MegaRAID F\W is in Fault State 0xFFFFFFFF

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Ответить
Автор
Member

Вітаю! Маю Fujitsu D3116C (MegaRAID 9266-8i), конфіг профільний. В один чудовий день при запуску ПК, контроллер відмовився ініціювати пристрої з помилкою про биту прошивку. До цього нічого з ним, або з дисками підключенними до нього не робилось. Екстренних відключень електроенергії практично не бачив.
спойлер
Изображение
Все б нічого, можна було би спробувати штатно перепрошити, але коли він в слоті: пускає пк в бутлуп, зайти в біос чи завантажити систему не дає. З флешки завантажити liveusb, відповідно, теж не дає.

По такій помилці гуглиться два випадки, коли людям допомогло перейти на UEFI Boot. В мене же проблема виникла на UEFI :rotate: При зміні на Legacy, нічого не змінюється.

Питання наступні:
- Чи можливо його змусити не ребутити систему по колу, щоб перепрошити штатно? На CTRL+H не реагує.
- На які контроллери його можна замінити, щоб не перебудовувати массиви, і чи це взагалі можливо?

Відправлено через 1 годину 48 хвилин 46 секунд:
Підкинув у 775, ініціалізізується успішно. :insane: Куди копати?
Rex
Member

- На які контроллери його можна замінити, щоб не перебудовувати массиви, і чи це взагалі можливо?
Точно на такий самий.
Підкинув у 775, ініціалізізується успішно. :insane: Куди копати?
Ну можете його на 775 і прошити штатно? Справа в тому, щоб не затерти конфігурацію з масивом дисків. Я якщо чесно не знаю, як воно там організовано. Чи прийме він потім диски з масиву?
Ну і слід мати на увазі, що сама по собі прошивка не злітає без причини. Якщо там почалася деградація пам'яті - то перепрошивка або не вирішить, або вирішить на деякий час проблему, або остаточно доб'є девайс.

Відправлено через 2 хвилини 20 секунд:
А вообще, в наше время держать рейд 5 в домашнем компе, да еще и на хардварном контроллере - сомнительное решение
Avant
Member

Rex: 11.03.2026 04:20 Ну можете його на 775 і прошити штатно? Справа в тому, щоб не затерти конфігурацію з масивом дисків. Я якщо чесно не знаю, як воно там організовано. Чи прийме він потім диски з масиву?
Ну і слід мати на увазі, що сама по собі прошивка не злітає без причини. Якщо там почалася деградація пам'яті - то перепрошивка або не вирішить, або вирішить на деякий час проблему, або остаточно доб'є девайс.
А чи є сенс? Раз на 775 він працює, значить проблема десь в основній машині, хіба ні? Перебрав в біосі все, що пов'язано з OpRom, відмовляється працювати. Маю підозру на БП, у нього просівша 3.3в лінія, але не впевнений, наскільки ці два явища пов'язані.
Rex: 11.03.2026 04:20 А вообще, в наше время держать рейд 5 в домашнем компе, да еще и на хардварном контроллере - сомнительное решение
Тут же і порадили купити минулого року :gigi:
Rex
Member

Avant: 11.03.2026 04:32А чи є сенс?
Важко сказати. Може на 775 він якось ініціалізується в х1 режимі і працює неповноцінно, а на більш сучасній системі він не може перейти в цей режим і намагається ініціалізуватися в х8 (чи скільки там у нього?) і у нього не виходить. Ось і є помилка. Може це пов'язано якось з організацією ліній псіе - не знаю. Як я і писав - я не знаю, що буде, якщо його там прошити без дисків.
Тут же і порадили купити минулого року :gigi:
Ну дивіться, якщо хочеться подискутувати на цю тему, то до нещодавнього часу диски на 1 ТБ коштували зовсім недорого і можна було зібрати Рейд1+Рейд1. Просто конфігурація Рейд5 з 5*500 - це 2000 ГБ корисного простору, що зовсім небагато. Скільки критичних даних з тих 2000 ГБ, які завжди потрібні? Я думаю, що можна було би зібрати Рейд1 (2*1000), інші дані некритичні перенести на інший диск. Ну і 1000 ГБ - офлайн бекап. Бажано в іншому фізичному місці.
Рейд 5 - складність адміністрування:
А якщо вилетить диск - то будуть просадки в продуктивності на час ребілду.
А якщо помре контроллер - він вже і так не новий... А у нього ще і батарейка напевно є, яка теж не нова, і без якої може бути велика халепа у випадку знеструмлення всього цього добра, якщо контроллер в режимі Write-Back...
Avant
Member

Rex: 11.03.2026 04:47 Важко сказати. Може на 775 він якось ініціалізується в х1 режимі і працює неповноцінно, а на більш сучасній системі він не може перейти в цей режим і намагається ініціалізуватися в х8 (чи скільки там у нього?) і у нього не виходить. Ось і є помилка. Може це пов'язано якось з організацією ліній псіе - не знаю. Як я і писав - я не знаю, що буде, якщо його там прошити без дисків.
Тестив на Rampage Formula (2x Pcie 2.0 x16). На основній системі стояв в х8 3.0 слоті, сама карта х8 фізично.
Rex: 11.03.2026 04:47 Ну дивіться, якщо хочеться подискутувати на цю тему, то до нещодавнього часу диски на 1 ТБ коштували зовсім недорого і можна було зібрати Рейд1+Рейд1. Просто конфігурація Рейд5 з 5*500 - це 2000 ГБ корисного простору, що зовсім небагато. Скільки критичних даних з тих 2000 ГБ, які завжди потрібні? Я думаю, що можна було би зібрати Рейд1 (2*1000), інші дані некритичні перенести на інший диск. Ну і 1000 ГБ - офлайн бекап. Бажано в іншому фізичному місці.
Рейд 5 - складність адміністрування:
А якщо вилетить диск - то будуть просадки в продуктивності на час ребілду.
А якщо помре контроллер - він вже і так не новий... А у нього ще і батарейка напевно є, яка теж не нова, і без якої може бути велика халепа у випадку знеструмлення всього цього добра, якщо контроллер в режимі Write-Back...
Можу пояснити, чому так вийшло. На тот момент запропонували за копійки пачку повністю нових хороших 7200 500гб. Використовувався як архівний диск, більшість данних на рейд 5 продубльовано на зйомних накопичувачах, пишется щось туди доволі рідко. Батарейку не ставив, вона була вже мертва на момент покупки. Стояв Write-Through, наскільки я пам'ятаю. Питання доречності, мені здається, ставити вже пізно, коли все уже зібрано в купу.
Alexsandr
Member

