PON в квартиру

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Junior

Паук: 08.04.2026 22:12
Frakis: 08.04.2026 14:03 Що краще для квартири gepon чи gpon? Є два провайдера в домі но технології різні.
це варіації однієї групи технологій.
для домашнього користувача різниці не буде.
і в першому і в другому випадку можна побудувати класно, а можна через одне місце.
обирайте по відгукам, цінам, плюшкам.
В домi тiльки зайшов водафон домашнiй iнтернет цiна 250грн а ще зайшов мiсцевий оператор но вiн бере дорожще 540грн за тариф гигапорт о це пародокс що краще обрати.
Filabatya
Member

Водафон там ще майже 3 місяці на халяву дає, повністю ним задоволений за ці гроші :up:
спойлер
Трішки раніше на півтора року давав по 125 цей тариф для нових абонентів :eek:
Z440_User
Member

Ех... :weep:
Оптика, приватний сектор:
1 провайдер:
До 50мбіт/сек -150грн та 12годин гарантованих годин без світла
2 провайдера:
До 100мбіт/сек - 200...250грн та від 6 до 12 годин без світла.

Київстар:
Мобільний Інтернет: 2...3 години без світла
Оптика домашнього інтернету: 1...1,5 години без світла...
Avenger80
Member

Frakis: 10.04.2026 13:31В домi тiльки зайшов водафон домашнiй iнтернет цiна 250грн а ще зайшов мiсцевий оператор но вiн бере дорожще 540грн за тариф гигапорт о це пародокс що краще обрати.
Вот и ответ - был местный маленький и с небольшим капиталом провайдер и с технологией GePON, а затем зашёл более богатый оператор с более прогрессивной технологией GPON и с меньшей ценой. Для местного оператора это очень сильный конкурент, а для потребителя - плюс, так как появился выбор ещё одного оператора с меньшей ценой. Ответ - подключайте, конечно, Водафон. Парадокса нет - есть головная боль для местного оператора в виде потенциального оттока клиентов в сторону Водафон.
Frakis
Junior

Тільки на водафоні 10тб трафіку проблема.
Avenger80
Member

Frakis
А вы его попробуйте выбрать для начала. Понятно, что это ограничение, но 10Тб это достаточно много для обычного пользователя.
Frakis
Junior

Avenger80: 10.04.2026 16:41 Frakis
А вы его попробуйте выбрать для начала. Понятно, что это ограничение, но 10Тб это достаточно много для обычного пользователя.
Ще пишуть на 2ip.ua водафон любле ставити дешман термiнал xp8100 часто перегорае и не працюе а пiдрядники не охоче хочуть замiнювати.
RoMiLiUs
Member

Frakis: 11.04.2026 14:18Ще пишуть на 2ip.ua водафон любле ставити дешман термiнал xp8100 часто перегорае и не працюе а пiдрядники не охоче хочуть замiнювати.
на заборі також багато чого пишуть. 3 роки працює і все ОК.
Евгений King
Member

Frakis: 10.04.2026 16:22 Тільки на водафоні 10тб трафіку проблема.
У вас стільки дискового простору є?
10Tb навть нароздавати торрентами проблема, а про викачати то взагалі мовчу
Евгений King
Member

Avenger80: 08.04.2026 14:28 Евгений King
Но это показывает уровень оператора, я так понимаю. Т.е. крупные и богатые операторы используют GPON, а если оператор локальный и с не очень большой базой абонентов и бюджетом - то GePON.
Та ні, це не так працює.
Навіть у "заможного" оператора буде і GPON і GEPON(EPON) в мережі, бо деякі населені пункти/проекти банально замалі, щоб викатувати туди GPON, котрий не утилізується навіть на 30%. GEPON/EPON може бути дешевше і доцільніше. Тим не менш, зазвичай клієнту ставиться xPON термінал ONU, щоб потім не паритись заміною, в разі апдейту до GPON.
Все сильно залежить від проекту і планів розвитку.
Але звісно, оператори, котрі будують з Г та палок досі існують і спрогнозувати якість навіть GPON у кожного оператора важко.
Думаю, якщо пошукати, навіть сьогодні знайдуться мережі релікти минулого на тупарях з живленням 220 по витій парі і інші страшні речі :gigi:
Наприклад по моєму будинку ще півроку тому один провайдер пропонував підключення по технології EURO DOCSIS :rotate:

