Новости
Последние статьи и обзоры
Яким софтом краще тестувати продуктивність відеокарт у іграх?
-
Барбарис
Member
Kassatka, та ну 3090 добре випереджає 6800, яка добре хоч до 3080\3070ті дотягується.
-
destructX
Member
Оце шизаKassatka: ↑ 18.04.2026 05:36 Я хочу викласти тут типу статті з графіками в Екселі, де буде порівнюватися продуктивність в 8K та 4K з різними налаштуваннями, щоб віднайти режим, у якому для конкретно взятої гри в 8K достатній FPS.
ще й в мемному переліку ігр, щоб що взагалі?
-
QFlash
Member
В студію. Я буду свого T-RexKassatka: ↑ 18.04.2026 05:36Я хочу викласти тут типу статті з графіками в Екселі, де буде порівнюватися продуктивність в 8K та 4K з різними налаштуваннями, щоб віднайти режим, у якому для конкретно взятої гри в 8K достатній FPS. Наприклад ультра, середні з макс текстурами та оптимальний з точки зору FPS - все це в FSR Native AA та в FSR Qality, при цьому можна вказувати перцентилі рідкісних подій, окрім середнього FPS. Заміри "на око" псуватимуть серйозність такої статті.
-
Adamantium
Ghost
Открою страшный секрет - тестировать можно (и нужно) НЕПОСРЕДСТВЕННО в играх.
Спасибо, ваш КЭП.
Спасибо, ваш КЭП.
-
waryag
Member
У ТС дивні уявлення про нормальний фпс, але список ігор це виключно його справа.destructX: ↑ 18.04.2026 07:33Оце шизаКому це потрібно? ексель таблиці з 3 кадрами на 6800 при 8к? серйозно?
-
Yurius
Member
Мені білш цікаво чим мотивована купівля 8к Qled 65д за 2к$ , замість якісного 4к Оледа 65д 25го модельного ряду.... щоби що ?дивитися на 10фпс з фср у іграх ? чи переглянути 5 фільмів і 50 демо роликів на ютубі у 8к?
-
7mindfields
Member
Щоб занести результати вимірів в ексель.Yurius: ↑ 18.04.2026 10:30 Мені білш цікаво чим мотивована купівля 8к Qled 65д за 2к$ , замість якісного 4к Оледа 65д 25го модельного ряду.... щоби що ?дивитися на 10фпс з фср у іграх ? чи переглянути 5 фільмів і 50 демо роликів на ютубі у 8к?
Але конфіг класний, відео за 12к і телевізор за 85к
-
Filabatya
Member
Людина перед 65 моніком сидить, ррі 140 треба
Цікаво чи 5070ті в перформансі в 8к би впиралась в 16 гіг мам'яті?
Цікаво чи 5070ті в перформансі в 8к би впиралась в 16 гіг мам'яті?
-
Kassatka
Member
Я орієнтуюся, що мінімум 40 FPS мій проц повинен видати в будь-який грі, тим більше якщо гра застаріла, а все, що понад 40 FPS мене не цікавить. Головне питання - чи здатна відяха встигнути обробити ці мінімум 40 FPS, чи дасть хоча б мінімально комфортні 15 FPS чи обісреться і доведеться знижувати й підбирати оптимальні налаштування графону. Чи є упор у проц буде видно за порівнянням FPS у 8K та 4K режимі. Звісно, у процесорозалежних стратегій на пізніх етапах гри FPS може сильно просісти, але в мене стоїть задача протестувати режим 8K, то я не буду тестувати гру на пізніх етапах гри/на великих картах/з дуже великою кількістю юнітів, а буду саме в найпростішому для проца режимі.KimRomik: ↑ 18.04.2026 00:19 а якщо ігра вміє лише в 2-4 потоки? там ядра будуть долбитися під 90-100 і це буде сильно впливати на ваш фпс
Також не буду заморочуватися з тим, як зняти 60 FPS лок у будь-якій грі, якщо в налаштуваннях графіку цей лок не знімається. Якщо відяха видає стабільні 60 FPS "з коробки" у 8K у грі з примітивним графоном - все значить чудово, це перемога, констатуємо факт і йдемо далі. Не запустилася у 8K навіть після танців з бубном - значить зрада, цю гру можна юзати лише в 4K (або для дуже старих ігор лише в Full HD/1920x1200 чи 1600x1200).
