Creative випускає звукову карту Sound Blaster Audigy FX Pro — перший продукт компанії з 2021 року

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Ortyomko: 17.03.2026 14:46 колись пам'ятаю читав про нього, слиною давився який девайс за нереальну ціну.
зараз вже міг би собі його дозволити, але слава богу, вже не хочеться :)

Да это так, остатки былой роскоши, из того что можно было с собо увезти :). Так была в комплекте со всякими излишествами типа колонк penaudio и усилка perreaux.
Shvlr
Member

MSiAventador: 17.03.2026 21:18 Чекаємо оглядів , що там новенького.
Нічого.
Ходять чутки, що то тепер так як у останніх карт Асус, після чого вони кінчилися, бо втратили сенс - на платі стоіть міст ПСі-е на ЮЗБ, а вже по ЮЗБ підключений аудиокодек.
Фактично це зовнішня карта тільки у внутрішньому виконанні
waryag
Member

Portwein: 17.03.2026 21:33А з якого він має бути здоровим на пів плати, ми ж в 2026 році, а не в 2003, техпроцес зараз 2-4нм, а не 90, і це звуковий чіп, а не CPU/GPU
Там не потрібен дорогий тонкий техпроцесс. Добре, якщо там 6нм, а не 10-16.
Ostin
Member

В мене колись RX добряче ловила наводки від компа всередині. Але там не можна було порівнювати напряму, бо різні картки стояли в різних слотах (PCIe, PCI), то й наводки були різними. Але так і запам'ятав її - добряче реагувала на внутрішнє життя ПК.
Були професійні Echo MiaMidi, Infrasonic Quartet, то ці не ловили нічого. І грали теж пристойно. Правда кабель під них треба було великий TRS 6,35 купувати. Як не дивно, суб'єктивно на мій смак найкраще грала найстаріша Echo. А квартет був типу стерильний, але не чіпляв.
З асусів була якась з найдешевших сонарів, DG певно. На старій платі з поганим кодеком перехід на сонар давав чіткіший бас і серединка якась співучіша була. І це легко відчувалось на якихось дешевих колонках. RX після асуса грала трохи цікавіше, але наводки заважали мені її оцінити на повну.
Portwein
Junior

kyon: 17.03.2026 20:37 Креативы :mad: , у меня до сих пор SB Z из 2013, так они недавно дрова удалили с сайта поддержки, просто взяли и удалили рабочие дрова, End of Service Life "Поддержка таких продуктов ограничивается онлайновыми материалами, такими как база знаний и документация по продуктам, доступная на сайте Creative Customer Support." А эти клоуны просто удалили рабочие дрова :facepalm:
Не розібрався і аби погорлопанити, ось всі дрова на місці:
https://support.creative.com/downloads/ ... rID=100336
Voozy
Member

Повезло не родиться аудиофилом, фухх
Щас бы на холоде бегал по радиорынку - искал бы высококачествнный аудиопровод или усилитель или ещё какое-то плацебо...
MSiAventador
Member

Voozy: 18.03.2026 18:11 Повезло не родиться аудиофилом, фухх
Щас бы на холоде бегал по радиорынку - искал бы высококачествнный аудиопровод или усилитель или ещё какое-то плацебо...
Радіоринок та аудіодріт - це паралельні всесвіти :laugh:
Радіоринок - це нескінчена битва китайского свинця проти китайського сілуміну :laugh:
erazel
Member

Portwein: 17.03.2026 21:33 А з якого він має бути здоровим на пів плати, ми ж в 2026 році, а не в 2003, техпроцес зараз 2-4нм, а не 90, і це звуковий чіп, а не CPU/GPU
Ну типу ЯКБИ були стары часи, як Ви писали, 2003 чи хоча б 2006 то він би мав бути великий, бо він мав би вміти купу всього. А зараз так, звуковуха низведена до рівня тупого DAC і простенького DSP. Але ж звичка залишилась що толковий аудіочіп має бути великий, бо є по суті звуковим процесором навороченим... так було.... колись... коли трава була зеленіша
CnC_General
Member

Зараз ринок мертвий та самі звукові карти вже неактуальні. Самий простий DAC + DSP - з Алі за якістю звуку буде не гірше (в сліпому тесті) за дешеві окремі звукові карти. Ну типа ASUS Xonar DS / DG / SE, Creative RX / FX / Z та інші подібні за ціною. Чуть тихіше за такі карти і все. У таких карт фізично більше розміру поставити більше компонентів. Топові карти та топові за ціною там трошки краще..... Але не надовго. Це щодо самого звуку.

