Яким софтом краще тестувати продуктивність відеокарт у іграх?

Бенчмарки и соревновательный оверклокинг
Автор
Member

Нарешті в останній день перед відпусткою замінив у ролі монітора 4K-телевізор Sony XR-50X94J на 8K-телевізор Samsung TQ65QN900D. У ролі відеокарти маю поки що XFX Radeon RX 6800 16 Гб, куплену б/в після майнінгу. Коли знову назбираю якихось грошенят, то мінятиму на щось більш потужне. Зараз потроху займаюся тестуванням у іграх. Хочу викласти тут щось типу статті про порівняння продуктивності цієї відеокарти у 8K з 4K, а також підборі оптимальних налаштувань графіки у 8K для кожної з ігор, яку розглядатиму (легенькі ігри видають норм продуктивність у 8K навіть на ультрах, важким іграм потрібно зменшувати налаштування та/або застосовувати апскейл).
Поки що в першу чергу тестую ті ігри, що мають внутрішній тест продуктивності, бо вони самі видають саме середній FPS. Потім маю перейти до ігор, які такого вбудованого тесту не мають.
Порадьте, будь ласка, який софт краще використовувати для заміру параметрів продуктивності в іграх - середній FPS, падіння FPS по 1% квантилю, середнє і максимальне споживання VRAM під час гри.
Я то звісно погуглю і чат GPT запитаю, але що ви мені можете порадити зі своєї практичної професійної точки зору?
Також цікавить, як зробити, щоб замірювало середні показники саме під час ігрового процесу, а не скажімо під час перебування у меню гри. Потрібно якось вручну вказувати програмі тестування, що тест розпочався, а потім знову вказувати, що тест закінчився?
Yurius
Member

Тестувати 6800 у 8к це як поїхати на Нюрбургринг на Кіа Спортейдж , воно то можно,але який в цьому сенс :rotate:
XXXshadyXXX
Member

Я на RX 6900 XT в большинстве случаев в 4к включаю апскейл, что бы было хотя бы 60 фпс и настройки графики беру с гайдов с инета, а тут RX 6800 и 8К йоу :rotate:

А если по теме, то MSI Afterburner банально, но там надо подкрутить отдельно RivaTuner что бы показывало 1% Low и 0.1% Low
Kassatka
Member

Yurius: 17.04.2026 22:24 Тестувати 6800 у 8к це як поїхати на Нюрбургринг на Кіа Спортейдж , воно то можно,але який в цьому сенс :rotate:
Ну попередньо у таких іграх, як Rome: Total War Remastered (2021), Warcraft III: Reforged (2020) - Reforged графон, Diablo IV (2023) мені у 8K продуктивності цілком вистачає (якщо у Діабло рейтресинг звісно не вмикати), а от у Total War: Warhammer 3 (2022), InZOI (2025), Anno 117: Pax Romana (2025) відяха ріденько обісралася, але зниженням налаштувань при збереженні макс текстур/використанням FSR Quality цілком можу досягти комфортного для мене результату без необхідності повертатися у 4K-режим.

Ще такий момент, що Anno навіть з повністю вимкненим трасуванням вимагає на макс налаштуваннях аж 18 Гб відеопам'яті у піку до 19 Гб, тому не просто падає FPS а катастрофічно все гальмує. Висновок - навіть відяхи класу RTX 5070 Ti, RTX 5080 можуть виявитися непридатними для високих налаштувань у 8K, потрібна відяха з 24 Гб VRAM. Воно то nVidia більш економно використовує VRAM за рахунок стискання у пам'яті, але якщо навіть Anno на цих відяхах піде, то у якихось інших іграх може знов статися затик у 16 Гб VRAM.
Дуже жаль, що лінійку RTX 5000 Super відмінили. :weep: :weep: :weep: На 3 Гб чіпах відяхи були б у самий раз під 8K.
KimRomik
Member

Kassatka: 17.04.2026 22:21що ви мені можете порадити зі своєї практичної професійної точки зору?
якщо тестуєте відеокарту, то треба проц з найсильнішим ядром і бажано більше, щоб не було упора в нього, інакше різниці не побачите що на Full HD, що в 2-8K
якщо тестуєте проц, то треба всю графіку на лоу
Draqoon
Member

