здатність гортати та читати довідники-сайти-форуми-перелік знайденого гуглом по запиту повільніша за різницю в швидкодії між цими процами.
Інше офісне: TotalCMD-PDF-DJVU-файлові операції = не бачу різниці окрім об'єктивної SATA2 vs NVME.
До оцих динозаврів можу підключити що завгодно, встановити (OS та ПЗ) що завгодно, робити що завгодно, апгрейдити платформу цілком, або частинами - роби що хочеш та як хочеш, тут і зараз, аби гроші були та бажання.
Відповідно на сучасних х86 буду мати все теж саме тільки швидше.
А ARM?
Колись, ось скоро, трохи зачекати треба, зараз-зараз, ось вже майже готово, в наступному поколінні точно-точно... #смайл_ждуна
Іскопаємоє Е5440 vs трошки свіжішій динозавр Х3470 vs старичок Е5-2690, перші 2 в комбінації з відеокартою GTX460 (768MB), 2 та 3 з відеокартою RX580 (8GB) = я взагалі візуально не відрізняю різниці в швидкодії інтерфейсу. Головне щоб ПЗ запустилося та відкрилося (об'єктивна різниця в швидкості SATA2 vs PCIe3 NVMe).
Навіть той чудирнацький документ з одиницями без гальм рухався на динозаврі Х3470 (Е5440 вже немає в полі доступу), відео прикладав.
Взаємодія з інтерфейсом в моєму кейсі:
Word/Excel - відкрив документ, працюєш (читання договору, складання пояснювальної записки, складання проекту організації робіт, оформлення іншої технічної документації, оформлення замовлення на закупівлю, складання калькуляції/смєти, просто як "smart-калькулятор" щось порахувати в ексель) = здебільшого це статична картинка, нічого нікуди не рухається туди-сюди, швидкість інтерфейсу обмежена моєю взаємодією з буквами та цифрами на клавіатурі.
Взагалі не бачу різниці між ЦПУ.
FineReader при розпізнаванні відсканованого тексту та переводу його в Word/Excel юзає всі ядра та потоки які знайде в системі, отут різниця від ЦПУ відчутна.
Kompas 3D / SolidWorks - тут вже картинка динамічна, щось кудись постійно рухається-крутиться, але це все виконується на GPU і різниця відчутна лише при апгрейді GPU. Різницю в ЦПУ відчуваю лише коли компас розраховує зубчасту передачу / редуктор на декілька ступенів та формує 3Д модель шестерен із зубами. І да, завантаження ЦПУ багатопотокове по всіх ядрах яки знайдуться в системі. Потім як проц все обрахував, 3Д модель можна крутити-вертіти = завантажується GPU, проц майже нічого не робить.
- спойлер
- Двоступінчастий планетарний редуктор кар'єрного самоскида (збірка на 9 підзбірок (кожна з купи деталей) та 138 деталей): Відкрив, вирізав чверть, покрутив. Скріншот зробив під час обертання.
Браузер Opera - взагалі не бачу різницю між ЦПУ, моя здатність гортати та читати довідники-сайти-форуми-перелік знайденого гуглом по запиту повільніша за різницю в швидкодії між цими процами.
Інше офісне: TotalCMD-PDF-DJVU-файлові операції = не бачу різниці окрім об'єктивної SATA2 vs NVME.
До оцих динозаврів можу підключити що завгодно, встановити (OS та ПЗ) що завгодно, робити що завгодно, апгрейдити платформу цілком, або частинами - роби що хочеш та як хочеш, тут і зараз, аби гроші були та бажання.
Відповідно на сучасних х86 буду мати все теж саме тільки швидше.
А ARM?
Колись, ось скоро, трохи зачекати треба, зараз-зараз, ось вже майже готово, в наступному поколінні точно-точно... #смайл_ждуна
-
isusik63
Member
Про гпу/цпу вам наводили пример и не раз , листайте назад и освежите память .yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 12:50ну давайте - заперечте прогрес АРМ, скажіть скільки старого лайна на х86 є, я вам важливо грати, що ноут - це лише від розетки і тдLVladislavchik: ↑ 20.04.2026 07:29Але ж ти заперечуєш прогрес х86 і знаходиш різні причини чому арм краще
а, ще - давайте 100 ядер х86 проти пару на АРМ, або 5090 проти інтегрованого у АРМ?
це ж чесно на думку фанатів х86
В реальных и в мультизадачности х64 в переди .
Арм-епл в своей экосистеме / и в не большом кругу приложений (в вашем случае бенчьмарки и циферки).
Если вам не доходит я объясню вам на примере авто .