Rain Man: ↑ 18.04.2026 01:18 люди обычно выбирают разрешение экрана под возможности своей конфигурации и видеокарты, разрешение 8к как-то многовато для любого игрового сетапа в данное время
- спойлер
- А я давно вже писав, що в мене навпаки спочатку купується дисплей більшої роздільної здатності, а вже потім підбирається відяха під нього. Коли дисплей з низькою роздільною здатністю, то від потужної відяхи просто нема ніякого профіту. Ну хіба що з трасуванням променів погратися, але з усіх сотень ігор, які я перепробував, поки що лише 6 підтримують промені Хуанга, то й то лише для галочки, візуально ніякої різниці в цих іграх на практиці не побачиш, тож навіщо поспішати купувати потужну відяху за оверпрайс?
З іншого боку дисплей з високим резолюшеном навіть на слабкій відясі дасть купу експірієнсу, головне, щоб відяха принаймні хоча б вміла видати сигнал 60 Гц у 2D. По-перше я перебушну більшість часу проводжу у Windows не за іграми, а на робочому столі. По-друге велику кількість ігор граю з примітивним графоном, по-трете є змога знижувати налаштування графону та юзати апскейли, по-третє ніхто не відбирає можливості перемкнутися у 4K чи взагалі у Full HD режим, якщо дуже вже не витягує гра, хоча у мене на практиці такої необхідності не виникає. По-четверте це телевізор і його можна юзати для перегляду фільмів, ютубу, твіча взагалі без компа у високому резолюшені з великою діагоналлю.
Для 4K мені попросту не було потреби у чомусь більш потужному за мою RX 6800, а зараз уже можна буде потроху збирати гроші й думати про апгрейд. Як я і прогнозував, навіть з RX 6800 у мене є можливість пограти з компромісами у будь-яку гру без потреби перемикатися в 4К, а якщо апгрейднуся на RX 7900 XTX, отримавши вдвічі більшу швидкодію та відсутність упору в 16 Гб, то швидш за все не буде необхідності юзати апскейл FSR Quality.
Rain Man: ↑ 18.04.2026 01:18видимо Вам придётся подсобирать таки неприлично много деньжат, под что-то более "потужне", думаю смотреть придётся на будущие 6090, ну или минимум 6080
- спойлер
- 4090/5090/6090 явно не по кишені в нинішній період буму на ШІ. Якщо не випустять аналог RTX 5070 Ti/RTX 5080 з хоча б 20 Гб VRAM, то залишається лише RX 7900 XTX чи RTX 3090, що загалом мені цілком вистачить станом на поточну ситуацію.
Filabatya: ↑ 18.04.2026 05:148К має бути шикарне на 65+ діагоналі в ютубі)))
- спойлер
- Якщо фільми, а також научпоп, політична аналітика та більшість інших відео у Ютубі чудово було переглядати на 50 дюймах з дивану на відстані 2,2 метри, то от зі стрімами ігор у жанрі RTS виходила лажа - банально важко було розгледіти важко текст та інші дрібні деталі, треба сильно напружувати зір. Зараз же на 65 дюймах що Ютуб, що Твіч виглядають шикарно без напруження зору. Ну і весь інший контент виглядає з дивану на такій діагоналі куди ефектніше.