Іграми на UE5 :lamer:
Kassatka
Member

Draqoon: 17.04.2026 23:00 Іграми на UE5 :lamer:
На UE5 серед ігор, які мене цікавлять, Anno 117: Pax Romana (2025) - вже в процесі тестування. Та Stormgate (2024-2025) і Tempest Rising (2025) - обов'язково протестую.
KimRomik: 17.04.2026 22:53 якщо тестуєте відеокарту, то треба проц з найсильнішим ядром і бажано більше, щоб не було упора в нього, інакше різниці не побачите що на Full HD, що в 2-8K
По суті я тестую режим 8K як такий на окремо взятому наявному конфігу, щоб довести, що навіть на RX 6800 цілком можна грати у 8K, якщо полюбляєш неквапливі стратегії й нормально переносиш ~15 FPS у таких іграх. Потім коли куплю більш потужну відяху, то порівняю показники на ній з показниками на RX 6800.
Тестів відях чи проців у інтернеті навалом, я саме хочу порівняти продуктивність у 8K з 4K у більш-менш графонистих іграх тих жанрів, які мене цікавлять і які доволі нечасто хтось викладає результати тестів у інтернеті, перебушно обмежуючись тестуванням шутерів/екшенів. Тут як правило будуть ігри з видом пташиного польоту без WASD-ігор від першої/третьої особи.
Якщо у гри упор у проц, то такі тести у 8K втрачають зміст, там не сильно відрізнятиметься результат від 4K. Для мене не представляють цінності результати тестів де показано, наскільки FPS більше за 40. Якщо проц здатний видати мінімум 40 FPS у грі, то цього вже з головою достатньо, інтерес представляє, чи спроможна відяха e 8K видати ці 40 FPS чи хоча б принаймні 15 FPS, чи здується і тоді потрібно підбирати налаштування графону/вмикати апскейл, щоб із неї ці 15-40 FPS вичавити. А мій Core i7-11700 по суті у будь-якій грі здатен видати ці 40 FPS.
KimRomik: 17.04.2026 22:53якщо тестуєте проц, то треба всю графіку на лоу
Я категорично проти підходу ставити графіку на лоу. Потрібно тестувати проци у реальних сценаріях. Хто, окрім кіберзадротів у шутери, буде купувати дорогий комп з дорогим процом, щоб грати ігри на лоу? А інтереси кіберзадротів мені по барабану. Гра на ультрах більше навантажує проц, аніж гра на лоу, бо на лоу деякі фічі проц не обробляє. По суті гра на лоу та гра на ультрах - це ніби дві зовсім різні гри, з яких мене цікавить гра на ультрах. Тому вважаю, що тестувати проци потрібно у Full HD на ультрах без рейтресингу, просто щоб порівняти потенційні можливості проца в іграх - у синглах, а не в кіберспорті. А орієнтуватися на тести проців у 4K, які гарантовано покажуть, що з точки продуктивності в іграх зовсім не має значення, який проц купувати, потрібно в першу чергу орієнтуватися на продуктивність проца в робочих застосунках, а для ігор будь-який підійде. А взагалі тестувати проци треба не в графонистих іграх чи у компететів дро4ильнях, як усі роблять, а в стратегіях, які сильно вантажать проц розрахунками. А саме коли в RTS гігантська карта з максимальною кількістю ботів, битви з максимальною кількістю юнітів на карті, градобудівельні чи глобальні стратегії. Усе це на фінальній стадії гри, робимо сейв і потім запускаємо гру з цього моменту на кожному з проців і порівнюємо продуктивність саме в такому найважчому для проца сценарії конкретної гри. Тоді це дійсно мало б якусь для мене практичну цінність, а не порівняння 300 FPS з 600 FPS у Full HD на Low, коли все, що понад 40 FPS для мене позначається словами багато і предостатньо, а на практиці цікавить продуктивність у 4K/8K і аж ніяк не на Low.
KimRomik
Member

Kassatka
а якщо ігра вміє лише в 2-4 потоки? там ядра будуть долбитися під 90-100 і це буде сильно впливати на ваш фпс
Filabatya
Member

Шо там 5фпс в 8К на ультрах :gigi:
Kassatka
Member

Filabatya: 18.04.2026 00:24 Шо там 5фпс в 8К на ультрах :gigi:
Саме так, вгадали. У найбільш графонистих іграх близько 5 FPS на ультрах якщо без переповнення VRAM, а якщо з переповненням, то ще краще - 1-2 FPS. :rotate: :lol: Проте якщо увімкнути FSR Quality а більшість налаштувань перевести на середні, то бажані 15 FPS досягається без проблем.
Проте таких ігор у мене було всього три, які в 4K замість ~60 FPS давали 20-30 FPS - це TW: Warhammer 3, InZoi, Anno 117: Pax Romana. Саме в них RX 6800 у 8K і обісралася.
А інші ігри на 4K літали, тож і 8K чудово себе показують без апскейлу, на ультрах або високих за умови вимкненого трасування променів.
Diablo 4 дає 25 FPS на ультрах без апскейлу - рівно стільки, як мені видавала GTX 960 у 4K на FSR Quality апскейлі, а Warcraft 3 на Reforged графоні аж 40 FPS. І чому цей графон всі поносять, що він ніби гальмує, хоча він у мене навіть на RX 6800 у 8K літає...
Rain Man
Member