Я в Украине ездил только на дизялях (бусах) /Вита/мультиван/еконолайн с вязано с работой. У жены была Авенсис тоже дизель.
На данный момент живу в Nordic countries (тут холодно и бензин нужен чтоб быстро было тепло в салоне) (вебаста бензиновая тоже стоит с продпусковым и подогревом двигателя), тут налог на экологию на дизельный бус +800-900 евро и обслуга конская, есть маленький ребенок и родственники с детьми , также пару ,тройку раз в неделю вожу людей (за 2-3 часа 80-100 евро) и также вожу груза и часто езжу на природу одыхать ,для этих нужд есть бус 9 местный бензин нисан примостар , и у жены крайслер гранд вояжер 7 местный тоже бензин .
Люди выбирают девайсы по своим нуждам , и возможностям , когда семья и работа , нужен дивайс мультизадачный . Ну вам почему-то это не как не понять.
Последний раз редактировалось isusik63 20.04.2026 13:51, всего редактировалось 1 раз.
-
LVladislavchik
Member
Прогрес є? Є. А ти його взагалі заперечуєшyuriy_dd: ↑ 20.04.2026 12:30ну просто візьміть і подивіться прогрес у х86 в одно-потоці і за скільки часу, і порівняйте з М процами
Ой дурне, епл в старому лайні типу солідворкса чи каті на х86 досі проектує свої пристрої, купа високотехнологічного обладнання для виробництва та тестування техніки епл працює під віндою та х86yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 12:50скажіть скільки старого лайна на х86 є
Тільки щось попередній xps тримав всього трішки менше як ейр м4 якщо мається на увазі робота в офісі з нормальнии освітленням і необхідністю яскравості 70-80 і це в загальному дефолтний кейс використання багатьох користувачів, на відміну від твого підвального режиму з майже нульовою яскравістю, при цьому ти жоден х86 пристрій не тестував в такому режиміyuriy_dd: ↑ 20.04.2026 12:50що ноут - це лише від розетки і тд
-
LVladislavchik
Member
Судячи по спробам пердолінгу з встановленням андроід емулятора для улюбленої іграшки warrobots на ейр м1 це тобі важливо грати, точніш, пердолитися, а не гратиyuriy_dd: ↑ 20.04.2026 12:50я вам важливо грати
-
yuriy_dd
Member
вам варто спробувати сучасні ноутиZ440_User: ↑ 20.04.2026 12:52я взагалі візуально не відрізняю різниці в швидкодії інтерфейсу
в мене було що коли тестив роботу сайту на макбуку, а потім перейшов на звичайний х86 - і побачив що воно працює сильно повільніше - розбирав логи і тд, але варто було знову взяти макбук - і все знову швидко.
це дивно, на всьому що я маю доступ я тестував - і тормозить так точноZ440_User: ↑ 20.04.2026 12:52 Навіть той чудирнацький документ з одиницями без гальм рухався на динозаврі Х3470 (Е5440 вже немає в полі доступу), відео прикладав.
та я в курсі як М проци на рівні, а в деяких робочих програмах швидше ніж десктопна 5090, але вам не зручна ця правда.isusik63: ↑ 20.04.2026 13:45 Про гпу/цпу вам наводили пример и не раз , листайте назад и освежите память .
звичайно що є де 5090 швидша, але враховуючи на скільки заявлено що вона має бути швидша, а по факту - пшик
і це проходили - Блендер, Фотошоп, тулзи для програмістів - все скоріше на М процах, навіть від батареїisusik63: ↑ 20.04.2026 13:45 В реальных и в мультизадачности х64 в переди .
та нема там прогресу. Варто зайти на форум і почитати ниття користувачів. Або що новини пишуть, до прикладу:
Перші тести AMD Ryzen AI 7 445 розчарували: гірше за Core Ultra 7 256V та ледь випереджає Ryzen AI 5 340
https://itc.ua/ua/novini/pershi-testy-a ... -ai-5-340/Ноутбуки з цим чипом уже продаються, зокрема в моделях на кшталт Lenovo Yoga 7 2-in-1 16. Саме вони й дають свідчення про те, приріст продуктивності мінімальний.
З практичної точки зору користувач отримує майже ту саму продуктивність, але під іншим маркетинговим маркуванням і з більшою ціною
Ryzen AI 7 445 показує, що не кожне оновлення означає реальний прогрес. У цьому випадку різниця між моделями мінімальна, тому покупцям варто уважно дивитися не на назву, а на реальні характеристики та тести.