Поки в самій системі не буде реалізована (повернута назад, бо була вирізана) можливість реального позиціонування 3D звуку та його обрахунок, до тих пір окрема звукова карта та її існування будуть все частіше ставитись під сумнів. Враховуючи що для всіх поточних геймерів якості та можливостей самого звуку від гри достатньо. А Коли буде звукова карта обраховувати позиціонування звуку так, як це зараз робить Ray Tracing та розрахунок геометрії на відеокартах, тоді і буде сенс.
Зараз самі ігри та їх механіка не передбачають такого. Тільки зовнішній лоск, яскраві кольори та прибуток від гри. Є прибуток, буде і підтримка. Гра не взлетіла, онлайн поганий - скинули підтримку на 2 менегера+1 програміста, а самі почали клепати таку саму гру, тільки з новою обкладинкою.

+ А що буде з розвитком таких ЦАПів з ДСП через рік два-три? тоді і взагалі важко сказати.
Поточна реалізація топових DAC + DSP з власним окремим живленням у великому корпусі та обв'язкою компонентами, достатньо щоб замінити систему 2.0 / 2.1. Та можна підключити напряму до компутера.
Зараз ВЖЕ можна підібрати пару Type-C свисток (DAC + DSP) + вакуумні навушники. Достатньо цієї парочки щоб розкачати та видати прийнятний рівень басів та чистоти звуку при прослуховуванні своєї колекції музики з телефона. Хочеш з компутера? є перехідник ЮСБ на тайп с. Вперед, користуйся.

А поки що..... ностальгуємо. Дістаємо професійні навушники, включаємо компутер 2015 року (для прослуховування якісної музики), та отримаємо хоч якусь насолоду від життя у такому жорстокому світі.
Drozd
Member

Юзаю года два ае-5 б
Рал под недорогие полноразмери, дороже имхо єто для сетапа уши колонки 500+уе
_hydra_
Member

Creative X-Fi Titanium HD - One love :rolleyes:
Hotspur
Member

Alexx-wisa: 17.03.2026 13:23 Внутрішні рішення всеодно всі піддаються впливу внутрішніх зайвих струмів, електромагнітних впливів, шумів і т.д. Тому всім раджу мати зовнішню звукову. Маю FIIO K5 pro і після asus xonar DX різниця величезна. До того ж різниця в ціні не велика.
так
Alexsandr
Member

Alexx-wisa: 17.03.2026 13:23 Внутрішні рішення всеодно всі піддаються впливу внутрішніх зайвих струмів, електромагнітних впливів, шумів і т.д. Тому всім раджу мати зовнішню звукову. Маю FIIO K5 pro і після asus xonar DX різниця величезна. До того ж різниця в ціні не велика.
Как владелец какой-то асус бюджетной, она шумит куда больше чем встройка. Хотя звук в целом лучше, если шумы не раздражают, довольно высокий уровень.
CnC_General
Member

Alexsandr: 23.03.2026 19:02

Как владелец какой-то асус бюджетной, она шумит куда больше чем встройка. Хотя звук в целом лучше, если шумы не раздражают, довольно высокий уровень.

