Вибір роутера

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Member

BigTypoon
да ты сам всплыл со своим интересом и "потерялся" :lol:

Отправлено спустя 4 минуты 44 секунды:
Krawez: 11.04.2026 21:24Це буде Cudy WR3000, а от яка різниця в буквах?
Cudy WR3000 - Filogic 820 2core ARM / 256mb RAM / 1Gbit WAN/ 16mb flash
Cudy WR3000S - Filogic 820 2core ARM / 256mb RAM / 1Gbit WAN/ 128mb flash
Cudy WR3000H - Filogic 820 2core ARM / 256mb RAM / 2.5Gbit WAN/ 128mb flash
Cudy WR3000P - Filogic 820 2core ARM / 512mb RAM / 2.5Gbit WAN/ 128mb flash

Последний пока найти сложно в продаже но "H" вполне присуствует массово
BigTypoon
Member

Alexsandr
Это в реальном трансфере 20-30Гб файлов на внутренний мини сервачок с SSD на SSD.
Внутри сеть полностью на 10/2.5Гбит.

Отправлено спустя 8 минут 24 секунды:
Krawez
Так, розумію. Позитивний досвід.
Всі намагаються порадити, щось що має непогані характеристики, та щоб підтримка оновлень була.
Але ти сам вирішуєш, що тобі до душі.
Serg IX
Member

Изображениеxiaomi be6500 сигнал через три стіни
Изображение
Вложения
unnamed.jpg
Ra1n
Member

Serg IX: 12.04.2026 17:23 xiaomi be6500 сигнал через три стіни
Зараз пристрій зміг підключитись та налаштувати певну канальну швидкість, можна сподіватись на передачу даних на 1/2 від цієї швидкості, але це не точно, як пощастить. Треба тестувати реальними даними tcp, і це буде лише випадковий поточний результат. Інтерференція, перешкоди в ефірі, слабка потужність клієнта, - чим далі від роутера, тим більш непередбачувана ситуація, тим меньше сенсу в цифрі канальної швидкості, яку ви бачите :) якщо потрібен стабільний wifi, роутер чи додаткова точка має бути ближче, закон обернених квадратів ніхто не відміняв.
Alexsandr
Member

Serg IX: 12.04.2026 17:23 Изображениеxiaomi be6500 сигнал через три стіни
Изображение
Сложно сравнивать, стены разные бывают. но ничего выдающегося похоже нет. Сколько при этом в спиддесте?
BigTypoon
Member

Serg IX
а чого на 2,4Ггц ? прошу на 5Ггц.
Бо те що я бачу, найкраще покриття та швидкість - в дуже складних умовах, дають тільки ТД корпоративного класу, типу Ruckus/Aruba. Бо там ТД важить до 1,2кг. Купа плат з антенами у різних площинах та купа підсилювачів. А веб-морду вам краще не бачити :gigi: по кількості налаштувань схоже на OpenWRT.

Изображение
Scoffer
Member

На сайті організації IETF (Internet Engineering Task Force), що займається розвитком протоколів та архітектури інтернету, виставлено на обговорення перший чорновий варіант специфікації протоколу IPv8.

Ну шо, всі готові?)
Ekz0rcyst
Member

Scoffer
Я щось пропустив? А що там із IPv6, це ж типу теж стандарт, сарказм
P. S. Невже і зворотню сумісність із попередніми протоколами завезуть? Ще більший сарказм

Відправлено через 2 хвилини 6 секунд:
BigTypoon
Ну стосовно web-gui в корпоративних точках ви трохи загнули, або необхідний мінімум, або всі необхідні налаштунки але добре організовані.
Tesseract
Member

Scoffer
Мені здається, що там дата публікації 1 квітня. Хоча теперішні новинні сайти такі дрібниці мало цікавлять.
Alexsandr
Member

Ekz0rcyst: 18.04.2026 16:44 Я щось пропустив? А що там із IPv6, це ж типу теж стандарт, сарказм
P. S. Невже і зворотню сумісність із попередніми протоколами завезуть? Ще більший сарказм
IPv6 вроде 50% уже имеет. но какой-то корявый все же. IPv8, что попадалось куда логичнее (кроме авторизации каждого соединения) и ближе к IPv4 вроде бы. Но это все не точно.
Scoffer
Member

Alexsandr: 19.04.2026 16:12IPv6 вроде 50% уже имеет. но какой-то корявый все же.
Вони з цим v6 перемудрили. Для пересічного людя осягнути v4 і налаштувати домашню мережу в рази простіше.
Як на мене, все що треба було зробити з v4, це розширити адресний простір до 999.999.999.999 . І все. Лише +1 байт до адреси, так само гарно запам'ятовується шкіряними мішками, мінімальні зміни в апаратці і ПЗ, і вистачило б ще років на сто з врахуванням натів, а там хай би нащадки щось вигадували.
Tesseract
Member

Коли вигадували IPv6, нати ще не існували. Початок роботи над обома технологіями - 1992, пеша специфкація NAT - 1994, перший чорновик IPv6 - 1995. Крім того, нати були тяжкими для тодішнього заліза. А про питання безпеки в ті часи взагалі не думали.