подобається вам такий прогрес? неприємна чи не зручна правда, про яку не хочеться говорити
так прогресс це завжди так. Трактори в селах зявились 100+ років тому, а в нас і досі орять кіньмиLVladislavchik: ↑ 20.04.2026 13:51Ой дурне, епл в старому лайні типу солідворкса чи каті на х86 досі проектує свої пристрої, купа високотехнологічного обладнання для виробництва та тестування техніки епл працює під віндою та х86
і ще довго багато задач буде на х86. Але смарти - вже всі на АРМ, ноути - є ріст, сервери - є ріст, десктопи - от тут починається битва.
ну не винен я що мені ніколи навіть 200 ніт не потрібно. При чому у інших яскравість подібна.LVladislavchik: ↑ 20.04.2026 13:51на відміну від твого підвального режиму з майже нульовою яскравістю, при цьому ти жоден х86 пристрій не тестував в такому режимі
ви можете сказати все що хочете. Але є різні незалежні огляди, в тому числі з виміром енерго-ефективності. І явно АРМ - сильно краще.LVladislavchik: ↑ 20.04.2026 13:51Тому я маю повне право сказати що в арму нема прогресу енергоефективності
так, я грав в цю гру (зараз часу нема, але напевне зайти можу - якщо що - нік Слава Україні!!!). Підсадив син ще колись дуже давно.LVladislavchik: ↑ 20.04.2026 13:54Судячи по спробам пердолінгу з встановленням андроід емулятора для улюбленої іграшки warrobots на ейр м1 це тобі важливо грати, точніш, пердолитися, а не грати
Але емулятори потрібні в тому числі для розробки програм під смарти - а вони на диво всі на АРМ процах, і емулятор АРМ працює краще на АРМ проці. О диво!
-
LVladislavchik
Member
А що ж ти не згадуєш м3 про, який через обмежену пропускну здатність програвав в певних задачах м2 про і навіть м1 про?yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 15:15подобається вам такий прогрес? неприємна чи не зручна правда, про яку не хочеться говорити
"неприємна чи не зручна правда, про яку не хочеться говорити"
-
waryag
Member
yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 15:15Перші тести AMD Ryzen AI 7 445 розчарували: гірше за Core Ultra 7 256V та ледь випереджає Ryzen AI 5 340
Ти б подивився на спеки і всі питання відпали - у 340 навіть трохи краще залізо. Тут дивно, що є хоч якийсь виграш.
А взагалі, айтішник зі стажем, який любить ноути, повинен пам'ятати часи, коли в ноутах і3 від і5 відрізнялися наявністю турбобуста, а і7 - ще вищими частотами.
-
kabostebeztak
Member
Привіт, MacBook Pro 2015 13 дюймів з ДВОМА ЯДРАМИ АЛЬОООООwaryag: ↑ 20.04.2026 15:45yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 15:15Перші тести AMD Ryzen AI 7 445 розчарували: гірше за Core Ultra 7 256V та ледь випереджає Ryzen AI 5 340![]()
Ти б подивився на спеки і всі питання відпали - у 340 навіть трохи краще залізо. Тут дивно, що є хоч якийсь виграш.
А взагалі, айтішник зі стажем, який любить ноути, повинен пам'ятати часи, коли в ноутах і3 від і5 відрізнялися наявністю турбобуста, а і7 - ще вищими частотами.![]()
-
Z440_User
Member
Мій сценарій користування:yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 15:15 вам варто спробувати сучасні ноути
На роботі: 100% часу стаціонарно на робочому столі офіса, втикнутий в розетці, з підключеним монітором, USB-принтером, USB-плотером, повнорозмірною клавіатурою, USB-мишою, Ethernet-кабелем;
Вдома: 100% часу нерухоме, прив'язане до розетки 220В + HDMI-кабелями (2шт) + 2 analog aux + 1 analog LineIn + 3 USB-пристрої + Ethernet + COM (RS-232). 95% ігри; 3% кіно; 1,5% вебсерфінг (форуми, соц.мережі, olx, autoria, google); 0,5% робота (Kompas/SolidWorks, "smart-калькулятор" Excel)
поза офісом та домом: цифровий детокс, мої потреби від смартфону повністю може покрити кнопочна дзвонилка. Перепона - робочі чати (текс+фото+зняте відео) в месенджерах.
Нашо мені ноут?
А можна приклад такого сайту, от хочу побачити як воно тупить, бо поки що всі тормоза сайтів по яких серфив, були з причин якості інтернет-зв'язку. Воно просто тупило із завантаженнням сайту з нулевим трафіком мережі під час тупіння.yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 15:15 в мене було що коли тестив роботу сайту на макбуку, а потім перейшов на звичайний х86 - і побачив що воно працює сильно повільніше - розбирав логи і тд, але варто було знову взяти макбук - і все знову швидко.