Я спеціально переплатив (85К замість 55-60К) за 65-дюймовий топовий ТВ 2024 року з 512 нейроюнітами 900 серії замість 55-дюймового, який доступний лише 2023 року бюджетної 700 серії заради більш якісного апскейлу та інших фірмових покращувалок зображення нейромережами. У топа 2024 нейроюнітів у 8 раз більше за топ 2023 року, а от у топа 2025 року всього лише у півтора рази більше нейроюнітів за топ 2024, при цьому пропорційно вища ціна, тому воно вже того не варте, та й взагалі не по кишені.
Барбарис: ↑ 18.04.2026 06:56 Kassatka, та ну 3090 добре випереджає 6800, яка добре хоч до 3080\3070ті дотягується.
- спойлер
- Так, звісно. 3090 краща або не гірша за 6090 XTX, а це на два класи вище за RX 6800. Але якщо для багатьох +50% продуктивності це великий приріст і причина для апгрейду, то в моєму випадку це мертвому припарки. Потрібно хоча б у 2 рази вищу продуктивність, що може дати RX 7900 XTX. При цьому на б/в та рефаб ринку RX 7900 XTX коштує стільки ж або навіть трохи дешевша за RTX 3090, а при цьому новіша і менш вбита.
Перебушна кількість ігр з мого мемного переліку цілком витягнуть 15-40 FPS навіть на ультрах, що ж до важких ігор, то я відшукаю шляхом зниження налаштувань та вмиканням апскейлу FSR режими, де буде мінімум 15 FSR без сильних фрізів.destructX: ↑ 18.04.2026 07:33Оце шизаКому це потрібно? ексель таблиці з 3 кадрами на 6800 при 8к? серйозно?
Filabatya: ↑ 18.04.2026 13:18Людина перед 65 моніком сидить, ррі 140 треба
- спойлер
- Так, я хотів випробувати, що ж воно за звір такий високий PPI. А оскільки мене категорично не влаштовує в ролі домашнього монітора щось з діагоналлю менше 46 дюймів, то тут окрім 8K ніяких інших варіантів нема.
65 дюймів реально забагато, 55 було б краще, але я взяв задля кращого експірієнсу при перегляді відео з дивана та більш якісного апскейлу, який є лише у топової 65" 900 моделі. У ролі моніка для десктопу Windows звісно було б краще 55-дюймовий Samsung QE55QN700C, але вже як є, я не можу собі дозволити окремо телевізор і монітор як два незалежні пристрої. Буду переважно виводити вікна в центр екрану - такі як браузер чи месенджер, там огляд більш зручний. Цілком комфортними є режими масштабування 150% та 200%. При 200% я отримую стільки ж робочого простору, як у 4K на 100%, а при масштабі 150% - значно більше.
Робити скріншоти вікон браузера тепер просто казка - скільки всього влазить чи з якою високою чіткістю. Не треба склеювати два скріншоти в один у графічному редакторі, достатньо просто зробити більший скріншот.
Yurius: ↑ 18.04.2026 10:30Мені білш цікаво чим мотивована купівля 8к Qled 65д за 2к$ , замість якісного 4к Оледа 65д 25го модельного ряду.... щоби що ?дивитися на 10фпс з фср у іграх ? чи переглянути 5 фільмів і 50 демо роликів на ютубі у 8к?
7mindfields: ↑ 18.04.2026 12:52Щоб занести результати вимірів в ексель.
- спойлер
- Я навіть зараз з RX 6800 можу грати в цілком комфортні 15-40 FPS, хай часом з компромісними налаштуваннями. З RX 7900 XTX тим більше зможу в майбутньому.
А так 8K я хотів для 3 типів контенту:
1. Робочий стіл Windows з високим PPI та ще більше робочого простору і контенту, який одночасно вміщається на екрані.
2. Ігри з шаленою чіткістю та деталізацією.
3. Фотки еротичних студій, які я скачую торентами з Порнoлабу терабайтами. Типовий резолюшен такої фотки 4000x6000/6000x4000 пікселів, а буває навіть аж до 10Kx15K пікселів. І мене завжди засмучувало, що я не можу переглядати такі фотки з усією чіткістю та деталізацією, хіба що якщо наближувати фрагмент фотки масштабуванням.