Відправлено через 10 хвилин 49 секунд:
Frakis: 11.04.2026 14:18
Avenger80: 10.04.2026 16:41 Frakis
Ще пишуть на 2ip.ua водафон любле ставити дешман термiнал xp8100 часто перегорае и не працюе а пiдрядники не охоче хочуть замiнювати.
У мене Водафон.
1.5 роки стоїть xp8100, все добре, нічого не згоріло. Робив півроку з рідного БЖ, потім заживив з miniUPS, не гріється, їсть дуже мало.
Загальне споживання цієї ONU і роутера HAP AC2 (роутер задушений в 448Мгц по CPU) - 3-4 Вт
Тест швидкості:
спойлер
333.jpg
Ці ONU термінали ставлять майже всі оператори. Брак є всюди, бж дохнуть у всіх, особливо якщо зважати на те, що твориться в ел.мережі. А з заміною ONU жожних проблем бути не має, вона орендована, тобто власність оператора, якщо є найменші підозри на неї - тупо казати підтримці, щоб приїхали замінити, та й годі.
Frakis
Junior

А можливо свiй термiнал поставити на водафонi? на другому форумi пишуть що так.

Відправлено через 4 хвилини 13 секунд:
Евгений King: 12.04.2026 07:24
Avenger80: 08.04.2026 14:28 Евгений King
Но это показывает уровень оператора, я так понимаю. Т.е. крупные и богатые операторы используют GPON, а если оператор локальный и с не очень большой базой абонентов и бюджетом - то GePON.
Та ні, це не так працює.
Навіть у "заможного" оператора буде і GPON і GEPON(EPON) в мережі, бо деякі населені пункти/проекти банально замалі, щоб викатувати туди GPON, котрий не утилізується навіть на 30%. GEPON/EPON може бути дешевше і доцільніше. Тим не менш, зазвичай клієнту ставиться xPON термінал ONU, щоб потім не паритись заміною, в разі апдейту до GPON.
Все сильно залежить від проекту і планів розвитку.
Але звісно, оператори, котрі будують з Г та палок досі існують і спрогнозувати якість навіть GPON у кожного оператора важко.
Думаю, якщо пошукати, навіть сьогодні знайдуться мережі релікти минулого на тупарях з живленням 220 по витій парі і інші страшні речі :gigi:
Наприклад по моєму будинку ще півроку тому один провайдер пропонував підключення по технології EURO DOCSIS :rotate:
В мене GEPON 540грн якось багато.
Avenger80
Member

Frakis: 12.04.2026 07:50В мене GEPON 540грн якось багато
Ну потому что то Vodafon со своим демпингом цен, а то местный провайдер со своим уровнем цен и этот уровень цен приблизительно одинаковый в городе, а водафон демпингует раза в два. И у нас так в городе - у местных провайдеров гигабит стоит 450-500грн (GPON), а Водафон в это же время - 250грн (молодой и дерзкий :gigi: ). Но местный провайдер предлагает статический IP, нет ограничений по трафику (хоть и ограничение и большое у Водафон) и вообще больше 20 лет на рынке местного интернета. Понятно, что вам лучше и выгоднее выбрать Водафон, если у вас стартовые позиции в интернете - ни того, ни другого в наличии нет и первый раз подключаетесь. Другое дело, если у пользователя уже есть интернет от какого-то провайдера и достаточно долго и тут срабатывает дело привычки, от добра добра не ищут и т.д., лень перехода на другого оператора, боязнь, что будет хуже.
Frakis
Junior

Avenger80
Зара є київстар но як и водафоні підрядники и якщо зробити заявку то чекати треба черги в водафоні теж підрядники и теж пишуть не одразу йдут ремонтувати якось так.
Евгений King
Member

Frakis: 12.04.2026 07:50 А можливо свiй термiнал поставити на водафонi? на другому форумi пишуть що так.
А чим ваш буде краще? Нема жодних гарантій, що ваш термінал буде працювати і працюватиме добре.
Де ви його купите, на Алі? А якщо прийде дохлий купите ще один? Якщо помре в процесі роботи?
Навіть якщо купите у нас, в разі поломки ви готові чекати місяць гарантійного обслуговування, без інтернету?
Ви такі прості, хочете краще, але вийде як завжди. Ви зі своїм терміналом потім ще таких пекельних борошен спробуєте, що проклянете цю ідею як страшний сон.
Зазвичай провайдер таке не одобрює, нашо провайдеру зоопарк ONU.
Провайдер відтестував і приняв собі комплект обладнання з котрим працює, він гарантовано знає що його термінал видасть абону швидкість згідно замовленого пакету і буде нормально працювати, а якщо ні - провайдер його вам замінить, провайдер ймовріно навіть збирає з ONU якісь метрики, ваша біла ворона з рюшечками для нього може стати кісткою в горлі, котра буде вішати NMS, присилати зайві метрики, класти все PON дерево.