Kassatka
люди обычно выбирают разрешение экрана под возможности своей конфигурации и видеокарты, разрешение 8к как-то многовато для любого игрового сетапа в данное время.. видимо Вам придётся подсобирать таки неприлично много деньжат, под что-то более "потужне", думаю смотреть придётся на будущие 6090, ну или минимум 6080
Последний раз редактировалось Rain Man 18.04.2026 01:38, всего редактировалось 1 раз.
STARL1GHT
Member

Логіка вийшла через вікно.
Kassatka
Member

Якщо по темі, то чат "Жoпа ти" підказав мені юзати прогу CapFrameX, щоб було достатньо професійно і при цьому зі зручним інтерфейсом. А також розповів, як нею краще користуватись. Але от халепа, на торентах не знайшов, з хорошого перевіреного руснявого сайту варезу не дає скачати провайдер, через Tor Browser теж не качає, а з VPN не хотів заморочуватися. Скачав з сайту pesktop.com, виглядало ніби досить серйозно і пристойно, а натомість підхопив вірусяку. Після запуску Setup ніяке вікно не з'являється, dll-ку VirusTotal визначає як заражену. Інсталятор антивіруса на зараженій Вінді не запускається. Перезавантажився в незаражену Вінду, перевірив Авастом - цю dll-ку в папці з інсталятором він визначає, як небезпечний вірус, а от нічого підозрілого на диску C: з зараженою Віндою не знаходить.
Буду тепер завжди перевіряти незнайомі сайти з софтом на scamadviser.com, а також краще при найменших підозрах перевіряти файли на VirusTotal. У pesktop рейтинг довіри там на 1 бал зі 100.
CapFrameX я таки скачав через вбудований VPN Опери, але вже пізно. Доведеться перевстановлювати Вінду, проги, ігри та заново їх налаштовувати. Все одно давно пора було, система засмітилася конкретно з осені 2021 року. Заодно перейду з Win 10 на Win 11, бо Win 10 вже не отримує нормально оновлень.
Заодно буду потім проводити тести вже на чистій, а не засміченій Windows.
Такий нюансик, доведеться мені нарешті відмовитися від Word 2003 та всього улюбленого пакету Ms Office 2003, окрім Front Page 2003. Бо ці древні проги не підтримують масштабування інтерфейсу, а запускаючись у 100% масштабі в 7680x4320 резолюшені все дуже дрібно. Очевидно така лажа може спіткати й з іншим древнім софтом. Проте я не так багато юзаю древнього, у крайньому випадку завжди можна тимчасово перейти у 4K резолюшен зі 100% масштабом.

Бо мені важливо не просто бачити середній FPS, 1%, 0,1% та споживання VRAM, але й щоб зручно запускати старт/фініш вимірювання показників гарячими клавішами так, щоб вимірювати саме середні показники протягом усього ігрового тесту, але без урахування часу перебування в меню гри, екранах завантаження тощо.
Kassatka
Member

Бляха, я лох конкретний - поліз скачувати безкоштовну опен-сорс прогу на ліві варезні сайти. Просто чат вказав, що MSI Afterburner безкоштовний, а про CapFrameX цього не написав.
STARL1GHT
Member

Kassatka: 18.04.2026 04:33 Бляха, я лох конкретний - поліз скачувати безкоштовну опен-сорс прогу на ліві варезні сайти. Просто чат вказав, що MSI Afterburner безкоштовний, а про CapFrameX цього не написав.
Тому що треба думати своєю головою, а не лізти відразу до чатботів. Є RivaTuner, яким можна відслідковувати метрику, але нафіг вона тобі — не зрозуміло. Тому що в твоєму випадку метрика в стилі «оку достатньо» — більше ніж достатньо.
Kassatka
Member