Раз однопотік такий надважливий та критичний, що без того прискорення яке надає яблучний М-проц жити неможливо, то оце взагалі не повинно буди життездатне?yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 15:15 це дивно, на всьому що я маю доступ я тестував - і тормозить так точно
Ще й на такому динозаврі, який вийшов за 10 років до появи М1.
Нагадаю, якщо забули чи проігнорували:
- спойлер
RTX5090 в першу чергу ігрова відеокарта з трасуванням променів та іншими плюшками для графонія в розвагах. В другу чергу для локальних ШІ-моделей. Потім все інше.yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 15:15 та я в курсі як М проци на рівні, а в деяких робочих програмах швидше ніж десктопна 5090, але вам не зручна ця правда.
звичайно що є де 5090 швидша, але враховуючи на скільки заявлено що вона має бути швидша, а по факту - пшик
Де в перших двох пунктах М-проци та що вони там можуть показати?
Лише до тих пір, поки завдання вкладається в вимоги "апаратних прискорювачів" в SoC закладено Apple, як тільки щось іде не по сценарію/шаблону, М-проц пихтить грубою обчислювальною силою зі всіма лімітами по TDP та споживанню та нульовим amazing.yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 15:15 і це проходили - Блендер, Фотошоп
Програмістську історію я не ігнорую, я там зовсім не в темі, тому мені немає що сказати.
-
yuriy_dd
Member
цілком може бути. Я особисто не був зацікавленим у М2 чи М3 - прохідні моделі. Реально приріст - М1 та М4. М5 - теж добре, але якщо є М4 - то М5 можна пропускати.LVladislavchik: ↑ 20.04.2026 15:35А що ж ти не згадуєш м3 про, який через обмежену пропускну здатність програвав в певних задачах м2 про і навіть м1 про?
"неприємна чи не зручна правда, про яку не хочеться говорити"
І що дуже круто що М5 Про та М5 Мах - в процесорній частині однакові. Тобто не потрібно переплачувати за Мах щоб отримати макс швидкодію проца.
а що ви робите у цій темі? тут обговорюють спортивні купе, а ви лізете з своїм Кразом і вам ок почекати, і розхід 150-200 Вт лише на музику теж ок.
якраз для цього і придумали спеціальний бенч, і робили його 10 років Майкрософт, Гугл, Епл, Мозіла - коротше всі хто має відношення до браузерів, і назва йому - https://browserbench.org/Speedometer3.1/Z440_User: ↑ 20.04.2026 16:45А можна приклад такого сайту, от хочу побачити як воно тупить
Там тест багатьох сучасних клієнських JavaScript бібліотек.
Викладіть сюди свій результат. Тестувати в Хромі. Заодно побачите - що воно все одно-потокове.
воно вантажить все на першому проході, і швидкість інтернету на результат не впливає. На М процах - воно дуже швидко перемальовуєZ440_User: ↑ 20.04.2026 16:45бо поки що всі тормоза сайтів по яких серфив, були з причин якості інтернет-зв'язку. Воно просто тупило із завантаженнням сайту з нулевим трафіком мережі під час тупіння.
ігри - мене не цікавлять. Але ВК використовують в першу чергу для робочих завдань - поцікавтесь для яких. Для ШІ - теж - але мало хто поки - і М проци не дуже відстають.Z440_User: ↑ 20.04.2026 16:45RTX5090 в першу чергу ігрова відеокарта з трасуванням променів та іншими плюшками для графонія в розвагах. В другу чергу для локальних ШІ-моделей. Потім все інше.
це ви помиляєтесь. Або дивіться відео з реальними відгуками. Або зберіть гроші і протестуйте. Або позичте в когось.Z440_User: ↑ 20.04.2026 16:45Лише до тих пір, поки завдання вкладається в вимоги "апаратних прискорювачів" в SoC закладено Apple, як тільки щось іде не по сценарію/шаблону, М-проц пихтить грубою обчислювальною силою зі всіма лімітами по TDP та споживанню та нульовим amazing.
-
yuriy_dd
Member
я памятаю, а також те що у інших користувачів теж тормозило (навіть вилітало) на значно більш сучасних процах ніж у васZ440_User: ↑ 20.04.2026 16:45Нагадаю, якщо забули чи проігнорували:
-
Z440_User
Member
Намагаюсь читати про прогрес ARM, але поки що виходить облизування Apple.yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 18:13 а що ви робите у цій темі?
Вам вже казали що в машини ви не вмієте.yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 18:13 тут обговорюють спортивні купе, а ви лізете з своїм Кразом і вам ок почекати,
Скільки годин mac mini / mac studio відпрацює від батарей в кафе на природі?