Ну а ще, мати 4K OLED нема ніякої фішки та приколу, купа людей за цим сьогодні ганяється, якщо можуть собі дозволити по грошам. А так я буду 8K-ентузіастом, одним єдиним і унікальним на весь цей форум.
Ще я цілком міг не поспішати з 8K, принаймні поки війна, але технологія 8K не злетіла, її потроху знімають з виробництва, 55-дюймів взагалі зняли вже давно залишилися лише перебірки, дуже важко сьогодні купити 55 дюймів без браку і лише в парочці магазів-сіровозів на всю Україну. У Польщі взагалі головний маркетплейс показує в наявності лише один 55-дюймовий екземпляр уцінку і більше анічогісінько по всім магазинам Польщі. Ще через пару років така ж сама ситуація буде з 65-дюймами, а там зовсім зникнуть з продажу, як зникли 3D-телевізори. Тому вирішив поспішити. А якісь продуктивні відяхи, багатотерабайтні вінчестери, енергоефективні ноутбуки 1920x1200 завжди будуть у продажі, питання лише в ціні. Тому краще було спершу купити 8K-телевізор, а вже потім збирати гроші на все інше.
І взагалі у мене ірраціональна недовіра та відраза до OLED, я весь час переживатиму, що воно може вигоріти, тому не зможу користуватися спокійно на розслабоні. Ну і OLED-телевізори менш призначені для статичного контенту, аніж OLED-монітори. А я саме буду юзати статичне зображення у Вінді, до того ж полюбляю білу тему і не хочу переходити на чорну.
Filabatya: ↑ 18.04.2026 13:18Цікаво чи 5070ті в перформансі в 8к би впиралась в 16 гіг мам'яті?
- спойлер
- Так, дійсно у 5000 серії шикарні апскейли DLSS 4.0/DLSS 4.5, а також перспектива хоча б спробувати нейрофотореалістичний DLSS 5, хай і не в 8K-резолюшені. З цими апскейлерами не обов'язково зациклюватися на нативі, а при апскейлі менші вимоги до VRAM, до того ж nVidia трохи економніше використовує VRAM, ніж AMD за рахунок кращого стиснення в пам'яті. Я просто переконаний, що в агресивних режимах апскейлу DLSS 16 Гб VRAM вистачить навіть для 8K.
З іншого боку у моїх ігрових жанрах ігри, особливо старі, не завжди підтримують технологію DLSS, наприклад Total War: Warhammer 3. Хоча якщо скласти повний перелік таких ігор і перевірити, чи не впираються вони в 16 Гб VRAM, то можна і ризикнути. Бо майбутні вибагливі графонисті ігри швидш за все DLSS підтримувати будуть практично усі.
З одного боку ніби з апскейлом відчуваєш себе трішки неповноцінно не по феншую, в ідеалі хочеться DLAA/FSR Native AA. З іншого боку це актуальне покоління з усіма найновітнішими технологіями, також чудово придатне для робочого софту на Cuda та нейронок. І потрібно позбуватися забобонів. DLSS кращий за натив TAA та за FSR3, а якщо в низьких резолюшенах DLSS виглядає погано, то саме для високих резолюшенів він початково створювався, а у 8K буде ще кращий результат.
Також можна все-таки пересидіти на б/в RX 7900 XTX пару років, а потім дочекатися виходу наступного покоління nVidia і апгрейднутись до RTX 6070 Ti/RTX 6080, цілком можливо що там трішки більше VRAM підвезуть, хоча й майбутні ігри можуть стати ще більш вибагливими до VRAM.
Можна навіть на RX 6800 до виходу наступного покоління nVidia пересидіти, а поки купити собі ще один вінчестер чи енергоефективний ноут для вимкнень електрики. Зрештою я у 8K з компромісами я можу грати в будь-яку гру.