в налаштуваннях звуку прикрутіть вниз рівень спікера материнської плати (Beeper) з 25 до 5-6.
у мене тоді зник оцей противний писк залежно від навантаження компутера.
CnC_General
Member

спойлер
Voozy: 18.03.2026 18:11 Повезло не родиться аудиофилом, фухх
1. Я теж не родився аудіофілом. І мені довгий час такі теми набридали. обходив стороною.
Але з часом помітив закономірність чому мене мій товариш дуже часто виносить в контрі там, де я його не бачу. тільки вибіг за вугол і отримав в шнобель. так само мене мовтузив у третю кваку. часто ловив на виході з усіх коридорів чи тунелів. в обох навушники є, чуємо все. Але в нього кош спорта про, в мене якісь косонік самі самі дешеві. потім купив собі сенхи sennheiser HD 2ХХ (40уе.е), тепер вже і я чув де бігає противник. А в кваку взагалі прорізалось на звук шмаляти ракетниці.
Потім через певний час коли я зрозумів усю прелесть гарного звуку придбав ВВК 5.1 5100. це була копія більш крутіших на той час, але інший дизайн. система 5.1 на голові. просто бомба. усі мережеві шутери пепробував. гулянки з товаришами на всю ніч в інтернет клубі (де я жалкував до своїх ВВК).
Потім і їх модернізував, поставив динаміки від кош спорта порта (баси), філіпс 5ххх (високі), ще пара якихось (бокові) вже не пам'ятаяю з яких. але такі ж по ціні. тільки убиті, але динаміки працюють. Отут вже звук повна бомба. на звук бачив де бігає гравець, та вже сам міг шпульнути ядро в пику за вугол. та бігти далі шукати наступного. де він підібрав аптечку чи броньку.
2. В той час для мене розчинна кава та заварна була на один смак. ну не розумів тоді що вони можуть відрізнятись на смак. поставив перед собою п'ять стаканчиків з розчинною кавою, та сиди до ранку в інтернет клубі, граємо з товаришами в контру чи кваку.
а потім змінив роботу. в офісі була своя кава машина. шик. тільки заварна кава. два з половиною роки вдень заварна кава (робота була розумова). частину оплачував офіс, решту купляли за свої, усі заохочені співробітники. А потім знову змінив роботу. Тут без кави машини. і тут зрозумів що заварна кава смакує краще, та ефект від кави краще.
Крім того, там потоваришував з арабом. Типовий Ахмет, але яку він запашну каву міг варити з тієї що і я купляв. бомбезно! рівно шість годин енергетику. В мене для цього шість чашок моєї. Рецепт він так і не сказав((
У Вас теж були свої життєві перепитії, де ви не були аудіофілом, а потім Вам сподобалось щось своє. І потім усіх хто цього не знає називає ........
Без обід. Гарного дня!
Про аудіофілів
CnC_General
Member

Вийшли огляди цієї карти за кордоном.
https://www.guru3d.com/review/creative- ... rd-review/

аудіочіп - ALC4082 (на папері краще за ALC1220, а в реальності шукай різницю з мікроскопом)
конвертер живлення та транспорт звуку - ASM3042 is a USB 3.x host controller. (Як правило у звукових картах з таким контролером він перший виходить з ладу. По симптомам карта є у диспетчері пристроїв, а оновити драйвера неможливо. після перезавантаження компутера карта зникає, або з'являється знову самостійно. Така біда і з Xonar АЕ також та інші карти. де є такий контролер)
мікросхема біосу - XTD25WD4A is a SPI (Serial Peripheral Interface) flash memory device, typically used for storing firmware, configuration data, and device-level initialization code
вихідний підсилювач - 4558C

серед всього що помітив для себе, так ця аудіокарта має зріз низьких частот нижче ніж у простої Creative Audigy FX. Тобто там де у простої Creative Audigy FX просто шум, у нової карти вже звучать низькі частоти та вібрація від бас-колонки.
з мінусів, немає підтримки звуку долбі діджиталс з коробки. у простої Creative Audigy FX це можна поставити зверху (модифіковані драйвера).
Shaolin_Style
Member

CnC_General: 13.04.2026 18:30 Вийшли огляди цієї карти за кордоном.

