Огляд та тестування материнської плати MSI MEG X870E GODLIKE X EDITION для платформи AMD Socket AM5. Лімітована серія для поціновувачів

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Advanced Member

Пропоную обговорити Огляд та тестування материнської плати MSI MEG X870E GODLIKE X EDITION для платформи AMD Socket AM5. Лімітована серія для поціновувачів

Нічого собі: 2 000 Гфлопс в LinX і 300 Gips в 7-zip.
Це максимальні результати що я бачив тут
:super:
bes
Member

конечно понятно что плата не для всех но 63000 грн. Они решили есть хлеб Асус в комментариях на оверах? Зашел даже посмотреть почем там ультра на Асус то MSI первая прямо во всем :laugh:
Ektalion
Member

bes: 12.03.2026 15:11 конечно понятно что плата не для всех но 63000 грн. Они решили есть хлеб Асус в комментариях на оверах? Зашел даже посмотреть почем там ультра на Асус то MSI первая прямо во всем :laugh:
GODLIKE X EDITION - назва ще той треш :laugh:
yurius_r
Member

Нажаль ні MSI ні в статті немає схеми підключення всіх PCIE, бо з опису їх там дуже багато, а от Ryzen має досить обмежений "бюджет". Ну і цікаво, чому для 10gbe також не використали Realtek
Вложения
Screenshot_2026-03-12_14-28-10.png
yariksom
Member

Як це вже задовбало "Вони ділять лінії PCI Express 5.0 зі слотом M.2_2", і така штука на всіх преміальних платах ціною в 1-2 тисячі паперів.
Впаяйте вже якийсь чіп в свою плату бббббббббблін
xIIImaL
Member

yariksom: 12.03.2026 15:50 Як це вже задовбало "Вони ділять лінії PCI Express 5.0 зі слотом M.2_2", і така штука на всіх преміальних платах ціною в 1-2 тисячі паперів.
Так а в чем платы виноваты если у процов максимум 24 линии
Piter Cantrope
Member

yariksom: 12.03.2026 15:50 Як це вже задовбало "Вони ділять лінії PCI Express 5.0 зі слотом M.2_2", і така штука на всіх преміальних платах ціною в 1-2 тисячі паперів.
Чекайте на Nova Lake і нові райзени. Там має бути більше ліній.
leif
Member

для тих хто вже купив 5090 lightning, але не полишає відчуття, що якось не вистачає преміуму в системі, відчувається якась незавршеність. саме то :up:
Graveworm
Member

bes: 12.03.2026 15:11но 63000 грн.
1400$
Так вже й не так страшно виглядає

Мені подобається оця панелька на внутнішній стороні зі всіма роз'ємами :up:
DolfDolfi
Member

Уявляю як за 5-7р тут на вторичці хтось спробує її продати за цілий статок, адже це лімітована серія :lol:
Denvys5
Member

xIIImaL: 12.03.2026 15:56Так а в чем платы виноваты если у процов максимум 24 линии
PLX чіпи існують
але овер кілобакс плата не може його мати, маржа постраждає :weep:
bes
Member

Graveworm: 12.03.2026 16:25
1400$
Так вже й не так страшно виглядає
в евро еще ниже, но покупать мы ее все равно не будем . Да ? :laugh:
Graveworm
Member

bes
Та я навпаки, восени купив стімдек, а взимку комп повністю продав, все одно світла нема
yurius_r
Member

Piter Cantrope: 12.03.2026 16:01Там має бути більше ліній.
На сьогодні треба на око десь 32-40 процесорних ліній і вже треба щось думати із пам'яттю - треба три канали для десктопу, бо кількість ядер та їх швидкість збільшується швидше за пам'ять. Ну і щось розширювати з чіпсетом, або йти в бік Епіків і всі лінії брати напряму з проца - тоді треба щось накшталт 56-64 ліній, бо:

- 2 слоти по x16
- 4-6 слотів під m.2 x4
- пару x4 слотів для pcie карт (або якісь комбінації із x1 слотами)
- USB4 Gen 4 штучки 3-4 - кожен слотот достатньо x3, але так не ділять, тож x4
- всякі там LAN/Audio/Wifi etc - ще ліній 8 на всяк випадок

Це взагалі 88 ліній якщо я не помиляюся. Десь можна економити на повному bandtwith на рівні 64 ліній, бо все одразу можна навантажити лише теоретично, але що б це все було без додаткових зовнишніх чіпів.