STARL1GHT: 18.04.2026 04:52Тому що в твоєму випадку метрика в стилі «оку достатньо» — більше ніж достатньо.
Нє, в тому то й справа, що метрика в стилі «оку достатньо» мені не достатньо. Я вже задовбався детально вріпитися в лічильник FPS, бачити, як він скаче туди-сюди і думати, яку саме цифру мені записати. Цифра яка "середній FPS" теж може стрибати або на неї можуть впливати ігрові меню та екрани завантаження.
Я хотів саме інструмент, який можна використовувати на напівпрофесійному рівні в тестах. Гарячою клавішею вказав момент початку заміру, вказав момент кінця, прога видала середні або пікові показники за весь цей час.
STARL1GHT
Member

STARL1GHT: 18.04.2026 01:36 Логіка вийшла через вікно.
х2 :spy:
Filabatya
Member

8К має бути шикарне на 65+ діагоналі в ютубі)))
Те що вам треба мінімум 4090 ви вже самі додули, ррі такий як в 32 4к :up:
Последний раз редактировалось Filabatya 18.04.2026 05:37, всего редактировалось 2 раза.
Kassatka
Member

Я хочу викласти тут типу статті з графіками в Екселі, де буде порівнюватися продуктивність в 8K та 4K з різними налаштуваннями, щоб віднайти режим, у якому для конкретно взятої гри в 8K достатній FPS. Наприклад ультра, середні з макс текстурами та оптимальний з точки зору FPS - все це в FSR Native AA та в FSR Qality, при цьому можна вказувати перцентилі рідкісних подій, окрім середнього FPS. Заміри "на око" псуватимуть серйозність такої статті.
Якщо ж це не важка гра і на ультра без апскейлу зразу досягається оптимальний FPS, то буде лише порівняння між 8K та 4K. Для ігор з примітивним графоном або дуже старих ігор у першу чергу буде важливою не показники FPS, а інформація чи взагалі запускається гра у 8K, які танці з бубном для цього потрібні, чи нормально масштабується інтерфейс або ж таку гру на практиці є сенс запускати лише в 4K-режимі, бо все буде дуже дрібне.
Kassatka
Member

Filabatya: 18.04.2026 05:14 Те що вам треба мінімум 4090 ви вже самі додули :up:
спойлер
Так, я додув, що RTX 4090 це мінімальний варіант з повністю комфортних, окрім RTX 5090, але вони навіть б/в та рефаби коштують захмарно. Якщо для купівлі ТВ я продав ноут за 38,5 тис та позичив 25 тис. у батьків, щоб назбирати 85 тис., то тут реально непідйомний варіант, тим більше продавати дорогого вже нічого, телевізор Сонька надто шикарний, щоб з ним розставатися, віддаю його батькам, зараз таких 50-дюймових уже не купиш, тепер Сонька з топовими XR-функціями є лише мінімум 65 дюймів за ціною дорожче, ніж цей Самсунг ТВ 8К 2024 року ну або 55-дюймова OLED, але у мене до OLED відраза.
Я міг би потягнути фінансово RTX 5070 Ti чи навіть RTX 5080, але якщо оверлей Steam показує споживання 19 Гб VRAM, то це вбухати купу грошей і все одно отримати лажу.
Тому залишається лише 2 варіанти - б/в RTX 3090 чи б/в RX 7900 XTX. RTX 3090 убиті майнінгами та роками використання, а по продуктивності не надто випереджають RX 6800, хіба що затику в 16 Гб не буде, а буде DLSS 4 та Cuda. Ну а RTX 3090 Ti не такі заюзані, але за них просять грошей майже як за 4090. З іншого боку RX 7900 XTX дає приріст у порівнянні з RX 6800 десь удвічі, значно новіша, по ціні майже така або навіть дешевша за RTX 3090, бо погано підходить для роботи та нейронок, з недоліків відсутність якісного апскейлу та ця сама погана придатність для робочих завдань, які я по факту майже не юзаю зараз. Мабуть доведеться обирати RX 7900 XTX і продовжувати сидіти на Радеонах, трішки грошей можна буде відбити, продавши нинішню RX 6800.

По суті ріст FPS удвічі та відсутність затику в 16 Гб у RX 7900 XTX мені має цілком вистачити навіть у тих кількох вибагливих іграх, у які я все одно майже не граю. А так поки що цілком можна і на RX 6800 посидіти, як я рік сидів на GTX 960 4 Гб у 4K. Наприклад, я хотів би пройти нові два DLC Diablo, то там мені 25 FPS з головою вистачить для комфорту навіть на ультрах та без апскейлу, я вже перевірив - вони цілком плавні і грабельні, а не такі рвані з фрізами, як при спробах увімкнути рейтрейсинг у 4K.
Ответить