Avant: 11.03.2026 04:32 А чи є сенс? Раз на 775 він працює, значить проблема десь в основній машині, хіба ні? Перебрав в біосі все, що пов'язано з OpRom, відмовляється працювати. Маю підозру на БП, у нього просівша 3.3в лінія, але не впевнений, наскільки ці два явища пов'язані.
Різні версії шині та материнки можуть задіювати різні блоки біоса.
Avant: 11.03.2026 04:32Тут же і порадили купити минулого року :gigi:
Не знаю, софт рейд давно доступний, піднімається на любому новому залізі. Навіть 10-ка без проблем бачить якщо добавити модулі потрібні з серверної ОС, в неті було все.
Avant
Member

Alexsandr: 11.03.2026 21:42 Різні версії шині та материнки можуть задіювати різні блоки біоса.
Стояла в цьому же системнику і працювала весь минулий рік.
Alexsandr: 11.03.2026 21:42 Не знаю, софт рейд давно доступний, піднімається на любому новому залізі. Навіть 10-ка без проблем бачить якщо добавити модулі потрібні з серверної ОС, в неті було все.
Питання стояло тоді не в рейді, а в нестачі SATA виходів. Китайські ASM плати тут відмовлялись стартувати взагалі. Ви ж і порадили.
Alexsandr
Member

Avant: 11.03.2026 21:46
Питання стояло тоді не в рейді, а в нестачі SATA виходів. Китайські ASM плати тут відмовлялись стартувати взагалі. [url=viewtopic.php?
Режим раздельных дисков наверняка поддерживается.
биос таки перепрошить и увидеть есть ли разница.
Avant
Member

Alexsandr
Так режим роботи не має жодного відношення до проблеми. Я його на Z97 пускав останні рази без дисків взагалі, помилка ініціаліазції залишається. При тому що на 775 без дисків же, ініціалізація проходить успішно.
Alexsandr
Member

Avant: 11.03.2026 21:54 Alexsandr
Так режим роботи не має жодного відношення до проблеми. Я його на Z97 пускав останні рази без дисків взагалі, помилка ініціаліазції залишається. При тому що на 775 без дисків же, ініціалізація проходить успішно.
Представь, что у тебя инструкция что и как запускать, если тут так идем сюда, если тут так, идем сюда и делаем так... какие-то части на разных система могут пропускаться или наоборот читаться. проверь еще на третьей материнке, для интереса. может материнку лечить надо первую. но маловероятно.
Avant
Member

Alexsandr: 11.03.2026 22:49 Представь, что у тебя инструкция что и как запускать, если тут так идем сюда, если тут так, идем сюда и делаем так... какие-то части на разных система могут пропускаться или наоборот читаться. проверь еще на третьей материнке, для интереса. может материнку лечить надо первую. но маловероятно.
Є тільки різні 775, UEFI плат вдома більше нема. Підкину на P35 (x16 PCIe 1.1) на днях, коли буде час.
Avant
Member

Alexsandr: 11.03.2026 22:49 проверь еще на третьей материнке, для интереса
Підкинув на P5K Premium, ініціалізується успішно, як і на іншій 775, біос в дефолті.
спойлер
Изображение
Евгений King
Member

Avant: 11.03.2026 04:32 Маю підозру на БП, у нього просівша 3.3в лінія, але не впевнений, наскільки ці два явища пов'язані.
А наскільки просівша?
Avant
Member

Евгений King: 15.03.2026 16:38 А наскільки просівша?
Серйозно просівша, більше допустимого. 3.12-3.08 по датчику мами. Тестером заміряти 3.3 не маю змоги, завеликі щупи для сата коннекторів, в 24 пхати не хочу, колодка заглибоко.

Чекає заміни, але поки треба робочий пк кожного дня.
Евгений King
Member

Avant: 15.03.2026 16:42
Евгений King: 15.03.2026 16:38 А наскільки просівша?
Серйозно просівша, більше допустимого. 3.12-3.08 по датчику мами. Тестером заміряти 3.3 не маю змоги, завеликі щупи для сата коннекторів, в 24 пхати не хочу, колодка заглибоко.

Чекає заміни, але поки треба робочий пк кожного дня.
Ймовірно плата не стартує без норм напруги, от і все
Avant
Member

Евгений King
теж про це подумав ще з самого початку, але мав сумніви наскільки 3.3 має значення в цій ситуації. 12 і 5 без просадок, навіть під навантаженням. Як буде новий БП, повторно перевірю на основній машині.
Avant
Member

Заміна БЖ вирішила питання, проблема справді виявилась в 3.3в лінії.
Ответить