OpenAI закриває проєкт Sora — це ШІ, який генерує реалістичні відеоролики

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Scoffer: 26.03.2026 21:14
MqM: 26.03.2026 20:55Що отримує Blender foundation від звичайного користувача Blender?
Очевидно що так, достатньо. Цю контору фінансують епік, вальв, юбісофт, бліззард і інші зацікавлені, котрі потім ці витрати успішно перекладуть на гравців.
MqM: 26.03.2026 20:55А щодо їх мотивації
Єдиною мотивацією є гроші. То що їх з тебе знімуть не прямо, а опосередковано, принципово нічого не змінює. Грошей в кишені все одно стане менше. Дуже наївно вважати що можна створити щось за межами підпивасного пет-проекту з чисто благодійних намірів.
Витрати на ту фундацію явно менші ніж на всі ліцензії професійного софту :D
Тоді про перекладання витрат можна на плечі геймерів записати і каву з крусаном.
І все ж я так і не зрозумів, яка ж там вигода Блендер фундації окрім пожертв?)
І що взяв з вас наприклад Джон Кармак коли віддавав в опенсорс свої рушії?)
Найнещасніша людина це та в якої мотивація лише гроші:)
Існує безліч очевидно збиткових проектів.
В нашій країні завжди все міряють лише грошима, бо міряють по собі, по власній бідності
unique-neon
Member

MqM: 26.03.2026 20:55Що отримує Blender foundation від звичайного користувача Blender?
При чому тут користувач, мова про те що хороший софт не пишеться безкоштовно.
Нема спонсорів, нема blender foundation, нема blender.
gemini - 260k доходів в місяць
Blender, as a free and open-source software, is primarily funded by the Blender Foundation through a development fund consisting of corporate sponsors (e.g., Epic Games, NVIDIA, Unity) and over 7,500 individual donors, raising roughly $262'000 per month.
dead_rat
Member

MqM: 27.03.2026 05:05 В нашій країні завжди все міряють лише грошима, бо міряють по собі, по власній бідності
Навпаки, покатавши по світу бачив лише одну альтернативну мотивацію для довгої роботи не за гроші - релігія.

Все інше у всіх народів - за гроші. Кармак теж, не за безкоштовно працював.
Ostin
Member

MqM: 27.03.2026 05:05Найнещасніша людина це та в якої мотивація лише гроші
В мене особисто з віком прийшло цинічне сприйняття, що все, окрім грошей - то просто щоб обдурити людину працювати чи жертвувати задарма. От будь-яка ідея, від держави чи нації до команди та компанії. Все, що грунтується на окремій від грошей мотивації - це розводняк молодняка на роботу чи жертви без грошей. І навіть релігія за своїм фактом про побори пастви та про вплив на стадо, що в свою чергу дає гроші організаторам та причетним.
Погоджуюсь, що це сприйняття не дає відчуття щастя, а навпаки пригнічує його. Бо ти не можеш прийняти надуману картинку, а бачиш хто і як отримує вигоду.
Якщо комусь зручніше (і щасливіше) відгородитись в бульбашку і жити своїм сприйняттям - я це цілком розумію і навіть можу привітати, бо жити так, вочевидь, легше та цікавіше.
l-m
Member

unique-neon: 27.03.2026 07:26
Blender, as a free and open-source software, is primarily funded by the Blender Foundation through a development fund consisting of corporate sponsors (e.g., Epic Games, NVIDIA, Unity) and over 7,500 individual donors, raising roughly $262'000 per month.
260k це ЗП для 1-2 гарних розробників. Але якщо ви їх наймете, то вам і за 100 років не зроблять Blender.
Отже, така смішна сума навпаки підтверджує що Blender пишуть безкоштовно.
dead_rat
Member

l-m: 27.03.2026 08:39
260k це ЗП для 1-2 гарних розробників. Але якщо ви їх наймете, то вам і за 100 років не зроблять Blender.
Отже, така смішна сума навпаки підтверджує що Blender пишуть безкоштовно.
Там написано, на місяць ;)
Чи в вас ну дууууууууже гарні розробники

Плюс кожен, хто робе це безкоштовно, ставить собі в резюме цяточку «опер сорс контрібутор» у сподіванні перепродатися дорожче ;)
l-m
Member

dead_rat: 27.03.2026 08:42Там написано, на місяць ;)
Ух, затупив, тоді не все так погано, згоден.
unique-neon
Member

Ostin: 27.03.2026 08:19
В мене особисто з віком прийшло цинічне сприйняття, що все, окрім грошей - то просто щоб обдурити людину працювати чи жертвувати задарма. От будь-яка ідея, від держави чи нації до команди та компанії. Все, що грунтується на окремій від грошей мотивації - це розводняк молодняка на роботу чи жертви без грошей. І навіть релігія за своїм фактом про побори пастви та про вплив на стадо, що в свою чергу дає гроші організаторам та причетним.
Погоджуюсь, що це сприйняття не дає відчуття щастя, а навпаки пригнічує його. Бо ти не можеш прийняти надуману картинку, а бачиш хто і як отримує вигоду.
Якщо комусь зручніше (і щасливіше) відгородитись в бульбашку і жити своїм сприйняттям - я це цілком розумію і навіть можу привітати, бо жити так, вочевидь, легше та цікавіше.
Першу половину підтримую. Система нав'язує штучні цінності де бенефеціари живляться за рахунок добровільно одурманених. Явище нажаль масове як можна бачити сьогодні.

А щодо щастя - ніякого конфлікту з хорошим матеріальним станом не бачу. Навпаки - бовтаючись на дні піраміди Маслоу є найменше можливостей подумати про радість у житті. Щастя - кожен сам за нього відповідає.
dead_rat
Member

unique-neon: 27.03.2026 10:20
Ostin: 27.03.2026 08:19 В мене особисто з віком прийшло цинічне сприйняття, що все, окрім грошей - то просто щоб обдурити людину працювати чи жертвувати задарма. От будь-яка ідея, від держави чи нації до команди та компанії. Все, що грунтується на окремій від грошей мотивації - це розводняк молодняка на роботу чи жертви без грошей. І навіть релігія за своїм фактом про побори пастви та про вплив на стадо, що в свою чергу дає гроші організаторам та причетним.
А щодо щастя - ніякого конфлікту з хорошим матеріальним станом не бачу. Навпаки - бовтаючись на дні піраміди Маслоу є найменше можливостей подумати про радість у житті. Щастя - кожен сам за нього відповідає.
Там трошки інакше. Рочків 8 тому я був сіньйором і кайфував від роботи, бив рекорди і норм заробляв. Рівень щастя був огого.

Зараз я завідую балаганом, бачу наскільки ідіоти майже всі, бачу як ми дресируємо колег бити рекорди за похлопування по плечу і новий тайтл через пару років. Мій фінансовий стан дуже хороший, але робота ніякого щастя не додає. Вже блювати хочеться від того аі від топ менеджменту (а я :censoured: і сам у топ менеджменті)
unique-neon
Member

dead_rat: 27.03.2026 10:28Там трошки інакше...
Не гроші ж в тому винні, вірно? Навпаки чомусь не поспішаєте повертатись в сініорські часи і девелопити в задоволення. В кожного свої джерела радості. Хтось і не знає, що це для нього. І гроші відповідь на це питання не дають. Але тим не менш - це може бути інструмент до цілі.

Припустимо радість - відпочити з сім'єю у вихідні. Нема на базові потреби, то доведеться без вихідних на двох роботах працювати. Є запас жиру, то можна за містом будинок в горах винайняти.
Scoffer
Member

unique-neon: 27.03.2026 10:20Навпаки - бовтаючись на дні піраміди Маслоу є найменше можливостей подумати про радість у житті.
Це міф. Подивись на відоси з якимись умовними африканськими племенами, до котрих ще не в повній мірі дісталась цивілізація. Дно маслоу, дняніше нікуди. Ті ж війни з сусідами через день ведуть. Та і голодувати не рідкість. Але при цьому вони там всі щиро посміхаються і взагалі веселяться як тільки можуть. І подивись на кислі морди північноєвропейців, у котрих по всім рейтингам все так чудово що капець просто.
unique-neon
Member

Scoffer: 27.03.2026 11:21
unique-neon: 27.03.2026 10:20Навпаки - бовтаючись на дні піраміди Маслоу є найменше можливостей подумати про радість у житті.
Це міф. Подивись на відоси з якимись умовними африканськими племенами, до котрих ще не в повній мірі дісталась цивілізація. Дно маслоу, дняніше нікуди. Ті ж війни з сусідами через день ведуть. Та і голодувати не рідкість. Але при цьому вони там всі щиро посміхаються і взагалі веселяться як тільки можуть. І подивись на кислі морди північноєвропейців, у котрих по всім рейтингам все так чудово що капець просто.
Але ж ваше слово розходиться з вашим ділом. Чомусь займаєте важливе місце в якійсь чималій компанії. Чи вам щастя сіктись на мачете з сусідніми пленами не потрібне?

Посмішки - то вже поєднання індивідуальних та культурних особливостей.
Scoffer
Member

unique-neon: 27.03.2026 11:31Але ж ваше слово розходиться з вашим ділом. Чомусь займаєте важливе місце в якійсь чималій компанії.
А я що десь казав що від мене щастям несе?)
І, до речі, ти неправий щодо мене. Все що я заробив дійшовши до начальника служби з трьох відділів к 30 рокам це тиск 160. Після чого вирішив що воно того не варте, перейшов хоч і на доволі високу, але технічну посаду, ніким особисто не керую, по грошам теж трішки просів, але тим не менш став якось більш задоволений життям.
MqM
Member