Це все ще потребує обміркування, зараз все одно фінансів більше нема і ще дуже нескоро з'являться.
Последний раз редактировалось Kassatka 18.04.2026 17:26, всего редактировалось 3 раза.
-
Yurius
Member
Цей форум не перестає мене дивувати,от думаєш ну вже все...але ніт.Kassatka: ↑ 18.04.2026 17:10А так 8K я хотів для 3 типів контенту:
3. Фотки еротичних студій, які я скачую торентами з Порнoлабу терабайтами. Типовий резолюшен такої фотки 4000x6000/6000x4000 пікселів, а буває навіть аж до 10Kx15K пікселів. І мене завжди засмучувало, що я не можу переглядати такі фотки з усією чіткістю та деталізацією, хіба що якщо наближувати фрагмент фотки масштабуванням.
-
Filabatya
Member
Ну тут вибір на користь вінчестера перед ноутом очевидний 
-
leif
Member
Kassatka
А як саме ви сидите за цим 65" телевізором, якщо він у вас основний і єдиний "монітор", а ігри - не головний сценарій?
Яка відстань до нього? де миша-клава?
В ідеалі б звісно фото побачити
А як саме ви сидите за цим 65" телевізором, якщо він у вас основний і єдиний "монітор", а ігри - не головний сценарій?
-
Artem_M
Member
Прочитав всю гілку...
Людина живе в своєму світі, який дещо відрізняється від решти. І йому абсолютно поx на наші насмішки. Не бачу мінусів!
Бажаю скоріше заробити на відповідне залізо, що б тягнулу все мінімум в 40 фпс.
Людина живе в своєму світі, який дещо відрізняється від решти. І йому абсолютно поx на наші насмішки. Не бачу мінусів!
Бажаю скоріше заробити на відповідне залізо, що б тягнулу все мінімум в 40 фпс.
-
Avenger80
Member
Del
-
unique-neon
Member
Є шанси, що могла би ще й впиратися в тензоні ядра. Наприклад на 9070xt в 4к fsr4 забирає до 1,7-2мс з кожного кадру. Або у rop'иFilabatya: ↑ 18.04.2026 13:18Цікаво чи 5070ті в перформансі в 8к би впиралась в 16 гіг мам'яті?
-
Kassatka
Member
Ну поки що десь так:leif: ↑ 18.04.2026 17:49А як саме ви сидите за цим 65" телевізором, якщо він у вас основний і єдиний "монітор", а ігри - не головний сценарій?
- фото

Це все дуже попередньо. Раніше в мене була столешня з двох кусків, тепер, якщо не враховувати маленької припенди ліворуч, я замінив столешню на цілісну, яку привіз в село на вантажному таксі, коли одночасно з доставкою телевізора я захопив купу різного мотлоху, який викидали у мене на роботі перед ремонтом. Але можливо столешня трохи малувата для такого екрану і я її трохи нарощу в глибину доточкою. Бо коли я користуюся однією лише мишкою й щось ліниво переглядаю, то можу відсунутися на спинку крісла, а от коли потрібно набирати текст, то доводиться висуватися вперед. Штору вікна притулив картиною, щоб не відхилялася, не пробивалося світло і не відсвічувало в екрані. Бо на цьому 65-дюймовому Самсунгові глянцева поверхня показує відзеркалення, чого не спостерігалося в такій мірі на Соньці 50 дюймів. Крісло доведеться з часом купувати нове, бо цьому вже 15 років, правий підлокітник відремонтований, лівий зламався остаточно, сидіння протерлося.
Звісно я й маю на увазі тестувати безпосередньо в іграх, а не в синтетичних тестах (хоча парочку синтетичних теж можна). Просто я мав на убусі, який саме софт краще використовувати для заміру показників під час такого тестування ігор. Більшість ігор не має вбудованого тесту, тим більше ігри моїх жанрів, а навіть якщо й мають, то показують не всі показники, які б хотілося.Adamantium: ↑ 18.04.2026 09:15 Открою страшный секрет - тестировать можно (и нужно) НЕПОСРЕДСТВЕННО в играх.