аудіочіп - ALC4082 (на папері краще за ALC1220, а в реальності шукай різницю з мікроскопом)
конвертер живлення та транспорт звуку - ASM3042 is a USB 3.x host controller. (Як правило у звукових картах з таким контролером він перший виходить з ладу. По симптомам карта є у диспетчері пристроїв, а оновити драйвера неможливо. після перезавантаження компутера карта зникає, або з'являється знову самостійно. Така біда і з Xonar АЕ також та інші карти. де є такий контролер)
мікросхема біосу - XTD25WD4A is a SPI (Serial Peripheral Interface) flash memory device, typically used for storing firmware, configuration data, and device-level initialization code

серед всього що помітив для себе, так ця аудіокарта має зріз низьких частот нижче ніж у простої Creative Audigy FX. Тобто там де у простої Creative Audigy FX просто шум, у нової карти вже звучать низькі частоти та вібрація від бас-колонки.
з мінусів, немає підтримки звуку долбі діджиталс з коробки. у простої Creative Audigy FX це можна поставити зверху (модифіковані драйвера).
Я планировал апдейтиться с устаревшей Asus Strix Xoar именно на Audigy FX Pro, получается очинка выделки не стоит? Спасибо
CnC_General
Member

спойлер
Shaolin_Style: 22.05.2026 14:27
CnC_General: 13.04.2026 18:30 Вийшли огляди цієї карти за кордоном.

Я планировал апдейтиться с устаревшей Asus Strix Xoar именно на Audigy FX Pro, получается очинка выделки не стоит? Спасибо
Після виходу з ладу в мене ASUS Xonar D1 , я підбирав для себе варіанти. серед них була і ASUS Strix Soar. мені там не сподобалось те, що на момент пошуку- драйвера були 2017 року. і оновлюватись не планувалось взагалі. тому і забив на покупку цієї нової звукової карти. серед нових - конкуренти в особі Creative Labs Sound Blaster Audigy FX або Creative Sound Blaster X AE-5 або ASUS Xonar АЕ.
АБО покупка б/у.

Це лірика. АЛЕ як реалізована звукова карта у залізі та схематично - дві великі різниці.

спойлер
ASUS Xonar АЕ треба робити апаратну модифікацію на покращення звучання. купляти б/у по ціні майже нової не став. краще за ті ж гроші тоді можна було купити нову Creative Labs Sound Blaster Audigy FX. (це те, якою може бути або може стати звук в іграх, якщо допилити нормально дрова на материнку)
ASUS Strix Soar / ESS SABRE9006A/ C-Media 6632AX / TPA6120A2 / Cirrus Logic CS5361
Creative Sound Blaster X AE-5 / ESS ES9016K2M DAC / Sound Core3D CA0132-4AN
for digital sound processing (DSP) / LM4562 Op-Amps from Texas Instruments

Creative Sound Blaster X AE-5 хороша. але ціна кусається. крім неї в мене варіантів взагалі немає на що дивитись.
з коробки все пристойно по звуку, але якщо кортить можна зробити і апаратний модинг для покращення.
Зараз вийшла новинка Creative Sound Blaster AE-Х. поки що внутрянки немає фото. через місяць два побачимо що там. приблизна ціна у нас 6 500 грн. Теоретично як заміна АЕ-5 Плюс.
https://www.overclockers.ua/ua/news/cre ... it-384khz/
Навіть якщо у нової карти АЕ-Х внутрянка буде краще за АЕ-5, то навіть в цьому випадку звукова карта буде тільки для якісного стерео звуку. До неї треба хороші навушники (100у.е. +) та музика нестисненого звуку флак. Може і буду розглядати її як варіант придбати для себе.
Зараз немає апаратної реалізації звуку в іграх типу Ray Tracing. майки вирізали всю підтримку, та забили довгого болта після першої бети вінди 8. (сварка топ-менеджера кріейтів та високопосадовця майків підчас якої вечірки). А було так добре на Creative Xtreme X-Fi Gamer у грі анрил 2004 шпуляти ядрами чи ракетницею з-за вугла на звук. ти вибігаєш а тут тобі в лобешнік прилітає. і саме головне там вже нікого немає! тебе вже чекають коло найближчого місця респавну.
Або гра Ф.Е.А.Р. Об'ємний реальний звук 5.1 в навушниках з реальними фізичними динаміками на кожен канал. + апаратна реалізація звуку ЕАХ у грі. вночі я боявся грати в цю гру. лячно!!!!!
Всі поточні ігри вже 20 років використовують різні види програмної обробки 3Д звуку у стерео режимі. А тут і вбудованого аудіокодеку вистачає.
(8 джерел звуку софтова реалізація, 128 джерел звуку апаратна реалізація)