Невеликий софт цілком пишеться, можете нагуглити. А мова була про мотивацію та те, що софт для кінцевого користувача завжди по суті платний
Ostin
Member

unique-neon
Гроші самі по собі в абстракції не є ворогом щастя. Проблема в іншому. Досягнувши певного розуміння світоустрою, в тому числі про гроші, ти перестаєш отримувати оті прості радості від життя, якими міг жити раніше. Типу гарно попрацював, мене похвалили, навіть можливо грошей дали чи трішки підвищили - і все, рівень щастя на десяточці. Але тепер ти розумієш, що, як вище зазначили, тебе просто дресирують та іноді підкидають шматок зі столу. Тому ніякі похлопування по плечу вже не катять. Більше того, ти досягаєш розуміння, що немає ніякого світового чи хоча б державного порядку вищого рівня. Є люди, які намагаються керувати суспільством і хаотично генерують правила, щоб тримати це суспільство в потрібному їм руслі. А завтра прийдуть інші і порядочки будуть замінені. І єдина реальна можливість впливати на весь цей балаган - це гроші, причому для відчутного впливу гроші мають бути дуже великими. Або ж ти не хочеш впливати і хочеш пожити в спокої? Тоді знову ж, тобі треба гроші, щоб було що їсти і щоб інші не сунули свій ніс в твої справи.
І все ніби ок, гроші хороші, бо вирішують все. Але це вже не про щастя. Це вже про конвертацію. Он телефон, мотоцикл, авто чи квартира. Це вже не якась абстрактна радість від речей, це математична конвертація свого часу\зусиль в речі. Це вже не командна робота у підрозділі, від якої ти отримуєш кайф, а чіткий розрахунок, за що і навіщо я тут роблю певні речі, бо ти легко підраховуєш, який зиск отримує твій бос чи бос твого боса, а який ти. Причому коли ти явним чином озвучуєш своє бачення керівництву, це може скінчитись пошуком нової роботи, адже всі ми команда і в нас є місія та візія)
Ні, цинічний погляд на гроші це точно не про безтурботне щастя. Бо саме по собі розуміння базових речей грошей тобі не дає, адже система налаштована на утилізацію твоїх зусиль, а не на твій добробут)
MqM
Member

dead_rat: 27.03.2026 08:09
MqM: 27.03.2026 05:05 В нашій країні завжди все міряють лише грошима, бо міряють по собі, по власній бідності
Навпаки, покатавши по світу бачив лише одну альтернативну мотивацію для довгої роботи не за гроші - релігія.

Все інше у всіх народів - за гроші. Кармак теж, не за безкоштовно працював.
працював на себе, але окупивши технології спокійно віддавав усім, а не тримав у себе.
Зараз немає сенсу тримати рушії багатьох олдскульних класичних ігор, але сорси досі не опубліковані. Жлоби з видавництва навіть для багатьох ігор не захотіли видати сдк, щоб фанати їх підтримували хоча би мінімально

Отправлено спустя 3 минуты 2 секунды:
Ostin: 27.03.2026 08:19
В такому світі немає любові і самопожертви :)
Хоча це прекрасно пояснює чому дітей все менше народжується – банально користі все менше, а батьки переважно виявилися циніками прагматиками, яким не вигідно
Ostin
Member

MqM: 27.03.2026 11:54В такому світі немає любові і самопожертви
Все так, вони не пройшли перевірку часом)
Барбарис
Member

Scoffer: 27.03.2026 11:21 Це міф. Подивись на відоси з якимись умовними африканськими племенами, до котрих ще не в повній мірі дісталась цивілізація. Дно маслоу, дняніше нікуди. Ті ж війни з сусідами через день ведуть. Та і голодувати не рідкість. Але при цьому вони там всі щиро посміхаються і взагалі веселяться як тільки можуть. І подивись на кислі морди північноєвропейців, у котрих по всім рейтингам все так чудово що капець просто.

Ні, це міф. Якби спробував дізнатися глибше чи думку антропологів, то не писав. А то експерт у всіх питаннях.
Усмішка у них такий же соціальний конструкт - показує, що безпечно та середовище для своїх. Можливо більш щира, бо їх радує вдале полювання чи факт, що вижили. Ситі дні, а головне живими - потужне джерело дофаміну.
Невже такий експерт ні разу не чув про убунту? В багатьох африканських племен усмішка це певний інструмент захисту від стресу чи його приховування.
Також вони менше думають про майбутнє або взагалі такої концепції не мають, тому менше тривожностей.
І ще такий момент - на фото/відео зазвичай зафіксована радість, бо приїхали туристи. Отже в цей конкретний момент у них спокійно, є продукти, немає якихось стихійних лих чи хвороб, конфліктів, а ще можна з туристів поживитись. Коли голод, війна чи епідемії немає потоку туристів чи альтруїстів помагати «нецивілізованим» племенам.
MqM
Member

Scoffer: 27.03.2026 11:21
Чим краща і ширша освіта тим більше самоаналізу власного життя щодо його не ідеальності та проблем.
Не дарма є вислів «чим менше знаєш тим краще спиш»
unique-neon
Member

MqM: 27.03.2026 11:47Невеликий софт цілком пишеться, можете нагуглити.
Невеликий пишеться, з марнославних міркувань, так)
Але глобально це ж нічого не змінює. Нічого серйозного за дарма нема.
Ответить