Але я щось дуже замріявся.
Dragobes
Member

bes: 12.03.2026 16:55 но покупать мы ее все равно не будем . Да ? :laugh:
Была б она на АМ6, а так.... :)
Piter Cantrope
Member

yurius_r: 12.03.2026 19:07 На сьогодні треба на око десь 32-40 процесорних ліній і вже треба щось думати із пам'яттю - треба три канали для десктопу, бо кількість ядер та їх швидкість збільшується швидше за пам'ять. Ну і щось розширювати з чіпсетом, або йти в бік Епіків і всі лінії брати напряму з проца - тоді треба щось накшталт 56-64 ліній, бо:

- 2 слоти по x16
- 4-6 слотів під m.2 x4
В більш ніж 95% комп'ютерів у світі є або один девайс в PCIe слотах, зазвичай це відеокарта, або жодного. Подивіться на це точки зору Інтел і АМД.
Лінії - це площа на кристалі. Більше ліній - більша площа кристалу. Ви готові заплатити відчутно дорожче за проц, в якого 40 ліній, а не 24?

3-4 канали не зроблять, бо це вплине на продажі епіків і зіонів.
KimRomik
Member

Piter Cantrope: 12.03.2026 19:49
yurius_r: 12.03.2026 19:07 На сьогодні треба на око десь 32-40 процесорних ліній і вже треба щось думати із пам'яттю - треба три канали для десктопу, бо кількість ядер та їх швидкість збільшується швидше за пам'ять. Ну і щось розширювати з чіпсетом, або йти в бік Епіків і всі лінії брати напряму з проца - тоді треба щось накшталт 56-64 ліній, бо:

- 2 слоти по x16
- 4-6 слотів під m.2 x4
В більш ніж 95% комп'ютерів у світі є або один девайс в PCIe слотах, зазвичай це відеокарта, або жодного. Подивіться на це точки зору Інтел і АМД.
Лінії - це площа на кристалі. Більше ліній - більша площа кристалу. Ви готові заплатити відчутно дорожче за проц, в якого 40 ліній, а не 24?

3-4 канали не зроблять, бо це вплине на продажі епіків і зіонів.
якщо буде позбавлення від чіпсета, то готовий заплатити дорожче
хай проци мають більше ліній, частину з них на периферію (юсб тощо)
скільки плат подохло від мертвих чіпсетів, а якщо це станеться з процом, то заміна вирішить завдяки сокету
yurius_r
Member

Piter Cantrope: 12.03.2026 19:493-4 канали не зроблять, бо це вплине на продажі епіків і зіонів.
Яким чином? Таких конфігурацій навіть немає в епіків. Там мінімум 6 каналів
В більш ніж 95% комп'ютерів у світі є або один девайс в PCIe слотах, зазвичай це відеокарта, або жодного
SATA стає все меньше, m.2 більше. Питання не лише в слотах а і в сучасних інтерфейсах
Що таке "відчутно"? На зараз в мене є можливість купити лише SP5 систему (це найдешевше із актуального), якщо потрібно трохи більше ліній. А там ціни ого-го, але більше із-за 6-ти канаілів, кучі ядер і т.д.
Piter Cantrope
Member

yurius_r: 12.03.2026 21:47 Яким чином? Таких конфігурацій навіть немає в епіків. Там мінімум 6 каналів
Чим ближчими будуть десктопні процесори до серверних, тим більше будуть брати їх під різні юзкейси, де це можливо.
Я сиджу на апу, якому 4 канали дозволили б задихати на повні груди, і я б першим побіг купувати таку платформу. Але ніхто 4 канали в десктоп не дасть.
yurius_r: 12.03.2026 21:47 Що таке "відчутно"? На зараз в мене є можливість купити лише SP5 систему (це найдешевше із актуального), якщо потрібно трохи більше ліній. А там ціни ого-го, але більше із-за 6-ти канаілів, кучі ядер і т.д.
Що таке відчутно? Ну, ви говорите про характеристики HEDT. Пам'ятаєте, скільки коштували HEDT проци інтела, і яка була різниця зі звичайними core? Або ціну тредріперів?

Але можу вас потішити. Багато інсайдерів кажуть, що в Nova Lake буде більше ліній. Говорять про 32 лінії в процесорі, і чипсети, які дозволять розширити connectivity. Це будуть великі чипи, з великою к-стю ядер, хорошою інтеграшкою, L4 кешем, більшою к-стю ліній. Але я думаю, що вони будуть дуже недешеві.
Ektalion
Member

yurius_r: 12.03.2026 21:47 SATA стає все меньше, m.2 більше. Питання не лише в слотах а і в сучасних інтерфейсах
SATA нікуди не пропадуть, бо харди завжди будуть потрібні.
Ответить