Відправлено через 52 хвилини 43 секунди:
Крім того, ніхто не забороняє обмежуватись лише цифрами в IPv6.
SashkoS
Member

Tesseract: 19.04.2026 21:03 перший чорновик IPv6 - 1995.
А офіційний запуск у 2012
Тому IPv8 перший чорновик 2026
очікуємо запуск 2040-45.
У звичайній школі налаштовано дуал стек, частка IPv6 58%
Я так думаю як тільки наших провайдерів забов'яжуть мати IPv6 доля в Україні буде близька до цього
tablestikus
Member

SashkoS
Мобільні оператори давно почали цей процесс.
Alexsandr
Member

SashkoS: 19.04.2026 21:56 У звичайній школі налаштовано дуал стек, частка IPv6 58%
Я так думаю як тільки наших провайдерів забов'яжуть мати IPv6 доля в Україні буде близька до цього
В роутере отключить 6 айпи и все.
Надо будет посмотреть как там вообще работает 6-й протокол, помнится с настройками адресов (а провайдер их пачками выдает) та еще проблема может быть, за всем уследить сложнее, особенно если сетка сложная. и записка с собой где какой айпи 6 :)
Дома провайдер 6-й не выдает почему-то.
Tesseract
Member

Мій домашній провайдер видає IPv6, але з 64-bit префіксом. Відповідно нормально розподілити адреси по кількох підмережах неможливо. Можна мати нормальний IPv6 в основній мережі, але гостьова буде лише IPv4, або навпаки. Щоб і там і там одночасно працював IPv6, десь треба ввімкнути NAT. Але з точи зору IPv6, NAT є кривим костилем.
Ще деколи бувають проблеми незалежні від провайдера. Наприклад сервак з потрібним сайтом налаштований на можливість підключення по IPv6, але налаштування криві, і сайт не відкривається, поки не вимкнеш IPv6.
SashkoS
Member

Alexsandr: 19.04.2026 23:27
В роутере отключить 6 айпи и все.
Надо будет посмотреть как там вообще работает 6-й протокол,
Типова відповідь. Я не розумію що таке IPv6 тому його потрібно вимкнути.
Тобто я налаштував дуал стек (одночасно працює IPv4 та IPv6) а тепер чомусь повинен вимкнути :rotate:

Відправлено через 11 хвилин 16 секунд:
Tesseract: 20.04.2026 01:30 Мій домашній провайдер видає IPv6, але з 64-bit префіксом. Відповідно нормально розподілити адреси по кількох підмережах неможливо.
Ну там інша логіка яки підмережи якщо усі пристрої мають публічні адреси?
Вам дають для вашою мережи більш адрес ніж існує адрес IPv4, а ви кажите замало не можу створити окрему мережу :lol:
Scoffer
Member

SashkoS: 20.04.2026 09:06Я не розумію що таке IPv6 тому його потрібно вимкнути.
Є і інший випадок, "я розумію шо таке IPv6 і тому вимикаю бо я манав оте все налаштовувати вдома".
Типова ситуація: домашня локалка з нас, камерами і всяким таким, до чого треба доступ локально, і два, а то і три провайдери інетику бо нестабільні а роботу працювати треба. В IPv4 проблема вирішується банальним NAT, налаштовувати буквально пару хвилин, все інтуітивно зрозуміло хоча я ні разу не мережевий адмін. А в IPv6 як це по-швиденькому розрулити?)
BorisBrejcha
Member

Tesseract: 20.04.2026 01:30 Мій домашній провайдер видає IPv6, але з 64-bit префіксом.
наверно, надо провайдера просить делегировать префикс /48

у брокеров так.

Відправлено через 2 хвилини 45 секунд:
Scoffer: 20.04.2026 10:15. А в IPv6 як це по-швиденькому розрулити?)
все прекрасно работает без настроек на клиентах.

на микротике в сторону локалки (бриджа) делаешь адвертайз префикса, и все клинты уже с ipv6

если ipv6-файрвола нет, из интернета клиенты доступны по их ipv6 адресам .
отсканировать ipv6 адреса клиентов снаружи не получится, на это потребуется миллион лет :)
Scoffer
Member

BorisBrejcha: 20.04.2026 18:43делаешь адвертайз префикса
Якого саме префікса, якщо у мене їх три від різних провайдерів до того ж динамічні? Жоден провайдер не дає в6 статику. Поточного? Це чудово, але тоді префікс зміниться при перемиканні в тому числі для локалки, нє? І як я маю потрапляти на клієнта з невідомим префіксом? Чи ти пропонуєш асн мутити? Якось жирнувато як на домашню локалку виходить.
Ответить