Спасибо, ваш КЭП.![]()
Зараз я зупинився на тому, що буду заміряти середній FPS, 1% та 0,1% за допомогою CapFrameX, а споживання VRAM теж у CapFrameX, але за допомогою сенсорів з HWiNFO. Ну і також можна по-старому, спостерігаючи за розширеним оверлеєм Стім у Стім-іграх, бо цей оверлей, наскільки я розумію, показує не використовувану VRAM на відеокарті, а саме скільки VRAM запрошує гра, і якщо на 16 Гб відясі показує червоним кольором переповнення 18 Гб чи 19 Гб, це означає, що гра саме стільки запрошує й не отримавши від відяхи закидає залишок в оперативну пам'ять DDR4 комп'ютера.
Так, згоден. Відяхи RTX 5070 Ti/5080 явно не проєктувалися з розрахунку на 8K, кожна відяха розрахована на конкретний резолюшен в іграх, де вона працює оптимально. Наприклад розмір кешу співвідносять з розміром пам'яті, яка потрібна для зберігання одного кадра. Для 8K передбачати могли хіба що головні топи - RTX 3090/4090/5090 та RX 7900 XTX. Особливо велике навантаження на тензори при використанні нових моделей DLSS 4.5, з переходом 4K>8K навантаження зросте кратно кількості пікселей.unique-neon: ↑ 19.04.2026 08:48Є шанси, що могла би ще й впиратися в тензоні ядра. Наприклад на 9070xt в 4к fsr4 забирає до 1,7-2мс з кожного кадру. Або у rop'и
- спойлер
- Але цей телевізор споживає 90 Вт проти 40 Вт і комп тягне немало, навіть якщо підключити ретрокомп Core i7-3770+GTX 960 замість основного. Краще вже дивитися фотки 24 мегапікселя на 16-дюймовому ноуті з флешки, ніж зарядна станція швидко розрядиться і не буде змоги дивитися фотки зовсім.
З іншого боку можна і перетерпіти, зате більше скачаєш і збережеш рідкісного контенту, який може зникнути через відсутність сідів. А за відсутності електрики користуватися лише телевізором на малій яскравості без компа.
Є варіант замість ноута купити маленький енергоефективний неттоп - найдешевший з підтримкою 4K@60Гц по HDMI v2.0, щоб юзати Windows на телевізорі без компа. Бо 8K@60Гц по HDMI v2.1 якщо і є шанс знайти, то буде дуже дорого і неенергоефективно. У першу чергу, щоб сидіти в браузері та месенджерах. Тоді можна й фотки на 65-дюймах на ньому переглядати
, хоча і не в 8K резолюшені.
Ще й VRAM сама DLSS у 8K має від'їдати немало. Якщо у 4K там копійки, то у 8K здається щось типу 1,3-1,5 Гб - я тут читав у якійсь статті на Оверах і звернув убуху, бо вже цілився на 8K.Kassatka: ↑ 19.04.2026 14:37Особливо велике навантаження на тензори при використанні нових моделей DLSS 4.5, з переходом 4K>8K навантаження зросте кратно кількості пікселей.
-
Muttabor
Member
возможно, такой ТВ (30 кг с подставкой) лучше будет на стену повесить?Kassatka: ↑ 19.04.2026 15:16Ну поки що десь так: Це все дуже попередньо. Раніше в мене була столешня з двох кусків, тепер, якщо не враховувати маленької припенди ліворуч, я замінив столешню на цілісну, яку привіз в село на вантажному таксі, коли одночасно з доставкою телевізора я захопив купу різного мотлоху, який викидали у мене на роботі перед ремонтом. Але можливо столешня трохи малувата для такого екрану і я її трохи нарощу в глибину доточкою...