Для мене був оптимум. найшов у друга в загашнику Creative Audigy 2 ZS в хорошому стані. недорого))
А вийде з ладу, буду думати. Та й 7 000грн вже і не так дорого за хороший звук. Трошки попрацювати краще та за премію купити її )))

Вибір за Вами!

Отправлено спустя 52 минуты 43 секунды:
якщо хочеться якісного звуку
спойлер
на алі продається USB DAC транспорт звуку + підсилювач = 3500-5 000 грн.
[Изображение]
[Изображение]
[Изображение]
+ до нього колонки треба окремо.
Як він в іграх не знаю, я не пробував. і не знаю в кого це запитати.

За таку ціну варіантів багато. Підбирайте що Вам лежить до душі!
MSiAventador
Member

Всі так хочуть 5.1 ігрову карти , а де буть купувати АВ-ресивер з аналоговим 5.1 входом (не плутати з 5-ю входами 2.0 у 99% всіх нових АВ-ресиверів) або 5-и канальний підсилювач потужності... просто цікаво.
CnC_General
Member

MSiAventador: 22.05.2026 19:00 Всі так хочуть 5.1 ігрову карти , а де буть купувати АВ-ресивер з аналоговим 5.1 входом (не плутати з 5-ю входами 2.0 у 99% всіх нових АВ-ресиверів) або 5-и канальний підсилювач потужності... просто цікаво.
спойлер
Я з Вами згідний, у більшості випадків 99% побутової акустики 2.1/5.1 мають на вхід лише 2.0 сигнал.
Якщо вже є акустика 5.1 треба переконатись що вона дійсно може сприймати сигнал 5.1 та його оброблювати.
Як правило, підключення йде по оптиці. SPDIF. (для старих систем 5.1 від іменитих брендів)
у мого знайомого SONY 5.1 через SPDIF.

Якщо у Вас система 5.1 може працювати з багатоканальним звуком, але немає оптики, тоді можна придбати плату конвертер I2C to Spdif, подивитись даташит на мікросхему та припаяти на відповідні точки входу цю плату-конвертер. Тоді можна буде запускати багатоканальний звук через оптику на вбудованій звуковій карті напряму на акустику.
АЛЕ і тоді відпадає сама необхідність купівлі дорогої звукової карти, оскільки обробка звука та його розподіл по каналам виконує сама акустика 5.1 безпосередньо.

Якщо такого немає, тоді маєте те, що маєте.
Я проводив експеримент. три окремих підсилювача на кожен з каналів 5.1 системи. наприклад TDA7297х3 з алі. три пари колонок. багато часу в ковідло, та бажання цим копирсатись та довести до кінця.
Зібрав, підключив, писк, усунув недоліки, гул,усунув недоліки, надто тихо по звуку. розібрався. налаштував накінець-то нормально по тестовій 3Д схемі та тестовому звуку.
включив фільми блюрей або двд. запускав ігри.
Висновок для мене - там де самого початку робились спроби на робота над 5.1 канальним звуком, там все добре. а решта 90% для галочки. де подекуди щось є. начебто вручну розкидували спецефекти. Часто бувало що частина звуків лунала одночасно з інших колонок. ті самі звуки тільки трошки підсилені. дубль типа.
Проводив всліпу - сидячи коло колонок спиною до монітора. фільми знаю, картинка знайома, цікавила реалізація 5.1 системи в себе.
На поточний момент для себе не бачу реальних та цікавих проектів реалізації 5.1 технології звуку.
Техніку продав, залишив тільки одну пару колонок для себе.
Ответить