Відправлено через 6 хвилин 12 секунд:
Frakis: 12.04.2026 12:47 Avenger80
Зара є київстар но як и водафоні підрядники и якщо зробити заявку то чекати треба черги в водафоні теж підрядники и теж пишуть не одразу йдут ремонтувати якось так.
Включіть і КС і Водафон, або Водафон і Лайф. Всі три компанії пропонують комбо тарифи мобільний + домашній інтернет + ТБ якщо треба. Якщо вже така паніка що можуть довго ремонтувати.
Комбо тарифи такі самі за ціною, як і звичайна послуга мобільного зв'язку зазвичай. Якщо дорого, то просто розділіть послуги, одну собі, другу комусь з сім'ї, всеодно всі платять за власний пакет зв'язку, ба більше дзвінки поміж операторами по країні давно явище не дороге і зазвичай безкоштовне (входить в пакет послуги).
У всіх черга на підключення/ремонт, але я вам скажу, що у нас в країні то все дрібниці і дуже швидко. Цікаво б почути вашу думку, аби ви зустрілись з сервісом в Європі, там підключення інтернету робиться місяць-два, заявка на ремонт тижні 3, а візит до лікаря треба планувати за пів року :rotate:
nam5580
Junior

Евгений King: 11.04.2026 16:19 10Tb навть нароздавати торрентами проблема
В мене у 2022 бувало і терабайт відданого за добу, але рідко, зазвичай 400ГБ+
Ekz0rcyst
Member

Нічого не заважає завести 2-х або навіть 3-х провайдерів якщо є така можливість і є потреба. Будуть резервні лінки. В наш час це не надмірність, а нормальне явище.
Евгений King
Member

nam5580: 12.04.2026 17:11
Евгений King: 11.04.2026 16:19 10Tb навть нароздавати торрентами проблема
В мене у 2022 бувало і терабайт відданого за добу, але рідко, зазвичай 400ГБ+
Наших трекерів не багато. Роздавати русні щось на трекерах - облупляться. Раніше і ковбаса була з паперу і дешевша.
Якщо є реальна потреба роздачі такої кількості контенту, то вже можна й розкошелитись на інший тариф/провайдера, загалом рішення знайдеться.
Пересічному користувачеві, котрий не працює на благодійних засадах на піратські трекери, 10 TB це не те що за очі, він цей ліміт ніколи не вигребе, навіть якщо старатись.
Водафон ще дуже поблажливо виставив ліміт в 10TB, на мою думку це багато. Вони банально відсікають в правовому полі можливість використання тарифів в комерційних цілях і це нормально.
Середньостатистичний користувач бере зазвичай 4Мбіт/с полоси каналу, та й то не цілодобово, а тільки в період активності. Якщо уявити навіть, що його активність буде 24/7 - це всеодно менше аніж 1.5 TB трафіку в місяць. Я б лімітував користувачам в базових тарифах 5TB, в інших 10TB, а хочеш без обмежень - доплати ще трошки шекелів.
Avenger80
Member

Евгений King: 12.04.2026 17:32Середньостатистичний користувач бере зазвичай 4Мбіт/с полоси каналу, та й то не цілодобово, а тільки в період активності. Якщо уявити навіть, що його активність буде 24/7 - це всеодно менше аніж 1.5 TB трафіку в місяць. Я б лімітував користувачам в базових тарифах 5TB, в інших 10TB, а хочеш без обмежень - доплати ще трошки шекелів.
Да, так и есть, у меня тоже 1-1,5Тб в месяц и это несколько пользователей и торренты (без особого фанатизма, не раздача 24/7). Youtube у всех пользователей... В общем, стандартное обычное использование и вот так - 1-1,5, ну давайте ещё чуток накинем до 2Тб. Но 10Тб - это в 5 раз больше. :) Хотя я первый раз такое слышу от стационарного оператора инета - ограничение трафика. Сколько пользовался стационарным инетом от разных провайдеров - только Водафон так сделал.
tablestikus
Member

Евгений King: 11.04.2026 16:19
Frakis: 10.04.2026 16:22 Тільки на водафоні 10тб трафіку проблема.
Взагалі не проблема стіки торрентами нараздавати.
Евгений King
Member

tablestikus: 12.04.2026 18:20
Евгений King: 11.04.2026 16:19

Взагалі не проблема стіки торрентами нараздавати.
Скільки з наших торрентів качав, ну до прикладу з толоки, моя роздача потім нікому не треба. На 100Гб завантаженого добре якщо роздасться 3-5Гб. Диски в мене не резинові, тому якщо і висить роздача, то тільки поки я не видалю файли. Тому я жадаю прикладів, що ви там роздаєте і кому, на яких трекерах ;)
Ответить