Бо я з вами про desktop, а ви одразу з десктопу скачете то в мобілки, то в планшети, то в ноути...
А ви як хотіли? Три двигуни котушкового магнітофону, або живлення багатополюсного лінійного двигуна вінілового програвача, прокормити підсилювач якому треба розкачати підлогові АС...yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 18:13 і розхід 150-200 Вт лише на музику теж ок.
Проте запах та тактильні відчуття від вінілу. Великий рухомий "люміній" з гіпнотичним обертанням котушок та живими стрілочками та запахом плівки. Свідомий ритуал перед прослуховуванням музики допомагає налаштуватись та розслабитись ввечері та відпочити. Та ще й під гарний звук.
А якщо повернутися до ПК, то чого ж ви стрибаєте як не на мобілку так на сервера амазон, які жеруть електрику кіловатами і не кашляють?
Вже викладав, 10.4 папуг.yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 18:13 якраз для цього і придумали спеціальний бенч, і робили його 10 років Майкрософт, Гугл, Епл, Мозіла - коротше всі хто має відношення до браузерів, і назва йому - https://browserbench.org/Speedometer3.1/
Там тест багатьох сучасних клієнських JavaScript бібліотек.
І шо?
Як побачити що воно тупить? Бо я не бачив що щось тупить, ну мельтишать картинки на екрані, ну стрибає дуже короткочасно одним потоком навантаження по ядрах, а тормоза де?
Я ж просив сайт, який саме вивалить важке навантаження і комп почне "трохи думати" при його відображені, а ви мені отой тест на який компу повністю пофіг.
А, тобто щоб побачити як комп думає, треба створити спеціальні умови для цього? Просто відкрити якийсь сайт любим браузером - цього не достатньо?yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 18:13 Тестувати в Хромі. Заодно побачите - що воно все одно-потокове.
Тобто в тому що мені знайшов Google, я тикаю на посилання, Opera пише "з'єднання" і нічого не відбувається, навіть трафіку мережевого немає, то воно виявляється так вантажить при першому проході? А місцями комп стає таким дубовим що Опера видає "перевірте з'єднання з інтернетом", так?yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 18:13 воно вантажить все на першому проході, і швидкість інтернету на результат не впливає. На М процах - воно дуже швидко перемальовує
ВК в першу чергу як раз і беруть для ігор.yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 18:13 ігри - мене не цікавлять. Але ВК використовують в першу чергу для робочих завдань - поцікавтесь для яких. Для ШІ - теж - але мало хто поки - і М проци не дуже відстають.
Стосовно RTX5090 ось що каже сама nvidia:
А якщо вам для роботи - бумласка беріть інший продукт.GeForce RTX 50 Series
Powered by NVIDIA Blackwell, GeForce RTX™ 50 Series GPUs bring game-changing capabilities to gamers and creators. Equipped with a massive level of AI horsepower, the RTX 50 Series enables new experiences and next-level graphics fidelity. Multiply performance with NVIDIA DLSS 4.5, generate images at unprecedented speed, and unleash your creativity with NVIDIA Studio.
Інше діло що в нас народ на десктопному залізі сервера крутить, на серверному ігрові компи збирає, на RTX`ах роботу робить, а на quadro грає. Навіть на теслах та спеціалізованому майнінговому залізі ігоря гоняє.
Ви гадаєте що людина яка на Pentium4 (1 ядро НТ) з 4*512мб DDR-400МГц та відео GeForce 240Gt дивилася FullHD та Bluray 3D Frame Packed (MVC) не знає що таке апаратні кодери-декодери-інші "прискорювачі"? Навіть HDRip'и робила та відеомонтажем всякого сімейного відео з DV камери збирала?yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 18:13 це ви помиляєтесь. Або дивіться відео з реальними відгуками. Або зберіть гроші і протестуйте. Або позичте в когось.
Достатньо упакувати відеофайл несумісним із "прискорювачими" М-проца кодеком/профілем і все, приїхали, весь amazing зник і почалась тупа робота звичайного процесорного обчислення зі всіма радощами TDP та споживання.
Або поставити задачу так запакувати файл, або рендер в блендері так вивести, або....
-
Z440_User
Member
Чого ж тоді динозавр жує та не кашляє? Він же вмерти повинен від того файлу...yuriy_dd: ↑ 20.04.2026 18:17я памятаю, а також те що у інших користувачів теж тормозило (навіть вилітало) на значно більш сучасних процах ніж у васZ440_User: ↑ 20.04.2026 16:45Нагадаю, якщо забули чи проігнорували: